Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt audio w oknie na świat

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Hi

Jakoś tak dzisiaj mimochodem oglądając "Przyjaciół" zauwżyłem, że na regale stoją u nich Blueroom Minipod'y

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To samo miałem oglądając "czego pragną kobiety" - monitory Revel Gem (po prostu miodzio)

Ukryta Zawartość

Też macie akie skrzywienie, że nagle jakiś "audiofilski" gadżet w tle wpada Wam w oko, albo załamujecie ręce na widok ustawienia klumn w jakiejś filmowej scenerii? U mie powoli takie zachowanie staje się normą ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Też mnie to dopada. W filmie "101 Reykyavik" zauważyłem z ukontentowaniem, że w pokoju głównego bohatera stoi na półce mój Thule. Z kolei oglądając mało znany film "Head Above Water" ubolewałem nad ignorancją właściciela domu, który wcisnął wielkie kolumny w rogi pomieszczenia.

Takie niegroźne zboczenie...

tiaa... odkad w jakiejs reklamie mignal mi altus czy czos takiego tonsilowskiego, a ja zajarany tym faktem polowince zwracalem na to uwage, to zorientowalem sie, ze patrze na swiat przez pewien pryzmat.

nawet gdy wczoraj u stolarza zamawialem niska jakby komode, to poprosilem z super grubym blatem, bo tymczasowo beda na tym meblu staly klocki, m.in. (jak sie uda) dosyc ciezka koncowka mocy... (wiecie, drgania)

• Redaktorzy

dokładnie - dla mnie zestaw idealny. Jeszcze tylko szklaneczka Chivas Regal i jestem w niebie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

pitdog - te Altusy (a raczej Altus sztuk raz) był w reklamie jakiejś polskiej farby, stał przy samej ścianie a na nim spoczywał srebrny (chyba) Radmor.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jeszcze jedno mi się przypomniało: Reklama "Arla apetina Feta" w tle migają DALI chyba 5005, pewny nie jestem, ale też zdecydowanie za blisko ściany ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

niee, pamietam , ze glosnik nie byl niczym dociazony.. i to byla reklama jakiejs nełostrady czy czegos takiego telefonicznego.

na kilku filmach , ktore ostatnio wypozyczalem, widzialem fajne sprzety. w jednym np. takie gangsta klimaty z niggersami groznymi, a w tle caly zestawik retro marantza z magicznym okiem. extra.

co do sprzetu, to chocby w wielu reklamach klockow audio fotografie przedstawiaja wnetrza, w ktorych to na pewno by brzmialo beznadziejnie. niby taka modna teraz jest sterylnosc, niemal puste wnetrze, wsadzaja tam kolumny i jest cool hiehie. ma to fajnie wygladac niby.... ani to nie wyglada, bo to sa wnetrza katalogowe, nie realne za bardzo, a na pewno nie zagra.

chociaz mam znajomych, ktorzy cala chate maja jak z pisma wlasnie, i sa zadowoleni. poglos jak cholera, ale co tam - jest top i trendy :)

a w filmie "Italian job" kolesie robia lup na jakis sejf i jeden z nich opowiada ze za to kupi sobie NADa (jakis model - nie pamietam) za to inny koles ich wychu*** , postawil fajna chate i oczewiscie zakupil tegoz nada sobie

- potem przez caly film go scigali ... bla bla bla ;)

A tak, farbę pamietam. Jeszcze w niektórych reklamach tepsy czasem migała duża trójdrożna kolumna stojąca na pierwszy rzut oka bez większego sensu gdzieś w pokoju.

Ja zawsze oglądam pod tym kątem broszurki reklamujące meble, w których są przedstawione przykładowe umeblowane pokoje. Kiedyś w ogóle nie było nic grającego. Potem tu - i ówdzie mikrowieża z 2 malutkimi głośnikami. Sprzęt często na najwyższej półce regału. Pomijając akustykę, jak się tam płyty wkłada?? Kolumienki przytulone do sprzętu, albo ustawione jedna wyżej druga niżej... W ostatniej broszurce mikrowieze były chyba w 80% "meblowanych pokoi", ale tylko mikrowieże, i ustawione równie twórczo.

A w ogóle to:

Ukryta Zawartość

{bwv1004 to ja}

I jeszcze, w dodatku do tamtego watku, a dokładniej motywu "sprzęt audio w popularnych serialach", wydaje mi się, że w "Klanie" zauważyłem u wspomnianego tamże dr. Koziełły stosik sprzętu w tym dwa gramofony stojące jeden na drugim...

Ukryta Zawartość

ja zawsze się dziwię jak grają te super systemy na zdjęciach reklamowych - duży, jasny pokój, piękna podłoga, dywanik, sofa, 5 kolumn i zero kabli, do telewizora również. Fascynujące.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

A pamietacie film chyba (nie wiem jak sie to pisze) tomb raider jak sobie cwiczy ta dupa i nagle pokazuja gramofon PIEKNEGO CLEARAUDIO i ta niesamowita muzyka. Po tym obrazie powiedzialem sobie ze po 40 to sobie cos takiego kupie.

• Redaktorzy

kaszio - w planach masz kupno gramofonu, czy Andziuliny? (podejrzewam, że gramofon będzie tańszy ;-))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Rzeczywiście oglądając folderki i gazety pokazujące jakieś meble zauważyłem że b. często ustawiają tam mikrowieże. Oczywiście kolumny tuż obok siebie mimo, że regał rozłożysty jak hrabiowski kredens. Projektanci wnętrz niestety bywają ignorantami w kwestii akustyki.

