Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

I w pełnej krasie. Z i bez czapki.

Ogólnie powodem dorobienia kołnierza, była kwestia większych lamp kt88, które nie mieściły się pod pokrywą bezpośrednio, zainstalowaną na górze wzmacniacza.

3ffe59bef848d946f7d3e29cad8a5778.jpg8e9acd4ccb727dd29e7ca48879840d3e.jpg858098a3ca587b648a07bda7521c28cb.jpg

12 godzin temu, GB napisał:

I w pełnej krasie. Z i bez czapki.

Ogólnie powodem dorobienia kołnierza, była kwestia większych lamp kt88, które nie mieściły się pod pokrywą bezpośrednio, zainstalowaną na górze wzmacniacza.

3ffe59bef848d946f7d3e29cad8a5778.jpg8e9acd4ccb727dd29e7ca48879840d3e.jpg858098a3ca587b648a07bda7521c28cb.jpg

Wygląda jak oryginał ekstra wykonanie A jak nowe lampy się podobają?

Wygląda jak oryginał ekstra wykonanie A jak nowe lampy się podobają?
Przybyło trochę planktonu, może większa scena, ale wszystko na granicy percepcji. Barak jest efektu "wow", którego wyczekiwałem.

2 godziny temu, GB napisał:

Przybyło trochę planktonu, może większa scena, ale wszystko na granicy percepcji. Barak jest efektu "wow", którego wyczekiwałem.

Szkoda że bez WOW. 

Pozdrawiam miłego słuchania 

• 4 tygodnie później...

koledzy zwracam się do byłych albo obecnych posiadaczy końcówki CS-1000P - czy transformator w tej końcówce też buczy tak jak w 660 P ? bo wygląda na taką samą konstrukcję z blach jak w 660 

koledzy zwracam się do byłych albo obecnych posiadaczy końcówki CS-1000P - czy transformator w tej końcówce też buczy tak jak w 660 P ? bo wygląda na taką samą konstrukcję z blach jak w 660 

Kiedyś miałem przez weekend CS1000P na testach. Ten egzemplarz, który ja posiadałem był ok. Tj. lekkie buczenie jak się przysłuchałeś blisko kolumn lub wzmacniacza było, ale na granicy percepcji.

W dniu 28.07.2024 o 12:04, feluś napisał:

Chodzi o buczenie samego transformatora czy o buczenie z kolumn?

• 5 miesięcy później...

Czy ktoś ma jakąś wiedzę czego się spodziewać po Leben CS1000P przy podłączeniu bezpośrednio do Accuphase  lub RME ADI za preamp ? 

Inaczej pre cyfrowe czy jak to nazwać ?  Już nie bardzo mi się chce bawić w preampy i  budować kolejny "ołtarzyk" ,sporo ich było.

Mam ,słucham na CS600X na kt66 , a wczoraj 300F sprzedałem 😉 -Mial mieć dożywocie u mnie ,ale cztery wzmacniacze to lekka przesada 😉

21 godzin temu, gutekbull napisał:

Czy ktoś ma jakąś wiedzę czego się spodziewać po Leben CS1000P przy podłączeniu bezpośrednio do Accuphase  lub RME ADI za preamp ? 

Inaczej pre cyfrowe czy jak to nazwać ?  Już nie bardzo mi się chce bawić w preampy i  budować kolejny "ołtarzyk" ,sporo ich było.

Mam ,słucham na CS600X na kt66 , a wczoraj 300F sprzedałem 😉 -Mial mieć dożywocie u mnie ,ale cztery wzmacniacze to lekka przesada 😉

Nie słuchałem.

Ale w takiej sytuacji musisz sam sprawdzić u siebie .To wyższa szkoła audio i raczej podpowiedzi nie dają właściwej odpowiedzi ?

Osobiście wolałem tą tabelę.
image.thumb.jpeg.3f58aea34b619d664272f21d84b08ab9.jpeg
Nie znam się na lampach, tu masz listę, lamp, jakie dopuszcza producent do 600ki.

Nie ma tam kt120, chyba, że to zamiennik którejś wyspecyfikowanej przez Leben'a.

