Skocz do zawartości
IGNORED

Błogosławieństwo jednej gały

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś trafiłem na reklamę nowego cuda AVR-4520. Zajrzałem z ciekawości na stronę producenta; 9.2 (moc 9x190W oraz przetwarzanie sygnału 11.2 kanałowego z DSX oraz dts NeoX). Pilot jak do kosmolotu. W domu włączam wzmacniacz, kręcę gałą i po prostu słucham muzyki, a tu? Nie jestem zagorzałym minimalistą, ale bez cienia ironii zastanawiam jak ludzie tego używają? Sprawę ile trzeba wydać na sensowny zestaw kolumn i gdzie je w przeciętnym, dużym salonie ustawić pomijam milczeniem.

Przy okazji, zerknąłem na moc na tylnej ściance - 780W, wszystko po staremu. Ponad 1.3kW ta zabawka pobiera z powietrza. Zastanawiam się kto to kupuje?

To raczej nie jakaś tam zabawka. Na podstawie tego amplitunera można zbudować całkiem poważny system kina domowego w przeciętnym 30 m salonie. A prądu, wierz mi, nie pobiera z powietrza. Jeśli kogoś stać to co w tym złego???

To raczej nie jakaś tam zabawka. Na podstawie tego amplitunera można zbudować całkiem poważny system kina domowego w przeciętnym 30 m salonie. A prądu, wierz mi, nie pobiera z powietrza. Jeśli kogoś stać to co w tym złego???

Nie twierdzę że jest w tym coś złego, po prostu nie rozumiem takich rozwiązań.

Prąd pobiera z powietrza i to zdecydowanie. Oddaje w teorii 1.7kW, a pobiera maksymalnie 780W, skąd reszta? Gdzie moc strat na samym urządzeniu? To jest s-f.

Mam salon 24 m kw i dwie kolumny. Sąsiad ma 40 m kw. Jakbym u niego wstawił 9 kolumn to robię z salonu dedykowany pokój odsłuchowy, w którym nie jestem w stanie się poruszyć. Cena reszty żeby to zagrało - same kolumny na poziomie 30K. Można oczywiście taniej, ale wyjdzie wielkie nic. Widzisz gdzieś tu sens? I tak rozbudowana gałkologia. Czysty nonsens.

Prąd pobiera z powietrza i to zdecydowanie. Oddaje w teorii 1.7kW, a pobiera maksymalnie 780W, skąd reszta? Gdzie moc strat na samym urządzeniu? To jest s-f.

Mam salon 24 m kw i dwie kolumny. Sąsiad ma 40 m kw. Jakbym u niego wstawił 9 kolumn to robię z salonu dedykowany pokój odsłuchowy, w którym nie jestem w stanie się poruszyć. Cena reszty żeby to zagrało - same kolumny na poziomie 30K.

Podobnie toczy się sąsiedni wątek o Manantzu. Te waty, które urządzenie pobiera z sieci to nie są te same, które oddaje. Dzisiejsze sprzęty są coraz sprawniejsze (jeśli chodzi o zasilanie choćby pracujące w klasie D) więc mnie to nie dziwi. Oczywiście to co podaje producent jeśli chodzi o moc na jeden kanał traktuję z przymrużeniem oka.

Co do 9 kolumn to nie wszystkie muszą być wielkie (mogą też wisieć) przecież boczne i tylne to tylko efektowe. Podstawa systemu kina to dobry wzmak (obojętnie czy amplituner czy system dzielony) oraz fronty i centralny. Zgodzę się, że do mniejszych salonów wystarczy 5.1 ale taki amplituner kupuje ktoś kto wie czago chce mając konkretny plan na jego pełne wykorzystanie.

Mam dalekiego poprzednika (3802) o identycznych parametrach tech. wzmacniaczy tylko mocy trochę mniej:

105W(8ohm)/150W(6ohm) zamiast 150W(8ohm)/190W(6ohm)

i wygląda to tak:

Zasilacz 400W, a suma (7.1) wzmacniaczy 1050W ;)

Stereo max 2x 240W ;)

ale już przy T.H.D. 0.05% to suma wzmaczniaczy 735W, stereo 210W.

podobno początek gałki działają w klasie A, w każdym razie całość się grzeje nieźle.

generalnie Denon tak ma ;)

Przy 210W nie da się wysiedzieć, ja wytrzymałem (chwilkę) w pomieszczeniu do 25% mocy,

za to ma to plus przy ściszaniu cyfrowym - dajesz blisko maxa - słychać do 23bita ;) (na 20..21bit są już szumy).

