Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie BOSE 901 II z DENON PMA 1500AE

garbeniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy nie będzie problemu z podłączeniem głośników BOSE 901 II a dokładnie korektora od nich do wzmacniacza Denon PMA 1500 AE?

Czy będzie koniecznie zaopatrzenie się w przedwzmacniacz lub wymagało innych obejść/przeróbek.

Dodam, że z są wyjścia PRE OUT/ P DIRECT

U mnie to tak z tyłu wygląda na wzmiacniaczu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jeszcze mam pytanie ponieważ głośniki dotrą do mnie mniej więcej za tydzień, czy jest możliwe bez zbędnego przepinania, tylko kwestia przestawienia na wzmacniaczu słuchania muzki z źródła tj. aux,gramofon, odtwarzacz CD

Czy to się będzie wiązać z przepinaniem sprzetu kabli itd.

I możecie mi podpowiedzieć ponieważ mam kabel pociągnięty pod parkietem i wyjścia są w gniazdkach. Jak podłączyć te kolumny najlepiej, żeby nie stracić nic na jakości dźwieku itd.

Bo obecnie po prostu kabel na "żywca" wciskałem w te wyjścia i tyle - chyba, że takie rozwiązanie jest OK i nie bedzie mialo wplywu na dzwiek jak i sprzęt

A jeszcze mam pytanie ponieważ głośniki dotrą do mnie mniej więcej za tydzień, czy jest możliwe bez zbędnego przepinania, tylko kwestia przestawienia na wzmacniaczu słuchania muzki z źródła tj. aux,gramofon, odtwarzacz CD

Czy to się będzie wiązać z przepinaniem sprzetu kabli itd.

Nie rozumiem- przecież masz selektor źródeł- przełączając nim zmieniasz wejścia. Jak w pętlę magnetofonową podłączysz korektor, włączając "tape monitor" włączasz w obwód sygnałowy korektor, muzyka w tym czasie leci ze źródła wybranego selektorem.

Drugiej części nie rozumiem całkowicie- masz kabel poprowadzony na stałe i nie wiesz, czy tak można? Czy nie ma na nim przejścia???

Chodzi o połączenie kolumna - gniazdko a bardziej szczegółowo czy do gniazdka mogą wchodzic gołe kable bez osłony i to nie ma żadnego wpływu na jakość dźwieku czy lepiej zaopatrzyć się w jakieś specjalne końcówki

do gniazdka mogą wchodzic gołe kable bez osłony

Chodzi, że bez izolacji? Nie mogą, bo jak się zetkną, będzie zwarcie.

A na poważnie:

Masz przewód w ścianie, na ścianie gniazdo głośnikowe. Nie piszesz, jakie to gniazdo- czy zaciskowe na gołe końcówki, czy zakręcane- uniwersalne. Gołe końcówki podepniesz do każdego, byle przekrój przewodu pozwolił, jak masz zakręcane/ bananowe, na przewód możesz założyć odpowiednie końcówki. Nie widzę tu żadnego problemu.

Jeśli masz zakręcane, najlepsze byłyby widełki, ale lutowane- moim zdaniem, jakiekolwiek końcówki przewodu głośnikowego przykręcane to bzdura, bo niepotrzebnie zwielokrotnione jest połączenie skręcane, które choć słabo, to zawsze jakoś wpływa na sygnał.

Może ktoś jeszcze raz powiedzieć jak to podłączyc bo sprawe komplikuje, że na korektorze nie ma kolorowych końcówek

Wygląda to tak u mnie

Ukryta Zawartość

I co ustawić itd, ponieważ teraz jak próbuje to za każdym razem dźwięk jest bardzo słaby, bez basu, jakiś zniekształcocny przytłumiony.

Ukryta Zawartość

Ok wydaje mi się, że teraz jest podłączony niemal na pewno ok czyli:

Amplificer Connection Korektor ------------------------ Wzmacniacz

OUTPUT----------------------------do---------------------PB (tape1)

INPUT------------------------------do----------------------REC(tape1)

Oczywiście do R-red kabel do L-biały na korektorze.

z przodu mam ustawione: na INPUT SELECTOR -tape 1/cdr

i urządzenia zmieniam na REC OUT SELECTOR.

I przy takim podłączeniu muzyka z płyt CD brzmi bardzo fajnie.

Z gramofonu niestety bardzo przytłumienie, za dużo basów strasznie ciężka i tu mnie zastanawia co jest przyczyna tych, że różnic.

Z Iphonem i auxem podobnie nie ma tego powalającego efektu jak z CD.

Chodzi o połączenie kolumna - gniazdko a bardziej szczegółowo czy do gniazdka mogą wchodzic gołe kable bez osłony i to nie ma żadnego wpływu na jakość dźwieku czy lepiej zaopatrzyć się w jakieś specjalne końcówki

A jakie masz gniazdko? Osobiście preferuje lutowane końcówki typu "widełki"- jak porządnie je zaciśniesz w gnieździe z zakręcanymi zaciskami, dają najlepszy styk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.