Skocz do zawartości
IGNORED

W strone hi-end?

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

Pusty pokój, gołe ściany, łysa podłoga, kolumny ustawione 1,5 metra od siebie, a pomiędzy nimi wielki telewizor...

Szczerze mówiąc nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić gorszych warunków (i wcale nie piszę tego złośliwie)

a wy się zajmujecie tutaj duperelami pod tytułem który wzmacniacz kupić albo jaki odtwarzacz będzie lepszy?

Bardzo słusznie.

Panowie, jak bym sie chcial poradzic o akustyke to bym zalozyl temat w odpowiednim dziale...W tym domu mieszkam 2 miesiace I jest to dom przejsciowy zanim cos kupie co bedzie mi odpowiadalo. Wtedy sobie bede mogl zrobic pokoj TYLKO do odsluchu , wstawic gipsowe kolumny w rogi, porobic pulapki basowe, rozpraszacze I cala reszte pier**l, ktore akurat beda potrzebne by pokoj byl idealny (newet sobie perski dywan poloze jak bede chcial i potrzebowal). Pytam sie o sprzet i jego zestawienia, Wasze opinie itd...latwiej jest zapytac na forum niz czytac recenzje oplaconych recenzentow w gazetach. Zeby kupic nowy sprzet, ktory poprawi brzmienie i ktory bede mogl i tak wziac ze soba mam pieniadze, ale wydac 800+tys od reki na nowy dom jakos nie mam. Na to sie zbiera osobno.

Co do opini, ze "kable nic nie dadza", daruj sobie nowy sprzet bo i tak nie odczujesz roznicy itd...to sie z tym stanowczo nie zgadzam. Troche sprzetu przesluchalem, i roznice sa olbrzymie. Polowa forum i tak nie slyszy roznicy miedzy kablami, wiec ciezko tu o dyskusje nawet jesli pokoj jest beznadziejny.

A co do akustyki obecnego pokoju, to meble do mnie doszly dopiero 4 dni temu, wiec co tu mowic o calej reszcie. To jedyny pokoj w domu, gdzie moge usiasc i posluchac muzyki, drugi salon jest obecnie zupelnie pusty. W tym mam chociaz na czym usiasc i przy czym zjesc. Na kursach z akustyki bylem...Parantulla...skoro jestes taki biegly w akustyce to powiedz mi jak bys te kolumny w tym pokoju ustawil...drzwi sa w trzech rogach pokoju, bok ma 4 metry, w rogu bez drzwi stoi duza narozna sofa. Na scianie, gdzie sa glosniki sa drzwi w kazdym rogu, potrzebne jest miejsce, zeby przejsc. Do drzwi widocznych na zdjeciu juz sie nie da blizej przysunac, bo otwierajac drzwi bede uderzal w kolumne. Tylko mi nie pisz o dywanach, kwiatach, obrazach, ze nie ma i stoliku, ktory bedzie odbijal fale przed miejscem odsluchowym na kanapie (to wiem:) )...ale gdzie ustawic glosniki, zeby byly bardziej rozstawione to jest zagadka roku :)

Wieza STEREO Technics :)

Co do opini, ze "kable nic nie dadza", daruj sobie nowy sprzet bo i tak nie odczujesz roznicy itd...to sie z tym stanowczo nie zgadzam.

Nie zgadszać się możesz, tylko wówczas nie pisz o Hi-End!

Czyli mowicie, ze drut owiniety tasma izolacyjna I kenwood z piatej reki wystarczy...hmm...ciekawe macie opinie... :) Jakos sam na druciakach nie grasz...

Zaraz ktos mi napisze, ze powinienem przestac sluchac swojej muzyki I zaczac sluchac jego, bo ladniej gra :)

Co do tego do jakiej kategorii sie zalicza sprzet za kilkadziesiat tysiecy grajacy w przygotowanym do tego pokoju (bo taki jest plan) to malo mnie to interesuje (stad znak zapytania na koncu tematu I temat zalozony w Hi-Fi). Dla mnie to bardzo dobry sprzet I pewnie na lepszy mnie stac nie bedzie przez najblizsze 5 lat, jak dla Was to entry level no to pewnie mozecie sobie pozwolic na wiecej...co o niczym I tak nie swiadczy.

