Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

... dopiero jak uzyskasz poprawne działanie baw się wynalazkami.

Co prawda, nie do mnie adresowane, ale biorę sobie to do serca :-)

Najpierw solidnie wykonane rzemiosło, a potem przyjdzie czas na hajendowe wniebowwstąpienie ... że się tak lakonicznie wyrażę!

Edytowane przez JanF
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Szykuje sie do upgradu mojego klona lamm od Pana Waldka mpw. Czy koledzy byliby skonni podzielic na jakich kondensatorach, rezystorach i lampach maja swoje cacka?

Pewnie!

Anodowe - Mills MR-5.

Na siatkę pierwszej lampy (ECC82) - Chevrolety Z-foil, grid stopper - Takman REX,

na katodzie -Kiwame, w sprzężeniu zwrotnym  Chevrolety.

Druga lampka (ECC88) na siatkę - brak, grid stopper -Takman REX, na katodzie - Kiwame, rezystor łączący siatkę pierwszej połówki z anodą drugiej połówki - Takman RAY, wyjściowy z układu - Chevrolet.

Kondensator w sprzężeniu - Clarity Cap CSA, kondensator sprzęgający lampki - Jupiter WAX, kondensatory na wyjściu Clarity Cap CMR.

Polecam.

Choć eksperymenty bardzo wskazane.

Aaaa... lampki:

Lampki to Konie (Conn ECC82) i dyniowe GE ECC88.

Tu można lepiej.. :-)

Edytowane przez Krzysztof_56775

Będę sprzedawał mego własnego Lamm-a wersja max ,przechodzę na całkowicie inne pre .(bez kondensatorowe) zainteresowanych zapraszam na PW. Mam również kilka różnych kondensatorów sprzęgających 10n do sprzedania np. Duelund ,V-cap. 

Gość JanF

(Konto usunięte)
4 godziny temu, zelo7 napisał:

Będę sprzedawał mego własnego Lamm-a wersja max ,przechodzę na całkowicie inne pre .(bez kondensatorowe) zainteresowanych zapraszam na PW. Mam również kilka różnych kondensatorów sprzęgających 10n do sprzedania np. Duelund ,V-cap. 

Powiedz coś o tym nowym pre, jeśli to nie tajemnica?
Pytam się, bo mam tak samo, Lamm-a i chcę go zmienić, żeby dobrze zagrał, trzeba Lamm-owi wstawić wypaśne lampy NOS, na co nie mam specjalnie ochoty.

Jest to pre zrobione na trafach . na wejściu AVC (regulator wzmocnienia indukcyjny cewka z odczepami)) potem jedna lampa i trafo wyjściowe i koniec.  AVC i trafo wyjściowe na rdzeniach amorficznych. Pre zawiera jedną lampę i jeden rezystor i dwa trafa.. i w zasilaczu jedna lampa prostownicza i dławik. I to wszystko bez pętli sprzężenia .

Gość JanF

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, zelo7 napisał:

Jest to pre zrobione na trafach . na wejściu AVC (regulator wzmocnienia indukcyjny cewka z odczepami)) potem jedna lampa i trafo wyjściowe i koniec.  AVC i trafo wyjściowe na rdzeniach amorficznych. Pre zawiera jedną lampę i jeden rezystor i dwa trafa.. i w zasilaczu jedna lampa prostownicza i dławik. I to wszystko bez pętli sprzężenia .

Dokładnie tak, jak w latach 20-stych XX wieku w Ameryce.
Mówią, że to dobre dla dźwięku, ale są i też głosy krytyczne, podkreślające rolę kondensatora w aspekcie kształtowania przestrzeni 3D finalnego obrazu zespołu dźwięków generowanych przez głośniki. Zrobisz, zobaczysz, znaczy się, usłyszysz!

Jak pomyślę, jakie to proste, to może i ja się skuszę ... q-cze!!!
Ostatnio lubię rzeczy proste, łatwe w montażu, pomyślałem o pre na 3 WO z połączeniem galwanicznym w torze sygnału i  oczywiście z USZ . 

Edytowane przez JanF
Gość JanF

(Konto usunięte)
17 minut temu, zelo7 napisał:

Jest to proste ,ale zazwyczaj co jest proste to dość drogie . Duża kwota to trafa na amorfikach. 

Amorfiki wstawiłbym na końcu, po dopracowaniu całości na kształtkach własnoręcznie nawijanych.
A że duża kasa, tak to jest w świecie w którym żyjemy, że jakość kosztuje krocie !!! 

19 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Pewnie!

