Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 2000tys - początki laika.

porki555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem laikiem co do sprzętu audio. Chciałbym kupić zestaw (kolumny + amplituner) no ale jest tego tyle, że nie wiem co wybrać, a wiadomo, że w sklepie doradzą takie coś aby tylko sprzedać, więc chcę prosić o waszą radę i pokoc.

Pokój, w którym kino by się znajdowało ma 20m2. Przeznaczenie jego 50/50 tzn. I film i muzyka.

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc ponieważ wiem, że są tu osoby bardziej kompetentne i mogą bardziej doradzić od tych w sklepie.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie będzie to żaden sprzęt audiofilski.

Dzięki

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie będzie to żaden sprzęt audiofilski.

Chłopie, 2000 tys zł = 2 000 000 zł? Toż to będzie sprzęt audiofilski z najwyższej półki światowej.

Teraz na poważnie. Rozumiem, że miało być 2 tys zł. Ciężko będzie. Ma być nówka czy może być używany?

Z własnego doświadczenia: szukaj używanego zestawu harman/kardon. Jeśli chodzi o uniwersalność, amplitunery kina domowego h/k dość nieźle sprawdzają się również w muzyce. Dla przykładu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie doradzę Ci dokładnie w kwestii kolumn. Sam mam do kina zestaw głośników również harmana i doraźnie da się na tym posłuchać muzyki, ale z pewnością można w tym budżecie lepiej. Mi zależało akurat na tym, aby głośniki były koniecznie małe, ale jak najlepsze w moim założonym kiedyś budżecie. Stąd mój ówczesny wybór na zestaw HKTS11. Jeśli chodzi o kino, w pełni zaspokajają moje potrzeby.

Ukryta Zawartość

Z nowych sklepowych opcji w tym budżecie najlepiej wypada to ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jaka jakość słuchania muzyki jest dla Ciebie zadowalająca, ale zestaw nowy w tej cenie, który ma być uniwersalny, to nie koniecznie będzie łatwe zadanie, aby coś takiego znaleźć. Masz do wyboru 2 drogi: 1) amplituner + typowy zestaw satelitek + subwoofer lub 1) amplituner + 2 kolumny podstawkowe (z czasem rozbudujesz system o głośniki surround i ew. subwoofer).

Gdybym miał nieprzekraczalne 2 tys. zł i sprzęt miałby być nowy, starałbym się posłuchać np. takiego zestawienia:

1) Amplituner 5.1:

Ukryta Zawartość

2) Zestaw 5.1:

Ukryta Zawartość

(przekraczające budżet 150,00 zł starałbym się utargować)

lub

1) Amplituner 5.1:

Ukryta Zawartość

2) Kolumny podstawkowe:

Ukryta Zawartość

(podobne przekroczenie budżetu do utargowania).

3) Glośniki surround + subwoofer do dokupienia w dalszym czasie - póki co jakość oglądania filmów i tak będzie niezła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolalbym nowke jednak

2000tys zl

Johny co Ty taki złom milionerowi wciskasz ??? To jakby jakubowi wojewódzkiemu z tvp zaproponować fiata tico..... Wstydź się !!!!

A poważnie - na co by nie wydał tych 2 tysięcy złotych w sklepie to będą pieniądze wyrzucone w błoto - przykro mi, ale nawet w bramie za ta kasę nie kupisz nic sensownego................

Johny co Ty taki złom milionerowi wciskasz ??? To jakby jakubowi wojewódzkiemu z tvp zaproponować fiata tico..... Wstydź się !!!!

A poważnie - na co by nie wydał tych 2 tysięcy złotych w sklepie to będą pieniądze wyrzucone w błoto - przykro mi, ale nawet w bramie za ta kasę nie kupisz nic sensownego................

Popieram

Nowy sprzet za te pieniadze to bedzie padaka, ktora moze na Tobie zrobic pozytywne wrazenie (napisales ze jestes laikiem) ale na krotko lepiej poszukac czegos z drugiej, ale pewnej reki.

Najlepiej idz do sklepu i posluchaj sprzetu za 2 tysiace, a pozniej popros o podlaczenie takiego za 5 tysiecy i zobaczysz o co chodzi.

Za kwote ktora dysponujesz mozesz miec sprzet, ktory zagra tak jak ten za 5 tysiecy. Jesli kupisz cos z pewnego zrodla to nie powinienes miec problemow ze sprzetem, to nie samochody, a radocha bedzie duzo wieksza.

Ja naprzyklad bardzo przywiazuje sie do mojego sprzetu i nawet jak kupie cos nowego to starego sie nie pozbywam tylko wynosze do innego pokoju albo kuchni, czy jadalni. Gdybym pokazal Tobie moje klocki ktore maja grubo ponad 10 lat to bys nie uwierzyl ze to jest sprzet uzywany (zarowno wzmacniacze jak i kolumny czy cd playery, Wszystko dziala i wyglada jak nowe), ale to trzeba miec do tego podejscie.

No chyba ze nie zalezy Ci na jakosci dzwieku, tylko na tym zeby sprzet byl nowy to do sklepu i po sprawie, w takim wypadku nie ma sie nad czym zastanawiac, bo wszystko w tych pieniadzach gra tak samo, tylko inaczej wyglada.

Pozdrawiam

Rozsadna rada.ja bym jej posluchal na miejscu kupujacego(chodzi o kupno uzywanego)

Co do ..chomikowania..sprzetu to wole komus sprzedac I miec pare groszy I je do innego sprzetu dolozyc...

A gdyby kupic amplituner a do tego takie cos?

Zobacz ofertę: Bose ML5 . 0913

Ukryta Zawartość

To moze doradzcie jakie kolumny sa warte z drugiej reki.

Bo chyba amplituner moze byc "sklepowy"?

Ukryta Zawartość

A gdyby kupic amplituner a do tego takie cos?

Zobacz ofertę: Bose ML5 . 0913

Ukryta Zawartość

To moze doradzcie jakie kolumny sa warte z drugiej reki.

Bo chyba amplituner moze byc "sklepowy"?

To zalezy czego oczekujesz, czy lubisz pograc troche glosniej, czy masz lub miales juz kiedys jakis sprzet stereo lub kino domowe, jesli tak to co w nim Ci sie podobalo a co bylo nie tak. Wybor jest duzy i naprawde ciezko cos doradzic nie znajac Twojego gustu muzycznego. Ja dalej bede sie uperal przy amplitunerze z drugiej reki i dwuch kolumnach na poczatek a z czasem zakup pozostalej czesci zestawu, bo naprawde warto isc ta droga i miec sprzet grajacy a nie zabawke ktora zamiast wciagnac Cie w bardzo fajne hobby tylko cie do niego zrazi i pojawia sie na forum kolejne wpisy ze kino domowe to lipa, ze sie do niczego nie nadaje i ze ogolnie to jest kupa, bo wlasnie uzytkownicy takich klockow wlasnie takie opinie tutaj wystawiaja, a rad ludzi ktorzy maja jakies doswiadczenie sluchac nie chcieli.

Idz do sklepu, albo kup online cos co Ci sie z wygladu podoba i bedzie ok, ale gwarantuje Tobie ze za jakis czas bedziesz szukal sposobow na poprawe brzmienia, ale niestety bedzie to juz trudne do zrobienia i bedzie wymagalo nakladu finansowego niejednokrotnie bardzo duzego.

Jezeli jednak chodzi tylko o posiadanie czegos co nazywa sie kinem domowym, ma ladnie wygladac i jakosc dzwieku jest dla ciebie zecza malo istotna to kup cos nowego. Ja nie bede Ciebie do niczego namawial i sory jesli na to wyglada, ale naprawde staram sie udzielic szczerej rady poczatkujacemu uzytkownikowi.

A moze Ty masz jakies inne hobby a kina domowego potrzebujesz tylko po to by raz czy dwa razy w tygodniu zobaczyc jakis film, wtedy nie ma sensu czytac tych wypowiedzi bo one i tak nie maja znaczenia w tej sytuacji.

Pozdrawiam i zycze przemyslanej decyzji, no i oczywiscie zadowolenia z zakupionego sprzetu bo to najwazniejsze.

Ukryta Zawartość

Idź sobie posłuchaj tego zestawu Universe, to bardzo popularna tania konstrukcja, Wielu ludzi to ma i są zadowoleni.

Jak rozumiem to dla Ciebie pierwszy wiekszy sprzęt więc też będziesz, kiedyś je najwyżej zmienisz na coś lepszego, ale to też wtedy bedziesz miał jakiś punkt odniesienia.

Amplituner Ci posłuży długo. Ewentualnie kup coś lepszego częściowo w ratach ;)

Idź sobie posłuchaj tego zestawu Universe, to bardzo popularna tania konstrukcja, Wielu ludzi to ma i są zadowoleni.

Jak rozumiem to dla Ciebie pierwszy wiekszy sprzęt więc też będziesz, kiedyś je najwyżej zmienisz na coś lepszego, ale to też wtedy bedziesz miał jakiś punkt odniesienia.

Amplituner Ci posłuży długo. Ewentualnie kup coś lepszego częściowo w ratach ;)

Musisz za kazdym razem polecac cos z ceneo?

Pozatym jak mozesz polecac komus cos czego sam nie uzywales? Ty kolego sie dobrze czujesz?

Jezeli w sklepie 20 osob kupi chleb to 21 tez musi bo to oznacza ze chleb jest najlepszy? A moze ten 21 bardziej lubi bulki.

Co ty masz z tym ceneo?

Z ceneo najwygodniej chyba :)

POlecam wyłącznie rzeczy które dobrze znam , pracuje dekade w branży, znam sprzęt i rynek, świadcze też usługi instalacji.

Co Ci nie odpowiada w Ceneo ? i tak już popsuło to mocno rynek...

Do autora tematu:

1. Używany amplituner w cenie 1200-1500 zł - Bo go prędko nie zmienisz. A w KD to ampliner odpowiada głownie za dźwięk.

Daruj sobie guano, pardon, nowe amplitunery w cenie do 1000 zł - kasa w błoto. A pod stereo wręcz kalectwo - krew z uszu.

