Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner vs wzmacniacz

bany998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam zestaw kina domowego opartego na HK AVR 170 i kolumnach Melodika BL 40.

Połączenie to nie jest złe. W stereo da się słuchać.

Ostatnio myślę o rozbudowaniu zestawu o wzmacniacz stereo.

Czy znajdzie się wzmak w okolicach 1000-1200 zł grający lepiej niż mój AVR 170???

Sprzęt używany lecz nie zabytkowy.

Mój amplituner gra nieźle jeżeli chodzi o średnie poziomy głośności. Lecz przy cichym słuchaniu wieczorem czegoś mi brakuje. Dźwięk jest "płaski", bez emocji.

Chciałbym aby dźwięk był bardziej ciepły, muzykalny, scena szersza i głębsza.

Wysokie nieostre, selektywne, nie wycofane naturalne.

Średnica pełna, ciepła, muzykalna.

Bas ważne żeby był przy niskich głośnościach - kolumny troszkę nadrobią.

Ogólnie żeby muzyka przy cichym słuchaniu była ciepła żywa emocjonalna i ogólnie było jej dużo.

Muzyka której słucham to praktycznie wszystko prócz heavy metalu i disco polo lecz na wzmaku słuchałbym głównie spokojnych utworków (soul, muz. klasyczna,)

Myślałem o zmianie amplitunera na wyższy model tj. AVR 370(dobre recenzje) ale po odsłuchach stwierdzam że jest ten sam dźwiek co w 170 tyle że więcej "bajerów"

Kolumny zostają i nie ma mowy o wymianie.

Wiem że w moim budżecie to raczej nieosiągalne wymogi ale chodzi o to żeby dźwięk poszedł w tym kierunku w porównaniu z moim amplitunerem...

Nie wiem czy moje wymogi nie podchodzą pod lampę.... lecz budżet skromny wiec zostańmy przy tranzystorach.

https://www.audiostereo.pl/topic/115427-amplituner-vs-wzmacniacz/

Praktycznie każdy wzmacniacz w tej cenie rozłoży tego HK, jak i oczywiście inne amplitunery KD. Amplituner KD jak sama nazwa wskazuje służy do dźwięku przestrzennego w filmach czy koncertach, a do stereo kupuje się wzmacniacz zintegrowany lub systemy dzielone. Nawet niski model wzmaka stereo lepiej zagra niż 2-3 x droższy amplituner KD.

Moim zdaniem HK + Melodika to nie jest najlepsze połączenie. Wzmacniacz na pewno poprawi stereo. W tańszych możesz rozważyć Denona PMA 720. Przy cichym słuchaniu możesz skorzystać z loudness. Nie jest to jakiś wybitny wzmacniacz, ale może się podobać. Gra dość ciepło i nie brakuje mu wysokich. Z używek np. Marantz 7003,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.bede myslal o tym music hallu 25. Ma niezle opinie. Poszukam wypozycze i zobaczymy. W miedzyczasie dozbieram kilka setek.Co do polaczenia HK z Melodika powiem tyle ze Melodiki pobily Klipsche rf52 w besposredniej konfrontacji. Jezeli wpadnie wam jeszcze jakis ciekawy cieply i muzykalny wzmak to wszelkie propozycje mile widziane.

Mam Oli40 (poprzednika BL40) i też bardziej mi pasuje ich brzmienie niż Klipsch RF. Kwestia gustu. Wole, pewnie jak i Ty, cieplejsze brzmienie z łagodnymi wysokimi. Choć RF-ki też mogą się podobać.

Jeszcze pytanko co sadzicie o wzmacniaczach Advance Acoustic? Jest map-101za dobre pieniazki z cd lampowym tej firmy. Pierwsze 10W w A-klasie do tego lampka w cd....

Klasa denona PMA-510AE/520AE czyli lipa. Ogólnie to lepiej byłoby już kupić jeden, a lepszy amplituner, bo takie poprawki mijają się z celem.

