Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 10 tyś. Propozycja pewnego sklepu, czy warto?

leon665

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję zestawu stereo do ww. kwoty. Jeden ze sklepów zaproponował mi zestaw:

- Rotel RA 10

- Yamaha CDN 500

- B&W CM8.

Nie zapytano mnie o warunki w jakich będę odsłuchiwał płyt.

Słucham różnych rodzajów muzyki. Schemat pomieszczenia, w którym będzie stał sprzęt zamieszczam poniżej.

Czy w tej cenie i dla tej powierzchni jest to dobre rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PO pierwsze rotel do tych B&W to sie nie nadaje, bo jest za slaby pradowo jak na moje. A po drugie to 10tys za taki zestaw to cena z kosmosu...rotel to z 1500pln nowy, glosniki ze 4500pln nowe, bo sa na wyprzedazy, Yamaha to kolejne z 1500pln...razem 7500pln max...Nie wiem co to za sklep, ale dobrze kroja :) Za 10k to masz nowego roksana kandy k2 amp+cd i jeszcze wspomniane przez Ciebie glosniki B&W jesli je tak bardzo chcesz :)

Wieza STEREO Technics :)

PO pierwsze rotel do tych B&W to sie nie nadaje, bo jest za slaby pradowo jak na moje. A po drugie to 10tys za taki zestaw to cena z kosmosu...rotel to z 1500pln nowy, glosniki ze 4500pln nowe, bo sa na wyprzedazy, Yamaha to kolejne z 1500pln...razem 7500pln max...Nie wiem co to za sklep, ale dobrze kroja :) Za 10k to masz nowego roksana kandy k2 amp+cd i jeszcze wspomniane przez Ciebie glosniki B&W jesli je tak bardzo chcesz :)

Dziękuję za odpowiedź.

Ja nie mam zadnych preferencji sprzętowych, przyszedłem do jedynego sklepu w moim mieście i zapytałem o zestaw stereo. Dostałem taką odpowiedź i taką cenę. Przyjąłem z pokorą i zapytałem na forum. Teraz wiem trochę więcej. Sam sklep to pewna polska sieć. :)

Witaj,

Może zacznijmy od początku. Opisz proszę swoje preferencje brzmieniowe (lubisz brzmienie jasne, ostre, dynamiczne, ciepłe, łagodne, ...), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, wymień ulubione zespoły. Co będzie źródłem w Twoim systemie audio - płyty CD, pliki, Spotify, komputer?

Czy masz jakiekolwiek preferencje dotyczące kolumn - myśle, że w Twoim pomieszczeniu najlepszym rozwiązaniem będą dobre kolumny podstawkowe.

Czekam na szczegóły, które pozwolą mi zaproponować konkretne rozwiązania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Preferncje brzmieniowe, jestem słuchaczem radiowej Trójki i wiele z moich ulubionych plyt to historia równoległa do Listy przebojów. Np Talk Talk, Sade, Eva Cassidy. Trochę jazzu, rocka, kompilacje Siesty Kydryńskiego, ale i Daft Punk:) źródło to w płyty CD. Spotify? Czy jest sens na dobrym sprzęcie?

Co do kolumn to nie mam zadnych preferencji.

Mialem tego rotela,bardzo fajny wzmacniacz nawet teraz w top-hifi byl za 1200zł.jesli nie masz wielkich wymagan i nie przeszkadza Ci brak pilota to w tej cenie jest rewelacyjny.Do tego kolumny dynaudio w cenie do 3 tys i bedziesz zadowolony.Cd kup jakikolwiek bo roznicy w brzmieniu nie uslyszysz ale zestaw w muzyce jaka wymieniles da Ci napewno wiele frajdy.Powinienes ie zamknąc w kwocie 5 tys .Pzdr

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Dzięki za szczegóły,

w takim razie zaproponowałbym Ci elektronikę marki NAD - zwróć uwagę na wzmacniacz NAD C356BEE i odtwarzacz C546BEE. To bardzo dobry technicznie zestaw, gwarantujący brzmienie dynamiczne, pełne, otwarte i dosyć uniwersalne. Wzmacniacz jest także bardzo wydajny prądowo, co daje pełne możliwości wyboru modeli kolumn. Dodatkową zaletą C356BEE jest możliwość w przyszłości dokupienia przetwornika DAC, który jest wbudowywany we wzmacniacz. W takiej konfiguracji będziesz mógł korzystać z komputera jako dobrego źródła dźwięku lub np. zakupienia jednego z odtwarzaczy strumieniowych (nie będzie wtedy miała znaczenia klasa przetworników audio, gdyż za jakość będzie odpowiadał wbudowany przetwornik) i korzystania z dobrodziejstw serwisów streamingowych np. WIMP HiFi, który oferuje muzykę w jakości teoretycznie płyty CD.

