Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie subwoofera - high level output -> low level input

klawisz

Rekomendowane odpowiedzi

witam, ten temat już był na forum niestety nie został rozwiazny

mam takie pytanie - mam wzmacniacz naim nap200 ( nie ma wyjścia na subwoofer ) i chciałbym do niego podłączyć subwoofer ( niestety nie ma on wejścia wysokopoziomowego) - czy ktoś mógłby mi doradzić jak to można zrobić

od razu dodam, że nie jestem elektronikiem i chciałbym kupić takie gotowe urządzenie

niestety z tego co widzę na allegro są tylko konwertery do wzmacniaczy do max 50 watt - o ile w ogóle poszukałem dobrego konwertera

ja musiałbym mieć taki: chyba 3 kable od strony wzmacniacza ( l+p+masa) i jedno rca do subwoofera

tak - po prostu nie umiem sam tego zrobić, wolę aby zrobił to specjalista tak abym niczego przez podłaczenie tego urzadzenia nie zniszczył - szczególnie wzmacniacza

Robiłem coś takiego, nawet dla jednego z naszych kolegów z forum- u mnie przez kilka lat działało znakomicie. (Do wymiany sprzętu na posiadający dedykowane wyjście subwooferowe.)

Dzielnik na elementach smd wbudowany we wtyk RCA.

W związku z tym, że bas jest miksowany jako jednakowy (do ok. 150-200 Hz) w obu kanałach, wystarczyło podłączyć jeden kanał do wejścia niskopoziomowego sub'a.

Na środkowym zdjęciu podłączenie pokazałem tylko prowizorycznie, docelowo należałoby wykorzystać np widełki+ banany lub szpilki+ banany; teraz szpilki są tylko włożone do otworów na banany- niech nikt nie sugeruje się fotką, że u mnie tak było podłączone :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-0-65406300-1415571072_thumb.jpg

post-7066-0-02078100-1415571079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-7066-0-65406300-1415571072_thumb.jpg

post-7066-0-02078100-1415571079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie trzeba być elektronikiem.

low_out_sub_do_wzmacniacza_615.gif

Przy takim schemacie upewniłbym się jednak, że "ujemne" wyjścia wzmacniacza rzeczywiście są podłączone do masy. Bywają przecież wzmacniacze mostkowe (zbalansowane) w których taki myk nie zadziała, a może wręcz być niebezpieczny.

Czasem się da przez wyjście słuchawkowe pobrać sygnał ( np. z odtwarzacza CD )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Toteż napisałem "zwykle"- szacunkowo w 90% (lub więcej) wzmacniaczy.

Dodatkowym argumentem przeciw takiemu rozwiązaniu przemawiają też względy estetyczne- nikt normalny nie zaakceptuje sterczącej cały czas wtyczki z gniazda słuchawkowego.

A ja o tym napisałem bo tak miałem podłączonego suba - duży Jack>> gniazdo słuchawkowe>>cinch, napisałem też o cd, ponieważ podłaczenie do owego cd nie skutkowało ciszą w głośnikach. We wzmacniaczu gniazdo słuchawkowe z chwilą wetknięcia jacka odłączało dźwięk.

Może jestem nienormalny - trudno...

Pozdrawiam

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Tak, ale cd ma stały poziom sygnału, ewentualnie regulowany z panelu przedniego. Co jak pogłaśniałeś wzmacniacz? Za każdym razem doregulowywałeś sub?

• 3 tygodnie później...

Pisałem wcześniej o "wyciągnięciu" basu z jednego kanału:

W związku z tym, że bas jest miksowany jako jednakowy (do ok. 150-200 Hz) w obu kanałach, wystarczyło podłączyć jeden kanał do wejścia niskopoziomowego sub'a.

Na potwierdzenie skan z najnowszego Audio, test REL'a:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.