Skocz do zawartości
IGNORED

Fotobzdura & Straż Miejska + apel !

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Co do myślenia i własnej interpretacji przepisów -myślę że jednak nie można być niewolnikiem przepisów. I tak np. Dysponując do niedawna mocą 39 koni mech. w seicento (już go nie mam) nie dałbym rady wyprzedzić tira w pewnym znanym mi miejscu (jeździłem tam często) gdybym nie zaczął manewru wyprzedzania jeszcze na końcówce podwójnej ciągłej. Potem jest dłuuuga prosta z dobrą nawierzchnią i widocznością oraz żadnych pieszych (bo nie ma dokąd iść :) Mimo że prosta jest długa mógłbym nie zdążyć i jechałbym jeszcze 3km za tym tirem który jak wiadomo zawsze sypie piachem albo jakimś błotkiem -sama radość.

Oczywiście wszystko z rozwagą ale jednak nie niewolniczo.

Albo inny przykład -nawierzchnia została całkowicie spieprzona -studzienki wystają z jezdni a wokół nich asfalt się zapadł czyli mamy pole minowe - poległy tam już miski olejowye i niejedno zawieszenie. Żeby kierowcy nie skarżyli służb drogowych na duże kwoty za zniszczenia, ustawiono znak: "20"!. Próbowałem nawet jakby to wyglądało jakbym tak jechał -hm, trochę śmiesznie. Autobusy by mnie wyprzedzały, rowerzyści także. No więc jechałem 60 omijając studzienki.

A według prawa cały podatek od paliwa powinien iść na drogi. Niestety sprawiedliwość / wrażliwość społeczna okazały się ważniejsze od litery prawa, a na drogi wprowadza się kolejne podatki, które też pewnie pójdą na łatanie dziury w ZUS. Przypomina to manewry z sianem sprzedawanym kilkukrotnie CK armii przez komendanta stacji w "Szwejku".

zyzio - powaga z fotoradarem na średnicówce????????? No to kapeczka :(( Ale dzisiaj i tak nic nie złapią, sypie śniegiem jak cholera........

Pozdrawiam.

The odd get even.

Z tą średnicówką, to na 100% pewny nie jestem, w czwartek zrobiłem mały rekonesans i nic nie widziałem, a wzrok mam sokoli ;) Być może kumpla złapali na przenośny fotoradar, ale tam kurna są 3 pasy i ja tam nie potrafię jeździć 100 km/h :(((

• 4 miesiące później...

No to uważajcie koledzy - polowanko rozpoczęte ;-) W końcu wiosna w pełni, zimą było "pełne spoko" ;-)

Straż Miejska - widziana dwukrotnie w sobotę rano - przed podwyższeniem na 80-tkę przy wjeździe pod górę na Czarny Las z Rudy Śląskiej - podkreślam pod górę, nie z góry jak to bywało dawniej- kutasiki ukryły fotoradar w krzakach - prawie niewidoczny - całe szczęście że jechał przede mną zdezelowany maluch ;-)

Inna sprawa to drogówka wojewódzka - uwaga na Wolności 530 - ograniczenie do 40 w Zaborzu o 21.15 - 1 kwietnia zrobiono tam zdjątko z fleszem bardzo dobrej jakości mojej znajomej.

Pozdrawiam i trzymajcie się swojego pasa :) Nie dajcie się złapać ;)

Kolejne niebezpieczne miejsce - to Bielszowice koło szpitala - ograniczenie do 40-tki, choć miejsce bezpieczne i już ta 50-tka wystarczyłaby z nawiązką (znajomy piekarz jechał tam 71 km/h - efekt 6 pkt + 300 zł). Stały fotoradar mamy w Piasku na trasie do Bielska - jest przestawiany raz od strony Katowic, raz od Bielska, poza tym Ustroń, Skoczów, Żory - ale to pewnie znacie, ale uwaga na "obracanko" stałych fotoradarów ;)

Proszę wpisywać w tym wątku tego typu niebezpieczne miejsca, w szczególności chodzi mi o Śląsk.

