Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Są podstawki i wydaje mi się, że się zmiesci bez problemu.

Jak uporam się z innymi zmianami w systemie to też zamawiam. To jest to czego nam potrzeba w naszych lks.

Czekam na dostawe LKS-a i tez na te kostki.

Jak juz zagra to wszystko, to napisze kilka slow co i jak.

Nie zapomnij zdjęcia bebechów po tuningu.

Nie zapomnij zdjęcia bebechów po tuningu.

LKS powinien miec juz stoliki, a zmiana powinna byc latwa. Uklad powinien sie zmiescic.

Tyle teoria :).

LKS jedzie dopiero, a OPA tez swiezo zamowilem, wiec to kilka dni potrwa, tym bardziej, ze najpierw chce troche posluchac na oryginalnych OPA i generalnie wygrzac troche sprzet.

Co do zasilania usb - za zrodlo robi u mnie komputer z karta PPA 2. Karta ma oddzielne wejscie zasilania i zasilam ja z powerbank-a stabilnym 5V. Wiec i DAC bedzie zasilany czystym pradem. Mam tez zamiar przerobic kabel USB, w taki sposob, aby zyly zasilania podlaczyc bezposrednio do powerbank-a.

Slychac na dotychczasowym sprzecie o wiele wiele lepiej przy tej karcie i takim zasilaniu.

Powerbank kosztowal troche ponad sto zlotych i spokojnie zasila karte usb przez kilkadziesiat godzin. Ogladalem pomiary tego wynalazku i bardzo stabilnie trzyma napiecie niezaleznie praktycznie od stopnia naladowania.

Uniknę wiec w ten sposob instalacji w LKS jakichs nowych plytek, transformatorow itp itd.a zasilanie usb bedzie bateryjne, wiec uwazam najlepsze z mozliwych.

Po odpaleniu oczywiscie wrzuce fotki.

uper zestawione klocki. Trochę brakuje zdjęć kolumn.

Dobrze, że obok cyfrowego toru jest analog!

na tym poziomie cen,analog jest nie do pobicia.

Stara,cienka,krzywa płyta ,która ma w sobie to coś,co sprawia że nogi chcą tańczyć ...

A poza tym chcieliśmy porównać:cd vs plik vs winyl.

Oraz jakość różnych form transportu.

Ze zdjęć po zmniejszeniu rozmiaru w Paint wychodzi niestety sieczka.

Kolumny:

Koledzy a może trochę porozmawiamy o kablach XLR, tak jak w tytule postu? Szukam już od dłuższego czasu, sporo odsłuchałem i o dziwo na razie moi faworyci to Cardas Clear i Wireworld Gold Eclipse. Może coś jeszcze doradzicie do spróbowania w moim zestawie?

mam trzy takie kable:

Stereovox Colibri

Straight Wire Virtuoso

srebrnego Neotecha diy

mam trzy takie kable:

Stereovox Colibri

Straight Wire Virtuoso

srebrnego Neotecha diy

Brakuje Ci sieciówki pana Edmunda :)

sprężam się na kolejnego Neotecha.

na razie drenują mi portfel akcesoria dla mojego smartfona.

kupiłem super,hiper micro SD oraz szkło 2,5d arctic.(0,2mm).

Karta ma oddzielne wejscie zasilania i zasilam ja z powerbank-a stabilnym 5V

To może być tylko pozór poprawności. Powerbank nie ma za wiele wspólnego z czystym zasilaniem akumulatorowym !

Śmieszne, co ? Niestety, ale prawdziwe. Utrzymaniem tego "stabilnego 5V" zajmuje się wew. elektronika -przetwornica

i stabilizatory, abyś właśnie nie odczuł niestabilności napięcia. To co robią z w innych, ważnych dziedzinach jest często

pomijane, a dla poprawnej pracy rezonatorów kwarcowych jest kluczowe ! Nie musisz wierzyć, popytaj fachowców !

DAC bedzie zasilany czystym pradem

Upewnij się, czy odbiornik USB DAC-a potrzebuje zasilania z kabla. A co do czystości, to masz powyżej.

To może być tylko pozór poprawności. Powerbank nie ma za wiele wspólnego z czystym zasilaniem akumulatorowym !

