Skocz do zawartości
IGNORED

paradigim 11v7 vs focal chorus 726

loloast

Rekomendowane odpowiedzi

Chorus to trudne do napędzenia kolumny ze względu na nisko schodzącą impedancję, upewnij się że Twój wzmacniacz podoła.

11v7 nie znam, ale pewnie trzymają brzmienie serii, a więc mocne na basie, reszta pasma stosunkowo sucha.

Ja stawiam na Chorus 736.

Do nich pasować powinien jakiś wzmacniacz NAD'a, Xindak'a, bądź Rotel'a jeżeli nie boisz się kłujących wysokich.

Co Ty masz?

No i na jaki metraż te kolumny?

Witaj,

podaj proszę pełną konfigurację Twojego systemu oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego.Wtedy znacznie łatwiej będzie pomóc Ci w wyborze.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

pokój 30 m preferencje muzyczne słucham wszystkiego oprócz metalu wzmacniacz yamaha as 700 lubię cykającą górę

miałem poprzednio klipsch rf 62 ta góra dla mnie jest zbyt syczącą w niektórych utworach

Z Twoim wzmacniaczem szczególnie Paradigm zagrają bardzo jasno, ostro sucho, bardziej stawiałbym na Focala. Będzie to nadal szczegółowe, analityczne i dynamiczne brzmienie, chociaź lepiej wypełnione i dociążone.

A może posłuchaj jeszcze Dali Ikon 6 MK2 lub Ikon 7 MK2. Będzie łagodniej, ale moim zdaniem znacznie lepiej.

Ewentualnie znacznie tańsza, ale także ciekawa propozycja - polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 31.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy te focale lub paradigm zagraja lepszym dźwiękiem od klipscha ? Czy nie będzie tak sycząco ? Wolałbym górę bardziej dźwięczną. Chciałem się wybrać do Wrocławia na odsłuch ale nie mają focala 726.

A co sądzicie o Polk Audio RTI A7 ?

Paradigmy jak zagrają jasno to w 100% wiąże się to z ostrym dźwiękiem, jak napisał Q21. Krew z uszu. To kolumny z ekstremalnie doładowanym dołem, a żeby nie zamulić całego dźwięku konstruktorzy musieli też podbić górę pasma. Przez co otrzymasz podbite skraje pasma. Ale to nie głośniki do yamahy. Tylko ciepłe hybrydy, vincent albo xindak, nic innego nie zagra z tymi kolumnami dobrze.

Na dodatek jak na złość to będzie zestaw do metalu i rocka.

Otwarta, dobitna, ale nie sepleniąca góra to Martin Logan Motion. Ogólnie próbowałbym wszystko na głośnikach wstęgowych. Ale czy ta yamaha to nie jest low-end na takie propozycje? To najprostsza budżetówka...

"Czy te focale lub paradigm zagraja lepszym dźwiękiem od klipscha ? Czy nie będzie tak sycząco ? Wolałbym górę bardziej dźwięczną. Chciałem się wybrać do Wrocławia na odsłuch ale nie mają focala 726."

Było sycząco i sepleniąco, i będzie tak, bo do jasnego wzmacniacza wybierasz podbite skrajami kolumny. Próbuj tego Martina Logana i Dali, ale na czymś bardziej utemperowanym.

Focale oczarują cię, zobaczysz. Przestrzeń, rozmach, nasycone barwy. Góra na początku może być aż nazbyt dźwięczna, ale aluminiowo magnezowa kopułka z każdym dniem nabiera klasy. Odsłuchiwałem z kolegą tych kolumn wraz z Chorusami 826, padło na 826, ale to podobny styl grania.

...ale po zakupie Focali Yamaszka pójdzie pod młotek, to nie ta klasa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.