Skocz do zawartości
IGNORED

Sub do Sonus Faber Venere 1.5

Sub

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje wsparcia w wyborze subwoofera oraz jego ustawienia do kolumn podstawkowych Sonus Faber Venere 1.5. Jestem zainteresowany Velodyne eq max 10 lub Rel T7. Rel'a polecają w większości sklepów, ale jakoś nie mogę wstrzelić się w odsłuch. Mam wrażenie że Rel jest polecany ze względu na dobre marże sprzedażowe. Velodyne znowu nie mogę nigdzie znaleźć od ręki do odsłuchu( Warszawa ). Velodyne słyszałem u kolegi i zrobił dobre wrażenie. Z Rel'em nie miałem styczności. Audio używam do muzyki, kina i konsoli.

Zamieszczam zdjęcie poglądowe na którym widać jak to wszystko ma być rozstawione. Niestety z różnych względów ciężko mi wykombinować inne miejsce na subwoofer w tym pokoju. Jak widać na zdjęciu sub ma stać pomiędzy komodami. Tą "wnękę" na sub mam zamiar "zabudować". Od góry półka na której stanie amplituner a środek mogę wytłumić dynamatem lub granitem czy czymkolwiek jeszcze co spełni swoje zadanie. Z przodu chciałem zrobić ogromną maskownicę z jakiegoś cienkiego materiału. Chodzi o to aby suba nie było widać, choć mogę porzucić ten pomysł i zostawić surową wnękę z subem. Co o tym sądzicie? Na zdjęciu subwoofer to ten "wiklinowy" koszyk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/114208-sub-do-sonus-faber-venere-15/

Witaj,

zacznę od instalacji subwoofera w Twoim pomieszczeniu. Jest możliwość postawienia subwoofera we wnęce, jednak musisz pozostawić po kilka, a najlepiej kilkanaście centymetrów wolnej przestrzeni po bokach. Pewnym ryzykiem jest także możliwość wzbudzania się mebla podczas pracy suba.

Marka Rel i Velodyne to dwaj wiodący producenci, specjaliści od subwooferów. Velodyne to typowe, wybitne subwoofery do kina domowego, natomiast Rel specjalizuje się w subwooferach, które gwaranują wyróżniającą się kontrolę i szybkość, co bardzo docenia się podczas odsłuchów muzyki, oczywiście to nie przeszkadza podczas projekcji filmów, podczas których jakość basu jest wyśmienita.

Podaj proszę jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe, z jaką elektroniką subwoofer będzie współpracował oraz jakie wymiary ma środkowa wnęka.

Powiem szczerze, że odsłuch subwoofera w salonie nie ma sensu, proponuję lepsze rozwiązanie czyli wypożyczenie i przetestowanie kolumny w Twoim systemie i co najważniejsze, w Twoim pomieszczeniu, w konkretnej akustyce i rozstawieniu. Subwoofery mamy dostępne, tak więc nie ma problemu.

Czekam na szczegóły i zapraszam serdecznie do kontaktu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie to 4,5m x 3,5m = ok 16m2. Wnęka na sub będzie miała 50cm szer x ok 45-50cm wys x 50cm głębokości.

Amplituner to Pioneer LX 72. O "grające" meble się nie boję bo albo je wzmocnię albo wytłumię. Wnękę mogę wyłożyć płytami granitowymi lub matami wygłuszającymi jak zajdzie taka potrzeba. Pod suba chcę dać płytę granitową.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W takim razie pozostanie po około 7cm wolnej przestrzeni po bokach. T7 ma dwa przetworniki - jeden aktywny na spodniej ściance i mambrana bierna na przedniej. Powinno to zagrać dobrze, natomiast niestety bez odsłuchu w Twoim salonie nikt Ci nie zapewni na 100%, że będzie OK. Proponuję po prostu wypożyczenie i sprawdzenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.