Jeśli duży nacisk kładziesz także na wystrój i prosty wygląd NAD nie odpowiada Ci, spójrz proszę na elektronikę Marantz ze wzmacniaczem PM6005 lub PM7005 oraz odtwarzaczem CD6005.

Kwestia kolumn - najbardziej u Ciebie widziałbym kolumny Kef R300 lub jeśli koniecznie muszą to być podłogówki, to Q500. Alternatywą będą wybitne moim zdaniem monitory także marki Kef LS50. To spójne, bardzo przestrzenne brzmienie z wybitną przestrzenią. Kolejną opcją mogą być teraz wyprzedażowe zestawy Dali Mentor 2. To poważna konstrukcja ze świetnym hybrydowym głośnikiem wysokotonowym. Na koniec propozycja najnowszego monitora Tannoy Revolution XT6, który dostępny będzie w najbliższych dniach.

Poza powyższymi rozwiązaniami zwróć jeszcze uwagę na system marzeń - tak został nazwany ten zestaw na wystawie Audio Show - Rega Brio-R, Apollo-R oraz w Twoim przypadku kolumny RS3.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Jest to tylko wycinek naszej oferty urządzeń i kolumn, które są na miejscu gotowe do odsłuchu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poszukuję zestawu stereo do ww. kwoty. Jeden ze sklepów zaproponował mi zestaw:

- Rotel RA 10

- Yamaha CDN 500

- B&W CM8.

RA10 to fatalny wybór do CM8. Nawet o połowę mocniejszy RA12 nie był w stanie wydobyć dynamiki i ataku z tych kolumn. Był też dla nich za miękki. Nie mówię, że to zły wzmak, ale na pewno nie do tych kolumn jakie zaproponowali Ci w sklepie.

glosniki ze 4500pln nowe, bo sa na wyprzedazy

Mógłbyś napisać gdzie dokładnie można je kupić za 4500?

I do autora wątku. Jeśli sklep ci zaproponował taki zestaw to weź parę płyt i posłuchaj. Sam się przekonasz czy tu coś nie pasuje. A wirtualne porady od osób, które tego nie słuchały odpuść sobie. Dobra cena za ten zestaw to okolice 8500zł.

leon665 na konkurencyjnym forum w tym samym zapytaniu pisałeś że masz salon 30mkw. Tutaj wklejasz szkic z którego wynika że masz 18mkw. Więc jaka jest w końcu ta powierzchnia odsłuchowa?

leon665 na konkurencyjnym forum w tym samym zapytaniu pisałeś że masz salon 30mkw. Tutaj wklejasz szkic z którego wynika że masz 18mkw. Więc jaka jest w końcu ta powierzchnia odsłuchowa?

6 x 4,5 to daje 27m2. Jak ci wyszło 18?

Dziękuję za te wszystkie odpowiedzi, mam trochę wiekszą wiedzę, coś czułem, że to co polecił sprzedawca jest nie do końca spójne. Czas się wziąć za dosłuchy.

Gość numik

(Konto usunięte)

Preferncje brzmieniowe, jestem słuchaczem radiowej Trójki i wiele z moich ulubionych plyt to historia równoległa do Listy przebojów. Np Talk Talk, Sade, Eva Cassidy. Trochę jazzu, rocka, kompilacje Siesty Kydryńskiego, ale i Daft Punk:) źródło to w płyty CD. Spotify? Czy jest sens na dobrym sprzęcie?

Co do kolumn to nie mam zadnych preferencji.

Audiolab lub Mingda z Dali Zensor 7, Pioneer pd-50 (cd) lub nowy Marantz i będzie git. Jak będzie Cię stać bierz zestaw Audiolaba

Monitor Audio też ok

Mógłbyś napisać gdzie dokładnie można je kupić za 4500?

Też mnie to właśnie zastanawia skąd kol. Huberto wziął tę cenę. Chyba umknęło mu, że te kolumny sprzedawane są przez dystrybutora na sztuki, a nie na pary i tak tez jest wszędzie podawana ich cena - za sztukę. Tak więc podsumowując wyprzedażowa cena pary CM8 to aktualnie ok. 6000 zł.

Wystarczy sie dogadac z dystrybutorem w uk. Sprzedaja za £850 z pelna gwarancja w wielu miejscach, jak potargujesz to pewnie jeszcze taniej. Nawet jak polecisz do Londynu Ryanair, zeby osobiscie odebrac to Ci taniej niz 6k wyjdzie. Ja ostatnio kupilem nowe tannoy precision za £1200 z przesylka na terenie uk. Normalna cena za black gloss to £2400 plus przesylka.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.