Pytanie bylo proste I Ci, ktorzy potrafia czytac ze zrozumieniem na nie odpowiedzieli. Juz tu mi zarzucali na forum, ze pisze o rzeczach, ktorych nawet nie sluchalem, wiec wstawiam zawsze zdjecie do tematu, zeby mi pozniej 2 czy 3 osoby nie zasmiecaly konwersacji teksatmi, ze klamie.

Jak ktos jeszcze chce jakims blyskotliwym tekstem zablysnac to prosze na PW. Jak bede mial czas to odpisze, dziekuje.

Hubert długa droga jeszcze przed tobą zanim zrozumiesz dużo rzeczy narazie mało wiesz i mało słyszałeś a krzyczysz dużo

Większość rzeczy kupiłeś bez odlsuchu bo była z promocji sam nie wiesz czego chcesz , piszesz ze w stronę hiendu chcesz A z drugiej strony piszesz ze na tyle cię stać ? Po co brniesz w hiend żeby pochwalić się na forum ? Czy chcesz trafić do hiend zakładki

Słuchaj czytaj , przeglądaj forum nie tylko te tutaj Ale zagraniczne też , w miarę słuchaj i niebtraktuj audio przez pryzmat pieniędzy

Ps kiedyś pamiętam jak ktoś zapytał jaka jest różnica między caspianem m2 a jakiś wmacniqczem powiedziałeś że m2 grzeje się mocniej :) więc coś świadczy o tobie

Nie bierz tego personalnie do siebie to nie jest atak na ciebie

Dużo radości z muzyki

Aha żadna poprawa akustyki nie poprawiła klasę sprzętu , zła akustyka zepsuje dźwięk sprzętu czytać zestawu

:)

za podana kwotę można już kupić devialet-a 120 i mamy załatwiona sprawę wzmocnienia i źrodła. Jednak większości przeszkadza ze wszystko,siedzi w jednym pudełku i,psychicznie nie wyrabiają bo nie ma co,zmieniać (Ew. oprogramowanie)

.

Szwagier, dziekuje za odpowiedz. Zgadzam, sie, ze zla akustyka zepsuje dzwiek. To prawda, co nie znaczy, ze w pomieszczeniu bez odpowiedniej akustyki roznice w dobrym I beznadziejnym sprzecie beda nieodczuwalne.

Caspiana poriwnywalem do naim xs I grzal sie mocniej. Czemu nie wiem, nie znam sie, stwierdzam fakt, przed ktorym bylem postawiony

Co do kolumn to zanim kupilem przesluchalem kefy seri R, pmc, B&W, Tannoy, ktore kupilem, bo graly tak, ze mi sie podobalo I byly w najlepszej cenie. Wydaje mi sie, ze to normalna decyzja, ktora kazdy by podajal. Kef R700 moglem kupic za extra 250 zlotych, wiec to zadna roznica. B&w cm9 taniej o chyba 2tysiace, ale graly beznadziejnie.

Nie chce sie w nic pchac tylko zapytalem o porade. Jak bym sie chcial chwalic, to moge przed znajomymi a nie przed kims kogos na oczy w zyciu nie widzialem I nie zobacze.

Jeszcze raz dziekuje. Jesli temat wywolal w kims kontrowersje I ktos poczul sie urazony, czy zaatakowany to przepraszam a temat prosze zamknac. Juz dostalem odpowiedzi I mam faworytow do odsluchu.

Pozdrawiam

Hubert

Zrozum człowieku co się do Ciebie mówi.

Już chyba z pięć osób napisało, że w takich warunkach to nie ma kompletnie żadnego znaczenia co tam sobie wstawisz,

bo i tak największy wpływ na brzmienie sprzętu ma w tej chwili fatalna akustyka twojego pomieszczenia

i dopóki czegoś z tym nie zrobisz, to spokojnie możesz zapomnieć o zmianach i wyrzucaniu kasy przez okno.

