Skocz do zawartości
IGNORED

Pojemność kondensatora w zwrotnicy

VISTO

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma mowy o błędzie. W MG1.7 jest wstawiona pojemność 115uF i jest na pewno dobrze!!!

Magnepan włożył 75uF elektrolita + jeszcze 3 szt aby wypełnić do pojemności 115uF i nie było tam powtarzalnych pojemności. Ja wyrzuciłem to wszystko i wypełniłem to kondami Obbilgato Gold Premium, Mundorfami oraz Jupiterem.

Jeżeli nie chcesz wydać fortuny to polecam Obbligato Gold premium. Mają pojemność 33uF.

a moze to jest tak, ze na papierze nie ma prawa grac dobrze a w rzeczywistosci, przy odsluchach blad w sztuce matematyczno-fizycznej gra lepiej.....? i stad taka a nie inna decyzja producenta....?

nie mam gdzie zmiescic 7x4.7uF - jest tak malo miejsca, ze tego typu eksperyment sie nie odbedzie - po za tym gdyby moje ucho wolalo sluchac "bledu w sztuce" - to sporo kasy by trzeba w te kondy wpakowac po nic.Test z tanimi mkp moze do konca nie byc wiarygodny, no bo to w koncu tanie kondensatory - gdym pewnie napisal, ze nie zagraly najlepiej to kolejna porada bylopby - zamien na te dobre - wtedy zagra.... ;-) ;-)

Kup sobie 33uF ESA i nie przejmuj się spiskowymi teoriami... W miejsce bipolara 50uF też dałbym jakiegoś taniego MKP.

Panowie,

bardzo dziekuje wszystkim za pomoc i dobra wole tlumaczenia co i jak.....

moim celem jest odtworzenie tego, co mial na mysli konstruktor z uzyciem podzespolow lepszej jakosci (tu chodzi mi szczegolnie o cewke).

Czytajac wpisy mozna zauwazyc rozne podejscie do tematu - no i w zwiazku z tym rozne porady.

Odsluchalem dokladnie kolumny z kondensatorem 20uF w torze wysokotonowca, cewka z rdzeniem i podlym elektrolitem na basie (ze nie wspome o okablowaniu) teraz pracuje nad wymiana podzespolow na nowe, o parametrach zgodnych ze schematem producenta - napisze jakie to dalo zmiany i ostatecznie wybiore to, co dla mojego ucha brzmi najlepiej ( tutaj pewnie bedzie chodzilo o kondensatory - cewke zostawie powietrzna).

Jesli chodzi o moje pierwotne pytanie to brzmialo ono tak :

"jaki wpływ na dźwięk, czy inne parametry kolumny ma zastosowanie w tym miejscu 22uF a jaki 33uF..? Prośba o pomoc, wyjaśnienie i ewentualna rekomendacje jaka pojemność zastosować... Najbardziej interesuje mnie co te kilka uF więcej lub mniej dają dla dźwięku i czy można taka różnice usłyszeć...?"

Nie dlugo przekonam sie o tym sam i Wam napisze.

Pozdrowienia !

zmniejszysz pojemność to wytniesz część pasma. Stosuj te same pojemności. No może ciut więcej możesz dać ale mniej odradzam. Dociążysz średnicę. Ale nie szalej.

nie ma mowy o błędzie. W MG1.7 jest wstawiona pojemność 115uF i jest na pewno dobrze!!!

Magnepan włożył 75uF elektrolita + jeszcze 3 szt aby wypełnić do pojemności 115uF i nie było tam powtarzalnych pojemności. Ja wyrzuciłem to wszystko i wypełniłem to kondami Obbilgato Gold Premium, Mundorfami oraz Jupiterem.

Jeżeli nie chcesz wydać fortuny to polecam Obbligato Gold premium. Mają pojemność 33uF.

Zn, taki elektrolit ma wyższą rezystancję, mniej agresywny rezonans i łagodną charakterystykę powiedzmy od 2kHz do nawet kilku MHz. To inna bajka niż foliaki.

Sam zresztą używam kabli głośnikowych typu "litz" o przekroju poniżej 0,1 mm2, a kolumna jest okablowana na kopułce ( XT ) właśnie miedzianym solidem o średnicy 0,5 mm..

Porównaj, jaki prąd idzie na kopułkę, a jaki na ten panel w Magnepanach, do tego porównania weź pod uwagę częstotliwość podziału, a przekonasz się, że Twój wywód nie ma tu zastosowania.

