Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

aktualizację

Zastanawiałem się,jakie zaszły zmiany od poprzedniego razu.

Już zauważyłem :)

Co do pokoju,to brakuje mi telewizora,i głośników wciśniętych pod ścianę ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Obiecałem sobie, że pisać już nie będę na stronach forum (takiego, czy siakiego), ale wstawienie zdjęć mojego obecnego systemu audio to przecież nie wypowiadanie się, prawda?Proszę traktować jedynie jako aktualizację w stosunku do zamieszczonej fotografii na jednej z poprzednich stron.
Dobrze, że Kolega wrócił. Proszę o nie opuszczanie klubu - miło się Was czyta. Pozdrawiam.
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Grzeczność wymaga odpowiedzi, więc odpowiem-

Zastanawiałem się,jakie zaszły zmiany od poprzedniego razu.

Już zauważyłem :)

Co do pokoju,to brakuje mi telewizora,i głośników wciśniętych pod ścianę ;)

Stefku,

faktycznie, brakuje u mnie tego panelu odbijającego (telewizora), który tak często widuje się w innych znakomitych systemach audio, ale...No, nie starczyło forsiaczków, bo Verictum (jedno, drugie i trzecie- bezpiecznik skryłem w Lebenowym gnieździe) widoczne na fotografiach opróżniło kieszenie skutecznie. A na te dodatkowe głośniki wciśnięte w kąty też zabrakło kasiorki :)

Dobrze, że Kolega wrócił. Proszę o nie opuszczanie klubu - miło się Was czyta. Pozdrawiam.

Tomku,

wróciłem, nie wróciłem... Sam już nie wiem! Wiem na pewno, że należy się buntować gdy wpisy moje i moich przyjaciół, a nawet całe wątki, znikają ze stron portalu. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, które utwierdzają mnie, że przynajmniej drogę "via priv" powinienem zostawić.

Powiedz no mi wpszoniaku, co to są za ślady na górnej pokrywie? Od lamp?

Szubie drogi, odpowiem zwięźle niebywale- tak. Od lamp.

Edytowane przez wpszoniak

A ja swojego przykrywam aby się nie kurzył :)

A ten kolegi to musi sporo grać jak ELki takie ślady zrobiły, ale pewnie da się to wyczyścić.

A tak na marginesie tu mamy klub Lebena i na tym powinniśmy się skupić, ja tam mam u siebie SR20,

po zmianie było lepiej dla mnie i nie skupiam się na tym, aby wyjmować przekładać, sprawdzać,

porównywać itd.

Verictum (jedno, drugie

Jedno to ten klocek z tyłu :).

Drugie to leży na CD-eku?

Chyba nie wiem co to jest.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Czułem, że może się to tak skończyć. Choć prawdę mówiąc , Mactone poszedł do kolegi nie z powodu Lebena, a raczej z powodu ciągłego myślenia o Shindo czy Air Tight. Trudno w moim przypadku mówić o romansie, to jest dzika miłość... były trudne rozstania i piękne powroty... jak będzie tym razem? ...przekonamy się ;)

Proszę o poradę:

dostałem w prezencie kwadrę NOSów 6P14P-K. Sęk w tym, że każda lampa jest z innego roku - 70, 71, 73 i 76. W porównaniu do moich skatowanych przez ostatnie 3 lata EWek grają mocniejszym, bardziej kontrolowanym basem, lecz są chłodniejsze i mają słabszą gradację planów - jest ściśnięta. Wygrzewam je od 29 godz. z małymi przerwami. Wiem, że lampom potrzeba znacznie więcej czasu do osiągnięcia optimum brzmienia.

Mam się nie martwić różnicami lat produkcji i uzbroić się w cierpliwość, czy poszukiwać kwadry z jednego okresu produkcji?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

SZuBie,

są kwadrowane. Wiem, że każdy rodzaj brzmi inaczej. Problem w tym jak bardzo się zmienią podczas wygrzewania?

Św. Pamięci Janek Mamel pisał, cyt. z pamięci:"K są milusie a Ew krzykliwe". A tu odwrotnie mam...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

SZuBie,

są kwadrowane. Wiem, że każdy rodzaj brzmi inaczej. Problem w tym jak bardzo się zmienią podczas wygrzewania?

Św. Pamięci Janek Mamel pisał, cyt. z pamięci:"K są milusie a Ew krzykliwe". A tu odwrotnie mam...

A masz pomierzone te lampy? Jest to istotne, bo wtedy wiadomo jak je wstawiać. Kady z nas ma inny system więc lampy też mogą inaczej zabrzmieć. Jak szukasz 6p14p ew to mam dwa komplety pomierzone, jeszcze pewnie dobrze nie wygrzane z 1987r. :-)

A masz pomierzone te lampy? J

Tak

Jest to istotne, bo wtedy wiadomo jak je wstawiać.