Prawda jest taka, że w tej chwili nie masz nawet mglistego pojęcia o tym jak ten twój sprzęt mógłby zagrać,

to co chcesz zmieniać i po co, nie wspominając o tym co Ci mogą doradzić forumowicze, no co mogą?

Sprzedaj to kup to, a tamto zamień na tamto? Po co się pytam i w jakim celu rzekę kijem zawracać i takie rady w ogóle dawać?

Żeby na forum błysnąć, bo znam dwa modele wzmacniaczy (słuchanych w sklepie na półce) i będę każdemu je polecał?

No to błysnął jeden z drugim i już wiesz co masz zrobić, żeby było lepiej - sprzedaj to kup to, a tamto zamień na tamto.

Pozdrawiam.

Wujek Dobra Rada

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Trochę podpiszę się pod ostatnimi pięcioma wpisami .Są ironiczne ale prawdziwe. Masz niezły sprzęt , efektowne głośniki ale wygląda to na zdjęciu jak dodatek do telewizora . Żeby fajnie słuchać muzy trzeba stworzyć klimat pomieszczeniu . Na forum jest sporo takowych wątków typu nasze ustroje ( choć tam szału nie ma ) i takich wzorców jak " najpiękniejsze pokoje odsłuchowe " , warto coś podpatrzyć .Głosniki za blisko roztawione , goła podłoga , ściany a ty szukasz podkładek pod kable głośnikowe . Adaptacja akustyczna typu Vicoustic czy Avconu jest mobilna , przeniesiesz ja do nowego pomieszczenia. Wpisy typu mam 20 tys. i zrobię sobie za to hi-end nie robią na nikim wrażenia .Tu trzeba zacząć od podstawowych prawideł hi-fi a wymienianie dziesiatek klocków które moga zastapić te obecne ( całkiem porządne 0 trochę śmieszy nieco ludzi bardziej obeznanych w temacie

a) Szwagier83 najpierw jakis czas temu pisal, ze mowie o sprzecie, ktorego nie mam I jak moge miec 3 czy 2 wzmacniacze w domu, na pewno klamie, wiec wstawilem zdjecie, zeby dal mi spokoj...to teraz nowy pomysl go naszedl, ze wstawiam zdjecia, zeby sie chwalic...Naprawde komus sie tu nudzi... :)

b) Ze pokoj jest fatalny to wiem. Puste sciany, wien, gola podloga, wiem...jak napisalem wczesniej dopiero w ubieglym tygodniu meble doszly...na dywan na pewno sie znajdzie I na jakies obrazy na scianach tez (patrz opprzednie moje wpisy).

c) Glosnikow nie da sie sszerzej rozstawic, wyjasnialem to we wczesniejszych postach, nikt nie wyszedl z pomyslem jak je ustawic inaczej, wiec podejrzewam, ze tak jak ja uznaliscie, ze sie nie da...no chyba, ze postwie je w drzwiach.

d) Pokoj odsluchowy to dla mnie pokoj z fotelem (ewentualnie kanapa), sprzetem grajacym I plytami...bez telewizora.

e) Czemu telewizor stoi, tam gdzie stoi wyjasnialem...nie da sie tego na dzien dzisiejszy zmienic. Prosze przeczytac poprzednie posty.

f) Nie wiem o co chodzi z tym chwalenie, czy ktos jest przewrazliwiony czy co, ale gdybym napisal temat "na co zmienic caspiana" to pierwsze pytanie brzmialoby "a ile mozesz wydac"...wiec zupelnie nie wiem o co Wam chodzi?

Nie chce sie z nikim klocic I doceniam wszystie porady. Pytalem o sprzet a nie akustyke, czy cala reszte nie bez przyczyny...Kable wymieniam na nowe, bo obecnie nie mam zadnych...stare byly duzo za dlugie I albo bym sie o nie potykal, albo bym musial zwinac je w szpule...nie rozumiem po co Wam te informacje skoro temat jest o czyms innym?

Dziekuje.

Nie uważacie koledzy ze za bardzo objeżdżacie kolegę i próbujecie za bardzo ingerować?

Przecież jasno określił w pierwszym poście czego szuka.

