Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie 24h na liczniku od wymiany. Na razie nie ma WOW. Już sobie obiecałem wrócić na 2dni do stockowych OPA żeby sprawdzić czy ogłuchłem. Poczekam jeszcze 24h.

Uruchomiłem na pocieszenie Tidal przez malinę i słucham w tle jazziku. DOBRA playlista.

OPA u mnie odchodzily cos z 40 godzin zanim sie objawily dzwiekowo :). Ale za to jak daly czadu .... ech super super super :)

Podobnie jak i u mnie ... Niby jest poprawa ale opadu szczeny nie ma .

U mnie jest mega opad szczeny, przechodźcie na końcówki, warto;)

U mnie jest mega opad szczeny, przechodźcie na końcówki, warto;)

Po wymianie na 301 LKS staje sie innym urzadzeniem i tu mysle zgoda :)?

Przedwzmacniacz, ktory jest w stanie przeniesc zmiany generowane przez LKS-a, to juz uwazam spory wydatek i malo z Nas ma taki sprzet w systemie - przynajmniej tak zakladam. Dzwiek jest wypadkowa calego systemu, wiec, albo na prawde dobry przedwzmacniacz, albo koncowka mocy dobrej klasy. Osobiscie slucham koncowki Audiomatusa AS500. Nie pomyslal bym wczesniej o tym sprzecie, bo to klasa D... itd :).

Jednak mialem szczescie uslyszec IcePower, z ktorych zbudowany jest Audiomatus na topowym sprzecie. Mialem tez mozliwosc porownania ze wzmacniaczem Momentum Dana D'Agostino, koncowek na IcePower.

Wtedy tak mi opadla szczena, ze klasa D TAK ZAGRAC POTRAFI. Wbrew obiegowej opinii, to sa to wzmacniacze analogowe, bo i sygnal sie podaje po analogu. Momentum kosztuje 124 k zl. Audiomatus w mojej ocenie, ustepuje mu w nieznacznym stopniu, a kosztuje bardzo przyzwoite pieniadze. Nie twierdze, ze zagra ze wszystkim i wszedzie, ale w moim systemie na prawde porzadnie zamiata. Najslabszym ogniwem u mnie byl DAC. Po wymianie 1612 na OPA301, zakladam, ze caly przyrost jakosc zostal odwzorowany na reszcie systemu w bardzo duzym stopniu. Na prawde, jak 301 sie wygrzeja, ogrzeja i wyparza troche... to odzywaja sie tak, ze szczena leci w dol. Przestrzen, porzadek, spokoj, wspaniale tlo i wysokie tony rozdzielcze jak diabli i do tego kremowe, delikatne. Bas... idealnie kontrolowany, dynamiczny i schodzacy piorunujaco nisko. W tym wszystkim srednie tony czaruja uszy pieszczotliwie i namacalnie, ale w znakomitej proporcji do reszty pasma.

W sumie to przestaje sie analizowac dzwiek.... u mnie nastepuje dosc szybko przestawienie z analitycznosci, po prostu na sluchanie muzyki. Poezja .... :)

Szacun wielki dla PRODUCENTA 301. Po pierwsze za wiedze, a po drugie, za przystepna cene 301. Genialny produkt w osiagalnej cenie. Zestawienie LKS-a i 301 po prostu tworzy nowa jakosc.

Wiec warto na prawde warto zainwestowac w LKS-a i od razu wymienic 1612 na konwersji I/V na OPA 301 i zaczyna sie ... bajka :) z krolewiczami, ksiezniczkami i za siedmioma gorami :)

Ale sa rozne bajki, wiec zamierzam jeszcze zapodac na wyjscie RCA MUSES01, co sugeruje tez Emil, a jest tez opisane na formum z modami LKS-a.

Ale dopiero za jakis czas napisze jak to gra. Na wyjsciu RCA OPA301 nie polecam - efekt jest sporo gorszy niz 1612

Jeszcze dodam, ze cala zjawiskowosc 301 najmocniej objawia sie na plikach DSD bardzo dobrze nagranych i nie popsutych PCM-em, czyli najlepiej z analogowej tasmy matki od razu przekonwertowanych na DSD. Malo stosunkowo jest takich wydan, ale sa. Warto poszukac. Szczegolnie dobrze graja tez wersje living stereo (SACD), z lat 55-63. Bajka po prostu. Te nagrania pochodza z tasm analogowych.

