Skocz do zawartości
IGNORED

Fotobzdura & Straż Miejska + apel !

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Najwyższy czas to propagandowa tuba UPRu :)))

A kto składa się na wypłatę świadczeń emerytalnych emerytom w krajach przeludnionych??? Np. w Afryce (jeśli chcesz dyskutować na figury retoryczne a nie argumenty, to możemy jeszcze długo tak pisać) ???

Żeby wypłacać emeryturę - bez względu na to czy ze składek zatrudnionych czy z ich własnych oszczędności, to musi być dobrobyt i pełne zatrudnienie. Wtedy system emerytalny się utrzyma i zapewni godne życie.

Jeśli twierdzisz że wystarczy do tego tylko jak największa liczba ludności, to znaczy że nie wiesz o czym piszesz. Widocznie marzysz o narodzie ogromnym, gdzie mnogo będzie ludu do rządzenia nim - co pachnie trochę brzydko głęboko zacofanym feudalizmem (i właśnie dlatego partii zdUPyeRu nie lubię).

Jeżeli jednak wszyscy złożą pieniądze w szwajcarskich bankach to dochodowość kapitału spadnie tak że nie wystarczy nawet na chleb ze smalcem - już o tym wspomniałem wyżej, że system oparty na oszczędnościach własnych załamał się tam gdzie powstał jako pierwszy - ale chyba nie zauważyłeś tego.

pozdr.

ps. Jeżeli nie będzie obowiązku zapłaty składki ubezpieczenia społecznego to po prostu zarobisz o 46% mniej, bo nie znam takiego głupiego pracodawcy, który będzie Ci płacił więcej kiedy nie musi.

Pozostaje emigracja na Antarktydę.

I życzę powodzenia w tym lepszym świecie - zdypyerowym.

Harvi - tylko "najpierw trzeba się bujnąc do 120"

- o dokładnie jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;))))

Ukryta Zawartość

Zyzio dziwny kraj to jest ale z tym dzwonienim na policje to przesadzasz bo by mnie scigali pare razy dziennie;)

Ogolnie nie mialem tu jakis przykrych akcji z policja mimo, ze jezdze ''troszke'' szybciej i okolo 40 tys km rocznie.

Dwa miesiace temu chciali mnie zlapac na radar, zaczaili sie na skraju lasu gdzie byla 50 ja jechalem ponad 80 ale chlopakom zabraklo refleksu zdazylem wychamowac z piskiem.

Najdziwniejsza rzecza jaka tu spotkalem to kontrola szybkosci na autostradzie polnoc-poludnie (E4) w okolicach sztokholmu. Zblizajac sie do miasta predkosc trzeba zredukowac ze 110 do 90 potem 70. Nikty nigdy sie tym nie przejmuje i prawie wszyscy jada 120. Jechalem tam pewnego dnia i w pewnym momencie wszyscy nagle zwallniaja i po przejechaniu kilometra okazalo sie dlaczego. Wielka swietlna tablica z napisem o wzmozonej kontroli policyjnej;) i za nastepny kilometr stali;)

To tu przed stalym fotoraderem tez jest tablica:) O co do ostrzegania widzialem tez inny numer. Na jednej drodze gdzie jezdzi pelnmo ciezarowek jest specjalny parking do ich kontroli. Jak policja tam stoi i sprawdza to wystawiaja jakies 500 metrow predzej znak ! (uwaga) nad nim mrugajaca pomaranczowa lampa (zeby nie przeoczyc) a pod tabliczka z napisem policja;)

No u nasz też sa informacje o kontroli radarowej i radary informujące jadących o prędkości.

I zauwazyłem że to działa. Prawie wszyscy wtedy zwalniają - może "tubylcy" nie, bo nie są juz zaskoczeni, ale z drugiej strony jeśli jest akurat wieksze zagęszczenie ruchu i zwolni przynajmniej jeden to reszta też musi. Zaś w godzinach mniejszego to mogą pruć pustą drogą mimo informacji o przekroczeniu prędkości.

pozdr.

Meloman - masz na myśli swoje wpisy??? ;)

Czy bełkotliwe wpisy zwolenników kanapowej partyjki UPR, która się rozpleniła na tym forum? Gdyby ich wpisy pachniały anarchią, to byłoby jeszcze dobrze - ale one akurat śmierdzą totalitaryzmem.

pozdr.

ps. żeby to wyczuć trzeba mieć "węch" i trochę wiedzy (to całkiem podobnie jak "słuch" u audiofila ;)

Do Qubric:

Trochę szacunku dla prawdy. Dwa największe totalitaryzmy w XX wieku zostały uruchomione przez partie komunistyczne - sowiety i socjalistyczne - III rzesza, partia Hitlera o ile pamiętam nosiła nazwę Narodowo SOCJALISTYCZNEJ Niemieckiej Partii PRACY, a socjalizm (być może też komunizm) tak bardzo lubisz. Radzę - przeczytaj opowiadanie Lema pt. "Kobyszczę", może trochę rozjaśni Ci się w mózgownicy nt. uszczęśliwiania innych na siłę.

