Skocz do zawartości
IGNORED

..szukam DAC-a

mer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mer zmieniając coś w systemie lub budując go od nowa zawsze zaczynaj od kolumn i idź dalej po torze. To kolumny muszą być dopasowane do Twojego pomieszczenia jak rękawiczki i to one zdeterminują w największym stopniu charakter brzmienia zestawu. Musisz je zwyczajnie lubić (bardzo) i chcieć słuchać na nich muzyki. Jak nie fascynuje Cię dźwięk kolumn to cała reszta i tak na nic się zda. Potem szukaj wzmacniacza, który je odpowiednio napędzi. Nigdy nie wierz w voodoo. Powodzenia :)

Pewnie, że nie są złe. Podniecanie się zasilaniem kompa bo ma rzekomo wpływ na 01 jest "dziwne".

edit: Blumax dobrze prawisz, kolumny to podstawa reszta ma nie zepsuć efektu.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Cygaret -> dzięki, lata i wtopiona kasa mnie tego nauczyły. Niestety nie od razu się do takich wniosków dochodzi. Na początku człowiek najcześciej wsadza kasę tam gdzie ma to najmniejsze lub żadne znaczenie dla dźwięku. Jak sroka ;)

<br /> Na początku człowiek najcześciej wsadza kasę tam gdzie ma to najmniejsze lub żadne znaczenie dla dźwięku. Jak sroka ;)<br />

wejdzie sobie taki zieloniutki człowiek, co chce usłyszeć coś więcej z nagrań, na forum i zaraz się dowiaduje, że kabek zasilający, podkładki antywibracyjne, demagnetyzery płyt cd, magiczne stoliki...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

wejdzie sobie taki zieloniutki człowiek, co chce usłyszeć coś więcej z nagrań, na forum i zaraz się dowiaduje, że kabek zasilający, podkładki antywibracyjne, demagnetyzery płyt cd, magiczne stoliki...

No właśnie, wszyscy tak zaczynają zanim zrozumieją, że naprawdę istotne dla dźwięku są trzy rzeczy: kolumny, akustyka i jakość nagrania. Potem mamy rzeczy dużo mniej istotne, a także takie, które w ogóle nie mają na nic wpływu poza stanem portfela (in minus) i samopoczuciem (in plus).

Sroka -> taki ptak, który się łapie na błyskotki i nie potrafi się powstrzymać. Sroki tak jak audiofile są wzrokowcami. Sroka byłaby klientką doskonałą :)

A słuchaliście Panowie Naima bez dodatkowego zasilania a potem z ich zasilaczem ? Niby tylko zasilanie a różnica przeogromna. I dotyczy to zarówno wzmacniaczy jak i CD.

Szkoda, że jesteście tak pewni swego bez odsłuchów ...

Kiedyś zrozumiecie, że się myliliście. Zwykły PC to najgorszy transport z możliwych. Zmodowany zaś jeden z najlepszych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja uważam, że co najmniej 300% jak nie więcej ;) A wszystko to służy pokazaniu, że ten co ma nie zmodowanego kompa nawet się nie powinien wypowiadać na temat DAC-ów bo przecież g... słyszy. Jakie to jest przewidywalne. Nie na darmo nie kto inny jak sam Harpia niedawno zalecał techniki samoobrony przed branżą i samodzielne poszerzanie wiedzy aby w razie potrzeby odróżnić ziarno od plew.

Gość

(Konto usunięte)

Mi akurat chodzi o zasilanie całego systemu...a dokładniej o jego stabilność...u mnie brak tej stabilności powoduje potężną...nie do uwierzenia....degradację dźwięku.

PC to też kapryśne urządzenie, które bez dobrego zasilacza odpowiedniej mocy w stosunku do zapotrzebowania urządzeń w nim współpracujących potrafi cuda wyprawiać ...

sam Harpia niedawno zalecał techniki samoobrony przed branżą i samodzielne poszerzanie wiedzy aby w razie potrzeby odróżnić ziarno od plew.