Wydaje sie, ze problemem na tym forum jest ciśnienie; walka pomiędzy tymi którzy wdrapali sie wyżej na górkę o nazwie Hi End i ich frustracja, ze nikt nie dostrzega lub traktuje serio ich błogosławionego stanu Audio Nirwany i wydanej kasy, jak i gniew tych niżej, ze jeszcze tyle musza sie wspinać albo ze nie maja budżetu na to.

Nie chodzi o wytykanie, ale o to, ze sa tacy którzy jeszcze 500 albo 2000 postów temu, zależy od stażu, upychali swoje drogie endowe lub te tanie klocki po katach i nawet sie nie zajakneli o akustyce. A każda zajawke o akustyce ich pokoju zbywali w ten sam sposób jak sie odnoszą w tej chwili do kolegi pytającego. Przecież nie ma obowiązku pakowania sie do każdego pojawiającego sie tematu i wypowiadania sie. Jak kogoś wkurza kogoś postawa lub wypowiedz to nie musi reagować: nie musimy juz równać w szeregu. No chyba, ze licznik audiofila świadczy tez o jego audiofilskosci.....

Poza tym skąd wiadomo, ze u niego jest kiepska akustyka i w ogole wszystko do bani? Na podstawie zdjecia? Zna ktoś wymiary? To juz któryś temat na tym forum, gdzie jak tylko ktoś próbuje sie pochwalić to od razu jest wręcz rozstrzeliwany przez rozgniewnych Bogów audio....

Pozdrawiam

P.S. Prosta zasada: jak ktoś ma doświadczenie to niech sie podzieli bez zadęcia i zbędnego sarkazmu albo jezeli nie chce to niech sie nie wypowiada....po prostu:)

Kolega Hubert niech zacznie czytać ze zrozumieniem bo ma narazie problemy z tym i interpretuje sobie na swój sposób

Nigdy ci nie pisałem ze kłamiesz i nie masz jakiś tam wzmacniaczy Ale na pytanie kogoś z forum czym się różni caspiana m2 od naima xs napisałeś ze caspian grzeje się bardzej , To jakby pytać który samochód jest lepszy a ty byś odpowiedział ze samochód x grzeje się bardzej ??? Co z tego wynika brak wiedzy i osluchania , nie twierdzę że ja jestem ekspertem Ale nie wypowiadam się na rzeczy o których nie mam pojęcia

Piszesz ze chcesz w stronę hiend a nie zadbales o podstawowe warunki akustyczne

Wkleiles fotkę nie wiem z jaką myślą ??? Nie pisałem ze się chwalisz .Niby ten pokój to przejściowy a już chcesz coś zmieniać ??? Dlaczego ?? Jak już niby przeniesiesz się do domu innego i będzie miał pokój pod audio wtedy zobaczysz i posluchasz co ci brakuje bo może okazać się tego czego szukasz masz już tylko po prostu nie grało w tym pokoju co teraz słuchasz

Jak pisałem wyżej krzyczysz dużo a mało wiesz ,każdy ci tłumaczy a ty swoje i zawsze znajdziesz odpowiedź chociaż czasem nie masz pojęcia o czym gadasz

Pozdrowienia

Pytanie bylo zawarte w pierwszym poscie. Nie umiesz, nie chcesz, nie potrafisz na nie odpiwiedziec to nie pisz mi bzdur. Do czego jest Ci potrzebne informacja dlaczego chce cos zmienic w pokoju przejsciowym? Czy Wy macie problemy emocjonalne, chcecie napisac o mnie ksiazke, poczuc jak to jest byc mna...juz brak mi slow.

Zachowujecie sie jakbyscie wszyscy zaczeli przygode z audio majac idealny pokoj do odsluchu, najlepszy na swiecie wzmacniacz, najlepsze zrodlo, najlepsze glosniki I Wasze entry level to byl od razu sprzet docelowy a wczesniej muzyki nie slyszelisci I nie wiedzieliscie co to jest. Zaraz mi ktos z Was napisze, ze sobie posty nabijam, wiec koncze ta parodie rozmowy z Wami, bo to do nikad prowadzi.