Jeżeli masz tak mało pieniążków to naprawdę wejś pod uwagę te modele Cambridge Audio. Pomimo iż uchodzą one za jasne wzmacniacze, nie będą absolutnie ostre na górze, jeżeli same kolumny takie nie są. Za to sprzęt nabierze odpowiednio dużo rozdzielczości, zobaczysz ile szczegółów jeszcze można wycisnąć z tych skrzynek.

A jeżeli chcesz dokonać zakupu w ciemno, nie chcesz się rozczarować zupełnie innym brzmieniem które może się nie spodobać, a zarazem chcesz coś poprawić to zostaje jeszcze HK980 całkiem sympatyczny wzmacniacz.

Mimo że nowy kosztował 1300zł to w niegdysiejszej mojej konfiguracji na Paradigm 11v7 wygrał z Nadem C356BEE czy właśnie Cambridge Audio 651a z konkurentami ponad dwukroć droższymi.

• 1 rok później...

Jeden z kolegów proponuje Ci CA 651a. Tak się składa, że mam ten wzmacniacz i na początku grał z Melodika BL30. To było niezłe połączenie, z tym że BL30 miały skromny bas. Kolumny sprzedałem, wzmacniacz zostawiłem. Myślę więc, że z BL40 będzie ok.

BL30 skromny bas? Ja uważam że dół to jest ich atut. Może to nie jest taki bas jak w Klipsch czy Paradigm, ale jest dość ładnie wyeksponowany. Pytanie na jakim metrażu miałeś te BL 30? Akurat jak szukalem wzmacniacza to tez sluchałem CA Azur, tylko nie pamiętam czy seria 5xx czy 6xx. Wzmacniacz ten gra bardzo ładnie i melodyjnie, ale nie oczekiwałbym jakiegoś wykopu, dużej dynamiki czy uwypuklenia basu. Mnie brzmienie CA bardzo przypasiło przy spokojnym repertuarze, ale już przy myzyce rockowej, metalu czy klubowej trochę mi czegoś barakowało, takiego wykopu i pazura.

Zależy w jakim pomieszczeniu. Każde kolumny się dobiera pod konkretne pomieszczenie. Do samochodu też byś wstawił przetworniki 20 cm? A co z kolumnami podstawkowymi, też sądzisz że kiepsko grają i jedynie imitują bas? Miałem kiedyś kolumny Jamo s606 z 20 cm niskotonowcami i bas był mniejszy i gorszej jakości niż z Roth Oli 30

Zależy w jakim pomieszczeniu. Każde kolumny się dobiera pod konkretne pomieszczenie. Do samochodu też byś wstawił przetworniki 20 cm? A co z kolumnami podstawkowymi, też sądzisz że kiepsko grają i jedynie imitują bas? Miałem kiedyś kolumny Jamo s606 z 20 cm niskotonowcami i bas był mniejszy i gorszej jakości niż z Roth Oli 30

Wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem basu. Głośnik o małym przekroju membrany po prostu nie jest w stanie wytworzyć wystarczającego SPL, żeby usłyszeć wystarczająco głośno i czysto niskie częstotliwości. Nie mam tu na myśli koncertowego basu, który czujemy w nogawkach, tylko żeby np. stopa perkusji grała naturalnie a nie jak pukanie patyczkiem w kartonik po butach. Takie już są prawa fizyki. Jest w necie taki ciekawy artykuł pt. "Potężny bas z małego glośnika". Kwestia pomieszczenia i akustyki to już inna bajka. Podkreślam jeszcze raz. Chodzi mi o jak najbardziej naturalny bas a tago głośnik o małej średnicy nie jest w stanie wykonać. Gdyby tak było to w orkiestrze dętej trębacz nie musiał by targać na barkach tuby.

Tutaj nie ma co porównywać orkiestry czy kolumn estradowych, bo przeważnie takie przedstawienia nie odbywają się w pomieszczeniach 15 mkw tylko na wielkich salach koncertowych, więc siłą rzeczy musi być potężny sprzęt. Akurat w pierwszymTwoim zdaniu bym się nie zgodził, bo wielkośc przetwornika własnie służy niskiemu zejściu i wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia akustycznego, ale nie ma nic wspólnego z głośnością czy jakością basu. Ludzie dzielą się na dwie grupy z tego co widzę, jedni sądzą podobnie jak Ty a inni podobnie jak ja. Nie polemizuję że im większy głośnik, tym uzyskamy niższe zejście czy to ciśnienie o którym wczesniej wspomniałem, Tylko zobacz ten przykład który podalem wyżej - dobre i drogie kolumny podstawkowe np KEF R300 ( 5k za parę kolumn) czy Sonus Faber Olympica ( 24k), które są oparte na przetwornikach 16 cm i 15 cm. Uważasz że ktoś kupując do stereo takie kolumny na powiedzmy 20 mkw biegnie do sklepu i zamawia do kompletu subwoofer, bo z kolumn nie uzyska przyjemnego i naturalnego basu ( nie mylić z ciśnieniem)? Wiesz że dla wielu milosników audio subwoofer to profanacja? Kolumny te schodzą w okolice 50 Hz, więc teoretycznie powinny być sprzedawane w komplecie z subem, bo ktoś może powiedzieć " Co to jest 50 Hz, tego się nawet nie poczuje". Druga sprawa jeżeli już jestesmy przy subwooferach, to np. REL T5 który dedykowany jest do uzupelniania frontów w stereo. Tutaj podobna sytuacja bo oparty jest na głośniku 20 cm, czyli znowu chcąc uzupelnić fronty o lepszy dół bym musiał do małego pomieszczenia wstawiać coś na przetworniku 25-30 cm? Ja uważam że każdy sprzęt jest produkowany w kilku wariantach mocy i wielkości, żeby właśnie móc dopasować do danego pomieszczenia. Uważasz że jak byś do pokoju 15 mkw wstawił kolumny pokroju JBL ES 100, to miałbyś lepszy, czysty i przyjemny bas?:)

wielkośc przetwornika własnie służy niskiemu zejściu i wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia akustycznego, ale nie ma nic wspólnego z głośnością czy jakością basu. Ludzie dzielą się na dwie grupy z tego co widzę, jedni sądzą podobnie jak Ty a inni podobnie jak ja.

Jak zapewne wiesz, żeby zwiększyć ciśnienie o 3dB trzeba zwiększyć głośność dwukrotnie a jako że ludzki słuch ma spory apetyt na bas, nie będę rozkręcał gały do krawędzi wysterowania, żeby dobrze słyszeć szarpnięcia struny gitary basowej. Ja lubię cicho słuchać muzyki. Dla przykładu niech posłuży kawałek "Thunderstruck" AC/DC. Na początku utworu wchodzi gitara basowa. Kiedy miałem BL30 prawie tego nie słyszałem a głuchy raczej nie jestem. Jednak należę do tej drugiej grupy ludzi.

Ukryta Zawartość

post-59127-0-72175400-1455351684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko głośność sama w sobie nie ma nic wspólnego z wielkością przetwornika, bo dużo zależy od efektywności danej kolumny, impedancji czy podpiętej elektroniki. Inaczej będziesz kręcił gałką volume w amplitunerze KD, gdzie niekiedy muszę dać na połowę żeby osiągnąc ten sam efekt co przy wzmacniaczu stereo na godz. 11- tej. Pomimo tego że wzmacniacz mam mocowo dużo słabszy niż amplituner KD. Mini wieże tez jak podkręcisz to zagra głośno, co nie oznacza że jest w stanie wysterowac np. kolumny podłogowe. Na jakim metrażu miałeś te BL30? Osobiście bym wolal mieć dobre monitory za np. 5k, niż jebutne kolumny z 20 cm basami za 2k. Ja wiem że niektórym do szczęścia potrzeba jedynie żeby cos łupalo i to mocno, ale dużo ludzi woli ta jakość od ilości. Jak kupowałem kolumny to tez myslalem nad oli 40, ale uznałem że to trochę przerost formy nad treścią w moim małym pokoju. Po dokupieniu wzmaka stereo niczego mi nie brakuje w utworach, a bez odpowiedniej adaptacji akustycznej to mozna wstawiać wielkie kolumny i mocne wzmacniacze, a i tak odpowiedniego efektu się nie osiągnie.

Osobiście bym wolal mieć dobre monitory za np. 5k, niż jebutne kolumny z 20 cm basami za 2k.

Ja też. Dlatego mam kolumny za 4k z 16,5 cm głośnikami i jest gitara.

Tak przy okazji kolego @krzysiek1980, to cieszę się, że w grzeczny sposób trochę się pospieraliśmy, bo z Twoich postów wynika, że masz trochę wiedzy i doświadczenia w tej dziedzinie, więc ja dzięki Tobie też stanę się bogatszy o różne sprawy z dziedziny audio. Najważniejsze żeby nie skakać sobie do oczu jak niektórzy na tym forum. Jesteś OK i wielki szacun co do Twojej wiedzy i kultury!

Spoko, nie ma sprawy:) Po to są fora dyskusyjne, a nie mam 15 lat żeby komuś wrzucać czy ubliżać jak to nieraz mozna poczytać. Temat audio jest tak rozległy, że nawet ktoś ktoś długo w tym siedzi cały czas czegoś nowego się uczy. Poza tym, ten sam sprzęt może całkiem inaczej zagrac w róznych pomieszczeniach o róznej akustyce, dlatego dla jednego jest słabo a dla innego to miód dla uszu. Dochodzi też do tego indywidualna wrażliwośc na dźwięk i preferencje co do specyfiki samego zestrojenia sprzętu przez producenta. Po prostu temat rzeka:) Również dzięki za miłą dyskusję i wymianę poglądów. Do nastepnego...

• 3 tygodnie później...

Spoko, nie ma sprawy:) Po to są fora dyskusyjne, a nie mam 15 lat żeby komuś wrzucać czy ubliżać jak to nieraz mozna poczytać. Temat audio jest tak rozległy, że nawet ktoś ktoś długo w tym siedzi cały czas czegoś nowego się uczy. Poza tym, ten sam sprzęt może całkiem inaczej zagrac w róznych pomieszczeniach o róznej akustyce, dlatego dla jednego jest słabo a dla innego to miód dla uszu. Dochodzi też do tego indywidualna wrażliwośc na dźwięk i preferencje co do specyfiki samego zestrojenia sprzętu przez producenta. Po prostu temat rzeka:) Również dzięki za miłą dyskusję i wymianę poglądów. Do nastepnego...

Oby takich forumowiczów bylo jak najwięcej. ..

Spore, bo takim standardem w drzwiach są chyba 16,5 cm. Pomijam tutaj róznego rodzaju tuby basowe/subwoofery. Mój przykład może tez nie jest zbyt trafny, bo pisałem na szybko. Wszystko rozchodzi się o jakość zarówno samych elementów systemu audio jak i odpowiednie zestrojenie i skonfigurowanie. Same glośniki też mają membany z róznego materiału i rózną budowę. Wiele osób ma odmienne priorytety, dla jednych moc i wytworzenie maksymalnie mozliwego ciśnienia i zejścia, a dla innych jakość i harmonia. Temat rozległy i każdy może mieć odmienne zdanie, ale ja nie lubię jak w aucie mam jeden wielki łomot a wolę jak każde z pasm nie jest zbytnio wyeksponowane, no może z delikatnym podkreslonym basem ale tez bez przesady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.