A skąd wiesz, że potrafisz odróżnić ziarno od plew ?

Skąd jesteś taki pewny, że zasilanie nie ma wpływu na jakość dźwięku ?

Podziel się materiałami na ten temat ... w sieci jest raczej więcej materiałów, że zasilanie ma istotny wpływ ...

Osobiście nie krytykuję, żadnego rozwiązania które ktoś poleca zanim osobiście nie wypróbuję. Tak jest fair.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko trochę drogi ... ;-)

Zasilanie jest w cenie ...

Ukryta Zawartość

Mi akurat chodzi o zasilanie całego systemu...a dokładniej o jego stabilność...u mnie brak tej stabilności powoduje potężną...nie do uwierzenia....degradację dźwięku.

PC to też kapryśne urządzenie, które bez dobrego zasilacza odpowiedniej mocy w stosunku do zapotrzebowania urządzeń w nim współpracujących potrafi cuda wyprawiać ...

U mnie chyba jest stabilnie. UPS wyjątkowo sygnalizuje spadki.

W przypadku źródła to od zasilania trzeba zacząć ... tak na marginesie.

Oj tam oj tam, a co szkodzi pożyczyć od Piopio jego zabawkę i sprawdzić jak gra daphile z lapka, a jak z modowanego klocka. Jak gra lepiej, to wnioski są jasne.

Co do słyszenia szumu, to oczywiście, ze nie spodziewalbym sie szumu a la gramofon, to nie ten poziom. Natomiast z doświadczenia wiem, ze nieraz nazbyt wypreparowany, za czysty sygnal tez potrafi sie nie podobac. Czasem poddany lekkiemu noise shapingowi jest przyjemniejszy w odbiorze ;)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Oj tam oj tam, a co szkodzi pożyczyć od Piopio jego zabawkę i sprawdzić jak gra daphile z lapka, a jak z modowanego klocka. Jak gra lepiej, to wnioski są jasne.

Co do słyszenia szumu, to oczywiście, ze nie spodziewalbym sie szumu a la gramofon, to nie ten poziom. Natomiast z doświadczenia wiem, ze nieraz nazbyt wypreparowany, za czysty sygnal tez potrafi sie nie podobac. Czasem poddany lekkiemu noise shapingowi jest przyjemniejszy w odbiorze ;)

Czyli rozumiem, że ideałem może okazać się zmodowany komp, żeby uzyskać jak najczystszy sygnał, który jednak może się nie spodobać i wtedy poddajemy go lekkiemu noise shapingowi, żeby go odrobinę zbrukać? Uwielbiam audiofilskie teorie na temat otaczającej nas rzeczywistości :) Ale na Elektrodzie czy EiS to juz chyba zawsze będą się z nas śmiać.

Czy Kolega Piopio oferuje również usługę brukania zbyt czystego sygnału i ile to ewentualnie kosztuje?

W przypadku źródła to od zasilania trzeba zacząć ... tak na marginesie.

Witaj Piopio,

Pomóż mi proszę zrozumieć bo jestem początkujący i czytam wiele i kupuje też wiele chociaż nie do końca jestem przekonany :-), czy jak kupiłem zwykły UPS APC, firmy która znana jest wszędzie i zabezpieczyłem wszystkie klocki takim ustrojstwem , to za mało ? czy aż tak wielka różnica jest kupując listwy np. Gigawatt i kabelki sieciowe po 1.500 zł sztuka ? :

Ukryta Zawartość

Tu wydajemy marne 400 zł i śpimy spokojnie :-)