Pare stron wstecz w tym wątku ktoś pisał- sugerował w miejsce Kt88 wsadzić Kt120. Dlatego pytam ,czy to w ogóle możliwe ,czy wzmacniacza nie uszkodzę ?
Nie mam pojęcia. A sonicznie czy się różnią kt88 od kt120?

Może KT66 lub 77 dla odmiany?

Cytat z zachodniego forum, tłumaczenie automatyczne :

Informuję użytkowników CS-600, że zamontowałem cztery NOWE wyprodukowane Tung Sol KT-120 i są fantastyczne! Wysłałem e-mail do Leben, aby potwierdzić, że są bezpieczne dla obwodu, aby włożyć je bezpośrednio. Leben odpowiedział i potwierdził, że nie ma problemu z ich użyciem, ale upewnij się, że urządzenie jest wentylowane, ponieważ TX jest nieco cieplejsze. (Pokrywa nie zmieści się, gdy te duże maleństwa są na miejscu)

Nie będę się wdawał w bzdurne audiofilskie wyjaśnienia, jak dobre są te rzeczy, ale powiem tylko, że te urządzenia są na sterydach i są niezwykle angażujące, przyjemne i muzykalne, z czym nie może się równać żadna inna lampa.

Wyobrażam sobie, że każdy wzmacniacz typu KT-88 również by je pokochał, ale najpierw sprawdź u producenta, ponieważ są różnice, które należy zbadać w pierwszej kolejności. Jeśli twój wzmacniacz je akceptuje, przysięgam, że nigdy więcej nie będziesz tracił czasu na NOS lub New 88/EL34/6V6! Są tak dobre. "

Cytat z zachodniego forum, tłumaczenie automatyczne :
" Informuję użytkowników CS-600, że zamontowałem cztery NOWE wyprodukowane Tung Sol KT-120 i są fantastyczne! Wysłałem e-mail do Leben, aby potwierdzić, że są bezpieczne dla obwodu, aby włożyć je bezpośrednio. Leben odpowiedział i potwierdził, że nie ma problemu z ich użyciem, ale upewnij się, że urządzenie jest wentylowane, ponieważ TX jest nieco cieplejsze. (Pokrywa nie zmieści się, gdy te duże maleństwa są na miejscu)
Nie będę się wdawał w bzdurne audiofilskie wyjaśnienia, jak dobre są te rzeczy, ale powiem tylko, że te urządzenia są na sterydach i są niezwykle angażujące, przyjemne i muzykalne, z czym nie może się równać żadna inna lampa.
Wyobrażam sobie, że każdy wzmacniacz typu KT-88 również by je pokochał, ale najpierw sprawdź u producenta, ponieważ są różnice, które należy zbadać w pierwszej kolejności. Jeśli twój wzmacniacz je akceptuje, przysięgam, że nigdy więcej nie będziesz tracił czasu na NOS lub New 88/EL34/6V6! Są tak dobre. "
Ciekawe. Jakbyś przypadkowo kupił, napisz co i jak.

Gdzie kupię jakieś sensowne 6CG7/ 6FQ7 do Lebena CS1000P ? Istotne , uczciwie kupię ,a nie przemalowane, i zajechane lampki.

Mój ostatni nabytek , ale CS600X też jeszcze stoi  u mnie 🙂 ,300F musiałem z bólem sprzedać .

IMG-20250203-WA0001.jpg

To nie wiesz " Niemiec płakał jak sprzedawał" ,

a tak poważnie to wszystkie Lebeny są wspaniałe i np. wcale nie jestem pewien czy CS1000P jest lepszy od 600X ( słuchany z końcówki mocy na KT66 , nie do pobicia )  

1000P gra inaczej , są plusy i minusy .

To nie wiesz " Niemiec płakał jak sprzedawał" ,
a tak poważnie to wszystkie Lebeny są wspaniałe i np. wcale nie jestem pewien czy CS1000P jest lepszy od 600X ( słuchany z końcówki mocy na KT66 , nie do pobicia )  
1000P gra inaczej , są plusy i minusy .

Ja miałem podobne odczucia. Jak pożyczyłem 1000kę i podłączyłem pod swoje kolumny nie brzmiało to lepiej od 600ki - oczywiście według moich odczuć i preferencji.