Śmieszne, co ? Niestety, ale prawdziwe. Utrzymaniem tego "stabilnego 5V" zajmuje się wew. elektronika -przetwornica

i stabilizatory, abyś właśnie nie odczuł niestabilności napięcia. To co robią z w innych, ważnych dziedzinach jest często

pomijane, a dla poprawnej pracy rezonatorów kwarcowych jest kluczowe ! Nie musisz wierzyć, popytaj fachowców !

Pelna zgoda :) Napiecie zachowuje sie bardzo stabilnie i to jest fakt. Nie twierdze, ze to najlepsze rozwiazanie i istnieja na rynku inne urzadzenia. Ostatnio czytalem troche o nowym urzadzeniu ifi Audio iUSB3.0 micro. To juz uwazam bardzo sensowna opcja i zamierzam odsluchac to urzadzenie we wlasnym systemie. Jednak dla mnie podstawowym kryterium jest to, czy i jak zmiana wplywa na dzwiek. W moim systemie w moim subiektywnym odczuciu, zasilenie karty PPA V2 z powerbanku - przynioslo bardzo korzystne zmiany w stosunku do zasilacza PC. SNR zdecydowanie wzrosl. Nie mierzylem tego, ale "na ucho" to jakies 10 dB wiecej. Scena dzwiekowa nie ucierpiala a wprost przeciwnie. Rozdzielczosc i selektowynosc tez sie poprawila. Dalsze plany zyskaly na wyrazistosci. Jak dla mnie, to powazna zmiana na plus za 100 zlotych :). Na pewno mozna lepiej. Oczywiscie wykonalem tez okablowanie do zasilania, solidnie wszytko ekranujac tasma miedziana i zawijajac calosc w bawelne,

Powyzsze obserwacje dotycza starszego DACia IFI nano DSD.

SAM przetwornik wg. deklaracji producenta jest zawsze zasilany z wbudowanego akumulatora, Mysle, ze zmiany zaszly glownie po stronie karty PPA i DAC dostal sygnal lepszej jakosci.

Obecnie Amanero w LKS-ie czerpie z zasliania USB, czyli z wyjscia karty PPA, a ta jest nadal zasilana z Powerbanka, Jest bardzo dobrze w moim odczuciu, ale oczywiscie sprawdze chociazby zasilanie z nowego IFI iUSB3.0 lub tez innych urzadzen.

Na razie chce dopracowac OPAMPY i czekam na 301.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Wojciech_55387

ifi Audio iUSB3.0 micro - zobaczyłem cenę i oplułem monitor ze śmiechu;)

Jak się realnej poprawy SNR to najprostszym rozwiązaniem jest zmiana integry na końcówkę mocy z XLR. Czarne tło gratis bez cudów typu PPA czy powerbanki.

ifi Audio iUSB3.0 micro - zobaczyłem cenę i oplułem monitor ze śmiechu;)

Jak się realnej poprawy SNR to najprostszym rozwiązaniem jest zmiana integry na końcówkę mocy z XLR. Czarne tło gratis bez cudów typu PPA czy powerbanki.

Cena jak cena :) znam ciekawsze przypadki. Osobiscie nie smieje sie z urzadzen z uwagi na ich cene. Integry nie mam - mam koncowke mocy. PPA to nie cud tylko karta USB. Powerbank to tez calkiem realne i materialne urzadzenie, nie majace z cudami wiele wspolnego.

Generalnie dobrze jest sie wypowiadac o urzadzeniach i rozwiazaniach, ktore sie zna i ktore sie slyszalo/stosowalo.

Nie wiem dlaczego rozwiazanie RCA stosowane w wielu urzadzeniach jest takie do niczego, a XLR rozwiazuje wszystkie problemy Twoim zdaniem.

Jezeli sygnal zrodla jest zaszumiony, to polaczenie XLR to czysci w magiczny sposob?

Generalnie to BeDeX napisał ładnego posta odnośnie jakości powerbank. Bez pomiarów to tylko gdybanie, że prąd lepszy.

XLR wszelkich problemów pewnie nie rozwiązują, SNR za to realnie podnoszą.

To jest sensowne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... i nasz polski, tranzystorowy Tomanek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie to BeDeX napisał ładnego posta odnośnie jakości powerbank. Bez pomiarów to tylko gdybanie, że prąd lepszy.

Muzyki slucham glowa i uszami, a nie miernikiem, stad pomiary traktuje pomocniczo :)

XLR wszelkich problemów pewnie nie rozwiązują, SNR za to realnie podnoszą.

To uwazam zalezy od implementacji i jest dyskusyjne.