Anodowe - Mills MR-5.

Na siatkę pierwszej lampy (ECC82) - Chevrolety Z-foil, grid stopper - Takman REX,

Druga lampka (ECC88) na siatkę - brak, grid stopper -Takman REX, na katodzie - Kiwame, rezystor łączący siatkę pierwszej połówki z anodą drugiej połówki - Takman RAY, wyjściowy z układu - Chevrolet.

Kondensator w sprzężeniu - Clarity Cap CSA, kondensator sprzęgający lampki - Jupiter WAX, kondensatory na wyjściu Clarity Cap CMR.

Polecam.

Choć eksperymenty bardzo wskazane.

Aaaa... lampki:

Lampki to Konie (Conn ECC82) i dyniowe GE ECC88.

Tu można lepiej.. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieźle :)  U mnie większość rezystorów (tych poniżej 1k) jest grafitowych wykonanych przez konstruktora i tych chyba nie będę ruszał. Tylko w sprzężeniu (R5) na schemacie jest metalizowany. Ty tu wstawiłeś Chevrolety Z-foil. . Słyszałem, ze wstawiane są tam Kiwame z HiFi Collective. W wątku 

wskazywane są 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  jako te które najlepiej w sprzężeniu zwrotnym się sprawdziły. Niestety nie wiadomo w jakim pre :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomuś

takie mam w sprzężeniu, bo to doskonale rezystory są,

a w sprzężeniu powinien być doskonały rezystor :-) :-) :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

takie mam w sprzężeniu, bo to doskonale rezystory są,

a w sprzężeniu powinien być doskonały rezystor :-) :-) :-)

Ukryta Zawartość

Czy nie stanowiłoby dla Ciebie problemu, aby podać nr elementu ze schematu i obok link do sklepu, ew. strony producenta z tym elementem?

Ukryta Zawartość

Problem ? Żaden !

Element to R5.

Link:

Ukryta Zawartość

ale ten Twój, metalizowany w tym miejscu też nie jest zły, myślę, że lepszy niż węglowy Kiwame.

A ten sprzęgający lampki (C3) masz 100 nano ?

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Problem ? Żaden !

Element to R5.

Link:

Ukryta Zawartość

ale ten Twój, metalizowany w tym miejscu też nie jest zły, myślę, że lepszy niż węglowy Kiwame.

A ten sprzęgający lampki (C3) masz 100 nano ?

C3 22nF 

Schemat jest od forumowicza tylko orientacyjny. Wolę operować schematem, bo opisy jaki podałeś

"Na siatkę pierwszej lampy (ECC82) - Chevrolety Z-foil, grid stopper - Takman REX,

Kondensator w sprzężeniu - Clarity Cap CSA, kondensator sprzęgający lampki - Jupiter WAX, kondensatory na wyjściu Clarity Cap CMR."

są, jak dla mnie nie do końca precyzyjne (technika lampowej się dopiero uczę). Tak że wolałbym, aby zamiast w/w opisów były symbole ze schematu i linki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomuś
Spoiler

Tomuś,

zastosowane przeze mnie elementy, to tylko moja radosna twórczość,

pan Waldek MPW zapewne zna się na swojej robocie i dobrze zbudował Ci tego Lamma,

nie znam tych jego węglowych rezystorów, być może są lepsze od tych, które ja zastosowałem.

A co zrobisz jak będzie gorzej po upgrade ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Krzysztof_56775 napisał:

:-))))))  no właśnie

ok, już milczę :-)))

nie przesadzaj Krzychu rzadko kto z taka radocha jak Ty komentuje zmiany w dżwieku, brakuje mi tego...:)

W dniu 28.08.2018 o 20:44, Krzysztof_56775 napisał:

Mi padł kiedyś ten 0,01uF, wymieniłem i gra muzyka, brawo ja :-) !

miodzio:)

46 minut temu, slawek.xm napisał:

dostaniesz wp..upę:):)

chyba ja z kasą :)

Rezystorów nie będę ruszał. No może ten ze sprężania 10k. Ale kondki podmienię. Mam sugestie od Pana Waldka i od Krzyśka. Może jeszcze ktoś coś zaproponuje.... U mnie jest tak, że najaram się a potem temat potrafi leżeć miesiącami. W końcówce na GM70 prawie rok się zbierałem na wymianę sprzęgających.