W sptawie Twojego węchu, to może jednak wyluzuj z czytaniem "Nie", trochę za dużo tam obrzucania gnojem wszystkiego co popadnie.

misiomor - Lema to ja czytałem jak Ty na stojąco pod dywan wchodziłeś.

Przeczytałeś tyle moich wpisów a nadal nie wiesz co ja naprawde lubię. Wspólczuję Ci bystrosci i wiedzy na temat systemów politycznych.

Myslisz jak te przygłupy z UPR, którzy wszedzie widzą socjalistów. Skoro sam nie chcesz pomysleć to chociaż przyjmij tę prostą zależnosć, że jeśli ktoś nazywa się np. Kochany - to nie znaczy, że jest kochany.

pozdr.

... a jak ktos mówi,że nie jest socjalistą to nie znaczy, że nim nie jest! :-P

PS: Na szczęście od wyzywania od przygłupów nikt jeszcze nie zgłupiał. Jednak tu powstaje pytanie: skoro UPRowcy są tak durni, to dlaczego przewiduja rozwój zdarzeń w polityce znacznie trafniej niż przedstawiciele innych partii? Polecam lekture ich - pardon - organu z przed paru lat, i porównanie tego, co tam napisano z treścią gazet reprezentujących linie innych partii, a następnie z rzeczywistością. Wynik jest jednoznaczny...

Qubricowi pewnie jakiś UPR'owiec nadepnął na odcisk i się biedak wyżywa. Może kiedyś Mu przejdzie. Rzeczywiście, "Wprost" pisze to co NCzas! 10 lat temu, nawet wielce szanowny red. Jacek Żakowski w "Polityce" zgłosił ostatnio postulat uzależnienia emerytury od dochodów dzieci konkretnego emeryta - nasuwa się pytanie po co jeszcze w tym wszystkim pośrednictwo państwa (drogie! - marmury w ZUS kosztują nie mówiąc już o jego sławetnej komputeryzacji), może "Polityka" będzie pisać to co NCzas! 20 lat wcześniej?

Tak, Tak:))) Precz z wojskiem i policją. Państwo won od moich pieniędzy, bedę się sam bronił, chronił, leczył i sądził. Państwo mi nie jest potrzebne. Prawda???

Głupota "NCzasu" się rozszerza na innych dziennikarzy??? Raczej się Wam tylko tak zdaje - bo nic innego nie pozostało jak wiara w poparcie :)))

Ururam Tururam - a co z emerytami którzy nie maja dzieci??? Jak uzależnisz emeryturę od dochodów ich dzieci? To największy idiotyzm jaki przeczytałem na tym forum.

Nagroda "hopla" dla autora - brawo, kwiaty i bis!!!

Misiomor - żywego upeerowca nie spotkałem. Watpie nawet czy naprawdę istnieją - podobnie jak UFO ;) Głównie są w internecie i tu wypisują swoje brednie kadząc sobie i smrodząc słodko nawzajem żeby podtrzymać dobre samopoczucie.

Żaden z Was nie potrafi poprzeć racjonalnie tez, które wygłasza i nawet nie próbujecie (jedynie Leszka B się starał - reszta zwolenników kanapy Korwina tylko krzyczy że ich jest lepsze bo przeczytali o tym w organie prasowym swego guru i ktoś gdzieś kiedyś napisał że to fajnie brzmi)

Do Qubric:

Po pierwsze - w programie UPR nie ma nic o likwidacji wojska, policji i sądów (domagają się tego anarchiści, z którymi UPR ma raczej niewiele wspólnego), przeciwnie partia ta postuluje ich wzmocnienie w porównaniu z dość żałosnym stanem dzisiaj. Czy mówi Ci coś hasło "Państwo minimum"?

Po drugie - o pomyśle uzależnienia wysokości emerytury od dochodów dzieci pisałem ja a nie Ururam Tururam, nie jest to ponadto mój pomysł jeno red. Jacka Żakowskiego. Artykuł w Polityce znajdziesz pod adresem:

Ukryta Zawartość

strony 8-9

I następnym razem proszę o konkrety a nie wyssane z palca ogólniki i obelgi bez pokrycia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Alez ja własnie mówie o państwie minimum (nie pisz o pajacach podających się za anarchistów - poczytaj troche historii systemów politycznych).

Minimum państwa

- czyli skoro państwo ma nie zbierac podatków na słuzbę zdrowia i szkolnictwo, system emerytalny, socjalny itd. itp. To dlaczego ma zbierać na wojsko i policję, które jeździ na szmacie w koszarach, szwenda się po Iraku i nie potrafi znaleźdź skradzionego samochodu???

A ja mówie ze państwo minimum - bez państwowego wojska i państwowej policji, bo tam gdzie sie państwo bierze do roboty zaraz jest nieudolność i korupcja (co własnie zauważa UPR, adalej są niekonsekwentni!). Widać ze UPRowycy chcą miec państwo policyjne i militarne - to nie minimum tylko maksimum!

Czyli w rzeczywistości wojsko i policja potrzebne będzie UPRowi do trzymania ludzi za mordę w tym dobrobycie który stworzą.

Nie będę podtrzymywał tematu i budował Ci wrażenia że UPR nalezy do świata wielkiej polityki i bardzo błyskotliwych idei. Baw się w to dalej sam.

pozdr.

Do Qubric:

Jeżeli kończysz ze Swojej strony dyskusję, to nie zadawaj w tym samym wpisie pytań - Twoje pytanie nie wygląda na retoryczne (może za słabo się postarałeś?). Na pytanie odpowiadam:

Państwo ma zajmować się wojskiem, policją i sądami (oraz księgami wieczystymi, polityką zagraniczną i prawodawstwem żeby wymienić już wszystko) dlatego że obywatele nie są w stanie zrobić tego bez państwa - już widzę walki między policją Iksińskiego z policją Masztalskiego, jak również sprzeczne ze sobą wyroki prywatnych sądów. Natomiast prywatne szkolnictwo czy lekarze / szpitale mogą działać jak najbardziej, a konkurencja między szkołami / szpitalami może tylko wyjść zwykłym ludziom na dobre, więc państwo powinno wynieść się z tych dziedzin jak najprędzej. System socjalny to chyba jakaś pomyłka - przecież nie uważasz się za socjalistę (BTW. dzisiejszym socjalistom jest dość daleko do Owena, St. Simona i Fouriera których wbijała nam do głów komunistyczna szkoła).

Pozdrawiam również.

Jeszcze raz radzę Ci nie sugeruj się nazwą - bo można pomyśleć że zgłębienie ukrytej pod nią treści jest dla Ciebie niedostępne.

System socjalny to redystrybucja pieniądza - działająca tak samo jak przemieszczanie pieniędzy z ubezpieczenia społecznego do emerytów, zdrowotnego do służby zdrowia i z podatków do szkolnictwa - zwiększająca popyt i napędzająca wzrost gospodarki.

Zlikwiduj to a pogrążysz gospodarkę w recesji i cofniesz państwo do ustroju feudalnego - opartego na akumulacji dóbr w rękach grupy oligarchów. Więc policja i wojsko będzie tym oligarchom jak najbardziej wtedy potrzebne - bo biedny bogatemu może ukraść Mercedesa ale bogaty biednemu co najwyżej pustą miskę.

Nadal nie wyjaśniłeś dlaczego szkoły i szpitale nie maja być utrzymywane z podatków i ubezpieczeń a wojsko i policja ma być!

Chodzi przecież tylko o to żeby państwa było minimum - czyli żeby nie decydowało na co idą moje pieniądze - prawda? Przecież tego chce UPR :))) Ja proponuję z podatków finansować szkoły i szpitale, a na wojsko i policję niech każdy płaci sam! - to równie dobra opcja jak przedstawiona przez Ciebie (choć przyznaje ze tak samo bezsensowna jak Twoja).

Nigdzie nie pisałem ze ma być wiele wojsk i policji - to sam wymyśliłeś (zresztą tak samo można sobie wyobrazić "walkę" między szkołami czy szpitalami, to się nazywa konkurencja i byłaby tylko do chwili wyłonienia się monopolu, przed czym państwo by także nie chroniło).

pozdr.

ps. - tutaj wszystkie pytania są retoryczne - co zapewne zauważyłeś, więc nie zmuszaj się do odpowiedzi. Zamiast tego napisz cos o głośnikach.

Do Qubric:

O głośnikach piszę w dziale DIY, tutaj jest bocznica.

Wydaje mi się że w poprzednim poście pisałem dlaczego wojo a nie szkoły, ale napiszę jeszcze raz.

Główną zasadą pozwalającą na rozstrzygnięcie czy dana rzecz ma być w gestii państwa to zasada pomocniczości: to co obywatele mogą zrobić sami należy im pozostawić - usługi (z edukacją i lecznictwem włącznie), produkcja dóbr, kultura itp. Rzeczy wiążące się z użyciem przemocy bądź arbitrażem konfliktów między jednostkami (w tym monopole - konflikt między monopolem a całą resztą) powinny być w gestii państwa.