To jest sensowne:

Ukryta Zawartość

... i nasz polski, tranzystorowy Tomanek:

Ukryta Zawartość

Na dwoje babka wrozyla. Czesc firm, stosuje akumulatory i widzi wyzszosc takiego rozwiazania. Tak tez logicznie... latwiej uzyskac dobrej jakosci prad staly ze zrodla pradu stalego, niz prad staly ze zrodla pradu przemiennego. Duzo mniej konwersji i siania z transformatorow i tez bardziej elegancko :). A im prostszy uklad, to uwazam tym lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli wolno mi dorzucić głos w sprawie xlr versus rca.

Moim zdaniem jest cała grupa urządzeń tranzystorowych,w których stosowanie przyłączy rca jest bezcelowe,oznacza bowiem straty jakości.

Dobitny przykład mam w domu-ani ja ,ani nikt z moich gości nie wybrał grania w połączeniach niezbalansowanych,a jest możliwość bezpośredniego porównania.Optymalny stan to xlr od góry do dołu.

Nie ma to związku z poziomem głośności.Ani papierowymi parametrami.

Jeżeli po xlr jest lepiej tzn że klocki popsute , oprócz wyższego prądu xlr nic nie powinno wnosić ,stworzono to do długich kabli. Miałem wszystkie klocki na xlr a teraz mam na rca. Xlr nie jest lekarstwem na poprawę jakości . Jeśli jest lepiej po zbalansowanym i nie jest to związane z zwiększeniem głośności to coś jest spieprzone w budowie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Misio, większość wspolczesnych dacow jest z natury zbalansowana i wykorzystanie tego rodzaju polaczenia pozwala ominąć parę opampow na wyjściu. Prostota jest większa przy xlr.

żeby łatwiej zrozumieć czym jest układ zbalansowany:

Ukryta Zawartość

na zdjęciu,w prawym,górnym rogu

pre:

Ukryta Zawartość

Cokolwiek bym nie napisał u mnie połączenie poprzez XLR brzmi dużo lepiej niż przez RCA.

Proponuje zaniechać rozważań, po czym komu lepiej brzmi, bo do wspólnych ustaleń raczej nie dojdziemy :). Niech każdy słucha po czym sobie tylko chce :) i po tym po czym we własnym odczuciu słychać lepiej.

Czy wobec wyższości XLR nad RCA jest sens podłączenia LKS-a z wyjścia XLR do wej. RCA poprzez przejściówkę XLR/RCA ?

tribon,

widzę, że się na head-fi zacząłeś udzielać;)

Ukryta Zawartość

"iFi iUSB Power but did not hear too much of a difference."

i

"The modified powersupply should only be used with the enhanced Volent/LKS USB interface, the one with the Crystek XOs."

Czyli kolega z head-fi, a ma pojęcie facet, poleca zabawy z dedykowanym zasilaczem (lub IFI, bo to podobne rozwiązanie) dla nowego amanero DOPIERO po wymianie zegarów na crystek.

Bardzo ciekawy test i pomiary yulong da8v2, warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tribon,

widzę, że się na head-fi zacząłeś udzielać;)

Tak, Chciałem się dowiedzieć czegoś od osoby, która znacznie zmodyfikowała swojego LKS'a.

Warto przeczytać te kilka stron. Jeśli chodzi o opampy to proponowane rozwiązanie kosztuje całkiem sporo $$. Poczekam na wasze doświadczenia z 301.

No i upgrade Amanero z lepszym zegarem i osobnym zasilaniem ciągle mnie kusi.

Znam wpisy tego gentlemana. Akurat ćwiczył to co miał dostępne, opa301 też będą imo super.

Co do upgrade Crystec + oddzielne zasilanie to sensowność takiego modu zależy od reszty toru. To są drogie zabawy. Jeden crystec to około 150zl.

zyli kolega z head-fi, a ma pojęcie facet, poleca zabawy z dedykowanym zasilaczem (lub IFI, bo to podobne rozwiązanie) dla nowego amanero DOPIERO po wymianie zegarów na crystek.

ciekawe, czy w ogóle to było testowane, bo z linku nie wyczytałem. Choć może było gdzieś na inny stronach ale tamten temat ma ich wiele.

ciekawe, czy w ogóle to było testowane, bo z linku nie wyczytałem. Choć może było gdzieś na inny stronach ale tamten temat ma ich wiele.

Strona 3

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi