Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade zwrotnicy audio pro fs-20

sizaru

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec nie wymianiaj nic, bo kondensatory elektrolityczne chociaz badziewne to sa czesto parowane i te 4.0uF moga miec pojemnosc nawet 3,3uF i jesli faktycznie tak jest, a Ty wstawisz polipropyleny 3,9uF to zmienisz podzial czestotliwosci i rozjedzie sie faza.

To co mozesz zrobic obecnie to: wymien ten rezystor który juz kupiles, i pobaw sie wytlumieniem kolumny jesli naprzyklad nie satysfakcjonuje Cie bas z tych paczek. Wytłumienie dobiera sie eksperymentalnie, pamietaj tylko aby nie tlumik okolic bass reflexu.

Jeśli projekt przewiduje 4uF to na taki trzeba zmienić i się nie przejmować. W końcu ktoś to liczył. A jeśli elektrolity miały 3,3 to znaczy tylko , że zostały sparowane a nie że tyle powinny mieć. Jak już pisałem dobry polipropylen będzie miał tolerancję 5% co przeważnie spowoduje róznicę na stronie rzędu 0,2 Uf a to i tak mniej niż 20% tolerancji w elektrolicie i nikt nie wie ile się rozjedzie po wygrzaniu.

w pierwszej kolejności wymienię kondona na wysokim i rezystor oraz okablowanie wewnątrz kolumny i zobaczę jaka będzie różnica.jeśli in plus to w następnej kolejności wymienie elektrolity w sekcji średniotonowej na mkp i zobaczę czy będzie jakaś poprawa.zawsze mogę ponownie wlutować stare elementy.a kondensator na basie wymienię na mundorfa elektrolita na pewno będzie lepszy niż ten no name.

A pytałeś Żonę co tam można wymienić?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

jeśli nie zmieni się wygląd zewnętrzny to reszta ją nie interesuje.spoko kobitka

Witam

Uprzejmie Proszę o foto tych kolumn .

Napisałeś iż są ładne więc pochwal się :)

Pozdrawiam

P.S.

Polecam przerobienie na Bi-Wiring.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

prosze fotki może nie najlepsze

boki orzech przód tył skóra

jeszcze te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7853-0-65253200-1415529520_thumb.jpg

post-7853-0-53985400-1415529547_thumb.jpg

post-7853-0-03182100-1415529562_thumb.jpg

post-7853-0-40423300-1415529679_thumb.jpg

post-7853-0-97970300-1415529707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-7853-0-65253200-1415529520_thumb.jpg

post-7853-0-53985400-1415529547_thumb.jpg

post-7853-0-03182100-1415529562_thumb.jpg

post-7853-0-40423300-1415529679_thumb.jpg

post-7853-0-97970300-1415529707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosze fotki może nie najlepsze

boki orzech przód tył skóra

jeszcze te

Witam

Ladniutkie

Do upgrade'u polecam kable miedziane pokryte srebrem w koszulce teflonowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

P.S.

Po przerobce na te kable dzwiek powala.

;P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

pamietaj tylko aby nie tlumik okolic bass reflexu.

Widziałem wiele bdb kolumn i miały silnie wytłumione okolice portów a nawet same porty .

Jeśli projekt przewiduje 4uF to na taki trzeba zmienić i się nie przejmować. W końcu ktoś to liczył. A jeśli elektrolity miały 3,3 to znaczy tylko , że zostały sparowane a nie że tyle powinny mieć. Jak już pisałem dobry polipropylen będzie miał tolerancję 5% co przeważnie spowoduje róznicę na stronie rzędu 0,2 Uf a to i tak mniej niż 20% tolerancji w elektrolicie i nikt nie wie ile się rozjedzie po wygrzaniu.

Kondensator to nie tylko pojemność .

P.S.

Polecam przerobienie na Bi-Wiring.

A ja nie polecam ;)

w pierwszej kolejności wymienię kondona na wysokim i rezystor oraz okablowanie wewnątrz kolumny i zobaczę jaka będzie różnica.jeśli in plus to w następnej kolejności wymienie elektrolity w sekcji średniotonowej na mkp i zobaczę czy będzie jakaś poprawa.zawsze mogę ponownie wlutować stare elementy.a kondensator na basie wymienię na mundorfa elektrolita na pewno będzie lepszy niż ten no name.

Zacznij od wygłuszenia tak jak pytałeś się na PW .

Wymień kable i pograj kilka dni . Później rusz tylko to co w szeregu z tweeterem ( jak masz miernik pojemności to pomierz elektrolity i jak są mocno rozjechane to wtedy wymień na elektrolity ). Masz już rezystory to je wstaw , posłuchaj i wtedy napisz .

Na końcu dobierzesz polipropylen do tweetera którym ustawisz / skorygujesz sobie górę wedle życzenia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensator to nie tylko pojemność

Oczywiście, że wiele prócz pojemności wpływa na dźwięk. Chodziło mi o to , że skoro któś zaprojektował zwrotnicę z danymi wartościami to elektrolity odbiegające znacznie od wartości nominalnej są gorszym złem niż dobry polipropylen trzymający wartość. A czy to będzie mundorf czy Jentzen czy jeszcze coś innego to już zależy od samego "sponsora" i jego ucha.