Ale zebrać informacje nie zaszkodzi, jak nie mi to może komuś się przydadzą :)

Poza tym od sierpnia wątek zamarł to go rozruszaliśmy

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Tomuś napisał:

W końcówce na GM70 prawie rok się zbierałem na wymianę sprzęgających

a co włozyłeś?

ostatnio kolega Karol pisał mi ,że wymienił w swojej gmce wreszcie sprzęgające na Delundy Aleksandry

nie napiszę jakim słowem okreslił zmiany:):):)

ale  w wolnym tłumaczeniu  to fantastycznie niewiarygodnie absolutnie super posuniecie

Cóż za taką kasę to choć bym był totalnie głuchy, to zmiany usłyszał bym na pewno :)

Edytowane przez grzecho
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, grzecho napisał:

Cóż za taką kasę to choć bym był totalnie głuchy, to zmiany usłyszał bym na pewno :)

musze jechac i posłuchać wreszcie:)

W dniu 15.01.2019 o 22:18, Tomuś napisał:

Szykuje sie do upgradu mojego klona lamm od Pana Waldka mpw. Czy koledzy byliby skonni podzielic na jakich kondensatorach, rezystorach i lampach maja swoje cacka?

Tomek ja mam Lamma zrobionego na dobrych częściach i na tą chwilę nie ruszam nic.

Dla mnie duże pole dają lampy i na nich się skupiam i tak po kolei :

ECC88

-pierwsza to był Philips SQ i to jest dobra lampa , którą mogę polecić bardzo równa ale brak jej tego błysku lepszych lamp

-Tesle tylko poprawnie na tle zachodnich nosów wypadają blado

- Mulard tu zaczynają się czary ze średnicą jest nasycona z piękną barwą, niestety cierpią trochę skraje pasma

- mój top niestety drogo, Amperex BugleBoy D getter jak dla mnie top, ma wszystko czego można oczekiwać piękną nasyconą średnicę, genialną górę i zwarty świetnie kontrolowany bas

ECC82

- pierwsza amerykańska 12AU7A też dosyć równa i dynamiczna świetna do rocka z lekko odpalonymi dołem

- RFT byłe NRD szaro i nijako

- RCA 5963 długa czarna anoda bardzo fajna lampa z odpalonymi środkiem do wokali bajka, skraje delikatnie wycofane, brakuje odrobiny wyrafinowania

- Amperex BugleBoy jak dla mnie dwa Amperexy to trochę za dużo cukru w cukrze

- Telefunken NOS na tą chwilę dla mnie top, świetnie się uzupełniają z Amperexem ECC88 dając wyrafinowany przekaz w całym paśmie, jest drogo ale dźwiękowo bajka.

W uzupełnieniu napiszę, że w moim Lammie są dwie lampy w zasilaczu PCL82 i EZ80 były Polam i  Tungsram teraz zastąpione Mullardami z epoki co też się przełożyło na kolejny progres.

Ja jeszcze zastąpiłem niebieskiego Alps , TKD zmotoryzowanym bo mam zdalne sterowanie.

Te wszystkie spostrzeżenia proszę odnosić do mojego systemu i oczekiwań, w innych aplikacjach może być inaczej, dla mnie lampy zrobiły duży progres, nie miałem do czynienia z lampami z obecnej produkcji więc nie mogę się odnieść.

Trudno mi też pisać jak wpływa wymiana rezystorów i kondensatorów bo też tego nie robiłem, ale kto wie może się skuszę kiedyś.

Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach.

Jeszcze zdjęcia mojego Lamma w środku.

Ukryta Zawartość

590708E7-0988-4422-B5B4-CC5DCE39D979.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie do kolegów, którzy mieli okazję porównać własności soniczne LAMM'a z kondensatorem sprzęgającym C3 o wartości 100nF i C3 o wartości 10 nF lub innej  (najlepiej oczywiście gdy były to kondensatory różniące się jedynie pojemnością)

Jestem właśnie na etapie zakupu kondensatorów sygnałowych i w pierwszym podejściu  chciałbym możliwie optymalnie je dobrać, mając na uwadze pojemności i typy. Moja propozycja -kombinacja na tę chwilę to:

10 uF   CLARITY CAP ESA/250V  -   (czy to napięcie jest wystarczające w tym miejscu?)

2,2 uF JANTZEN AUDIO SILVER Z-CAP/800V

100 nF (ewentualnie 10nF?) AUDYN CAP TRUE COPPER/630V  lub  Mundorf Mcap Evo Silver Gold Oil

wszystkie opinie i sugestie odnośnie doboru (propozycji zmian) mile widziane

jakiego LAMMa? przecież to wszystko są wariacje na temat, nawet koło klonów nie leżały :)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi