Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ok. 2000zł

Observe

Rekomendowane odpowiedzi

Baksik - co powiesz o myrand z20?

Na pewno jeden z lepszych do 2000 zł wśród nowych.

Jak będziesz miał okazję to posłuchaj starszych daców np.

Digilog

Arcam black box

Cambridge delta

Można się zdziwić.

Do tej kwoty to jeszcze rDac ale koniecznie z Tedym Pardo.

Pozdro

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Ten DAC jest kapitalny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyróżnia go z pośród konkurencji wbudowany DSP, z funkcją auto strojenia - względem akustyki pomieszczenia.

Działa to tak: podłączasz do niego wysokiej klasy mikrofon, który ustawiasz w miejscu odsłuchowym.

Wciskasz przycisk na DAC, on sobie generuje przebieg wzorcowy dla całego słyszalnego pasma i po minucie masz predefiniowany preset equalizera, który jest idealnie wpasowany w "dziury" akustyczne Twojego pomieszczenia.

Sprawdzałem to i u siebie i u kumpla - poprawa naprawdę bardzo duża.

Sam rozważam zakup tego cacka ;)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

BeatX ile to kosztuje? I jaki dac jest na pokładzie?

Podobne egzotyczne rozwiązanie, tym razem z ceną

Ukryta Zawartość

Sam soft do korekcji Dirac Live można sobie na PC spróbować - 14 dni trial. Tylko mikrofon dobrze od nich mieć, by był liniowy.

Tylko czy o to chodzi w poszukiwaniu dobrego DAC-a?

Ukryta Zawartość

Na pewno jeden z lepszych do 2000 zł wśród nowych.

Jak będziesz miał okazję to posłuchaj starszych daców np.

Digilog

Arcam black box

Cambridge delta

Można się zdziwić.

Do tej kwoty to jeszcze rDac ale koniecznie z Tedym Pardo.

Pozdro

chętnie, tylko nie ma szans znalezienia właściciela chętnego udostępnić do odsłuchu . Pozostaje szukanie nowych.

Zamierzam sprawdzić kilka, w tym m2Tech Evo Face

Podobne egzotyczne rozwiązanie, tym razem z ceną

Ukryta Zawartość

Sam soft do korekcji Dirac Live można sobie na PC spróbować - 14 dni trial. Tylko mikrofon dobrze od nich mieć, by był liniowy.

Tylko czy o to chodzi w poszukiwaniu dobrego DAC-a?

Trochę to drogawe, ale jak dla mnie wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Zamiast dostosowywać akustycznie pomieszczenie mogę dostroić źródło do pomieszczenia i mam banan na twarzy :-) A powiedzcie mi proszę bo w sumie to korzystam z mastera Izotope Ozone 5 i mógłbym sam dostroić sygnał tylko co bym potrzebował aby dokonać pomiarów? Na pewno jakiś mikrofon, oprogramowanie i jakąś kartę do laptopa, mógłbyś janicniewiem nakierować?

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A powiedzcie mi proszę bo w sumie to korzystam z mastera Izotope Ozone 5 i mógłbym sam dostroić sygnał tylko co bym potrzebował aby dokonać pomiarów? Na pewno jakiś mikrofon, oprogramowanie i jakąś kartę do laptopa, mógłbyś janicniewiem nakierować?

Generalnie jeśli masz PC z jakimś DAC-iem działający i grający, to najprościej dokupić UMIK-1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) na USB, zainstalować Dirac Live Trial i jedziesz. Soft jest widoczny jako nowa karta dzwiękowa w systemie, więc dowolny software do odtwarzania działa. Mikrofon podłączasz pod USB i jest. Jego zaletą jest zdjęta charakterystyka - wpisujesz numer seryjny u producenta i ściągasz plik z korekcją charakterystyki, którą wczytuje Dirac. I masz wtedy liniowy mikrofon pomiarowy. Nie wiem jak z tego może skorzystać Izotope Ozone 5. Dirac wydaje się być bardzo zaawansowany w korekcji akustyki, nie tylko jako EQ, ale także poprawa odpowiedzi impulsowej.

Ten mikrofon dobrze też współpracuje z Room EQ Wizard.

Ukryta Zawartość

Póki co korzystam z samego CD. Z uwagą czytam wszystko co piszecie i staram się to ogarnąć na wszelki wypadek, jakby trendy się całkowicie zmieniły.

Póki co wychodzi takie zestawienie:

- któryś z MF-ów - na tym jak dotąd się nie zawiodłem,

- DAC-X10 - podoba mi się wizualnie,

- Audio-gd - w środku rozbudowany (w jakiejś opinii czytałem coś o nadmiernej ostrości czy też oschłości, ale gdzie to było nie pamiętam),

- Myrand z20 - firma zacna, trzeba by było posłuchać,

- Matrix Mini-i DAC - minusów specjalnych nie widzę,

- Behringer Ultra-Curve PRO DEQ 2496 - wygląd taki sobie, cena 1.1-1.2k, trochę mnie stopuje ten wewnętrzny equalizer.

Mnie przerażają te wszystkie funkcjonalności, które trzeba poza odsłuchem brać pod uwagę; wejścia, drivery itp. W tym coś nie trzeszczy w czasie przełączania, w innym trzeszczy, w kolejnym nie można zaktualizować softu, w kolejnym jeszcze coś innego. Głowa mała. Wiem jedno - zasilacz ma być obowiązkowo w środku, żadnych dodatkowych pudełeczek.

Mrok weź pod uwagę Myrada,MF, Matrixa mini na AD, Audiotraka Dr. Dac3.

Audio GD bez ingerencji w sygnał zagra sucho,płasko bez emocji tak samo behringer.

Janicniewiem, thx for info, Czyli potrzeba mi ino mikrofona liniowego i program pokazujący charke jaką mikro wyłapał.

Odnośnie tego zrobię Sobie korekcję w Izotope. Ciekawe co wyjdzie. Jeszcze raz dzięki za pomysł :-) zdrówko

BeatX ile to kosztuje? I jaki dac jest na pokładzie?

Właśnie nie drogo jak na ficzersy tego DAC'a:

Ukryta Zawartość

Na pokładzie ma AKM AK4393

Tutaj widać bebechy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Behringer Ultra-Curve PRO DEQ 2496 - wygląd taki sobie, cena 1.1-1.2k, trochę mnie stopuje ten wewnętrzny equalizer.

Wygląd możesz trochę poprawić przez dodanie boczków drewnianych (czarnych). "Uszy" do raka są odkręcane. Widziałem takie rozwiązanie w sieci. Wyglądało całkiem nieźle. Equalizer można wyłączyć. Przydaje się on do badania pewnych zachowań akustyki pomieszczenia i kolumn na etapie ustawiania sprzętu. Jest parametryczny więc możliwości jego są ogromne. Pracuje w domenie cyfrowej DSP. Wejscia i wyjścia audio XLR. Innych nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To jest zajebisty procesor, gdybym sam nie grzebał w Ozone to bym kupił ten eq.

Cena rewelacyjna.Tylko przypuszczam, że na defult jest bardzo znikoma ingerencja w sygnał i pewnie wtedy zagra płasko, sucho i technicznie.

Wygląd możesz trochę poprawić przez dodanie boczków drewnianych (czarnych). "Uszy" do raka są odkręcane. Widziałem takie rozwiązanie w sieci.

Znalazłem w sieci "rozebrane" zdjęcie tego Behringer'a :)

Chodzi Ci na przykład o to?

1.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.