I tak poza wszystkim nie chodzi tu o żadne piractwo, ale przez rudzką straż mandaty płacą osoby jeżdżące spokojnie mające słabe samochody o mocy 55 KM, które nigdy wcześniej nie dostały mandatu za przekroczenie prędkości, po prostu Urząd Miejski w Rudzie nastawiony jest na robienie kasiory - mandaty trafiają do budżetu Gminy i stąd przymierza się do kupna 2-iego fotoradaru......Inna sprawa to fotoradary stacjonarne bez tablic ostrzegawczych przed nimi: z Katowic do Częstochowy mamy 4, do Warszawy - 11, do Łodzi -13, do Słupska- 15 !

Tak więc kto nie zna ich dokładnej lokalizacji musiałby w zasadzie przez całą drogę nie przekraczać 70 km/h.....a to już byłoby chore....Straż Miejska w Rudzie stawiając fotoradar w miejscach bzdurnych, mega - bezpiecznych - np. przed podwyższeniem do 80-tki na wjeździe pod górkę na Czarny Las z Rudy Południowej przegina jednak najbardziej i gdy mijam ich samochód po prostu chce mi się rzygać....

Gość

(Konto usunięte)

Kiedyś w radiu słyszałem , że jest podobno jakieś wewnętrzne rozp. komendanta gł. , które nakazuje ustawienie fotoradarów na robienie fotek tylko samochodą przekraczającym prędkość o 30 km/h - to to jednak nie jest prawda?

Teoretycznie tak, ale w takim razie dlaczego znajoma zapłaciła za 66 km/h na 40-tce ? Być może w mieście to nie obowiązuje, poza tym to raczej zalecenie, a nie wiążący przepis...

Paranoja....na trasie Tczew - Malbork od niedawna jakies 2km przed malborkiem jakas miescinka bez nazwy i za drzewen skrzynka....a to swierzo remontowana droga i jak nie ma ruchu to naprawde 130km/h tam to przyjemnosc jak rzadko w tym kraju.

pier**le zdejmuje tablice rejestracyjna, wole placic 50zl gliniazowi na kontroli niz za wyjazd na poludnie stracic prawo jazdy....

Zyzio - znowu Cie złapali?!

Na pewno Cię znowu złapali, nie inaczej skoro po tak długim czasie zdecydowałeś się odświezyć wątek.

Już byś kurna prestał!. Jak Ci nie wychodzi unikanie radarów to zacznij przestrzegac przepisów, a nie się zalisz!

PS. W TVN Turbo reklamuja antyradar, wykrywajcy też lasery i bajery. Podobno daje spore oszczędności na mandatach ;)

=>Qubric

Nie złapali, tylko po spokojnej zimie znowu się zaczęło....przestrzegać przepisy ? - to musiałby na trasie jeździć 50-70 km/h....nie przesadzajmy, wszędzie są bzdurne ograniczenia, a autostrad brak....do tego kontrole w miejscach super bezpiecznych, bo skurwielkom chodzi o kasę a nie zapewnienie bezpieczeństwa....taka prawda, bo to Polska właśnie....

P.S. Jaki to model antyradaru ? ;)

=> Qubric

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to o ten chodzi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio, 24 Kwi 2005, 15:30

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to o ten chodzi ?<

Funkcje jakby podobne. W TVN nie podają że zapobiega wykryciu.

Ale tamten ma chyba trochę inny wygląd. Jest mały i obły. Reklamują ze można go łatwo ukryć i zdemontować - na podszybiu w zagłówku itp.

Ceny jego też nie podają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdy swiadomie nie naduzywam polskich przepisow, ale mam ten komfort bedac pewnej absurdalnej bezkarnosci na drogach poslugujac sie obcym prawem jazdy. Na przestrzeni ostatnich 8 lat zostalem prawdopodobnie zatrzymany okolo 10-12 razy, kilkakrotnie w kretynskiej, lecz przyjaznej dyskusji zdefiniowania pobliskiej opuszczonej obory jako podstawy okreslenia miejsca zatrzymania terenem zabudowanym. Nigdy nie zaplacilem jednej zlotowki, a co do policji, osobowosci byly przerozne. Ciekawostka moze byc straz miejsca w (w-wie) wkladajaca za wycieraczke samochodu na eksportowych tablicach niemieckich mandat. Zapytawszy sie jaki straz miejska ma w tym logiczny sens uslyszalem nastepujaca odpowiedz: "a co pan tutaj chce mONdrale udawac!!!" Dodam, ze nawet z konsekwencjami wynikajacymi z wykroczen, w Polsce jest "luzno" w porownaniu do koncowej ceny w USA, wiec nie narzekajcie za bardzo.

