Skocz do zawartości
IGNORED

pomieszczenie 3/3/2m da sie zrobic kino 7x2?

karas83

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o zrobienie kina domowego w oparciu o system 7.2, czyli z dwoma subami w pomieszczeniu 9mkw?

Dla ilu osób i czy nagłośnienie Creative czy np. Paradigm?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam , juz pisze. 2 suby moga byc a nie musza,

Aktualnie mam:

ampilituner - Harman Kardon AVR 760

glosniki - fronty Infinity SR 4001 ,reszta bose te kwadraty 2.jpg

Subwoofer jakis Szwedzki. Dla sprostowania mieszkam w Norwegii

mam jakis tam stary projektor w HD , PS3 jako odtwarzacz, w krotce PS4.

chce poskladac jeszcze jeden komputer, do odtwarzania multimedi. mam karte muzyczna ASUS Xonar Essence ST

to mniej wiecej tyle .

chcial bym wymienic fronty z czasem suba, nie wiem jeszcze na co.

Pomieszczenie :

Pomieszczenie moge poglebic , jest to piwnica , drzwi na tylniej scianie na srodku , jedno okienko male po lewej stronie pod sufitem,

ilosc osob, srednio 4 , tyle liczy nasza rodzinka ..

jakies propozycje ?? da sie cos zrobic czy szkoda czasu ??

z gory dzieki za info

Na 9mkw posadzić 4 osoby to dla mnie nie ma sensu. Wychodzi 2 rzędy po 2 miejsca. Jak jedni usiądą pod tylną ścianą, to pierwszy rząd będzie niemal po środku pokoju co daje maksymalnie 1,8m do ściany przedniej i tylny rząd siedzi jak na krzesłach, bez możliwości rozłożenia się do pozycji pół leżącej.

Jak szeroki ma być ekran?

W 9mkw to nie wiem czy dla jednej osoby dało by się coś sensownego stworzyć. Dla czterech przy 7.2 to będzie tragiczne rozstawienie głośników. Jednak jeśli jesteś świadom ograniczeń i nie masz lepszego pomieszczenia to Ci nie zabraniam.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 1 miesiąc później...

Jeżeli chodzi o akustykę kina domowego w 9mkw, zrób prosty test, jeżeli masz tylko takie możliwości (NIE MIESZKASZ W BLOKU!!!)... Wiem że to głupio zabrzmi ;) ale po tym teście nie będziesz się łudził. Wystaw wszystkie kolumny na zewnątrz, (satelity i centralny mogą być na ziemi, i tak będziesz zadowolony z efektu) za ściany budynku, oczywiście wieczorem gdy szum tła jest najmniejszy...podłącz amplituner i laptopa (ciężka sprawa) z którego odsłuchasz dźwięk DD, DTS, włącz ulubiony film -POSŁUCHAJ -ZAPAMIĘTAJ. Po eksperymencie zainstaluj swoje głośniki w docelowym miejscu w pokoju... POSŁUCHAJ tego samego -PORÓWNAJ.... Instalowanie kina 7x2 w 9mkw nie przyjdzie Ci więcej na myśl.

Do kina 5.1 polecam -Pomieszczenie min. 45m2 (czasem i to nie wystarcza) w pełni zaadaptowane (wełna ,dyfuzory,Helmholtz). Prawda boli, dźwięk nie lubi kompromisów, czysta fizyka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.