• 3 tygodnie później...
W dniu 4.02.2025 o 17:21, gutekbull napisał:

Gdzie kupię jakieś sensowne 6CG7/ 6FQ7 do Lebena CS1000P ? Istotne , uczciwie kupię ,a nie przemalowane, i zajechane lampki.

Mój ostatni nabytek , ale CS600X też jeszcze stoi  u mnie 🙂 ,300F musiałem z bólem sprzedać .

IMG-20250203-WA0001.jpg

Uczciwie to kupisz w Tube store. Fakt, tani nie jest ale uczciwie. Co to za lampy tam masz 6cg7?

Tak CS1000P wcale nie jest lepszy od CS600X ,jest to po prostu inne granie, nie gorsze ,ale i nie lepsze. 600X słuchana na lampach Kt66 i z końcówki mocy, jest to bardzo dobre granie, ale 1000P ma coś czego mi osobiście brakuje w 600X. 

Ja przepadam za wieczornym słuchaniem i lampy tle to dla mnie , jakby wartość dodana.

Wzmacniacz lampowy z lampami schowanymi to jakby kastracja 🙂, ale oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać 

Oba brzmią doskonale ,tylko lamy dobrać do gustu i jest bajka.

Tak CS1000P wcale nie jest lepszy od CS600X ,jest to po prostu inne granie, nie gorsze ,ale i nie lepsze. 600X słuchana na lampach Kt66 i z końcówki mocy, jest to bardzo dobre granie, ale 1000P ma coś czego mi osobiście brakuje w 600X. 
Ja przepadam za wieczornym słuchaniem i lampy tle to dla mnie , jakby wartość dodana.
Wzmacniacz lampowy z lampami schowanymi to jakby kastracja , ale oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać 
Oba brzmią doskonale ,tylko lamy dobrać do gustu i jest bajka.
Czy masz takie wrażenie, że 1000ka ma inny, cieńszy bas? W 600te schodzi niżej i jest bardziej mięsisty?

To trudno porównać bo wszystko zależy od lamp jakie wsadzimy. 600X to trochę  taki kameleon. Tą którą słuchamy w salonie ,a ta która  stoi u mnie  w domu to dwa zupełnie różne wzmacniacze. Mam oba Lebeny i 1000p gra większym dźwiękiem ,gra szerzej bardziej dynamicznie ,ale mam wrażenie że średnica jest jakby rzadsza nie jest tak  gęsta ,ale to znowu trzeba by lampki te same wsadzić ,aby porównywać ? Mam wrażenie ze 1000p ma większy potencjał ,ale może się mylę 😉

23 godziny temu, gutekbull napisał:

To trudno porównać bo wszystko zależy od lamp jakie wsadzimy. 600X to trochę  taki kameleon. Tą którą słuchamy w salonie ,a ta która  stoi u mnie  w domu to dwa zupełnie różne wzmacniacze. Mam oba Lebeny i 1000p gra większym dźwiękiem ,gra szerzej bardziej dynamicznie ,ale mam wrażenie że średnica jest jakby rzadsza nie jest tak  gęsta ,ale to znowu trzeba by lampki te same wsadzić ,aby porównywać ? Mam wrażenie ze 1000p ma większy potencjał ,ale może się mylę 😉

W jaki sposób porównywany jest 1000p i 600x? Pod tym samym preampem? Wykorzystując tylko końcówkę mocy z 600x, czy jak?

Mam kilka możliwości, ale najchętniej to Accuphase DP-78 i RME ADI 2 FS. 600X przez Accu jako końcówka  mocy gra dużo lepiej.( bardziej otwarte, czytelne brzmienie)

Obecnie nie mam typowego preampu i chyba nie potrzebuję,zadowala mnie to co słyszę.

1 minutę temu, gutekbull napisał:

Mam kilka możliwości, ale najchętniej to Accuphase DP-78 i RME ADI 2 FS. 600X przez Accu jako końcówka  mocy gra dużo lepiej.( bardziej otwarte, czytelne brzmienie)

Obecnie nie mam typowego preampu i chyba nie potrzebuję,zadowala mnie to co słyszę.

1000p też pod Accu podłączałeś?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.