Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Research Reference DAC - ktoś słuchał?

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was słuchał tego DACa?

Dużo z jego bebeszków jest w Ref.8 i 9 - miałeś coś z tego jeśli mnie pamięć nie myli więc wiesz mniej więcej o co chodzi.

Dużo z jego bebeszków jest w Ref.8 i 9 - miałeś coś z tego jeśli mnie pamięć nie myli więc wiesz mniej więcej o co chodzi.

Tak - mam REF8.

Tak. Miałem go i bardzo dobry. Pytanie czy przy tej cenie nie można kupić czegoś lepszego. Musiałbyś trochę potestować.

Tak, cena zacna - co byś proponował do przeglądu o podobnym graniu w niższej kwocie?

Accustic Arts Tube DAC II

Sylwester, najnowszy model AA Tube Dac II mk.2 z wejściem USB wykosił w testach sporo droższą konkurencję.

Jutro mam otrzymać bliższe informacje .

Tak, ponoć to też świetny DAC.

Sylwester, najnowszy model AA Tube Dac II mk.2 z wejściem USB wykosił w testach sporo droższą konkurencję.

Jutro mam otrzymać bliższe informacje .

Tego właśnie miałem. Dobry sprzęt.

Tak, ponoć to też świetny DAC.

Tego właśnie miałem. Dobry sprzęt.

Sylwek , mówię o najnowszym produkcie AA sprzed 3-4 miesięcy - chyba tego nie mogłeś mieć. Konstruktorzy dołożyli

wszystko co powinien mieć w bardzo szybkim czasie i możliwe że dostał nawet nowe próbkowanie na poziomie DSD

lub jeszcze lepiej. Na stronie producenta na razie cisza ale może coś napiszą.

Kilka lat temu testowałem Accustic Arts Drive 1 i Dac 1 mk.3 z Audio Research Ref.7 podniesionym upgradem do Ref.8

i ku naszemu zdziwieniu ARC nie miał za wiele do powiedzenia. Muszę jednak przyznać że ARC ma ciekawą barwę

brzmienia która jednak nie jest do końca dżwiękowo neutralna.

Sylwek , mówię o najnowszym produkcie AA sprzed 3-4 miesięcy - chyba tego nie mogłeś mieć. Konstruktorzy dołożyli

wszystko co powinien mieć w bardzo szybkim czasie i możliwe że dostał nawet nowe próbkowanie na poziomie DSD

lub jeszcze lepiej. Na stronie producenta na razie cisza ale może coś napiszą.

Miałem mk2 z USB. Może coś tam jeszcze teraz dołożyli.

i to jak na Ciebie dość ''długo" :))

To prawda… :-)

Potwierdzam, AA to bardzo ciekawa opcja. Warto również posłuchać Modwright Elyse (dość świeża rzecz), bardzo płynne granie, może nie tak dynamiczne jak AA ale ma coś w sobie. Wciąga. Kreuje dźwięk bardziej pastelowo i ma głębszą scenę niż AA. Na tym poziomie to już osobiste preferencje słuchającego decydują bo każdy z tych przetworników gra na wysokim poziomie.

Aesthetix Pandora w wersji Signature zawita u mnie już w czwartek.

Aesthetix Pandora w wersji Signature zawita u mnie już w czwartek.

To niebezpieczne! Zachowaj czujność i szczególną ostrożność ))) a poważnie ciekaw jestem Twoich wrażeń z odsłuchu.Daj znać za jakiś czas.Mnie się bardzo podobała.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Już od ponad tygodnia gra u mnie Aesthetix Romulus (czyli Pandora + napęd CD w jednej skrzynce) w wersji Signature. Bardzo ładne spójne brzmienie, nie ma zamulania jest tylko podkreślona grubszą kreską średnica, wszystkie detale są takie jak powinny być, nie oblane miodem. Nie jest to mistrz dynamiki i wypada w tym względzie nieco słabiej niż AA tube DAC. Ale ma za to fizjologiczny dźwięk i daje przyjemność słuchania przez długie godziny. Wybór zależny od tego co lubimy.

Potwierdza się niestety fakt, że wciąż jest różnica pomiędzy plikami a CD. Romulus z CD gra niżej w obrębie niższej średnicy, odrobinę spokojniej niż z plików, sybilanty łatwiej przełknąć i nie oznacza to wcale utraty rozdzielczości. Nie jest to jakaś ogromna różnica ale po trzech latach grania wyłącznie z plików drapałam się po głowie. Zasilam go z Linna Akurate po RCA - SPDIF. Chyba będę zainteresowany sprawdzeniem Amare w tym względzie.

<br />Już od ponad tygodnia gra u mnie Aesthetix Romulus <br />

Dzięki za odzew i pamięć nie będę polemizował ,dlatego że mam prawie identyczne odczucia :)))

Dla mnie to właśnie ta duża frajda i przyjemność ze słuchania stanowi najważniejszą cechę Aesthetixa

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

cześć,

od 3 tygodnie mam Ref DACa u siebie, zastąpił mi ARC CD8 oraz Ref5 jako ze Ref DAC to nie jest sam DAC tylko kombajn łączący DACa z Pre Ref5SE - i nie jest to zwykła pasywna regulacja głośności ale pełen Pre (porównując wnętrze ze standardowym REf5SE ). Dodatkowo ma media streamer tak wiec można grać bezpośrednio z NASa po sieci. Dlatego tez jest to urządzenie droższe od samego daca. Odnośnie brzmienia to jest to wciąż typowe brzmienia ARC - jeśli Ci się podoba będziesz zadowolony. Ref DAC w połączeniu zarówno z transportem CD jak i NAS gra bardziej swobodnie/lekko w porównuj do poprzedniego mojego ustawienia (CD8/Ref5).

Ref DAC ma jeszcze 2 rozwiązania osób mniej wymagających:

1. granie prosto z klucza USB - mogą być to FLACi, AIFFy, WAVy etc, gra to gorzej niż z NASa ale mamy dostęp do muzyki na szybko i postaci i tak lepszej niż FLACki nie mówiąc już o MP3;

2. radio internetowe - kolejna forma mniej audiofilskiego źródła muzyki ale czasami również przydatnego - u mnie internet mam po Ethernecie ale można tez użyć połączenia WIFI.

Podsumowując fajny kombajn, który przy pewnym kompromisie pozwala zaoszczędzić na kablach (szczególnie jest chcesz grać wyłącznie z plików).

Jedna wada - nie na wejścia analogowego a wiec nie możesz podłączyć Pre gramofonowego:-(

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ref DAC w połączeniu zarówno z transportem CD jak i NAS gra bardziej swobodnie/lekko w porównuj do poprzedniego mojego ustawienia (CD8/Ref5).

A z czego go zasilacz obecnie, z plików? No i zasadnicze pytanie, które brzmienie wolisz?

CD to CD - przestrzeń, swoboda grania - to jest to co "zmusiło" mnie do zakupu transportu - wybór padł na MSB i teraz gra to lepiej niż CD8 - przy okazji słuchałem CD9 i tez dużo lepiej brzmiał dla mnie niż CD8 - ale trzeba pamiętać ze jak szukałem w zmianach bardziej klarownego dźwięku. poza tym cena CD9 za wysoka jak na "tylko CD z DACiem". Kupujac Ref DACa polepszyłem sobie i Pre i przeskoczyłem z Ref5 na Ref 5SE (mniej więcej). ale z plików tez korzystam - są płyty których zawartość nie potrzebuje przestrzeni i powietrza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.