To znaczy jak?

Tak

To znaczy jak?

Parami. Jak masz dwie nieco słabsze to dajesz je do jednego kanału, a dwie mocniejsze do drugiego. Oczywiście jak masz wszystkie cztery idealnie równe to nie ma to znaczenia :-).

Czułem, że może się to tak skończyć. Choć prawdę mówiąc , Mactone poszedł do kolegi nie z powodu Lebena, a raczej z powodu ciągłego myślenia o Shindo czy Air Tight. Trudno w moim przypadku mówić o romansie, to jest dzika miłość... były trudne rozstania i piękne powroty... jak będzie tym razem? ...przekonamy się ;)

Heja. U mnie trochę czasu było Shindo Aurieges i Montille. Sprzedały się zagranice (wiadomo, ze sprzętu w Polsce się nie sprzedaje bo cwaniactwo). Żałuje. Ale tez Bóg wie czego się nie spodziewaj.....

Parami. Jak masz dwie nieco słabsze to dajesz je do jednego kanału, a dwie mocniejsze do drugiego. Oczywiście jak masz wszystkie cztery idealnie równe to nie ma to znaczenia :-).

Hej, co to za głupoty? Jak masz Lampy nierówne, np: 39, 41, 38 i 42 to układasz je tak by razem równoważyły się na kanałach, czyli na jeden kanał 38 i 42 a na drugi 39 i 41, a nie jak kolega proponuje dwie słabe na jeden i dwie mocne na drugi... wtedy masz jeden kanał słaby, a drugi silny.

Heja. U mnie trochę czasu było Shindo Aurieges i Montille. Sprzedały się zagranice (wiadomo, ze sprzętu w Polsce się nie sprzedaje bo cwaniactwo). Żałuje. Ale tez Bóg wie czego się nie spodziewaj.....

Wiem Adam, pamiętam, był to jeden największych błędów w mojej historii audio... że nie kupiłem wtedy od Ciebie tego kompletu, do dziś żałuję... :)

Shindo i Air Tight, chodzą mi głowie, ale ze wsząd napływają do mnie rady, bym podłączył do RS100 końcówkę mocy Accu w klasie A ... i powiem wam, że bardzo mi się ten pomysł podoba. Po wielu latach z lampami mocy, możliwe, że nastanie czas tranzystora... ale jeszcze nie wiem. Duże lampy to większy kłopot, drogie i szybko się wypalają, a tran jest taki... bezproblemowy. Wtedy tylko zostaną lampy w pre, phono i na końcu w Dac. Chodzi mi też po głowie lampowa wersja Yamamoto YDA-01B... więc i tak sporo miejsca by włożyć jakąś fajną żaróweczkę... :D

Edytowane przez yoachim

Hej, co to za głupoty? Jak masz Lampy nierówne, np: 39, 41, 38 i 42 to układasz je tak by razem równoważyły się na kanałach,

Choć mam umysł raczej "humanistyczny" to mam na pewno dwie prawe ręce:) Dlatego się nie odniosłem do tej prawdopodobnej rewelacji.

Dzięki za wyręczenie, inaczej Ktoś mógłby przykleić mi metkę Klauna Szydercy ( kiedyś odwiedził mój profil mój znajomy pod takim klonem...).

Yoachimie,

twój preamp troszkę znam - słuchałem go u znajomego. Zanim weźmiesz do się tranzystora, wypożycz proszę "dzielonkę" preampa Lebena. Miałem to cudo u siebie przez prawie 2 tygodnie. To jest na prawdę Godny poziom dźwięku, tylko trzeba umiejętnie mu dobrać sieciówkę. Miałem u siebie wtedy najwyższego Vovoxa. Nie było synergii...w moim systemie;)

serdeczne pzdr

Wu

Edytowane przez Cytrus

U mnie nie było opcji wyboru pomiędzy RS28 a RS100, oddając Matone'a koledze przyjąłem w rozliczeniu Lebena... to jest mój stary preamp, którego używałem kiedyś z CS660, pewno RS28 jest lepszy, ale w sumie to lampy są te same, więc muszą grać podobnie...

Ponadto nie potrzebuję drugiego phono, mam już pięknie "olampowane" Sun Audio, które na 99% jest lepsze od sekcji phono w Lebenie... Co do sieciówki Leben dostał Acoustic Revive Power Ref., lubię ten kabelek... ale nie przesądzam, jak będę miał okazję to popróbuję, ale na ten moment najważniejszy jest poweramp ;)

Czy jest sens bawic sie w cos takiego?

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/inne/bezpieczniki-audio-hi-fuse-os107172.html

Obecnie, w wzmacniaczu mam zwykłe, szklane bezpieczniki.

pewno RS28 jest lepszy,

Wierz mi, jest znacznie lepszy. Accu i Leben w Polsce są przecież z tego samego "Worka" ;)

Polecam Ci spróbować Sugdena Masterclass. Zdecydowanie niedoceniany w Polsce Czarny Koń Audio...

