Skocz do zawartości
IGNORED

Odnowienie/poprawienie zwrotnicy w JBL L50

SamoBiBo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.jak w temacie ...myślę że fotki wyjaśnią częściowo o co chodzi;). Myślę że pozbycie się potencjometrów i tej całej plątaniny poprawi co nieco.Parametry kolumn to ;Power Handling: 35W ,Crossover Frequency: 800, 3000Hz ,Impedance: 8Ω ,Sensitivity: 88dB .Czy lepiej przerobić tą starą wykorzystując cewki czy kupić nową ,najbardziej zbliżona podziałem nowa to od STX 3D-12-8/8/8.Chciałbym żeby była jak najmniej skomplikowana.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8077-0-45573900-1416502661_thumb.jpg

post-8077-0-67242500-1416502681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwazniejsze jest to zebys narysowal sobie schemat, ciezko co kolwiek powiedziec bez schematu. Potencjometry za pewne sluza do regulacji wysokich i srednich tonow, najlepiej jakbys znalazl najbardziej odpowiadajace ich ustawienie i sprawdzil z ktorych rezystortow wtedy korzystasz.( przypuszczam ze potencjometrami wybiera sie rezystor) Wtedy ominiesz nie potrzebne polaczenia, uzyjesz tylko najpotrzebniejsze elementy, krotko mowiac uproscisz ja. Co do zmiany elementow, cewek niezmieniaj, kondensatory to zalezy ile masz kasy i jakich zmian bys oczekiwal, co do rezystorow to ci moge zrobic rezystory(jak cos to priv)

L50 to jedne z klasyków JBLa, szkoda ładować tam inną zwrotnicę. Duże MKP będą drogie, l-pady wystarczy odświeżyć.

Schemat oryginału:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do jednej zwrotnicy wstawiłem MKP Jantzeny ale dźwięk się raczej pogorszył,czy te oryginalne są olejowe?. Potencjometry regulują wysokie i średnie -czy mogą mieć jakiś znaczący wpływ na brzmienie?....Pozdrawiam

niczego tam nie zmieniaj ! Wyrzuć elektrolity, kup MKP i je pomierz i dobierz przed zalozeniem. Moga być najtansze z polinka wygladaja jak jantzeny - i podejrzewam ze sa z tej samej fabryki. po zalozeniu bedzie kupa ale daj im dwa tygodnie dlugo sie wygrzewają.

jednak daj im troche czaus na wygrzanie,

....siedzą już tam ze 4lata,a temat powrócił bo kupiłem teraz wzmacniacz onkyo a5VL i przytargałem kolumny z Wielunia do Warszawy i na tym wzmacniaczu wyraźniej słychać różnicę między kolumnami

Ten Onkyo to delikatnie mówiąc średni wzmacniacz, na pewno nie jest to coś co podłączyłbym do starych JBLi, to samo tyczy się Cambridge'a i nowych NADów.

Trochę zagmatwałeś z tymi zdjęciami bo na drugim w zwrotce są jeszcze elektrolity :-)

niczego tam nie zmieniaj !

nawet rezystorów ?...bo bmxmen zaproponował mi rezystory bazujace na technologi deulanda-jakieś grafitowe.A kondensatory to mundorfa m-cap myślałem dać ....

Marek.S.- a jaki wzmacniacz by się nadał ?...szybko się zorientowałem że ten onkyo to średniak A...A po ostatnim AS powróciła ochota na lampowy ...

Duelundy do L50 to już czyste szaleństwo, no chyba że nie szkoda Ci pieniędzy ale nie dajmy się zwariować.

Jantzeny Superes, metalizowane MOXy albo Mundorfy M-Resist to maksimum co wsadziłbym do L50.

Co kondów to pozbyłbym się w miarę możliwości wszystkich elektrolitów i ew. zamiast Crosscapów możesz dać Audyn Cap Plus.

Stare JBLe lubią się z wiekowymi Marantzami ale może jakiś Bewitch 6550 albo Yaqin MC100B też by zagrał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.