Skocz do zawartości
IGNORED

STX FI - Neutrino FX - 150

komorowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ten pasek z przodu to od razu informacja dla kupującego: będzie tanio.

no właśnie jakas moda na wstawki, mam zamiar kupić neutrino ale z paskiem czy bez? w STX są identyczne z i bez tego dodatku.

Np. taki Focal również ma pasek i sam nie wiem czy to moda czy zbędna rzecz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Φ-Neutrino FX-150 pojawiły się na stronie producenta. Cena 2199 PLN para.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od samego wątek jest ukrytą reklamą - wystarczy popatrzeć na wpisy, ostatnie logowania piszących, liczbę postów...

ale cieszy nowy produkt stx, mam nadzieję, że lepszy niż dotychczasowe

od samego wątek jest ukrytą reklamą - wystarczy popatrzeć na wpisy, ostatnie logowania piszących, liczbę postów...

ale cieszy nowy produkt stx, mam nadzieję, że lepszy niż dotychczasowe

właśnie... oby lepiej niż dotychczasowe, bo po tym jak usłyszałem fs-250 w salonie to już zaczynam z ogromną rezerwą podchodzić do wszelakich recenzji i opinii na temat polskich tanich kolumn "bijących na łeb" zachodnią (i wschodnią) konkurencję.

właśnie... oby lepiej niż dotychczasowe, bo po tym jak usłyszałem fs-250 w salonie to już zaczynam z ogromną rezerwą podchodzić do wszelakich recenzji i opinii na temat polskich tanich kolumn "bijących na łeb" zachodnią (i wschodnią) konkurencję.

a co knkretnie tak panu się nie podobało w fs-250,ciekaw jestem bardzo.

ciekawe w jakim salonie,i na czym słuchane,na amplitunerze.

a co knkretnie tak panu się nie podobało w fs-250,ciekaw jestem bardzo.

ciekawe w jakim salonie,i na czym słuchane,na amplitunerze.

Szanowny Panie (skoro już tak sobie Panujemy), kolumny nie odsłuchiwałem w salonie w Józefowie (skoro już z góry zakłada Pan, że to wina salonu), dzięki czemu miałem możliwość porównania ich z kolumnami innych marek (czego w nie każdym salonie można dokonać). Przyjechałem ze zdecydowanym zamiarem kupna właśnie tych STXów po cudownej recenzji w prasie oraz wpisach na forum (żeby nie było, że z góry mam jakieś uprzedzenia do marki itp.) lecz dopiero po podpięciu w ich miejsce kolejno Dali Zensor 5, Tannoy v4, Paradigm 7v7 pojawiła się scena i melodyjność (choć to kolumny dość przeciętne cenowo i jakościowo), a o konfrontacji z malutkimi Dynaudio x14 to już nawet nie wypada wspominać, bo to lata świetlne w poziomie grania ( i właśnie to konkretnie w tych stxach mi się nie podobało - skoro już tak Pan chce wiedzieć). Jeszcze dodam (skoro już zakłada Pan że słuchałem ich z amplitunerem), że odsłuch miał miejsce na 6 zestawach z czego ostatni to był nami 5 i przyznaliśmy zgodnie ze sprzedawcą, że to już dalej nie ma sensu. Jeśli ktoś rozpatruje te stx z perspektywy ich ceny to ok, ja jednak wolę dopłacić nawet i jeszcze raz tyle (patrz dynaudio x14) i cieszyć się dobrym graniem. Liczę jednak, że firma wypuści w końcu coś naprawdę godnego uwagi pod względem brzmienia i estetyki (no bo na ten moment są dla mnie nie do przyjęcia wizualnie) i spore nadzieje pokładam właśnie w modelu Neutrino. Mam nadzieje że mój znajomy sprzedawca przełamie się i sprowadzi je do salonu, bo na razie jak stwierdził, że tak przywiązujących się do właściciela kolumn jak fs250 to dawno nie miał, gdyż nie umie się on rozstać z nimi od ponad roku :).

