Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Sony vpl-hw55es 'lukowanie' krawedzi

will66

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, okazuje sie ze w modelach Sony z serii 55,50, 40 i byc moze 30 wystepuje problem z tzw. lukowaniem (z ang. bow lub arc) krawedzi dolnej i bocznej, najczesciej prawej, ekranu. Przypadki te sa rowniez potwierdzone na forach zagranicznych.W zaleznosci od wady jedni uzytkownicy to ignoruja, innni nie widza,a jeszcze inni z tym po prostu zyja.W skrajnych przypadkach wraz z lukowaniem idzie rozmycie ostrosci od srodka ekranu na zewnatrz jak rowniez problemy z kolorami. Na iles tam wyslanych projkow do serwisu Sony za granica, wrocily ze stwierdzeniem ze wada w ramach akceptowalnego limitu......Ponoc wynika to z plastikowej optyki projektora. A wiedzialem,ze JVC-y maja szklo:(((((

Nie zwrocilem na to poczatkowo uwagi,bo bylem nakrecony ustawianiem calego interesu. Ponadto jak juz w koncu dostrzeglem to myslalem ze moze projek nie jest prostopadle do ekranu,a ze moze sam ekran, itd. W nawale innych obowiazkow jakos mi to umykalo.Teraz juz wiem ze rowniez moj projektor ma ten sam problem.....Owszem mozna to schowac na velvecie ramki,ale z ostroscia to juz gorzej. Fakt faktem,ze ze sweetspotu to tak sie nie rzuca w oczy i w sumie jest ok; oglada sie cool.

Jeszcze tez do konca sie nie przyjrzalem dobrze wielkosci tych wad-brak czasu- ale bede probowal to reklamowac. Zobaczymy jak Sony potraktuje reklamacje...

Dla mnie to porazka.Najlepsze jest to ze przeczytalem cale tony tzw. testow i w zadnym nawet sie nie zajakneli,ze cos takiego w ogole wystepuje.Kolejne potwierdzenie,ze tzw. testy mozna wydrukowac i wlozyc sobie w buty zeby byc wyzszym. Troche generalizuje,ale fakt faktem ze malo jest obiektywnie 'zlych' testow.....Gdzies nawet doczytalem,ze za takie pieniadze to nie mozna sie spodziewac lepszej optyki w tym i tak dobrym projektorze. Slowem nie ma sobie co d..py zawracac budzetowym szajsem, od razu nalezy walic do polek z Sony 1000 lub jakims Simem; bo za 50-100k to juz spoko wszystko bedzie tikitibum.....Chyba ze tam jest to samo, w sumie dzisiaj idzie o kase tak naprawde.

Najbardziej mnie smieszy to,ze latalem i przebieralem i jezdzilem na dema po to zeby trafic na taka sztuke:)

Jezeli ktos ma te modele to czy ma podobny 'maly' problem??

Pozdrawiam

A na czym dokładnie polega problem ?

Jak to zauważyć ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wrzuć siatkę Pattern na ekran i spr dolna (jezeli projektor na polce) i boczne krawędzie. Jezeli masz problem to dolna lub/i boczne linie siatki bedą wygięte w lekki luk do środka: na środku moze byc od 1 do 2 cm od krawędzi ramki ekranu.

Dla jednych to niewiele dla innych duzo. W zależności na jaki trafiłeś plastik obiektywu moze byc rownież utrata, rozmycie ostrości miejscowe lub od środka do brzegów ekranu.

Sam u siebie juz wiem ze mam luki i ostrość sie rozjeżdża na zewnatrz co tez widać na liniach siatki Pattern. Nie jestem na miejscu wiec nie wrzucam fotek i nie mam czasu na takie rzeczy teraz.

Jak pisałem generalnie jest ok ale irytuje mnie fakt ze żaden z wielkich testujacych nie wspomina o fakcie. Dlaczego mam płacić 13k za produkt nie do końca dobry i nie spełniający moich oczekiwań ?? tym bardziej ze gdyby łaskawie zostało to stwierdzone przez tzw. fachowców recenzorow albo sprzedawców to kupiłbym polke lub dwie wyżej. A tak ręka w nocniku, przyzwyczaić sie i żyć z tym lub bić sie z koniem o uznanie reklamacji....

Spr moze czy masz opisane wyżej na swoim? Jak masz montaż sufitowy to luk bedzie na górnej krawędzi siatki i ewentualnie bocznej....po liniach siatki ocenisz tez ostrość.

