Skocz do zawartości
IGNORED

Teledyski w HD. Jaki format?

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy piszę te pytanie w odpowiednim temacie.

Chodzi o to, że chciałbym zrobić sobie swoją składankę teledysków w formacie FullHD.

W związku z tym pare pytań.

Czy zostawić teledyski w formacie mp4 (bo w takim najczęściej można je pobrać), czy może da się je jakoś zmniejszyć, np. zapisać (przekonwertować) w innym formacie (avi, mpg) ale, żeby nie było straty jakości?

Druga sprawa, to czy da się jakos ujednolicić poziom głośności wszystkich teledysków bez straty jakości obrazu?

Jest może jakiś program do tego?

https://www.audiostereo.pl/topic/114995-teledyski-w-hd-jaki-format/

Czy zostawić teledyski w formacie mp4 (bo w takim najczęściej można je pobrać), czy może da się je jakoś zmniejszyć, np. zapisać (przekonwertować) w innym formacie (avi, mpg) ale, żeby nie było straty jakości?

Mocno wątpię, bo nie po to tworzono zaawansowany kompresor, żeby ktoś sobie przychodził i bez straty jakości mocno kompresował jeszcze raz to samo… :))

Druga sprawa, to czy da się jakos ujednolicić poziom głośności wszystkich teledysków bez straty jakości obrazu?

Teoretycznie możliwe, ale czy komuś chciało się to robić? Możliwe jest też rozwiązanie jak z ReplayGain, że konkretny program umieszcza własny tag i odpowiednio go interpretuje wyrównując poziomy głośności.

• 2 tygodnie później...

Pozostanę przy mp4, ale nie mogę zrozumieć jak są kodowane filmy na Youtube.

Przykładowo ten filmik (teledysk):

Ma 6 minut.

Po ściągnięciu na dysk w rozdzielczości 1920x1080 ma świetną jakość mimo, że bitrate to zaledwie 2700 kb/s. W związku z tym zajmuje jedynie 118MB.

Ja za cholere ze swoich filmów nie jestem zrobić takiej jakości przy takim bitrate.

Od razu pojawiają się kratki, piksele

No więc pobrałem ten klip Orianthi z Youtube na dysk. Jest tak samo, czyli jakość świetna, Full HD, a zajmuje tylko 113 MB gdyż bitrate to zaledwie 3500. Odpaliłem na plazmie Panasonika i wygląda kapitalnie. Jakim cudem to jest skompresowane? Swoje filmy, żeby tak wyglądały to muszę dawać podczas eksportu do mp4 w Pinnacle bitrate minimum 10000, tym samym plik ma prawie 400 MB. Wie ktoś o co w tym chodzi? Dlaczego w domu nie mogę osiągnąć takiej jakości FullHD przy bitrate w granicy 3000 kb/s? Czy w Youtube używają jakiegoś specjalnego algorytmu, kodeka, sprzętu , aplikacji??

Tak, w UT mają własne algorytmy.

I to jest ich wieka tajemnica.

Orianthi trwa 4:43

zaś

Annihilator 6:06.

Rozmiar podobny.

Więc kompresja większa przy Annihilatorze.

Teraz zobacz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.