.... a i jeszcze zapomniałem, że krytykowane tak bardzo monitor audio bx6 również wypadły lepiej podobnie jak malutkie elaci bs243. Następnego dnia miałem okazje posłuchać w innym salonie rls callito iv oraz kef r100. Wszystkie te nieduże monitorki mogę kupić po rabacie za 2,7 tyś, za wyjątkiem callisto (3tyś) i w każdym wypadku wolałbym dopłacić te niewiele ponad tyś zł.

ciekawe rzeczy pan pisze,we Wrocławiu jest salon Fusic i są tam stx te marne tanie i lepsze FS-250,oraz FX i Nexton,oraz wiele iknnych zachodnich firm.Klienci przychodza po MA,lub Kef,czy Tannoy,a wychodza właśnie z STX.

Tak wiec dwie skrajne opinie,opinia przeciw opini,i czemu to dowodzi,jedni maja lepszy słuch,czy drudzy.

ciekawe rzeczy pan pisze,we Wrocławiu jest salon Fusic i są tam stx te marne tanie i lepsze FS-250,oraz FX i Nexton,oraz wiele iknnych zachodnich firm.Klienci przychodza po MA,lub Kef,czy Tannoy,a wychodza właśnie z STX.

Tak wiec dwie skrajne opinie,opinia przeciw opini,i czemu to dowodzi,jedni maja lepszy słuch,czy drudzy.

Trudno powiedzieć czy to słuch zawodzi czy tez może inny czynnik decyduje o takim a nie innym wyborze. Ja z kolei pamiętam salon na Śląsku z którego klienci wychodzili niemal zawsze z kolumnami dali concept. Ja również stałem się ich posiadaczem i bardzo szybko zorientowałem się, że to był mocno przeciętny wybór. Problem polegał na tym, że za bardzo zaufałem sprzedawcy i opinii wyczytanej. Dziś już znacznie ostrożnie podchodzę do zakupów audio i zapewnień w stylu "możesz brać w ciemno', "objawienie dekady" lub "bije na łeb konkurencje 3 razy droższą". Stx Neutrino wydają się być ze zdjęć wizualnie i estetycznie lepiej dopracowane niż reszta produktów stx, a z uwagi na dosyć ciekawie prezentujące się głośniki mogą zwiastować niezłe brzmienie, no ale przekonamy się na odsłuchach. Na razie mam swoich faworytów podstawkowych i takiego brzmienia oczekuję.

• 2 tygodnie później...

Przypominam że temat jest o STX Neutrino. Panom z Pylo dziękujemy za udział w dyskusji. Obrażanie innych o zawodzenie słuchu jest podłą manipulacją konkurencji w najczystszej postaci. Do widzenia.

Trochę ten wątek żenujący ale nic to.

Nie wiem jak to jest z innymi użytkownikami tego portalu, ale mnie firma STX kojarzy się z najgorszymi paździerzami na rynku, krzywo posklejanymi skrzynkami z tonami jakichś przypadkowo podobieranych dużych głośników. Nie żebym kiedykolwiek słuchał czegokolwiek z metką tej firmy, takie po prostu mam skojarzenia (możliwe że bardzo krzywdzące dla tej firmy). Może też odosobnione, nie wiem, mam nadzieję że koledzy się wypowiedzą o swoich. Prawdę mówiąc nigdy nie interesowała mnie ich oferta. Ale fajnie byłoby jakby odnieśli jakiś sukces biznesowy przynajmniej na polską skalę.

