Skocz do zawartości
IGNORED

luxman lv 113 prąd spoczynkowy ustawianie

PROT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem, że w luxmanie nierowno grzeja sie tanzystory lewy kanał ma wyzsza temperaturę i miałem wrazenie ze lekko głosniej gra. Okazało się że prad spoczynkowy jest nierówno ustawiony, choć wszystko jest oryginalne (widocznie ktos wczesniej krecił i chyba nie za bardzo wiedział czym)

Mam pytanie odnosnie ustawiania pradu spoczynkowego Sciągnąłem serwisówke do tego luxa i jest napisane żeby ustawic po około minucie po właczeniu a volumne dać na max (Proceed the adjustment shown above about a minute after power is tunered on) W którym momencie mam ustawiac, bo po minucie jest inne napięcie po 2 minutach jest inne prad a po 5 minutach jeszcze inny.

najlepiej oscyloskop:)Witaj w klubie Luxmanowców.Według mnie to normalne,że jeden kanał gra trochę głośniej od drugiego.Swoją drogą,grzebałeś tam coś,wymieniałeś tranzystory?Po każdej zmianie trzeba ustawiać prąd spoczynkowy.I skąd wiesz,że jeden kanał ma większą temperaturę?

"Generator sinus 1kHz podłączamy do wzmacniacza mocy

Podłączamy bezpośrednio do koncówki mocy bądz do przedwzmacniacza (ustawiamy reg. barwy na 0 wyłączamy wszelkie filtry)

Sygnał nominalny ustawiamy na generatorze w przypadku wzmacniaczy polskich 200mV

Podłaczamy oscyloskop do wyjścia wzmacniacza-bez obciązenia.

Obserwujemy przebieg na oscyloskopie i ustawimy prad tak aby sinusoidy składały sie idelanie na osi OX (gdy prąd jest zły w momencie przejscia przez os OX sygnał bedzie wyraznie przesuniety)

ta metoda jest uniwersalna pasuje do kazdego wzmacniacza.

Inna metoda to metoda pośrednia

Spadek napiecia na Re i z prawa ohma R=u/i wiec i=u/R

Badz włączamy sie miliamperomierzem w obwód rezystorów emiterowych"

Dzięki za przywitanie:) Luxmanów juz mam pare w swojej kolekcji:) nic nie grzebałem wszystko jest oryginalne Mierzyłem temeprature pirometrem na tranzystorachi lewy był wyzszy o ok 5 stopni Po wyrówniu pradu temperatura wyrównała sie i zaczął grać równo Oscylskopu nie mam tylko multimetr. Prąd powinien byc ok 5+/-30mv tylko w którym momencie zacząc go ustawiać. Tak ja własnie włączam w obwód rezystorów emiterowych wiem, ze to metoda posrednia ale tyko taką mam mozliwosc ustawienia:)

Witam, wtrące swoje trzy grosze.

Kiedy ustawiasz prądy zawsze odłącz glosniki i scisz na zero. ustaw wg serwisówki mierząc napięcie na rezystorach emiterowych, przeliczając z prawa ohma, serwisowka czesto podaje jakie napiecie i gdzie mierzyć.

W starych wzmacniaczach ustawiaj prądy ZAWSZE po porządnym wygrzaniu - stare elementy nie są idealne, laminat tez robi różne psikusy, powiedzmy po godzinie grzania, potem kolejną godzinę i sprawdzaj, grzej zawsze z założoną obudowa i ustawiony tam gdzie będzie grał.

Sprawdź następnie napięcia stałe na wyjściach. Jak są poniżej 50mv, podłącz kolumny i graj. Jak któryś kanał ma stałe 50-200mv to będzie się znacząco bardziej grzał niż drugi, i nie jest to za dobra sytuacja, może być psikus trudny do znalezienia. Jeżeli będzie stałe powyżej 200mv trzeba to naprawić.

Luxmany które miałem po włączeniu często mają stałe koło 200mv spadające do 10-20mv po nagrzaniu. I dlatego sugeruję ustawianie czegokolwiek po wygrzaniu.

Pozdr.

Też miałem ten wzmacniacz lata temu, jeden kanał też grał głośniej od drugiego, w tedy jeszcze nie grzebalem w sprzęcie i go sprzedałem, ale bardzo miło wspominam

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Mam pytanie, ma ktoś może instrukcję serwisową do Luxmana LV 112, mam podobny problem, jeden kanał gra wyraźnie ciszej, cały czas byłem przekonany, że to wina potencjometru. Jak widzę problem może tkwić gdzie indziej. W moim egzemplarzu nic jeszcze nie było wymieniane, ani regulowane więc może też prądy się rozjechały z wiekiem.

