Skocz do zawartości
IGNORED

Lenco L75 i Denon DL-103

Zen_66

Rekomendowane odpowiedzi

Na zagranicznych forach (lencoheaven, vinylengine) często pojawia się zestawienie Lenco L-75 z oryginalnym ramieniem wraz z Denon'em DL-103.

Czy ktoś z Was próbował takiego zestawienia i z jakim efektem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/115088-lenco-l75-i-denon-dl-103/

Lenco ze swoim oryginalnym , dośc prymitywnym ramieniem, lubi wkładki o niskiej podatnosći (sztywne w zawieszeniu mała liczba w ccu [compilance].) Można grac i na innych wkładkach stosując inne headshelle. W modelu przewidziano 3-4 rodzaje głowek. Wagę ujesto stosujac perforację w rónej gestości , tworzywo, dodatkowe dociażenia,

Nie gralem z Denonem ale innymi o podobnej podatnosci i jest o.k a nawet wiecej.Dobrze wspólgra z wkładkami z tej samej co on epoki

Zamierzam spróbować Nagaokę MP lecz interesuje mnie także DL103, który jest co do podatności zbliżony do Nagaoki, a jednak jest to MC, a nie MM.

Grałem swego czasu ( jak posiadałem LENCO) , z Nagaoka sferyczną MP 100. Miałem co prawda Lenco B55, ale w ogólnych zarysach gramiak zblizony. troche inny talerz i łozysko głowne.

Grało to przyjemnie, bez większych fajerwerków .

robiz

Grałem swego czasu ( jak posiadałem LENCO) , z Nagaoka sferyczną MP 100. Miałem co prawda Lenco B55, ale w ogólnych zarysach gramiak zblizony. troche inny talerz i łozysko głowne.

Grało to przyjemnie, bez większych fajerwerków .

robiz

I taką (MP100) też zamówiłem.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeżeli uważasz że np w Audio Forte Nagaoka różni się od tej sprzedawanej przez Wamat , masz takie prawo. :)

Trzeba też zaznaczyć że eliptyk nawet ten o nie wyrafinowanym szlifie , wyciągnie z płyty więcej informacji .

Pozdrówko.

Jeżeli uważasz że np w Audio Forte Nagaoka różni się od tej sprzedawanej przez Wamat , masz takie prawo. :)

Trzeba też zaznaczyć że eliptyk nawet ten o nie wyrafinowanym szlifie , wyciągnie z płyty więcej informacji .

Pozdrówko.

rydz, ja nie twierdze , że one sie od siebie różnią. Sprawdziłem co napisałem i nie ma tym ni słowa ;)

Mówię o róznicy w cenie pomiędzu MP100 a MP110

W Audioforte jest to stówka polska, a Wamat 150 zyla.

Te 29 złociszy , to troche mała różnica....

robiz

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przepraszam , zasugerowałem się różnicą w cenie MP-110 sprzedawanych w Wamat i Audio Forte.

Różnica w cenie między 100 a 110 z Wamat jest wyższa jak 29 złociszy , choć i tak wolał bym dołożyć do 110 tki.

Przepraszam , zasugerowałem się różnicą w cenie MP-110 sprzedawanych w Wamat i Audio Forte.

Różnica w cenie między 100 a 110 z Wamat jest wyższa jak 29 złociszy , choć i tak wolał bym dołożyć do 110 tki.

Ok, nie ma problemu. Tez raczej teraz bym, tak jak mówisz, poszedłbym ku MP110. Zawsze więcej z " rowa " wyciągnie ;)

robiz

rydz - to nie jest kwestia 29 zł, czy trochę też większej kwoty. Buduję drugi system i chcę, aby tam była wkładka z igłą sferyczną, która ma swoje niezaprzeczalne zalety. Mity o rylcach niszczących płyty mnie nie przekonują.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mity o rylcach niszczących płyty mnie nie przekonują.

Coś mnie dzisiej muli trochę ? :)

Bardziej chodziło mi o ciut więcej informacji odczytanej z płyty przy eliptyku , aniżeli o zrycie płyty sferą przy niewielkim nacisku , no ale są sfery które pracują z dużym naciskiem , i tu bym nie pisał jak >seniortelefono < że to bzdura.

Pozdrówko.

no ale są sfery które pracują z dużym naciskiem , i tu bym nie pisał jak >seniortelefono < że to bzdura.

Moja pracuje z naciskiem 1,2g, takich co to mają 3g i więcej też bym się bał założyć :-) A co do tych równie mitycznych "więcej informacji" - założyłem sferę w miejsce igły Fine Line i jakoś nie słyszę bym coś stracił z tych "informacji".

założyłem sferę w miejsce igły Fine Line i jakoś nie słyszę bym coś stracił z tych "informacji".

- brawo ! - ja też lecę na sferze....sfera jest ok :) - zresztą efekt soniczny nie zależy tylko od szlifu, ja słyszę różnice w brzmieniu między poszczególnymi wkładkami, czy igłami mf100 - zresztą mam elipsę Panasonica i ona jednak trochę przegrywa ze sferyczną mf-ką....myślę, że są różnice jeżeli chodzi o wkładki, ale zauważyłem, że najkolosalniejsze różnice w brzmieniu są od płyt....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Panownie, zasadniczo to nie jest wątek dotyczący szlifów i ich wpływu na dźwięk - nie o to chciałem pytać. Pytałem, czy ktoś próbował DL103 do L75 i z jakim skutkiem.

Jeżeli jednak miałbym wtrącić swoje 3 grosze, to w moim pierwszym systemie mam dwie wkładki MC: jedną z bardzo wyrafinowanym szlifem eliptycznym oraz drugą ze zwykłym sferycznym, i nie ma nawet czego porównywać.

Szlif eliptyczny jest znacznie ale to znacznie lepszy. Sferyczny - jak pisałem wcześniej - ma swoje niezaprzeczalne zalety w określonych sytuacjach i gatunkach muzyki ale w kategoriach bezwględnych nie jest lepszy (ma lepszą średnica ale dużo gorszy bas, mniej szczegółów i płaskie ułożenie sceny muzycznej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.