Teorie o pozytywnym wpływie państwowej redystrybucji dóbr na gospodarkę to chyba jakiś ekonomiczny skansen (Keynes?) lansowany obecnie przez uczelnie gdzie większość kadry pisała doktoraty pt. "Wyższość gospodarki planowej nad kapitalistyczną na przykładzie PGR'u w Parzymiechach Dolnych" albo "Dwa portrety ideowe Wodza Rewolucji" a teraz przerzucili się na umiarkowaną socjal-demokrację. Wystarczy porównać zbliżone wielkością USA i UE. Pytanie - gdzie redystrybucja jest większa i gdzie rozwój gospodarczy jest szybszy? - To pytanie chyba rzeczywiście jest retoryczne, ponieważ jak to powiedział sławny poeta "Koń jaki jest każdy widzi".

Pozdrawiam

misiomor - naprawdę gówno wiesz o teoriach ekonomicznych i teoriach państwa. Pisz w dziale DIY i się nie marnuj na bocznicy.

Skansen to jest A. Smith - 250 letnia mumia uwielbiana przez zacofanych liberałów niczym mumia Lenina przez komunistów.

Akurat Keynes i Kalecki - jedyny polski ekonomista którego wszystkie prace wydano po angielsku - sa twórcami nowoczesnych (bo powstałych dopiero w latach 30 XXw.) teorii ekonomicznych. I dopiero teraz Polskie uczelnie zaczynają o nich uczyć. Dotąd katowali studentów neoliberałami - czego są efekty w postaci wydania gospodarce daru w postaci takich Balcerowiczów, Bauców czy Lewandowskich.

Trochę im się w głowach poprawiło kiedy nobla dostał Stiglitz (jego badania makroekonomiczne nad popytem udowodniły ze nie ma czegoś takiego jak "niewidzialna ręka rynku" i "samoregulacja", o której często pieprzył również Balcerowicz na różnych odczytach, a którego już niektórzy kolesie z jego partii widzieli jako noblistę).

Własnie Stiglitz doprowadził do wzrostu godpodarczego w USA za kadencji Clintona (też już o tym pisałem - poszukaj na forum;)

Dlatego nie spalaj sie w tych durnych wątkach. Lepiej pisz o głośnikach na DIY

pozdr.

Misiomor - kurna rece opadają - weź poczytaj sobie choćby tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na temat zależności redystrybucji pieniądza, czyli wyrównywania dysproporcji społecznych i zależności między nimi a konkurencyjnością gospodarek narodowych.

Przestaniesz wreszcie powtarzać jakieś pseudoliberane brednie przemądrzałych redaktorzynów ?

pozdr.

ps. Zapewne się zdziwisz ale planowanie gospodarcze rozwinęło się w kapitaliźmie. I ta gospodarka jet jak najbardziej gospodarką planową!

Ukryta Zawartość

MIAŁO BYĆ O RADARACH :-0

w Koszalinie jest 5 skrzynek na radary, ale jak pisała lokalna prasa, radar mają tylko jeden ,

w której skrzynce się akurat znajduje tego nie wie nikt, więc trzeba zwalniać przed wszystkimi ;-)

niestety żadnych tablic ostrzegających nie ma ,więc jak to jest muszą ostrzegać czy nie?

dla praworządnosci - to nie muszą ostrzegać, bo kazdy ma obowiązek przestrzegac przepisów. Czy radar stoi czy nie ;)

Ale dla bezpieczeństwa - powinni ostrzegać, nawet gdy radar nie stoi, abo gdy tylko mierzy i pokazuje jadącym ich prędkość. Bo to wymusza zachowanie mniejszej prędkości.

By te udawane kontrole miały zamierzony efekt to czasem musza byc również te kontrole z zaskoczenia. Musza walic mandaty żeby kierowcy sie zbyt nie przyzwyczaili i nie olewali tych udawancyh kontroli.

pozdr.

zyzio>

to ja na temat, zajrzyj do wątku 10959, polecam, wiesz prawie że wszystko co się dzieje na drogach, korki suszarki, nieoznakowane z kamerkami itd, a przy obecnych możliwościach sprzętowych nie musisz przemieszczać się z kilometrową anteną na dachu.

Do Qubric:

Mam prośbę - hijack'ujemy temat dot. czegoś innego - jeżeli masz ochotę na kontynuowanie dyskusji, to proponuję przeniesienie się do wątku nr. 11519, dziękuję też za sugestie co i gdzie mam pisać, nie skorzystam.

Pozdrawiam i przepraszam wszystkich nie zainteresowanych politycznymi dysputami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.