--Piloty, Eeeee 13 lat różnicy i nic się nie zmieniło ;) - wygodne są - logika widzę bez zmian (tylko 3802 miał trzecią "programowalną" gałkę input)

x033avr3802-r_2.jpegx033AV4520C-o_lightup.jpeg

kosmos to był w wyższych (4806) modelach - tych z przed 9 lat:

NEW-1pcs-Genuine-DENON-RC-969-A-V-REMOTE-CONTROL-FOR-AVR-3805-AVR-3805S-AVR4806.jpg

w 2010 przy modelach 4810 stonowali ;) :

avr4810_remote.jpg

Podobnie toczy się sąsiedni wątek o Manantzu. Te waty, które urządzenie pobiera z sieci to nie są te same, które oddaje. Dzisiejsze sprzęty są coraz sprawniejsze (jeśli chodzi o zasilanie choćby pracujące w klasie D) więc mnie to nie dziwi. Oczywiście to co podaje producent jeśli chodzi o moc na jeden kanał traktuję z przymrużeniem oka.

Perpetum mobile nie istnieje i to co zostaje oddane musi zostac pobrane z uwzglednieniem strat mocy elektrycznej na cieplo i z uwzglednieniem sprawnosci trafa oraz samego stopnia koncowego.

Moc napisana z tyłu, to nie jest w praktyce max pobierana moc (dowodem są pomiary choćby w magazynie AUDIO). Jak ampli ma z tyłu napisane 800W to i tak może pociągnąć ze ściany 1 kV lub więcej. (tak miałem w swoim Yamaha). Faktem jednak jest, że zawsze są jakieś straty, nawet w klasie D. Te 9x190W to można między bajki włożyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jak widać ampli ten oddaje 5x103W @8Ohm, a przy 4 Ohm, przy 3 kanałach 172W ... przy 5, nie mówiąc o 9 będzie mniej ... dużo mniej. ~290W to można powiedzieć że ten ampli oddaje ... max w stereo i to przy 4 Ohm (i THD do ~1%)

Ukryta Zawartość

Po prostu:

Producent podaje następujące moce- jednego w pełni wysterowanego kanału i zasilacza.

Zasilacz ma zwykle jakiś zapas, więc w przypadku użycia dwóch kanałów da się je w pełni wykorzystać. Przy użyciu większej liczby kanałów, moc zasilacza dzieli się i wypada po mniej na kanał.

Ile? To zależy od zapotrzebowania dla poszczególnych kanałów- producenci sprzętu mają świadomość rozkładu mocy dla ścieżek wielokanałowych, więc "nie przesadzają" z mocą zasilacza :)

Dziś trafiłem na reklamę nowego cuda AVR-4520. Zajrzałem z ciekawości na stronę producenta; 9.2 (moc 9x190W oraz przetwarzanie sygnału 11.2 kanałowego z DSX oraz dts NeoX). Pilot jak do kosmolotu. W domu włączam wzmacniacz, kręcę gałą i po prostu słucham muzyki, a tu? Nie jestem zagorzałym minimalistą, ale bez cienia ironii zastanawiam jak ludzie tego używają? Sprawę ile trzeba wydać na sensowny zestaw kolumn i gdzie je w przeciętnym, dużym salonie ustawić pomijam milczeniem.

Przy okazji, zerknąłem na moc na tylnej ściance - 780W, wszystko po staremu. Ponad 1.3kW ta zabawka pobiera z powietrza. Zastanawiam się kto to kupuje?

Za dawnych lat, tez mozna bylo kupic sprzety z niewiadomo ile watow.

Hej, tu jest nawet link do sprzetu ktorego sprzedawca szacuje na 1700W:

Ukryta Zawartość

Kon by sie usmial :)

Ukryta Zawartość

W domu włączam wzmacniacz, kręcę gałą i po prostu słucham muzyki, a tu? Nie jestem zagorzałym minimalistą, ale bez cienia ironii zastanawiam jak ludzie tego używają?

Do takiego ampli dokupują PMA 2020 i mają jedną dużą gałę na środku i mogą sobią nią kręcić do woli.

Ale po co?

Żeby to miało ręce i nogi, po to masz wyjścia pre out w ampli żeby podłączyć sobie wzmaka na fronty i mieć dobrej jakości stereo a w kinie nie masz problemu z mocą bo ampli zasila tylko centrala i surroundy.

• Redaktorzy

Też nie wiem, po co to wszystko. Może zeby zamaskować fakt, że to wszystko w produkcji kosztuje grosze? Gałkomania jako wartość dodana, dzieki której "wiesz za co płacisz"? Albo wydaje ci się, że wiesz? Mam ochotę założyć Klub Jednej Gały...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.