Dzięki wszystkim za udział w dyskusji:) Jesli chodzi o serwisówkę ja swoją sciągnalem ze strony : www.hifiengine.com

A teraz konkterty ustwianie pradu spoczynkowego jest bardziej mozolne niż mi sie wydawało Podstawowym problemem jest skaczące napiecie w sieci. Od 215 do 232V I nawet porównujac oba kanał napiecie sie zmienia Prad spoczynkowy ustalam przy 220V ok 0,31mV równo dla obu kanałów - ale potem sie zaczyna, bo jak rosnie napiecie to prąd zaczyna ustawiac sie nierówno np: przy 230 lewy ma 0,38mv a prawy 0,46mV od czego to zależy? I jeszcze ciekawostka wczesniej zanim zacząlem wrównywac prad spoczynkowy to jeden z rezystrów bez powodu na starcie grzał sie do prawie 100 stopni a teraz jest ledwo ciepły.

Ze skokami napięcia mam ten sam problem, ale na takie skoki minimalne można przymknąć oko.

Nie wiemy co to za rezystor i gdzie jest? Ale jeżeli leży na płycie to bardzo niedobrze.

Sprawdź wartości rezystorów emiterowych czy są takie same, jeżeli możesz.

Druga sprawa, mówisz o napięciu które mierzysz na rezystorach emiterowych? Bo podawane przez Ciebie wartości wyglądają dziwnie...

Stosując się do uwag napisanych wcześniej, mierz na sprzęcie który spokojnie sobie pograł z 30min, zerując wszelkie regulacje i odłączając kolumny, źródło itp. A po następnych 30min. sprawdź i ewentualna korekta.

Jeśli chodzi o większe napiecie to radzę sobie w ten sposób,ze wzmacniacz mam podłaczony do stabilizatora który zmniejsza srednio 10V

Cały czas pisze o rezystorach emiterowych dlaczego uwazasz, że napiecia są dziwne wg mnie normalne ustawiane jak w instrukcji przy ok 220v 0,31mv

Jeżeli chodzi o ten grzejacy się rezystor to jednak nie ma nic wspólnego z prądem spoczynkowym. Grzeje sie jak podłaczone jest żródło optyczne/coaxial ale nie wszystkie. Jeśli podłacz do komputera do karty terratec to sie grzeje i tak samo grzeje sie jak podłacze dzwiek cyfrowo do panasonica ( I nad tym boleje bo z panasonikiem gra naprawde dobrze). Przy normalnym analogowym sygnale nic się nie grzeje Ale jesli podłacze do CD marantza kablem optycznym też jest zimny.

Te grzejace sie rezystory umiesiłem na zdjeciu i zaznaczyłem czerwonymi strzałkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W instrukcji serwisowej jak byk jest 8mV, tylko przy ośmiu przy cichym słuchaniu wyraźnie brakuje prądu, dosłownie zanika dźwięk. Podniosłem do 12 mV i gra normalnie. Wie ktoś może jakie napięcie albo prąd powinien być w LV 112.

Mam pytanie, ma ktoś może instrukcję serwisową do Luxmana LV 112, mam podobny problem, jeden kanał gra wyraźnie ciszej, cały czas byłem przekonany, że to wina potencjometru. Jak widzę problem może tkwić gdzie indziej. W moim egzemplarzu nic jeszcze nie było wymieniane, ani regulowane więc może też prądy się rozjechały z wiekiem.

problemem roznego grania sa pekajace sciezki przy i na modulach driverów oraz co mi sie przytrafilo, kiedy ludzie lutuja te sciezki a sa blisko siebie to zaczyna przewodzic laminat - tak... wtedy pomaga zdemontowanie modulu, ponacinanie laminatu wdluz sciezek i zlozenie i przyklejenie modulu aby się nie ruszal bo usterka wroci.

Piszesz o ścieżce od razu za tranzystorami jak rozumiem, pooglądam je dokładnie. Zakładając pokrywę stuknełem nią o wzmaka, przez moment przycichł a następnie wyrównały się oba kanały po czym znów się rozjechał, więc pewnie masz rację.

mam na mysli to duze, czarne stojace coś. wyjmij to i zobacz czy jakaś noga w reku nie zostanie, pozostaje rozebranie tego i zalutowanie jej z powrotem. Potem trzeba obejrzec sciezki w miejscu gdzie to siedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.