Jeżeli nie wierzysz, to wepnij przed wzmacniaczem szeregowo w tor 33uf, a potem 10uf tego samego typu. Najlepiej na innych kolumnach z wyższym podziałem.

OK, ale o co chodzi? Co ma do rzeczy puszczanie sygnału przed wzmacniaczem, jeśli wymiana kondensatora ma mieć miejsce w ZWROTNICY KOLUMNY, gdzie napięcia są co najmniej 10x wyższe, a prąd kilka tysięcy razy większy ???

Porównaj, jaki prąd idzie na kopułkę, a jaki na ten panel w Magnepanach, do tego porównania weź pod uwagę częstotliwość podziału, a przekonasz się, że Twój wywód nie ma tu zastosowania.

OK, ale o co chodzi? Co ma do rzeczy puszczanie sygnału przed wzmacniaczem, jeśli wymiana kondensatora ma mieć miejsce w ZWROTNICY KOLUMNY, gdzie napięcia są co najmniej 10x wyższe, a prąd kilka tysięcy razy większy ???

No o to chodzi, że jeżeli chodzi o filtrację górnoprzepustową CR przed wzmacniaczem, to już nie powinno być różnicy pomiędzy 10uF a 30uF. A będzie znacząca różnica, ponieważ jest też filtracja od góry i ogólnie większe znieształcenia z większego kondensatora.. A prądu i napięcia do tego nie mieszaj.

Może nie jest to fortunne porównanie, ale jakieś jest.

Filtracja CR:

Zapewne to "R" to impedancja wejściowa wzmacniacza, a ta ma pewnie od 250 kohm do nawet 10 Mohm (w zależności od konstrukcji wejścia wzmacniacza).

W zwrotnicy tej kolumny kondensator "widzi" 4 ohm, więc nadal twierdzę, że ten przykład jest nie na miejscu.

Przepuszczałem 3 A przez pojedynczy przewód z mojego litza ( 0,12 mm średnicy, czyli 0,011 mm2 ) bez zauważalnych problemów z grzaniem. Jest to o tyle istotne, że charakter przepływu prądu w kolumnie jest tylko impulsowy. Rachunek jest prosty - prąd do kwadratu razy Ohmy i pięć przewodów - razem coś ze 150W...

Poza tym powyżej 1 kHz prądy są coraz mniejsze, a z podziału zwrotnicy wynika coś około 900 Hz, a do tego pewnie jeszcze tłumik na wstędze...

Bardziej istotne jest przepuszczenie ( bez najmniejszych strat - czy fazowych, czy naskórkowych ) pełnego sygnału audio, niż nawet 0,5 Ohma włączone w szereg z kolumną; stąd stosowane MAŁE przekroje przez tych, co wiedzą, o co chodzi w dźwięku. Ale każdy robi to, co chce czy lubi i niech tak zostanie. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak Porlick, jeżeli chodzi Tobie o filtrację LR, a nie CR tak jak mówisz, czyli indukcyjność w kondensatorze, to masz tutaj rację. Jest różnica w impedancji wejściowej odbiornika. Natomiast na niekorzyść kolumn. Wielkość prądu natomiast nie ma wpływu na charakterystykę impedancyjną kondensatora i nikt nie podaje ani nie bada takich chatrakterystyk, chyba że wejdziemy już w bardziej zaawansowaną fizykę kondensatora. Na kondensatorze powstaje większy spadek napięcia, ale proporcje w funkcji częstotliwości są takie same. Nie potrafię do końca wyjaśnić dlaczego podobnie "na ucho" się dzieje w głośniku i wzmacniaczu. Wiadomo natomiast że realistyczny schemat zastępczy kondensatora jest bardziej skomplikowany. Możliwe że przy wyższym prądzie zmienia się upływność i absorbcja w dielektryku kondensatora. Oznaczałoby to takie pasożytnicze rezystancje między okładzinami kondensatora. Czyli że kondensator jest szeregiem nieskończonej ilości szeregowych rezystancji, szeregowych cewek, ale także równoległych rezystancji (obok równoległych pojemności których tak naprawdę tylko potrzebujemy). Jeżeli więc te równoległe rezystancje się zmniejszają pod wpływem większego napięcia, to osłabiają działanie filtra LR, ponieważ "cewka okładzinowa" jest podzielona co chwilę równoległymi rezystancjami. W dodatku głośnik ma jeszcze indukcyjność więc nie motaj. Jego impedancja rośnie wraz z częstotliwością. O 4 ohmach nie ma mowy. Wiecej równoległych jest lepiej i ch...