Co do radarow, polecam tylko jeden:http://www.valentine1.com/

Nie ważne jaki radar. Ważne żeby miał duży zsięg. Policja nie zarobi na mandatach ale kierowca i tak zwolni na trzy kilomery przed radarem. Przeciez o to chodzi.

Teren zabudowany jest w miejscu w ktorym stoi tablica tak go określająca - choćby nawet nie było psiej budy w zasięgu wzroku ;)

Jak ktorys z Panow bedzie juz mial jakies cudowne ustrojstwo antyradarowe ktore dziala to dac znac...

Narazie to chyba jednak tylko na "suszarki" dziala a skrzynki sa najgorsze.

Tyle sie gada na temat ekologi, w kazde auto pchaja sonde w tylek i sprawdzaja emisje ble ble ble...

A przeciez nowoczesne auta dopiero powyzej 100km/h wchodza w najbardziej wydajny i ekonomiczny zakres obrotów na biegach IV i V....

Wiec smyranie sie jak emeryty w beretach 50km/h przez cale trojmiasto to kretynstwo patrzac na spalanie/km

Moge udowodnic iz przy 90km/h na V bieg auto spali 1/3 mniej niz na III 50km/h

Ograniczenia do 50 czy 40km/h maja sens gdzie naprawde jest niebezpiecznie i duzy ryzyko. Ale na trasie Warszawskiej co 2-3km bym musial hamowac do 50km/h bo tablica stoi...a przyspieszenie spowrotem do 110km/h to wieksze zuzycie paliwa ....

Dlaczego na Boga te palanty zamiast skrzynki wszedzie stawiac nie zalataja dziur i nie dołoza po 1 pasie w kazda strone...wtedy bede jechal 110km/h caly czas (nawet auto z tempomatem kupie) i dojade szybciej niz dzis smigajac raz 50km/h a raz 150km/h by nadgonic....

O ekologii nie wspomne

Qubric

To nie jest kwesia srodka transportu....bryczka auto czy samolot w warunkach nie sprzyjajacych beda nadal marotrawione ku wsciekłosci uzytkowników. Bo co za pociecha nawet z prywatnego samolotu jak np na pozwolenie na start bedzie sie czekalo godz bo lotniska beda za male.....

• Redaktorzy

A propos limitu przy fotoradarze. Brytyjski ustawione są na plus 10% plus zaokrąglenie do góry do pełnej dziesiątki plus jeden. Daje to z 70 mph dozwolonych maksymalnie, 81 mph. I tyle można jechać. A co do uwagi Qubrika o myśleniu - zgadzam się w pełni. Regularnie obserwuję to w odniesieniu do użycia migacza. Mnóstwo kierowców nie ma odruchu włączania migacza przed skrętem, tylko zastanawiają się, czy warto, i włączają gdy doijdą mozolnie do mnieosku, że owszem. W efekcie włączają za późno (syndrom "indykator"), a najczęściej raz włączają, a raz nie. Np. facet zmieniający przede mną pasy, na trzy zmiany używa migacza jeden raz. W międzyczasie jego procesor wykonuje miliony operacji na sekundę wyłącznie w celu podjęcie decyzji czy włączyć lampkę, czy nie.

Dzisiaj skurwielków ze straży widziałem na ulicy Piastowskiej w Rudzie Śląskiej 1 - obok stacji CPN-u tuż przy drzewie stało fotoustrojstwo ok. 1 h temu (może jeszcze stoi), jak ich widzę odruch wymiotny mam

na zawołanie ;-)) Biały Citroen C 15 stał obok - na terenie stacji CPN-u.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.