Przeciez to normalne, ze kazdy najpierw zbiera na palac, w ktorym urzadza 50m pokoj tylko do odsluchu a po 30 latach zbierania pieniedzy wstawia tam super sprzet za miliony zlotych.

Szkoda mi czasu na ta dyskusje. Bez problemu poradze sobie bez Was...najwyzej wiecej czasu zajmie mi jezdzenie na odsluchy.

Jak naruszylem regulamin to prosze mnie zbanowac, byle bym mogl czytac forum.

Dziekuje.

Zrozum jedno Jak możesz zadawać pytanie co jeszcze lub coś lepiej jak nie wkyozystujesz swojego sprzęty w 100procentach bo nie masz na to warunków

Po co ci klocki z hiendu jeśli nie masz na to warunków to jak kupowanie sportowego samochodu i jeżdżenie na drogach polnych .ludzie ci tutaj coś chcą wpoic do twojej głowy Ale widzę jak grochem o ścianę .wyluzuj trochę daj sobie na wsteczny ,poczekaj przeniesiesz się do innego domu , będziesz miał pokoju wtedy zobaczysz co ci przeszkadza ,zadecydujesz co kupić co wymienić

Teraz daj na wsztrzymanie z kupnem czegoś

• 2 tygodnie później...

Huberto1984

Lampa to dobry kierunek. Dzis przytulilem S9 i jest moc:)

Choc po 2 minutach odsluchu mowie ze jest zupelnie inaczej niz tran np Tucana czy roksan.

Teraz czeka mnie dopieszecznie zestawu pod lampe.

Jak chcesz dobrego trana to moj roksan platinum jest na ebay do sprzedania;)

Pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Pytanie bylo zawarte w pierwszym poscie. Nie umiesz, nie chcesz, nie potrafisz na nie odpiwiedziec to nie pisz mi bzdur. Do czego jest Ci potrzebne informacja dlaczego chce cos zmienic w pokoju przejsciowym? Czy Wy macie problemy emocjonalne, chcecie napisac o mnie ksiazke, poczuc jak to jest byc mna...juz brak mi slow.

Zachowujecie sie jakbyscie wszyscy zaczeli przygode z audio majac idealny pokoj do odsluchu, najlepszy na swiecie wzmacniacz, najlepsze zrodlo, najlepsze glosniki I Wasze entry level to byl od razu sprzet docelowy a wczesniej muzyki nie slyszelisci I nie wiedzieliscie co to jest. Zaraz mi ktos z Was napisze, ze sobie posty nabijam, wiec koncze ta parodie rozmowy z Wami, bo to do nikad prowadzi.

Przeciez to normalne, ze kazdy najpierw zbiera na palac, w ktorym urzadza 50m pokoj tylko do odsluchu a po 30 latach zbierania pieniedzy wstawia tam super sprzet za miliony zlotych.

Szkoda mi czasu na ta dyskusje. Bez problemu poradze sobie bez Was...najwyzej wiecej czasu zajmie mi jezdzenie na odsluchy.

Jak naruszylem regulamin to prosze mnie zbanowac, byle bym mogl czytac forum.

Dziekuje.

Zgadzam się z Tobą w 100% :) Miałem podobną sytuację gdy zadałem podobne pytania zaczynając budowę pokoju do słuchania muzyki. Na początku zaczęli się wymądrzać po co mi kabel USB 5 metrowy w ścianie a później prawie na wystroju kończąc :) Nie ma co liczyć na obiektywne porady na tym forum. Niestety musisz zdać się na odsłuchy i samego siebie. Ja zacząłem jakiekolwiek słuchanie od amplitunera Denona :). Teraz jestem przy CA i staram się co jakiś czas coś pożyczać na odsłuchy: był już Vincent 800, Xindak, Roksan Oxygene, NAD M3, Struss 150 i inne. Jakieś Lampy ale nr już nie pamiętam. Słuchałem też kilka kolumn.

I prawda jest taka, że w wyborze sprzętu pomoże wyłącznie odsłuch. To co inni będą wychwalali (np słuchałem kolumn Sonus Faber za 36K - zupełnie mnie nie przekonało ich brzmienie) Tobie zwyczajnie nie będzie pasowało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.