Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale chyba właśnie w Sabre DAC regulacja głośności jest zrealizowana bardzo "koszernie" i audiofilsko, to jedna z zalet Sabre.

Tak też tą istniejącą regulację odbieram. Ale jak każda cyfrowa regulacja... zawsze coś tam mniej lub bardziej pogorszy. Oczywiście lepiej mniej, ale zawsze jednak coś.

No to, Wojtek zmierz offset na zaciskach głośnikowych (?)

Ok zmierzę. Tylko co mi ma dać ten pomiar?

Niezależnie od wyniku :) nie wrócę do 1612 na I/V. LKS gra o niebo lepiej z OPA301 i niech tam nawet na zaciskach będzie jakieś wariactwo, to nie słucham miernikiem, tylko słuchem.

Edytowane przez Wojciech_55387

Ale na XLR to dość ważne, żeby nie było dużej różnicy między plusem a minusem.

A filtracji żadnej nie ma , jest żywcem przenoszona dalej, aż na głośniki.

Edytowane przez Krzysztof_56775

Jestem w 99 % pewny że ta składowa DC z LKS-a jest filtrowana w stopniach wejściowych (lub wyściowych) pre. lub końcówki.

Jak masz kondy w torze to nie będzie problemu, ewetualnie DC-servo. Jak nie ma to może nie być tak różowo.

Wyregulowane.

Mam na 301 stałą wartość 19mV dla prawego i 26mV dla lewego kanału ( pin 2-3).

Jaką wartość napięcia bym nie ustawił, to różnica jest ciągle ta sama.

No to ustawiłem - 21 i -2 mV dla prawego (bo było chyba ok. 150 i 130) w lewy kanale podobnie -28 i -2mV (bo było też mocno ponad stówę).

A na starym OPA prawie ideał 0 i 2mV.

U mnie mam tłumik 17dB na wtykach XLR

Czyli masz pasywny przedwzmacniacz? Możesz napisać coś więcej?

Pobawiłem się jeszcze ustawieniami i prawie wyeliminowałem napięcie stałe płynące do głośników.

Teraz LKS dodaje mi 6mV do lewego kanału a do prawego 0mV!, a nie jak przed regulacją 50mV.

Zasada jest taka, mierzymy napięcie między 2 i 3, np. dostajemy 26mV, następnie ustawiamy między pinami 1 i 2 "-"13mV

i miedzy pinami 1 i 3 otrzymujemy "+' 13mV. Trochę trudno jest precyzyjnie to wyregulować, ale jak się uda to jest good!

No to sukces. Gratuluje cierpliwości w kręceniu (godzina druga w nocy). Możesz coś napisać na temat swoich odczuć po regulacji OPA301 vs opa dostarczane z LKS?

Jak sprawdzałeś prąd stały za wzmacniaczem? Pomiędzy odczepem czerwonym i czarnym?

Czy w/w regulacja jest wskazana tylko w przypadku używania LKSa jako pre i łączenia z końcówką mocy ?

Czy może generalnie jest to konieczne ?

Czy w/w regulacja jest wskazana tylko w przypadku używania LKSa jako pre i łączenia z końcówką mocy ?

Czy może generalnie jest to konieczne ?

W połączeniach symetrycznych oba sygnały + i - powinny być identyczne z odwróconą fazą, różnica w odbiorniku traktowana jest jako zakłócenie. Nie ma znaczenia czy sterujesz końcówką mocy czy podłączasz do preampa. Edytowane przez Przemysław_51508

Pobawiłem się jeszcze ustawieniami i prawie wyeliminowałem napięcie stałe płynące do głośników.

Teraz LKS dodaje mi 6mV do lewego kanału a do prawego 0mV!, a nie jak przed regulacją 50mV.

Zasada jest taka, mierzymy napięcie między 2 i 3, np. dostajemy 26mV, następnie ustawiamy między pinami 1 i 2 "-"13mV

i miedzy pinami 1 i 3 otrzymujemy "+' 13mV. Trochę trudno jest precyzyjnie to wyregulować, ale jak się uda to jest good!