Witam przeprowadziłem następujące modyfikacje .Wymieniłe okablowanie na jantzen solid core na wysokich i średnicy oraz wymieniłem kondonka na wysokich na mundorfa mkp tego białego.Jest czyściej więcej szczegółów i poprawiła się przestrzeń.Okazało się że po wyjęciu głośników średniotonowych są one w osobnej komorze z wysokotonówką.Jest tam to badziewne białe wytłumienie.Zamówiłem już w akkusie wełne owcza oraz rezystory na wysokie.i kupiłem kondonki elektrolity mundorfa 10uf 22uf i 100uf ta w celu sprawdzenia czy będzie jakaś różnica po ich zamontowaniu-cena bardzo przystępna.Zastanawiam się jeszcze na wymianą cewki na powietrzna na średnicy,teraz jest tam rdzeniowa 1,1mh.Jak narazie jestem zadowolony.

Witam przeprowadziłem następujące modyfikacje .Wymieniłe okablowanie na jantzen solid core na wysokich i średnicy oraz wymieniłem kondonka na wysokich na mundorfa mkp tego białego.Jest czyściej więcej szczegółów i poprawiła się przestrzeń.Okazało się że po wyjęciu głośników średniotonowych są one w osobnej komorze z wysokotonówką.Jest tam to badziewne białe wytłumienie.Zamówiłem już w akkusie wełne owcza oraz rezystory na wysokie.i kupiłem kondonki elektrolity mundorfa 10uf 22uf i 100uf ta w celu sprawdzenia czy będzie jakaś różnica po ich zamontowaniu-cena bardzo przystępna.Zastanawiam się jeszcze na wymianą cewki na powietrzna na średnicy,teraz jest tam rdzeniowa 1,1mh.Jak narazie jestem zadowolony.

Witam

Polecam cewke Mundorf typ powietrzna ze spiekanym lakierem.

Otwarta i aksamitna srednica i pasmo wysokich basow .

Pozdrawiam

• 9 miesięcy później...

Witam

Polecam cewke Mundorf typ powietrzna ze spiekanym lakierem.

Otwarta i aksamitna srednica i pasmo wysokich basow .

Pozdrawiam

Wpadło trochę kasy .Wymieniłem na wysokotonowym kondensator na mundorfa supreme 3,9 uF na srednicy dalem mundorf evo alu oil 10 i 22 uF rezystor tez mundorf supreme 3,3 . Efekt wysokie duzo lepsze ale srednica jak z za koca i szczerze nie mam pojecia co jest . Probowalem z wytlumieniem za srednica ,glosniki sa w osobnej komorze z wysokotnowka i jest tam troche tego bialego wytlumienia . Dolozylem owczej welny wszystko przycichlo i zmniejszyla sie przestrzen. Moze jest ktos w okolicach lodzi kto by pomogl jakos to doprowadzic do ladu . Moze wymiana wysokotonowki na jakiegos seasa by pomogla.

Przestrzeń się zmniejszyła, czy "usta wokalisty się zmniejszyły" ;)? Bo jak scena jest precyzyjna, to wokalista brzmi jakby stał na środku, a jak rozjechana, to śpiewa gdzieś z przedpokoju. I może być wrażenie że kolumny grają węziej.

Jak się faza rozjedzie, to scena czasem wyłazi na zewnątrz , szczególnie jak się np. niechcąco podłączy jedną kolumnę w przeciwfazie. Choroby lokomocyjnej można dostać (bo nic nie jest tam gdzie być powinno), ale scena od ściany do ściany ;) Spróbuj sobie tak dla porównania :)

Jak przedtem było lepiej to wróć do poprzedniej wersji i zostaw tylko te zmiany w torze wysokotonowego. Nie każda zmiana jest na plus.

Tak się podśmiewałem, ale jak faza jest odwrócona to jest takie głupie pierwsze wrażenie wielkiej przestrzenności. A jak stereofonia dobra, to masz dość dokładne pozycjonowanie instrumentów co może dawać wrażenie mniejszej przestrzeni.

Ale jeśli zmiana w torze wyskokotonowego ci się podobała, a reszta nie to wróć częściowo do oryginału. Jakby nie patrzeć, wprawdzie producenci chodzą na kompromisy cenowe, ale czasem jednak zdarza im się zrobić to z sensem ;) Może być że była jakaś odchyłka na tolerancji kondensatora która dała lepszy efekt.

Napisz w wątku "potrzebuję"

• Moderatorzy

jeśli w torze mid / bas miałeś oryginalne bipolary a wstawiłeś mkp to zwrotnica mogła się rozjechać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

raczej się nie rozjechała prawdopodobnie to wina polaryzacji głośników.podłączyłem dzisiaj kolumny pod am.pionnera i w konfiguracji za pomocą mikrofonu pojawił się komunikat o niezgodności faz na kolumnach ,zamieniłem i jest lepiej.ale szczerze musiałem dać ciała w czasie montażu zwrotnic .chciałbym jeszcze wymienić wysokotonówki na lepsze.obawiam się tylko że bedzie trzeba stworzyć nową zwrotkę dlatego szukam kogoś z łodzi lub okolic kto się na tym zna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.