Hej, co to za głupoty? Jak masz Lampy nierówne, np: 39, 41, 38 i 42 to układasz je tak by razem równoważyły się na kanałach, czyli na jeden kanał 38 i 42 a na drugi 39 i 41, a nie jak kolega proponuje dwie słabe na jeden i dwie mocne na drugi... wtedy masz jeden kanał słaby, a drugi silny.

Yoachim i Cytrus, to nie są żadne głupoty, ani "prawdopodobne rewelacje" tylko zwykłą wiedza techniczna. Leben pracuje w układzie push pull wiec powinien mieć zrównoważone obie połówki sygnału. Układ ma wtedy wysoki współczynnik tłumienia zakłóceń z zasilania. Generalnie minimalizuje się w ten sposób zniekształcenia. Dając nierówne lampy w kanale, połówki sygnału będą nierówno wzmacniane. W podanym przez Ciebie przykładzie w jednym kanale powinny być lampy 38 i 39, a w drugim 41 i 42. Różnica w głośności między kanałami będzie nieuchwytna. W ocenie lamp ważne jest też nachylenie charakterystyki czyli przyrost prądu anodowego w funkcji napięcia sterującego.

Choć mam umysł raczej "humanistyczny" to mam na pewno dwie prawe ręce:) Dlatego się nie odniosłem do tej prawdopodobnej rewelacji.

Dzięki za wyręczenie, inaczej Ktoś mógłby przykleić mi metkę Klauna Szydercy ( kiedyś odwiedził mój profil mój znajomy pod takim klonem...).

Skoro masz umysł "humanistyczny" to z jakiego powodu reagujesz szyderstwem? Czyżby zabrakło argumentów? Klaun to artysta, co prawda cyrkowy, ale jednak. Nie pochlebiaj tak sobie :-)

W podanym przez Ciebie przykładzie w jednym kanale powinny być lampy 38 i 39, a w drugim 41 i 42

Moim zdaniem trzeba by je dobrać tak by suma na kanałach była równoważna. tzn: 38+42 oraz na drugi kanał 41+39... Ty mówisz, że dwie słabe na jeden kanał i dwie mocne na drugi, ok, trzeba to potwierdzić, koledzy z klubu? Może ktoś sprostować jak należy dobierać lampy w kwadry do Lebena CS300? Oczywiście najlepiej jak wszystkie lampy są równe, wtedy nie ma tego problemu ;)

Edytowane przez yoachim

Skoro masz umysł "humanistyczny" to z jakiego powodu reagujesz szyderstwem?

Biję się w pierś. Przepraszam.

Edytowane przez Cytrus

Moim zdaniem trzeba by je dobrać tak by suma na kanałach była równoważna. tzn: 38+42 oraz na drugi kanał 41+39... Ty mówisz, że dwie słabe na jeden kanał i dwie mocne na drugi, ok, trzeba to potwierdzić, koledzy z klubu? Może ktoś sprostować jak należy dobierać lampy w kwadry do Lebena CS300? Oczywiście najlepiej jak wszystkie lampy są równe, wtedy nie ma tego problemu ;)

Kwestia ta dotyczy wszystkich wzmacniaczy w układzie push pull. Popieram Twoje pytanie o wypowiedz kogoś, kto "siedzi" w technice lampowej. Idealna kwadra faktycznie rozwiązuje problem, ale w praktyce cieżko taka znaleźć.

Biję się w pierś. Przepraszam.

Pokazałeś klasę tym wpisem :-)

Grzeczność wymaga odpowiedzi, więc odpowiem-

Stefku,

faktycznie, brakuje u mnie tego panelu odbijającego (telewizora), który tak często widuje się w innych znakomitych systemach audio, ale...No, nie starczyło forsiaczków, bo Verictum (jedno, drugie i trzecie- bezpiecznik skryłem w Lebenowym gnieździe) widoczne na fotografiach opróżniło kieszenie skutecznie. A na te dodatkowe głośniki wciśnięte w kąty też zabrakło kasiorki :)

Tomku,

wróciłem, nie wróciłem... Sam już nie wiem! Wiem na pewno, że należy się buntować gdy wpisy moje i moich przyjaciół, a nawet całe wątki, znikają ze stron portalu. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, które utwierdzają mnie, że przynajmniej drogę "via priv" powinienem zostawić.

Szubie drogi, odpowiem zwięźle niebywale- tak. Od lamp.

Kiedyś szukając na forum pewnych wpisów nie mogłem ich znaleźć, ponieważ zwyczajnie znikły. Przez moment myślałem, że to może moja skleroza. Popieram Wojtka :) coś należy z tym zrobić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.