Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań nowicjusza

Grzegorz_55500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam sobie właśnie pierwszy komplet audio, posiadam nada i teraz zastanawiam się nad połączeniem tego z PC, jako źródło po wielu recenzjach wybrałem Asusa Xonara ST/STX (muszę sprawdzić gdzie mogę go upchnąć w mojej puszce) bo poza portem chyba niczym się nie różnią?

I tu pojawiają się pytania jak to podłączyć do wzmaka?

Kabel Jack -->2X RCA (wyjściem słuchawkowym)? Czy zwykłe 2x RCA od Xonara do wzmacniacza?

Kolejne pytanie wiem już, że najlepiej używać Foobara, na co zwrócić uwagę? Czy konieczne są jakieś pluginy czy dodatkowe programy?

Pliki FLAC ofc :>

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy wymiana OPampów to wyższa szkoła jazdy czy robota na weekend dla laika?

Z góry dzięki za linki do odpowiednich działów i wszelakie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/114590-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/
  • 2 tygodnie później...

Jako, że nie mogę edytować dorzucam też kolejną rzecz.

Gdzie można kupić OPAmpy (poza allegro bo to oczywisty kierunek).

Szukam w tej chwili dokładnie 2x LME49860, może ma ktoś na zbyciu? Ew poleci jakiś sklep w którym można się dozbroić

Kolejne pytanie wiem już, że najlepiej używać Foobara, na co zwrócić uwagę? Czy konieczne są jakieś pluginy czy dodatkowe programy?
Jak nie będziesz aktywnym użyszkodnikiem tamtejszych pluginów foobarowskich, znajdziesz odtwarzacze które po analogu zagrają lepiej od Foobara. Mogę zareklamować mój temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest parę ustawień Foobara.

Dodatkowe pytanie, czy warto takiego Xonara ST kupić używanego i czy wymiana OPAmpów powoduje utratę gwarancji?
O ile będzie jeszcze gwarancja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

odtwarzacze które po analogu zagrają lepiej od Foobara

Żaden odtwarzacz nie gra po analogu, w tym Foobar.

W innym wątku zadałem Ci pytanie jak gra fidelizer po analogu a jak gra po cyfrze i odpowiedzi się nie doczekałem.

Kolega rozważa zaprzestania publikowania demagogi o PC Audio..?

Jak nie będziesz aktywnym użyszkodnikiem tamtejszych pluginów foobarowskich, znajdziesz odtwarzacze które po analogu zagrają lepiej od Foobara. Mogę zareklamować mój temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest parę ustawień Foobara.

ale zacznij go czytać od końca.

Podstawa to czysty system i odtwarzacz, bez żadnych śmieci które zniekształcają dźwięk (a takie właśnie są w poradniku). Niestety autor chyba nigdy nie słyszał o bit perfect, nawet o WASAPI nie chciało mu się napisać.

Jak nie będziesz aktywnym użyszkodnikiem tamtejszych pluginów foobarowskich, znajdziesz odtwarzacze które po analogu zagrają lepiej od Foobara.

to że podoba Ci się podbity i zniekształcony dźwięk to już Twoja indywidualna sprawa, nie reklamuj tylko tego jako lepsze lub dobre brzmienie bo jest dokładnie odwrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powoli panowie z tymi kamieniami.

W topicu jest kilka ustawień samego tylko Foobara, bez poruszania żadnymi suwakami i doinstalowywania czegokolwiek, no dobra, WASAPI/ASIO dla przyzwoitości (jest również).

Jak wyciągacie z komputera kabel optyczny Fidelizer gra tak samo, dla DACow raczej podobnie, po analogu (karta leży w kompie, wyciągamy dźwięk z tego jackiem) różnica będzie bardziej odczuwalna, z uwagi na różne rzeczy które dzieją się w komputerze w takiej konfiguracji, a muzyce nie sprzyjają, a co program dokładnie robi to poczytajcie sobie. Po angielsku jest wszystko na tacy.

no dobra, WASAPI/ASIO dla przyzwoitości (jest również).

sorki mój błąd, zwracam honor.

Fidelizer nie robi nic po za kontrolą usług polegającej głównie na ich wyłączeniu i nadaniu priorytetów, jeśli słysz różnice znaczy że nie umiesz kontrolować własnego systemu, dla większości ludzi jest to rzecz w 100% zbędna nie wprowadzająca żadnej poprawy. Wątpię też czy to rozwiązanie na nowszych system i sprzęcie ma jakąkolwiek racje bytu. Kiedyś modne były aplikacje optymalizacje do gier, ich zadanie było proste, wykosić 90% usług, zwłaszcza tych zwykłych jak np bufor wydruku.

ustawiania Foo, nie instalować żadnych DSP, dorzucić KS i latać.

Chętnie poznam procedurę testową :)

Nie e. On też coś majstruje z procesorem, aplikację playera ustawia na jeden rdzeń, dokładnie drugi rdzeń po zerze, że inaczej brzmi ten dźwięk jak włączę oba. To tylko jedna z rzeczy.

"coś" ? nadanie procesowi priorytetu i przypisanie go do konkretnego procesu logicznego nie jest niczym nadzwyczajnym i bez problemu możesz to zrobić sam. Średnio tylko widzę sens stosowania takiego rozwiązania, zwłaszcza na nowszych procesorach i to nie ze względu na wydajność a na kontrolę obciążenia rdzeni, rożnego rodzaju boosty i selektywne zasilanie.

Po za tym player to jedno a "sterownik" to drugie.

Cóż, z uwagi na brak czasu i chęci do tłumaczenia komuś jak wygląda coś fajnego jak tego nie widział, a nie chce zobaczyć choćby jego wycinku, poprzestanę na pewien czas dalszych tłumaczeń.

Coś fajnego to ja mam w karawce, na imię mu Horton i jest różowym słoniem. Jak już chcesz coś zachwalać to opisz konkretne zmiany w dźwięku jakie odniosłeś korzyści. Dla mnie fajne może oznaczać poprawienie średnicy, detalu i sceny. Lubię jak muzyka jest "muzykalna" a kino "ostre", a dla Ciebie ?

Przypominam że wyważasz otwarte drzwi, jeśli nie potrafisz czegoś uzasadnić nie dziw się że reakcja jest taka a nie inna. Przyznaje nie czytałem całego Twojego poradnika ale wiem jedno, żadne korektory DSP czy inne gadżety od producentów kart nie służą poprawie jakości dźwięku tylko zwykłemu maskowaniu. Im zdjęcie bardziej kolorowe tym bardziej się podoba, mniejsza z tym że razi po oczach. W muzyce jest tak samo, zwłaszcza jeśli chodzi o bas.

Mimo wszystko szacunek za napisanie poradnika

Dzięki za odpowiedzi, ale nieco wracając do tematu, gdzie można zdobyć opAmpy?

Na allegro pojawiają się co prawda sporadycznie, ale nie zawsze to czego szukam,

Ebay?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.