W związku z tym, że w tym wątku jest fhuj markertingowców STX, to może Panowie zrobicie jakieś rozeznanie, czy przypadkiem nie byłoby lepiej zapomnieć o tej swojej nazwie (tym bardziej że nikt chyba się za bardzo nie narobił ją wymyślając) i zaproponować coś, co będzie się kojarzyło jakoś lepiej. Bo na razie to wygląda (w mojej opinii, za którą z góry przepraszam), że macie jakiś naprawdę niezły produkt, który ma nazwę tak sexy jak jakiś Wartburg Neutrino albo Stokłosa Neutrino.

• 3 tygodnie później...

Czy ta 2 drożna konstrukcja neutrino będzie miała mocne energetyczne brzmienie np do muzyki klubowej , rockowej czy raczej nadaje się do spokojnego słuchaniu (muzyka klasyczna, jazz ),tak się zastanawiam ,słuchał już ktoś tego modelu?

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Czy ta 2 drożna konstrukcja neutrino będzie miała mocne energetyczne brzmienie np do muzyki klubowej , rockowej czy raczej nadaje się do spokojnego słuchaniu (muzyka klasyczna, jazz ),tak się zastanawiam ,słuchał już ktoś tego modelu?

Neutrino są wyjątkowo uniwersalne, mam je ponad dwa miesiące i nadal urzekają jakością przekazu. Wielkość obudowy nie jest tu bez znaczenia dla przykładu monitory na wooferach 18cm nie dają już takiego zakresu.

Jakiej wielkości jest głośnik średnio niskotonowy tonowy i jak z basem?

Kurcze wymiarowo są jeszcze mniejsze od FX 300 (niższe i krótsze na długości i szerokości ) do tego 1 głośnik średnio niskotonowy , wydawać by się mogło że może im brakować trochę powera , energii w muzyce rockowej ,klubowej . Poczekamy na opinie forumowiczów , zakup trochę ryzykowny jak dla mnie.

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Niewiele kolumn odsłuchałem ale z podstawkowych to chyba najlepiej wypadły

Focal Electra 1007 Be.

widziałem za 7200 ize standami i powiem że uważam że są warte tej ceny.

Sory

to jest niestety cena za 1 szt :(

• 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy później...

Od premiery upłynęło już trochę czasu wszyscy już ochłonęli :) jak oceniacie kolumny dalej są warte zakupu w tej cenie obecnie ok 2400zł Miałem wcześniej Pylony Pearl 25 sprzedałem i właśnie się zastanawiam nad Neutrino lub FX-300. Czy kolumny są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się przy większości muzyki?. Czy ktoś z Was porównywał z FX-300?

• 2 miesiące później...

Czy porównywał ktoś z formułowiczów STX NEUTRINO FX-150 z AKKUS MONOLITH F1?

To zupełnie inne granie w każdym aspekcie.

Neutrino to aluminiaki i wydobywają z siebie bardzo metaliczny dźwięk, gitara akustyczna i blachy mogą się podobać.

Monolity na odwrót, łagodne, miękki bas, ciepła średnica bez iskrzenia na wysokich.

Bas w monolitach miękki, ciepły (Ushery tak grają) potrafiący nisko zejść.

Co do basu w Neutrino, to szczerze nie pamiętam, ale skoro nie pamiętam to znaczy że było OK :) Bardziej skupiłem się na średnicy i wysokich, bo to rzucało się od razu na uszy.

Dla mnie osobiście grało fajnie, ale zbyt metalicznie, za dużo metalu w metalu :)

o FX 300 możęcie się wypowiedzieć ? do muzyki elektronicznej, filmowej pop później rock będą się nadawać ? jaki mają bas szybki , wolny ? góra kłuje czy raczej spokojna ? czy może podbite skrajne pasma ?. Kwestia jeszcze wzmacniacza z jakim grają.

Neutrino grają dokładnie odwrotnie w porównaniu do metalowych głośników , barwa jest neutralna w każdym zakresie pasma.

FX-300 nadają się do kazdego rodzaju według mnie. Poniżej zamieszczę pasmo podane przez producenta dla rozjaśnienia jak bardzo liniowe są to kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.