U mnie na głośnikach nie ma żadnych napięć stałych przenoszonych z DAC'a jest tam 0,006 V, bez względu na co co wychodzi z DAC'a. Proszę napisz jakie teraz masz napięcia pomiędzy pinami w LKS'ie i czy regulacja wpływała na napięcie pomiędzy pinem 2 i 3.

U mnie na głośnikach nie ma żadnych napięć stałych przenoszonych z DAC'a jest tam 0,006 V, bez względu na co co wychodzi z DAC'a. Proszę napisz jakie teraz masz napięcia pomiędzy pinami w LKS'ie i czy regulacja wpływała na napięcie pomiędzy pinem 2 i 3.

Napięcie mierzy się między 1i2 oraz 1i3. I tak np. gdy 1 i 3 ma 2V to 1 i 2 powinno mieć -2V. Nie miży się 2 i 3, punktem odniesienia jest 1 czyli masa.

Dokładnie tak jak pisze Przemysław.

"Proszę napisz jakie teraz masz napięcia pomiędzy pinami w LKS'ie

i czy regulacja wpływała na napięcie pomiędzy pinem 2 i 3"

Miedzy 2 i 3 u mnie zawsze jest stała wartość ok. 19mV dla prawego kanału i ok. 26mV dla lewego kanału.

Np. jeśli podczas regulacji między 1 i 3 ustawię 100mV to między 1 i 2 automatycznie otrzymam o te 19 czy 26mV mniej.

ALE,

ponieważ z "oryginalnym" OPA wszystko "kulało się" wokół zera, to z 301 też tak ustawiłem, czyli np. dla lewego kanału

między 1i3 -13mv i wówczas między 1i2 jest +13mV

Ok, metodologia jest opracowana;)

jakiej klasy trzeba miernik , aby tak ładnie to poustawiac? Najchętniej z przykładami poproszę;)

Dokładnie tak jak pisze Przemysław.

"Proszę napisz jakie teraz masz napięcia pomiędzy pinami w LKS'ie

i czy regulacja wpływała na napięcie pomiędzy pinem 2 i 3"

Miedzy 2 i 3 u mnie zawsze jest stała wartość ok. 19mV dla prawego kanału i ok. 26mV dla lewego kanału.

Np. jeśli podczas regulacji między 1 i 3 ustawię 100mV to między 1 i 2 automatycznie otrzymam o te 19 czy 26mV mniej.

ALE,

ponieważ z "oryginalnym" OPA wszystko "kulało się" wokół zera, to z 301 też tak ustawiłem, czyli np. dla lewego kanału

między 1i3 -13mv i wówczas między 1i2 jest +13mV

Czyli pomiędzy pinami 2 i 3 w LKS'ie są stałe wartości napięcia i tu nie ma wpływu regulacja!!

Regulując zmieniamy tylko napięcia pomiędzy 1 i 3 oraz 1 i 2. Te wartości mają być bliskie 0. Tak jak jest to przy oryginalnych OPA. Można tak wyregulować by te napięcia były poniżej 0,01 V. I taki chyba jest cel.

dfx: "U mnie na głośnikach nie ma żadnych napięć stałych przenoszonych z DAC'a jest tam 0,006 V"

To jest b. dobry wynik.

Jeśli z DAC i bez masz tyle samo, to jest gitara !

Ja mam teraz ok. 0,002V stałego.

Napięcie stałe między 2 i 3 pokazuje w jakim stopniu niestaranie jest zbudowany układ,

wiadomo nikt się nie bawi w parowanie elemetów R,L,C i stąd te (u mnie) 19mV i 26mV.

Z tego co widzę, to koledzy mają podobnie.

Pozostaje otwarte pytanie czy LKS z 301 brzmi lepiej ?????

Edytowane przez Krzysztof_56775

dfx: "U mnie na głośnikach nie ma żadnych napięć stałych przenoszonych z DAC'a jest tam 0,006 V"

"To jest b. dobry wynik"

Napięcie stałe między 2 i 3 pokazuje w jakim stopniu niestaranie jest zbudowany układ, wiadomo nikt się nie bawi w parowanie elemetów R,L,C.

Pozostaje otwarte pytanie czy LKS z 301 brzmi lepiej ?????