Moi drodzy,

job is done - zgodnie z obietnica napisze to, co uslyszalem - oczywiscie sa to moje subiektywne odczucia, ale naprawde staram sie byc obiektywny jak tylko potrafie... :-)

Zaczne od komponentow jakie uzylem :

kondensator MKP tweeter - 33uF Mundorf MCap zbocznikowany Mundorf'em 0.1uF MCap Evo Oil

cewka powietrzna - Jantzen 2.80 mH 0.443 Ohm, drut-1.60

kondensatory bas - Mundorf Ecap 5x10uF zbocznikowane Mundorf MCap 0.1uF

do porownania - kondensator MKP tweeter - 20uF Solen zbocznikowany 0.1uF MCap Evo Oil + stare bebechy tj. cewka rdzeniowa i elektrolit 50uF no name.

Zastosowanie 20 uF w torze wysokotonowym zamiast 33uF jakie zaleca producent, powoduje uwypuklenie wysokich tonow i oderwanie ich od srednicy - dla mnie ewidentny brak spojnosci pomiedzy srednica i wysokimi - dziura znakomicie slyszalna na kobiecych wokalach w muzyce klasycznej, przy przejscia pomiedzy roznymi tonacjami - zdecydowanie wybralem 33uF.

Cewka rdzeniowa vs powietrzna - odnosze wrazenie, ze cewka powietrzna spowodowala, ze kolumny schodza nizej z basem - byc moze najnizsze rejestry jakie sa wstanie odtworzyc Magnepany zyskaly pare dB, co powoduje takie wrazenie - zdecydowany ++ - zostaje cewka powietrzna.

5x10uF na basie vs. 1x 50uF podlej jakosci - tutaj chyba najmniej slyszalna roznica - ale po dluzszym sluchaniu bas wydaje sie bardziej rozdzielczy na 5x10uF, wiec takie zestawienie pozostaje.

Nie mam pojecia co wniosla zmiana okablowania na Jantzen solid core - poprostu nie bylem wstanie zmieniac kabli i sluchac - wszystkie odsluchy przeprowadzilem juz na SC Jantzen.

Generalnie Magnepany zagraly pieknie - jedna z najlepszych prezentacji sceny, rozdzielczosci z duza iloscia powietrza, BEZ ZADNYCH wyostrzen i sybilantow jakie mialem okazje posluchac - rzeklbym wzorcowa gora i srednica - dzwiek naturalny i wciagajacy..

Znakomity, szybki i rozdzielczy bas i mid bas...

Kolumny graja super spojnym i zrownowazonym dzwiekiem i piekna scena (troche walczylem z ustawieniem w pokoju - ale ostatecznnie znalazlem sweet spot)

Minusy - brakuje troche najnizszego basu - ALE - spojnosc z reszta pasma i jakosc tego co mamy w niskich rejestrach powoduje, ze nie chcialbym nic zmieniac i zapinac np. subwoofer'a, bez ktorego spokojnie mozna sie obejsc.

Generalnie slaba jakosc wykonania i uzyte materialy - co z kolei moze powodowac znakomity stosunek - jakosc dzwieku - cena....

Polecam Magnepany - dla mnie to odkrycie - szczerze mowiac ogromne - jesli szukasz : naturalnego, zrownowazonego i spojnego dzwieku, ze znakomita rozdzielczoscia cudowna srednica i gora pasma - Magnepany sa dla Ciebie. Fanow bardzo glebokiego basu pozostawia w lekkim niedosycie - ale dobry sub (musi byc dobry, zeby nie zepsuc tego co daja Maggies) moze zalatwic temat...

Dziekuje wszystkim, ktorzy starali sie pomoc swoimi wpisami.

Nie znam sie na temacie tak, zeby podjac dyskusje z tymi, ktorzy prowadza w watku mocna techniczna dyskusje - staralem sie opisac zmiany jakie dostrzeglem w dzwieku - jestem bardzo zadowolony z Magnepanow - teraz beda juz tylko graly - zadnych dalszych prac nad nimi nie przewiduje - szkoda czasu - muzyka czeka - lepiej sluchac ... :-))

pozdrufka i podziekowania - case closed (przynajmniej dla mnie ;-) )

Dokładnie, ważne że jesteś w tej chwili zadowolony, my rozmawialiśmy chyba o zupełnie innym, za bardzo nic ciekawego nie porównałeś, ale to już chyba nie w tym wątku ta dyskusja o kondensatorach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.