Skocz do zawartości
IGNORED

NEEL: tuning odtwarzaczy CD CENY

MareG

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo - bywalcy tego działu!

Jestem po lekturze artykułu z najnowszego HFiM 9/2004 o tuningu odtwarzaczy CD oferowanym przez firmę NEEL... Akurat posiadam HD 750 i oczywiście jestem zainteresowany w najbliższej przyszłości poddać go tuningowi - a w jakim zakresie? No właśnie i tu pytanie moje - bardzo proste: Co Państwo sądzicie o cenach modyfikacji podanych w w/w artykule ??? Po prostu jako wolny człowiek, żyjący w wolnym (podobno) kraju - chciałbym znać zdanie innych osób zajmujących się tuningiem jako np. "wolni strzelcy", pasjonaci bądź też inne firmy - czy po prostu można to zrobić taniej ???

Pozdrawiam

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/11563-neel-tuning-odtwarzaczy-cd-ceny/

Czytałem, cena modyfikacji (2650zł) w kontekście ceny odtwarzacza (coś 980 zł) istotnie szokująca, choć zakres prac jest spory. Jeszcze bardziej kontrowersyjna była modyfikacja Cambridge, w cenie równej cenie odtwarzacza, a jednak jednoznacznej poprawy nie przyniosła. Natomiast u góry strony 51 jest wzmianka o ''modyfikacji'' CD17 Marantza za 350 zł. której koszt materiałowy oceniam na jakieś 15 zł. a czas wykonania może z 20min. Daje to pewne pojęcie o metodach kalkulacji cen za usługi stosowanych przez firmę Neel. Nawiasem mówiąc są zdjęcia, może komuś uda się zidentyfikować elektrolity, mnie wyglądają na raczej tanie (Kendeile, Rubycony ani Elny to nie są). Ile kosztują ''magiczne'' niskoprądowe diody Schottky'ego to wie każdy. Ile wg. was można wydać na modyfikację taniego CDeka?

No i wychodzi szydło z worka , ci co najgłośniej krzyczą na tym forum maja w tym interes - darmową reklame i uzasadnienie jedynie słusznych rozwiązań (niekoniecznie najlepszych ale za to najdroższych).Potem są bajki w stylu że z technicsa albo onkyo sie nieda nic zrobić (a prawda jest taka ze albo za bardzo pracochłonny jest tuning albo za mały zysk dla firmy /fachowca)

Wg mnie ceny są złodziejskie!

Też zajmuję się tunningiem i sprowadzam części "egzotyczne" i nawet po wywaleniu prawie wszystkich podzespołów z cd-ka, tak, że w środku to właściwie nie ten sam sprzęt, "nie udało mi się" dobić do ceny rzędu 2500zł.

Mariusz05, nie czytałeś. Piszą że w Cambridgu zrobili duuużooo, za 1750zł... a i tak dupa. Czasem tak jest, i ci co piszą że się czegoś nie da mają właśnie uczciwe podejście, nie wyciągają kasy niewspółmiernej do uzyskanych rezultatów. Czasem najgłośniej krzyczą ci, którzy niewiele wiedzą. Też się zajmuję modyfikacjami i wiem ile co kosztuje i ile pracy wymaga. Ale żeby za wymianę gniazdka i kondensatorków, w sumie z 20 minut roboty żądać 350 zł? Ja czasem dla dobrych kumpli robię takie rzeczy gratis.

Mariusz to nie jest tak bo żeby modyfikować to musi być co przede wszystkim (moim zdaniem).Bo z gówna bicza nie ukrecisz.

Po co modyfikować jakiegoś CD-ka który ma gównainy ,plastikowy napęd (Sanyo na przykład) i kiepski przetwornik ,do tego jest w jakiejś pół plastikowej obudowie???

Żeby zarobic pieniądze to moze i można...

Nie wiem jakie oni tam tuningi stosują ale faktycznie ta cena jest grubo zawyżona...no chyba ze tuning jest taki naprawdę gruntowny.

A moim zdaniem gruntowny to głeboko ingerujący w przebudowę/dobudowę zasilań ,wstawienie porządnego zegara i zastąpienie orginalnego stopnia analogowego na op-ampach jakims wysokiej klasy dyskretnym lub lampowym i wszystko z uzyciem naprawdę dobrych częsci.Wtedy to może bym w te 2,5 tys. uwierzył bo roboty jest duzo.

Uważam też że uczciwy tuningowicz powinien powiedzieć zainteresowanemu kiedy CD jest wart tuningu a kiedy nie.Na przykład cos typu "przykro mi ale nie widzę sensu tuningować Pana CD bo to jest po prostu szrot i nie ma tam co tuningować" i polecić jakiś godny tuningu model.

Pewnei też zależy co kto rozumie przez tuning.Dla mnie to posunięcia ,ktore z niedrogiego CD-ka zrobią maszynkę grającą jak sklepowe przynajmniej po 4-5tys.A z większości dzisiejszych budżetowych CD zrobic sie tego nie da bo mają badziewie i plastik w środku.Dobre na tuning są starsze modele z solidnymi transportami i DAC-ami multi bitowymi Philipsa lub BB na przykład Sony,Denon,Marantz czy Philips.

Pozdr.