Tak brzmi lepie z OPA 301. Upraszczając można powiedzieć ,że brzmi lepiej w każdym aspekcie. Reszta toru dźwięku niestety musi też być równie dobra. Warto by dobrać OPA 301 tak by były sparowane. Hegel w H300 ponoć paruje główne elementy wzmacniacza. U mnie widać ,że lewy i prawy OPA w LKS'ie różni się o około 0,01V. U Ciebie jest mniejsza różnica.

Jest potwierdzenie pinów od b0bb'a:

Make the adjustment without any music playing.

The drawing of the connector + pinout

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Power cycle means turn off the DAC and turning it back on.

Czyli regulację po wymianie OPA powinno się wykonać bez odtwarzania muzyki (na wygrzanym minimum 10 minut DAC). Po regulacji restart LKS'a.

Ja jestem na oryginalnych OPA i wymieniam USB Amanero z osobnym zasilaniem i precyzyjnymi zegarami (wszystko działa tylko muszę upchnąć w obudowie). W puszce leży OPA301 i Muses01 ale to jak już się osłucham LKS'em.

Wczoraj Diana Panton (to Brazil with Love) podśpiewywała mi wieczorem. Jest miło...

Ukryta Zawartość

Czyli pomiędzy pinami 2 i 3 w LKS'ie są stałe wartości napięcia i tu nie ma wpływu regulacja!!

Regulując zmieniamy tylko napięcia pomiędzy 1 i 3 oraz 1 i 2. Te wartości mają być bliskie 0. Tak jak jest to przy oryginalnych OPA. Można tak wyregulować by te napięcia były poniżej 0,01 V. I taki chyba jest cel.

Nie - mierzy się 1 i 2 (1 to masa zero względem którego mierzy się napięcie 2) i analogicznie 1 i 3. Oba te pomiary powinny być równe z przeciwnym znakiem (są w preciwfazie). W odbiorniku jeden z sygnałów jest odwracany i filtrowana różnica miedzy nimi (różnica jest traktowana jako zakłucenie). Dlatego tak ważne jest to samo napięcie tych sygnałów.

Tu podstawy przesyłu symetrycznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli masz pasywny przedwzmacniacz? Możesz napisać coś więcej?

Takie khozmo z pojedynczym, specjalnie do moich potrzeb dobranym tłumieniem (wielkość pokoju, skuteczność kolumn i gain końcówki). Wartość rezystorów jest również dobrana pod impedancję wejściową końcówki mocy. Całość jest przylutowana na pinach XLR od strony końcówki - tak jest optymalnie. Działa jak złoto.

specjalnie do moich potrzeb dobranym tłumieniem (wielkość pokoju, skuteczność kolumn i gain końcówki)

Brzmi znakomicie.

Mam nadzieję, że masz pilot. Ja nie miałem przez 2 lata i już nie wracam do tamtych czasów.

Ale jak rozumiem na LKS nie używasz głośności czy wstępnie ustawiłeś na drabince a "dostrajasz na LKS?

Panowie, a czy moglibyście sprawdzić zachowanie się napięć lks po xlr, gdy opa301 siedzi w sekcji buffora wyjściowego? Może nie leży mu konwersja I/V i tam opa1612 lub muses01 lepiej da radę, a 301 na wyjściu nie będą aż tak zmieniać napięć?

Swoich mam 2 sztuki i próbowałem z kolejnymi dwoma. Nie mierzyłem napięć, ale przy czterech w asusie nie grało ciszej (jak w lks). O ile się nie mylę (i dobrze pamiętam) to 4 sztuki opa301 na lks zmieniało również ilość świecących diód (tych czerwonych przy zasilaniu).

W asusie ładowałem ten kwartet raz do zapełnienia sekcji I/V oraz wymiennie po dwa duety na sekcje lpf oraz bufor xlr. Zwiększenie ilości opa301 dalej zmieniało dźwięk w stronę tych z dwiema sztukami na buforze, lecz w już nie tak wyraźny sposób jak bezpośrednio po przesiadce z LME49860. Teraz sam się waham czy te opa sprawdzą się wszędzie tak samo dobrze i czy jest sens zapełnienia nimi wszystkich sekcji....

ps. czy próbował ktoś robić te same pomiary zamieniając stronami (w sensie kanałami L i R) opa301 , by sprawdzić czy i jak bardzo różnią się one między sobą?

• Pokaż nowe odpowiedzi