Pozdrawiam

Oki.

Sprawdzę dziś wieczorem.

Mam montaż sufitowy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W moim egzemplarzu HW55 też zauważyłem lekkie wygięcie dolnej krawędzi, które wydaje mi się, że pojawiło się po kilkuset godzinach pracy oraz nie zawsze "równą" ostrość na całym ekranie. Tylko, że to zupełnie nie przeszkadza w normalnym użytkowaniu.

Pomimo tych wad i tak jest to ogólnie lepszy projektor niż wspomniane JVC X35, więc nie lamentuj i ciesz się oglądanymi filmami a nie planszami testowymi;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pomimo tych wad i tak jest to ogólnie lepszy projektor niż wspomniane JVC X35, więc nie lamentuj i ciesz się oglądanymi filmami a nie planszami testowymi;)

Nie rozumiem, dlaczego trafne spostrzeżenia kolegi musisz nazywać od razu lamentowaniem.

Ma wadę u siebie, widzi i ją i zwraca uwagę innym żeby przed zakupem byli jej świadomi. Przecież nie pisze, nie kupujcie projektrów Sony bo to dziadostwo. Tylko pisze z jakim mankamentem należy się liczyć.

Dla mnie to porazka.Najlepsze jest to ze przeczytalem cale tony tzw. testow i w zadnym nawet sie nie zajakneli,ze cos takiego w ogole wystepuje.Kolejne potwierdzenie,ze tzw. testy mozna wydrukowac i wlozyc sobie w buty zeby byc wyzszym. Troche generalizuje,ale fakt faktem ze malo jest obiektywnie 'zlych' testow.....Gdzies nawet doczytalem,ze za takie pieniadze to nie mozna sie spodziewac lepszej optyki w tym i tak dobrym projektorze.

Hmm... może dlatego, że nie występowało? Jak ma tester napisać coś czego nie widzi? Osobiście mam doświadczenie z kilkoma HW55 zamontowanymi u osób prywatnych i z jednym HW500 i nie zauważyłem tego typu problemów. Nie znaczy, że ostrość i konwergencja była idealna. Coś takiego nie występuje w przyrodzie. Zawsze na siatce da się zauważyć problemy. Jakiś czas temu widziałem Sim2 Superlumis ten to miał dopiero pokaźne problemy z konwergencją. Po jednej stronie ekranu niebieski wychodził w górę, po drugiej zielony. Na górze i na dole jeszcze inaczej...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie znaczy, że ostrość i konwergencja była idealna. Coś takiego nie występuje w przyrodzie. Zawsze na siatce da się zauważyć problemy. Jakiś czas temu widziałem Sim2 Superlumis ten to miał dopiero pokaźne problemy z konwergencją. Po jednej stronie ekranu niebieski wychodził w górę, po drugiej zielony. Na górze i na dole jeszcze inaczej...

Mówimy o projektorze za 200 tys. zł... Czyli nie ma takich pieniędzy, które można wydać na projektor, żeby mieć idealny obraz. Pozostaje się pogodzić z wieloma rzeczami. Jak ze wszystkim.

Ja w moim HW30 też to mam. Dwóch moich kolegów też ma HW30 i wszędzie jest tak samo. Dzwoniliśmy do serwisu w Polsce i w Niemczech. Powiedzieli, że jest to w normie i tak może być. Mi i kolegom to nie przeszkadza. Już się przyzwyczaiłem. Co do rozmywania i kolorów to nie zauważyłem żadnych problemów. Pan od kalibracji też nic nie stwierdził.

Reasumujac niektore powyzsze wypowiedzi: badz jak strus, kupiles, ciesz sie, nie narzekaj i glowe w piasek.....

więc nie lamentuj

Dlaczego uwazasz ze lamentuje??? Moze Ty wystales swoj projektor w kolejce i sie cieszysz ze zdobyczy. Wiec sie ciesz. Ja natomiast szukalem jakosci i konkretnych parametrow. Gdybym wiedzial o wadzie kupilbym po prostu inny, niewazne czy drozszy czy innego maker'a ale dobry. Taka dystorsja w optyce na skrajach zoomu jest jeszcze akceptowalna i wystepuje w optyce. Natomiast wystepowanie w calym zakresie swiadczy o wadzie produktu.Dla przykladu Epsony nie maja tego problemu a i tanszy Benq W1070 ma b. dobra liniowosc.

A w audio tez sie cieszysz jak Ci wzmak brumi albo kolumny furkocza? Pewnie tak musi byc i cieszysz sie muza i tym ze masz dodatkowe harmoniczne.

Hmm... może dlatego, że nie występowało?

Myslisz ze Sony zmienil 'hute' plastiku w Azji i maja problem z obrobka obiektywow?? Patrzac chociazby na 'wiekowosc' serii 30,50,55,40 i tym co mowia uzytkownicy chociazby tutaj, to swiadczy o tym ze wada wystepuje w technologii i raczej nie jest przypadkowa.A ze recenzorzy nic nie napisali/nie pisza.....Co ja Ci mam powiedziec????? Sam wiesz najlepiej dlaczego:)

Dzwoniliśmy do serwisu w Polsce i w Niemczech. Powiedzieli, że jest to w normie i tak może być.

Dobre, bardzo dobre.....Ciekawe czy jakis Klaus Schultz zakceptowalby taka odpowiedz serwisu,bo ze w Polsce tak jest to raczej nie dziwota.

Jakiś czas temu widziałem Sim2 Superlumis ten to miał dopiero pokaźne problemy z konwergencją. Po jednej stronie ekranu niebieski wychodził w górę, po drugiej zielony. Na górze i na dole jeszcze inaczej...

Ok, ale to mozna skalibrowac i ustawic prawda? Natomiast jezeli nie bladze to wada obiektywu Sonego jest chyba "nienaprawialna" ...

Ja jestem poirytowany,ze niezaleznie od tego ile placisz, nie dostajesz dzisiaj zadnej gwarancji,ze otrzymujesz dobry produkt.

Reklamuje produkt i czekam na potwierdzenie wady.

Dzieki za mniej lub bardziej konstruktywne wypowiedzi.

Pozdrawiam

Myslisz ze Sony zmienil 'hute' plastiku w Azji i maja problem z obrobka obiektywow?? Patrzac chociazby na 'wiekowosc' serii 30,50,55,40 i tym co mowia uzytkownicy chociazby tutaj, to swiadczy o tym ze wada wystepuje w technologii i raczej nie jest przypadkowa.A ze recenzorzy nic nie napisali/nie pisza.....Co ja Ci mam powiedziec????? Sam wiesz najlepiej dlaczego:)

Nie wiem co zmienili, ale wiem, że takiego problemu nigdy nie widziałem, wiec inny testerzy też pewnie się z nim nie spotkali. Nie ma co dorabiać teorii spiskowych.

Ok, ale to mozna skalibrowac i ustawic prawda? Natomiast jezeli nie bladze to wada obiektywu Sonego jest chyba "nienaprawialna" ...

Można skalibrować problem z konwergencją, który występuje na jednym brzegu? No jakoś nie znam dobrej metody na to. Można się bawić w wielopunktową konwergencję, ale ona jest jak cyfrowa korekta keystone - destrukcyjna i nie powinno się jej używać wcale. Taki problem w Sim2 Superlumis to dopiero zonk.

nie dorabiam:)

tylko jezeli wystepuje to w serii 30, 40, 50 i 55 (a dzieli je czas wejscia do produkcji) to mysle,ze jednak to wada,a nie szukanie dziury w calym....

Poza tym 'ugiecie' moze byc od ok.1 do 2-3 cm wiec moze byc niezauwazalna. Poza tym nie kazdy tez kalibruje projektor tylko ustawia na oko i jedzie z koksem....

Co do Sim2, to fakt porazka na calego.

Pozdrawiam

Dobre pytanie:musiałem odświeżyć pamięć:)

Ok, odpowiedz jest ze ze względu na uniwersalność Sony. Zaakceptowałem wady typu crosstalk w 3D, bo to maja właściwie wszystkie projki. To tak na skróty. Uwierz mi miałem ciężki dylemat co wybrać. Chyba pisałem, ale chciałem wejść nawet w x500 lub x700 jvc bo cały czas brałem pod uwagę optykę w/g mnie serce projektora. I cholera widziałem ta różnice chociażby w budowie ale poszedłem w uniwersalizm...... Nawet lepsza połowa mi mówiła weź Jvc. Gdybym wiedział o lukowaniu nie byłoby tego tematu tutaj. Zreszta nie ma co płakać, czekam na akcje/reakcje serwisu i w zależności co wytoczy bedą podejmował decyzje co dalej.

Pozdrawiam

Ps. Gracze np. narzekają ze chowajac luki w velvecie ramki tracą powierzchnie aktywna.... Tylko powtarzam za innymi

Jeśli brałeś pod uwagę JVC x500 i byłeś gotowy wydać około 8 tys wiecej to muszę przyznać, że zrobiłeś błąd kupując Sony.

Napisałeś "tylko powtarzam za innymi" - więc zapytam ponownie czy rzeczywiście przeszkadza Ci ta wada w codziennym użytkowaniu?

No byłem zdecydowany, decyzje zmieniłem w ostatniej chwili na podstawie o ile dobrze pamietam jakiejś recenzji wskazującej na Soniacza.... Napisałem 'powtarzam za innymi' bo akurat ja nie używam projektora do grania a przytoczyłem opinie tych co grają.

A czy wady przeszkadzają? Bardziej świadomość i fakt,ze płacisz w końcu wcale nie małe pieniądze i dostajesz jednak wadliwy produkt. Na punkcie optyki jestem wrażliwy jak i w fotografii- co dobre szkoło to jednak szkło...

Pozdrawiam

Moim zdaniem nie można podejmować ostatecznych wyborów na podstawie recenzji... One powinny być takim raczej drogowskazem, a ostateczną decyzję podejmujesz Ty po prezentacji/odsłuchu.

Jeśli dla Ciebie ważna jest/była optyka to przecież od zawsze było wiadomo, że Sony ma plastykowy obiektyw...

A, i nie chowam głowy w piasek tylko szkoda mi czasu i nerwów na coś czego nie zmienię. Pakowanie, wysyłanie projektora, który nie wiadomo jak będzie traktowany w transporcie, pewnie z 2 - 3 tyg w serwisie i odpowiedź, którą znam bez tych ceregieli - wada w granicach normy.

Może już się starzeje, ale przestają mnie ruszać takie pierdoły jak ta. Nawet jeśli wydałem trochę pieniędzy.

Czy to możliwe żeby wada pojawiała się po parunastu godzinach świecenia???

Jeśli tak - to kupowanie po teście w sklepie może nic nie zmieniać -

bo z pudełka będzie OK

a w domu - po kilku tygodniach zonk...

TYLKO czy to naprawdę jest możliwe???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Wydaje mi się, że na początku tej wady nie było, zauważyłem ją po kilkuset godzinach (aktualnie mam chyba 600). Ale jeśli jest to wina obiektywu to musiało to być widoczne cały czas.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Reklamuje produkt i czekam na potwierdzenie wady.

No i tu może być różnie.

Czytałeś coś o specyfice zasad reklamowania produktów Sony?

http://www.audiostereo.pl/gwrancja-sony_95911.html/page__hl__%20gwarancja%20%20sony__st__150

Jeżeli przyczyną wady jest plastikowa optyka, to wychodzi ona (wada) dopiero po czasie; plastik stopniowo odkształca się pod wpływem temperatury.

Nota bene, plastikowa optyka na tej półce cenowej?!

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeżeli przyczyną wady jest plastikowa optyka, to wychodzi ona (wada) dopiero po czasie; plastik stopniowo odkształca się pod wpływem temperatury.

trzeba było brać Optomke albo JVC , ja tez chciałem kupić Sony ale wyleczyłeś mnie skutecznie przed chwilą, za co chylę czoła

niestety na dzień dziesiejszy nie ma chyba lepszej opcji niż DLP do 3d i JVC dla czerni a szkoda bo już zbierałem kaskę na Soniacza,

trzeba było brać Optomke albo JVC , ja tez chciałem kupić Sony ale wyleczyłeś mnie skutecznie przed chwilą, za co chylę czoła

niestety na dzień dziesiejszy nie ma chyba lepszej opcji niż DLP do 3d i JVC dla czerni a szkoda bo już zbierałem kaskę na Soniacza,

To porównaj najpierw obraz z Optomy lub JVC do Sony. Jak nie zobaczysz różnic to kup Benq.

Wydaje mi się, że na początku tej wady nie było, zauważyłem ją po kilkuset godzinach (aktualnie mam chyba 600). Ale jeśli jest to wina obiektywu to musiało to być widoczne cały czas.

Wada była. Nie zwróciłeś na nią po prostu uwagi. Ja ją widziałem od pierwszego odpalenia projektora. Liczyłem się z tym bo wiedziałem, że Sony w tych modelach tak mają. Ja to zlewam. I tak z nimi nie wygrasz. Wyślesz projektor na reklamację a on tam poleży z dwa miesiące i odeślą Ci go z opisem, że wszystko jest w normie. Jak chcesz to walcz ale myślę, że za wiele sam nie ugrasz. Oni pewnie mają jakieś normy i według tego wszystko będzie ok.

Z tego co się zorientowałem to nie ma projektorów Sony z serii HW, które nie posiadają tej wady. Jedni ją widzą a inni myślą, że tak ma być. Kolejny kolega ma HW20 a jeszcze inny znajomy HW10 i też ta wada występuje. W HW10 jest ona minimalna ale jest.

Wydaje mi się, że plastikowa jest jedynie przednia soczewka. Tak jest przynajmniej w HW500es. Co do HW55 to wymagałoby to potwierdzenia.

A może autor tematu wstawiłby zdjęcia siatki wyświetlonej ze swojego projektora?

To porównaj najpierw obraz z Optomy lub JVC do Sony. Jak nie zobaczysz różnic to kup Benq.

Podpisuje się pod tym ;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z tego co się zorientowałem to nie ma projektorów Sony z serii HW, które nie posiadają tej wady. Jedni ją widzą a inni myślą, że tak ma być.

takiego problemu nigdy nie widziałem, wiec inny testerzy też pewnie się z nim nie spotkali.

?

No chyba, że do testów Sony wysyła inne projektory?! Ja mam, moi znajomi mają i wszędzie jest tak samo. Łącznie razem 5 projektorów z serii HW ma ta wadę. To ja się pytam jaki projektor trafia na testy i do recenzji? Widać jesteśmy nabijani w butelkę. Jeśli jest tak samo z TV i podobnymi to już wiem dlaczego Hegel H80, którego wypożyczyłem dla kolegi gra inaczej jak w recenzji z tymi samymi kolumnami co w recenzji. Albo recenzent pisał opis brzmienia po maryśce...

A może (tylko tak zupełnie przypadkiem) w te rejony Europy trafiają przypadkiem przypadkowo

te egzemplarze które od razu w fabryce mają po testach jakość 2-3-4 wg norm...

Jeśli na 5 przypadkowych egzemplarzy tak jest - to czy w Niemczech UK USA - też każdy to ma???

Jakoś nie chce mi się wierzyć że w Ameryce cwane adwokaty nie ciągnełłyby zielonych dolarków

za szkody psychiczne

po oglądaniu krzywego obrazu...

a może płacą te odszkodowanie - reklamacje i dlatego sony tak dołuje???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ja na pewno nie zwracałbym uwagi, w recenzji, na 1, czy 1.5cm dystorsję po środku ekranu, bo przy gabarycie rzędu 110-120" jest ona zwyczajnie nie istotna z pozycji oglądania, natomiast z 3cm i większą się nie spotkałem do tej pory.

Wydaje mi się, że plastikowa jest jedynie przednia soczewka. Tak jest przynajmniej w HW500es. Co do HW55 to wymagałoby to potwierdzenia.

A może autor tematu wstawiłby zdjęcia siatki wyświetlonej ze swojego projektora?

Podpisuje się pod tym ;)

widzę ze koledzy z tych jadowitych , tak sie składa ze mam Optome hd83 od jakiegoś czasu i widziałem obraz z Sony hw55 wiec mi tu nie filozofujcie , chodzi o to ze jvc ma lepszy obraz w 3d a tr hnologia dlp eliminuje ghostong i inne problemy 3d występujące na projektorach LCD lycos czy dila .Dla mnie i tak kolory oraz wygląd obrazu jest najlepszy w dlp , jedyna wada jest stosunkowo słabsza czerń od reszty, ostrość zreszta tez jest lepsza w dlp a benq jest niezłym projektorem ale nie w tej klasie . Chciałem Zmienić sprzęt żeby doczekać jeszcze troche do 4k ale przy takiej wadzie nie ma najmniejszego sensu , doczekam na mojej naprawdę niezłej optomie z trochę słabsza czernią jeszcze rok czy dwa bez problemu ciesząc sie doskonałym 3d ;))) na mój 92 calowy ekran 1000 lumenów starcza bez problemu

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Sprawdziłem u siebie na Sony HW55.

Nie mam żadnego łuku. Ramki z pattern są idealnie proste na każdej krawędzi ...

Czyli nie wszystkie projektory mają wskazany feler.

Recenzenci widzieli idealny obraz.

Ale swoją drogą prosiłbym o zdjęcie defektu. Może ja źle patrzę czy coś ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.