Bartek1>

A co powiesz o cd Yamaha cdx-396 nadaje sie to do tuningu.

Po tym co zobaczylem w srodku wiem ze nie jest to cudo.

[obrazekLUKASZ-180353_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Krystian, jaki masz wzmacniacz? Tuning budżetowego piecyka przeważnie przynosi większą poprawę niż tuning CD. Poza tym piec po tuningu (o kolumnach nie wspominając) będzie stanowił mniejsze ograniczenie jakościowe dla lepszego źródła, więc może od niego lepiej zacząć, a CD w następnej kolejności. Polecam takie rozwiązanie.

Filtracja zasilania...przetwornicy[to trzeba miec troche wiedzy... bo przetwornica jest dosyc specyficznym zasilaczem].Stabilizacja napiec no i sam tor analogowy po DAC.Najlepiej zrobic autonomiczny stopien z własnym analogowym zasilaczem.

Co powiecie o tuningu CD-ków NAD-a? Mam sobie taki model z 99 roku 524, oparty na PCM1716. Zrobiłem gniazdo IEC + dodatkowy ferryt, opampy na 6204, usunięcie Mute, chciałem dalej iść ale napęd zaczyna szwankować, szukałem zamiennika niby znalazłem lepszy, ale nikt nie był w stanie mi pomóc czy będzie na 100% pasować. Efekt po tych w sumie kosmetycznych zabiegach uzyskałem nadzwyczaj dobry, myślę że jak tylko rozwiąże problem z transportem to zrobię coś wiecej. Dodaje kilka rozbieranych fotek :)

Koszty groszowe i chwila całkiem fajnej zabawy.

[obrazekLUKASZ-180411_1.jpg] [obrazekLUKASZ-180411_2.jpg] [obrazekLUKASZ-180411_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1122-100003066 1170259526_thumb.jpg

post-1122-100003067 1170259524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

i jeszcze

[obrazekLUKASZ-180412_1.jpg] [obrazekLUKASZ-180412_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1122-100003064 1170259529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

operaton (i inni), jeśli chodzi o napęd, to dawno temu wyczytałem gdzieś na forum, że wystarczy przeczyścić - i faktycznie, w starym Onkyo, który został już spisany na straty, rozebrałem, przeczyściłem i przesmarowałem całą machanikę - działa dalej bez problemów jako cedek sypialny.

mam pytnie co daje zamontowanie gniazda iec w cd ,poza możliwością odpięcia kabla zasilającego (czy to ma wpływ na poziom szumów i zniekształcen ?! , tymbardziej jeżeli wcześniej był naprzykład kabel na stałe bez gniazda)

Mariusz05 nie, poza możliwością łatwej wymiany kabli, i prostym uziemieniem obudowy samo gniazdo nic nie daje.

romekp z regóły tak, takich i podobnych napędów już się trochę nareanimowałem, tutaj oprócz wypracowanego napędu trzeba zastosować patch-a o którym pisałem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Między innymi dlatego chcę znaleźć lepszy zamiennik, odnośnie którego toczyła się już wstępna dyskusja tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z której za wiele nie wynikło niestety nic :(

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrystianB

Wrzuć parę zbliżeń na forum, albo podeślij mi na maila w lepszej rozdzielczości (tylko jak duże zdjęcia to każde w osobnym mailu bo mi sie to bedzie wieki ściągać ;-). Popatrzę, może poza wskazanym przez Darkula zasilaniem będzie można jeszcze coś zrobić.

hififreak.wordpress.com

opteron>

Tunningowałem tylko starsze NADy 502/512. Muszę przyznać, że trzeba było sie troche przy nich napracować, żeby coś więcej wycisnąć z ich przetworników MASH. Już gdzieś na forum pisałem, że wg mnie to są najlepsze aplikacje tych układów. Duża poprawę przyniosła instalacja precyzyjnego zegara z własnym zasilaniem oraz poprawki w układzie zasilania (wymiana 7815/7915 na LM317/337 oraz rzecz jasna lepsze kondziorki w zasilaczu i przy DACu). Sama wymiana opampów to był tylko ostateczny szlif pod gust właściciela.

Ja bym chciał wiedzieć na czym polega modyfikacja zasilania stosowana przez Neela. Nichodzi to o to że wkładają transformatory toroidalne albo jakię drogie (lub nie) kondenasatory. Tylko dlaczego sa dwa transformatory i czemu płytka układowa zasilacza jest bardziej rozbudowana (o co i po co)? Przypuszczam że jest jakies rozdzielenie zasilania - napęd i elektronika? Ale co jeszcze i czy jest to na tyle uniwersalne że da się stosować w każdym odtwarzaczu - nawet bardzo starym?

pozdr.

O rany, Qubric, osobne zasilanie części analogowej i cyfrowej, osobne zasilanie sterowania i napędu... A zasilacz trzeba opracować stosownie do wymagań danego CDeka, rozwiązań w pełni uniwersalnych oczywiście nie ma.

Co by nie mówić przy cenie tuningu 2600 PLN i CD za ok. 1000PLN aby uzyskac efekt CD z przedziału ok. 4000PLN - to nie ma sensu. Ja wolałbym kupić CD za te 4000PLN:-) i mieć pewność.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.