Druga sprawa. LKS z 301 nawet jak jest w trybie czuwania, to po pelnym wlaczeniu wymaga okolo 45 minut, by zaczal grac w pelni mozliwosci. Na 1612, tez tak bylo, ale roznica byla o wiele mniejsza.

Edytowane przez Wojciech_55387

Wojciech, też w domu słucham bardzo dobrze implementowanej klasy D i jestem od dawna oczarowany. Wysokie granie, nasycony dźwięk za przyzwoite pieniądze i uważam, że warto się zapoznać i odłożyć uprzedzenia na bok. Ja nie żałuję.

Co do wygrzewania sprzętu przed poważnym słuchaniem mam takie same odczucia. Zazwyczaj pierwszą płytę słucham "przy okazji" a dopiero do kolejnej "zasiadam". Mam takie przyzwyczajenie z czasów lampowych. Nadal się to sprawdza.

Zostawiłem LKS'a i OPA do wygrzania. Ustawiłem moją playlistę żeby "się nauczył" co ma grać dobrze ;) Specjalnie dla triode - autora wątku, jest Mark Knopfler którego bardzo cenię. Wieczorem OPA 301 będzie mieć 48h na liczniku i zobaczymy jak gra. Jak ruszy to też idę w Muses01.

Firma J.Feng Digital rozbudowuje nową linię :S .

Tym razem jest to usb dac,wzmacniacz słuchawkowy,streamer.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena:

Ukryta Zawartość

mozna do tego typu streamera wysylac sygnal z tabletu/telefonu, zeby go streamowac? czy tylko dysk usb / NAS itp.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tribon, tez miałem etap lampowy :). 300b ecc82 i 83 po dwie plus prostowniki 5U4GB szt 2. Do tego dac abraxasa na TDA1541 z wyjsciem lampowym. Kto slyszal, zna... Abraxasa.... to sprzet super muzykalny. Bajecznie to gralo. Do tego mialem powazne kolumny roznych marek, na glosnikach zacnych firm. Do dzis zostal mi lampowy wzmacniacz sluchawkowy, tez abraxasa i gra super.

Jednak pewnego dnia wszystko sie zmienilo, jak uslyszalem wstegi Zeta Zero. To skasowalo wszystkie moje przyszle sciezki wymian sprzetu :). Dzis jestem bardzo szczesliwym posiadaczem modelu Picolla i razem z Audiomatusem, to tworzy znakomita w moim odczuciu amplifikacje. Zapewne sa lepsze rozwiazania... ale jestem szczesliwy sluchajac tych klockow i tu nie zamierzam nic juz zmieniac. LKS tez zostanie na dlugo, bo gra wysmienicie i jesli jeszcze muses cos tu wniosa, to bedzie bardzo milo. Ale nawet tak jak jest... jest SUPER.

Dzięki za opis. Nie ma to ja spotkanie dwóch szczęśliwych z systemu audio ludzi. Nic tylko grać muzykę.

Obecne grzebanie w LKSie to już takie szlifowanie i dla mnie dobra zabawa. LKS zostaje na dłużej. Ostatni dac wytrzymał kilka lat. Ten mam nadzieję również.

Przyznaję, że nie słuchałem Zet Zero ale widziałem jak są zbudowane i za to pełen szacunek. Przyznaję również, że nigdy nie byłem fanem gitaropodobnego kształtu kolumn. Ale co tam, przy najbliższej okazji sprawdzę jak to gra!

mozna do tego typu streamera wysylac sygnal z tabletu/telefonu, zeby go streamowac? czy tylko dysk usb / NAS itp.?

...........można.

ciekawą rzeczą jest to,że ten dac ma wbudowany router i tworzy własną sieć.

to usb dac to wyjscie na zewnętrzny DAC?

to są wejścia usb-na sygnał z np.komputera oraz podwójne na HDD.

Słuchałem S-1 PRO.

Mam mieszane odczucia. Zwykłe płyty grał jak modyfikowany PC + DAC. Czyli bardzo dobrze.

Płyty lepiej zrealizowane PC odgrywał lepiej - było więcej powietrza i realizmu.

Poważna wada to brak obsługi serwisów streamingowych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie nabyłem drogą kupna od kolegi Wojciecha (dzięki!) 2x opa301b i już na starcie słychać, że kostki mają potencjał (co prawda w asusie na buforze wyjściowym xlr). Nie mogę sprawdzić ich w innych sekcjach (póki co jest ich za mało), więc zanim kupię zza granicy spytam czy ktoś jeszcze miałby takowe na zbyciu u nas w pl? Jeśli tak dajcie znać na priv.