A tak na marginesie...kupiłem i listwę Gigawata i kabelki sieciowe Gigawata, nie napiszę ile wydałem bo wiadomo, że nie jest to tanie ale te zmiany za parę koła dupy nie urwało i jakoś nie bardzo słyszę różnicę pomiędzy UPS APC za 400 zł a tym co kupiłem i nazywa sie Gigawatt :-) ale fakt, nie mam klocków za 100.000 zł więc może o to chodzi, że kupujemy te gadżety do już dobrego sprzętu a nie do biednego NAD C-375BEE i biednych Dali Ikon 7 :-), pomóż mi zrozumieć Piopio tak w kilku zdaniach ażeby nie spamować i wywoływać nowej burzy bo nie o to chodzi, jeden konkretny post z kilkoma zdaniami i zamykam temat :-),to taka mała moja prośba a nie atak bo jestem dopiero na etapie poznawania, kupowania i testowania, zrozum to proszę :-).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

sony xa20es z którego została tylko obudowa i laser, nowe zasilenie, gniazdo, zegar , dodatkowe wyjście "na srebrze" , dual dac 0.4 od stelaudio w środku.

To już nic Ci nie pomoże ;-) Miałem kiedyś taki DAC, zegar itd. Ten DAC to już zabytek. Ale jak Ci dobrze gra to się ciesz i nie kombinuj.

Ja mogę coś doradzić jeśli chodzi o PC Audio. Transporty CD są poza moim obszarem zainteresowań.

Grevor ...

Wcale Ci się nie dziwię, że nie słyszysz różnicy ;-) Ja akurat nie wierzę w kable zasilające i magiczne listwy. Z tego co doświadczyłem to nie słyszę różnicy. Dopiero zabawa w zasilanie na wyższym poziomie daje efekty.

To już nic Ci nie pomoże ;-) Miałem kiedyś taki DAC, zegar itd. Ten DAC to już zabytek. Ale jak Ci dobrze gra to się ciesz i nie kombinuj.

Ja mogę coś doradzić jeśli chodzi o PC Audio. Transporty CD są poza moim obszarem zainteresowań.

Grevor ...

Wcale Ci się nie dziwię, że nie słyszysz różnicy ;-) Ja akurat nie wierzę w kable zasilające i magiczne listwy. Z tego co doświadczyłem to nie słyszę różnicy. Dopiero zabawa w zasilanie na wyższym poziomie daje efekty.

No właśnie taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje, prosta, konkretna i rzeczowa :-).

Kurne, można było przepić te parę koła chociaż u Twojego kolegi Rochu bo mam blisko tam :-) niż ubierać się w magiczne kabelki sieciowe, no ale musiałem sam to przerobić a nie czytać dwóch obozów, szkoda tylko, że tyle poszło w błoto :-).

Pozdrawiam i serdeczne dzięki kolego.

P.S.Wyższe poziomy to już nie ma moje nerwy :-), wolę kupić nowe głośniczki które z całą pewnością i bez testów będą mnie bardziej cieszyć :-.) nawet z kabelkiem za 30 zł :-).

.

Kombinuję teraz :-) usłyszałem, że hegel hd25 zagrał lepiej i teraz szukam jego tańszego wcielenia ...

W ostatnim AV jes test HD12 - pieją z zachwytu. A kosztuje 4999 u nas.

Mer zmieniając coś w systemie lub budując go od nowa zawsze zaczynaj od kolumn i idź dalej po torze. To kolumny muszą być dopasowane do Twojego pomieszczenia jak rękawiczki i to one zdeterminują w największym stopniu charakter brzmienia zestawu. Musisz je zwyczajnie lubić (bardzo) i chcieć słuchać na nich muzyki. Jak nie fascynuje Cię dźwięk kolumn to cała reszta i tak na nic się zda. Potem szukaj wzmacniacza, który je odpowiednio napędzi. Nigdy nie wierz w voodoo. Powodzenia :)

Madre slowa choc czasem trudne do zrealizowania.

A słuchaliście Panowie Naima bez dodatkowego zasilania a potem z ich zasilaczem ? Niby tylko zasilanie a różnica przeogromna. I dotyczy to zarówno wzmacniaczy jak i CD.

Szkoda, że jesteście tak pewni swego bez odsłuchów ...

Kiedyś zrozumiecie, że się myliliście. Zwykły PC to najgorszy transport z możliwych. Zmodowany zaś jeden z najlepszych.

Zasilanie moze duzo poprawic.

Wiem to na przykladzie janga(obu)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.