Ale nie ma się przejmować tym że nikt nas nie dostrzega w społeczeństwie. Ja oprócz słuchania muzyki pływam kajakiem -i jak myślicie jak często w filmie można zobaczyć kajakarza? W gazetach i reklamach pojawiają się kolorowe obrazki reklamujące albo ładne okolice Mazur albo wodę toaletową dla panów (kajakarstwo górskie na spienionej fali) ale na większości zdjęć tych tych z turystyką kajakową w tle nie spota się nikogo kto by umiał trzymać prawidłowo wiosło!

Z grą na instrumentach jest podobnie. Russel Krowa (którego zresztą lubię) nie popisał się wyczuciem skrzypiec w filmie "Pan i władca" Za to zaskoczył mnie Hju Grant w filmie o małym chlopcu i jego matce (nie pamiętam tytułu) gdy wziął do ręki gitarę elektryczną. Z tym że scenografowie chyba nie podłączyli jej niestety żadnym kabelkiem a na scenie nie było żadnych odsłuchów. Bez odsłuchów żadna rockowa czy estradowa kapela nie zagra.

NAD to chyba uprawia product placement w kinie. W filmie "Włoska robota" (taki sobie ten film) marzeniem jednego gostka jest szczytowy zestaw NADa, podaje nawet nazwę modelu. W happy endzie zestawik jest zaprezentowany, ale w kinie nie bardzo mogłem się wsłuchać w alikwoty:-)

O tym NADzie pisalem w watku nizej, model to dokladnie NAD T770

{26782}{26814}Ja zamierzam kupić NAD T770.

{26815}{26916}Cyfrowy odtwarzacz z 70-wattowym wzmacniaczem|i przetwornikiem cyfrowo-analogowym Burr Brown.

{26917}{26939}Taaa.

{26940}{26967}To wielkie stereo.

{26968}{27021}Głośniki tak mocno dają, że|zdmuchują ciuchy z kobiet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W serialu "Na wspólnej" gra wieża Diory typu szuflada (nie oglądam :-)

----ll---- "Radio Romans" w pokoju Mirosława Baki wesoło pogrywa Radmor 5412 (nie oglądam :-)

W reklamie tepsy "Już trzy dni go nie ma w domu" grają Altusy (oglądam :-( )

Ja widziałem w "Something's gotta give" ("lepiej późno niż później") sprzęt niedopasowany do stanu majątkowego właściecielki - niski model amplitunera Sony. Ale kolumny schowane gdzieś. Może to i dobrze ;)

Coś o mikrowieżyczkach ściśniętych na najwyższej półce segmentu, regału, czy czego tam.

Jak oni tam wkładają płyty? - Wcale nie wkładają. Może to nawet nie jest podłączone. Stoi tam, bo kiedyś kupili i gdzieś to trza podziać, przecież nie wyrzucą.

Oczywiście - w tych reklamówkach mebli, to jest tylko obrazek, a nie czyjś rzeczywisty pokój.

Ale często ludzie faktycznie stawiają coś takiego w różnych bezsensownych ustawieniach, bo baaardzo rzadko tego używają, albo nawet wcale. A pewnie nie tylko dlatego, ale też dlatego, że w ogóle nie wiedzą, jak to-to powinno stać.

W tym kontekście te reklamówki mebli aż tak bardzo nie odbiegają od rzeczywistości "Polaka-szaraka". A pewnie nie tylko Polaka.

Janusz z Torunia

-> vorpane

Posiadany sprzęt audio często ma niewiele wspólnego ze stanem majątkowym posiadacza.

Mam kuzyna w Niemczech. Jego stan majątkowy jest z pewnością o wieeeeele wyższy od mojego.

Ale jego sprzęt audio mógłby mi posłużyć najwyżej jako trzeci zestaw - może w piwnicy.

Po prostu - to zależy od zainteresowań. Oczywiście - od stanu majątkowego też, ale kasa to nie wszystko.

Janusz z Torunia

>> Yanoosh

Ja również mam takiego znajomego. Jak na polskie warunki - burżuj :)

Niedawno kupił plazmę Fujitsu chyba 70'' za chyba 90 kzł. Do tego posiada te chude, długie, plastikowe głośniczki Sonego w dużym pustym pokoju :/ i pewnie niedługo zmieni na jakieś hi-endowe (czytaj: cyfrowo-bezprzewodowe).

Marcellus Wallace miał lepszy gust (vide: "Pulp Fiction").

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Hi

Wczoraj na syfrze lesiał "Daredevil" i w jednej ze scen Affleck odpalał amplituner Rotela. Z tego co mi migneło zapamiętałem jedynie 1085 a na hamerykańskiej stronie Rotela jest tylko RX-1050, ale wygląd miał podobny. Żeby ikona amerykańskiego komiksu słuchała na japończyku?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

vorpane: to kwestia kolorowych miesięczników wnętrzarskich, a także zamieszczanych tam reklam. Wg nich tak właśnie wygląda topowy wymarzony zestaw kina domowego. Sony to spora firma, na reklamy wydają sporo. A że w ten sposób wycinają z części potencjalnego rynku prawdziwych gigantów kina domowego, firmy które w USA meblują domowe salony kinowe sprzętem za tysiące dolarów to cóż, trudno...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.