MrPhilGood :) bardzo mi miło, że jesteś już zadowolony, a z biegiem godzin, będzie coraz coraz lepiej.

Miło było się spotkać, choć szkoda, że w warunkach polowych :).

Komuś coś szczególnie wpadło w ucho na AS 2015?

Byłem tylko pobieżnie i na szybko posłuchałem tu i tam.. .trochę.

Oczywiście posłuchałem nowych kolumn Orbital 360 i było bardzo dobrze. Trochę tylko uważam, można by zastosować lepsze źródło, bo zakładam, że kolumny potrafią jeszcze sporo więcej, co do detalu i rozdzielczości. Ale same kolumny.... jak na moje ucho... rewelacja!!!

Bardzo podobał mi się tez dźwięk z gramofonu TechDas - Air Force. Bajka jak pięknie zagrał analog!!!. Ale i system był godny :).

Mocno się rozczarowałem najdroższym zestawem na AS. 7 mln... więc spodziewałem się cudów dźwiękowych. Fakt, że słuchałem kilkanaście minut, ale jakoś mnie zestaw nie oczarował. Moim zdaniem charakter średnich tonów był mocno agresywny, tubowy i fakt... były piękne, ale uważam, że za dużo ich i za mocno były podane, jak na mój gust :). W muzyce na żywo są one delikatniejsze.

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Internetowe radio nadające bez kompresji,również jako aplikacja dla iPhona.

Nowy dac Korg ds-dac-10r oraz nowy soft Audiogate4

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem S-1 PRO.

Mam mieszane odczucia. Zwykłe płyty grał jak modyfikowany PC + DAC. Czyli bardzo dobrze.

Płyty lepiej zrealizowane PC odgrywał lepiej - było więcej powietrza i realizmu.

Poważna wada to brak obsługi serwisów streamingowych.

Obawiam się, że nie wykorzystujesz potencjału tych urządzeń łącząc je po RCA... :)

U mnie po xlr wpięty do KCT był równorzędnym zawodnikiem w stosunku do Black Dragona z PC.

Gra zadziwiająco dobrze... nie wiem gdzie by szukać konkurenta w streamerach do niego.

Feng pomimo, że jest to Sabre, to gra w odrobinę gładszy sposób niż Dragon, ale nie brakuje mu detali w żadnym razie.

Na minus brak instrukcji nawet angielskiej, bo to model na rynek chiński, brak USB i ewentualne problemy z odsprzedażą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też już zamontowałem OPA301. I wg mnie od razu jest lepiej (bez wygrzania). LKS'em gram z Heglem H300 i głośnikami Amphion 7L.

Wczoraj odebrałem LKS dzisiaj podłączę do Hegla H80 i AP tempo 6, ale czekam na zamiane na H300 , opa 301 też już mam tylko nie wiem czy od razu wymieniać ? Pozdrawiam

Wymieniaj- niech się grzeją :) Choć również uważam, że zmiany powinny być słyszalne od razu.

Za kilka dni będę miał odsłuchową wiedzę, co do mojego systemu i LKS-a jak to zagra po kablach XLR. Wlaściwie już gra, ale trzeba najpierw wygrzać monobloki i solidną porcję muzyki odsłuchać :). Sprzęt mam gościnnie na tydzień i myślę, że będę miał 100 % jasności, co do porównania RCA do XLR w moim systemie.

Za kilka dni będę miał odsłuchową wiedzę, co do mojego systemu i LKS-a jak to zagra po kablach XLR. Wlaściwie już gra, ale trzeba najpierw wygrzać monobloki i solidną porcję muzyki odsłuchać :). Sprzęt mam gościnnie na tydzień i myślę, że będę miał 100 % jasności, co do porównania RCA do XLR w moim systemie.

Muses już sprawdzałeś na RCA ?

Koledzy jak działa regulacja głosu w LKS ?

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Rewelacyjnie, nie wiem czy nie kupić uniwersalnego pilota, ustawić ekstremum wzmocnienia na wzmacniaczu i regulować DAC-iem,

jest super płynna i precyzyjna

Czy ktoś już testował jakieś kable usb czy coś zmieniają w LKS ?

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Emil, niestety nie mogę na razie konkretnie odpowiedzieć. To egzemplarze przedprodukcyjne i nie wiadomo, czy w identycznej konfiguracji pojawią się w sprzedaży.

Dostałem je do odsłuchania i wyrażenia opinii.

Muses muszą troche poczekać z uwagi na powyższe.

• Pokaż nowe odpowiedzi