2 Za pozostałe 500 zł kup zestaw kolumn 5.0 . Brak suba w kinie nadrobi dobry amplituner. A używany amplituner w tej cenie zagra w stereo w miarę przyzwoicie (acz na hi-end nie licz) Kolumny w stereo też nie powinny wywołać krwotoku z uszu - jak dobrze złożysz jedno z drugim, acz one z czasem będą do wymiany...

Tak to widzę

(po prostu to żadne pieniądze są - wybacz)

Panowie zachowujmy jak poważni ludzie...

Jeżeli coś robię nie tak to prosze mi konkretnie zwrócić uwage, albo napisać priv.

Nie wiem co was zdenerwowało, staram się tylko gościowi doradzić.

Napisał wyraźnie że chce nowy to wybrałem chyba najlepszy.

Na siłe kupi coś czego nie chce ?,

gimnazjalista się nudzi Wy się spinacie - eh

My jesteśmy po prostu życzliwi - pojęcie Koledze znane zapewne............

A że bezinteresownie - a mamy chwile dobroci ;)

Autor może i gimnazjalista, ale może przeczyta to ktoś na serio zastanawiający się co za te 2000 zł kupić..............

Ja ze swojej strony polecę moim zdaniem bardzo dobry amplituner Sony seri 930 QS ( STR-DBR ? , czy jakoś tak :)) i do tego głośniki Mission seri 700 , 701 lub 702 i centralny 70c .

Fakt , że amplituner nie posiada nowych kodeków i portów HDMI , ale myślę , że za 500-700 zł sprawi jeszcze dużo frajdy w odsłuchu wielokanałowym i w stereo .

Maciej

My jesteśmy po prostu życzliwi - pojęcie Koledze znane zapewne............

A że bezinteresownie - a mamy chwile dobroci ;)

Autor może i gimnazjalista, ale może przeczyta to ktoś na serio zastanawiający się co za te 2000 zł kupić..............

Nie no ręce opadają - przecież nie chodzi o to że pomagacie, przecież od tego jest forum, sam chętnie korzystam z wiedzy innych a jak mogę to też coś napisze ale jeśli ktoś pisze

>Wolałbym nowke jednak

2000tys zl

i nawet po aluzji (nie mojej bo już wcześniej ktoś na to zwracał uwagę) nie wysila się by poprawić to znaczy ze nie traktuje innych poważnie albo jest dzieckiem które nie ogarnia jeszcze zbyt wiele

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam,

Nie zakladam nowego tematu gdyz uwazam to za zbedne.

Sam szukam podobnego zestawu. Co myslicie o takim zestawieniu:

Jamo S426

Pioneer 528/Pioneer 423?

W moim przypadku pokoj 12,5m kw.

Kolego Xpam

zerknij na temat : Kino domowe do 2500-3000 tam Kolega też szuka kina do pokoju o podobnym metrażu jak Twój. Kolego, to , że ktoś ma mały pokój nie oznacza, że może pozwolić sobie zejść z ceny, nic bardziej mylnego. Jest jeszcze gorzej niż w większych pomieszczeniach bo znaleźć kolumny nadające się do właśnie takich rozmiarów pomieszczeń grających w sposób nas satysfakcjonujący nie jest wcale tak łatwo. Poza tym takie kolumienki wcale nie muszą być tanie. Przeciwnie, żeby małe grały naprawdę dobrze muszą kosztować. W jakiej proporcji będziesz używał kina do muzy i filmów.

Zerknij na krajowego producenta kolumn, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

tu jest większy wybór i bardziej przystępne ceny jednak jak jest z jakością dźwięku...

A ja dodam jeszcze, że trzeba posłuchać jak grają kolumny (zresztą jak i każde inne) zanim się kupi. Nie ma opcji kupowania w ciemno bo ktoś mówił (pisał) , że są świetne i świetnie grają, może i tak ale dla tego kogoś kto to napisał a dla Ciebie może być akurat odwrotnie.

Czemu akurat Pioneer. Kolega kupił wyższy model Pionka i nie dostał instrukcji i miał kłopot. Ciekawe czy nadal tak jest z instrukcjami od Pionka.Czemu nie Yamaha lub Onkyo albo Denon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zerknij na temat : Kino domowe do 2500-3000 tam Kolega też szuka kina do pokoju o podobnym metrażu jak Twój. Kolego

Już naginamy budżet. Początkowo miało być ok 1500zł. Wiem mało ale słuszałem że do filmów nie potrzeba jakiegoś wypaśnego sprzętu. Ale o tym dalej :)

W jakiej proporcji będziesz używał kina do muzy i filmów.

70-80% filmy - w tygodniu ok 5 filmów/seriali.

20-30% muzyka - praktycznie jak wpadną znajomi na jakąś domóweczkę :) do tej pory laptop i głośniki Creative 2.1 w zupełności wystarczały ^^

Muzykę słucham w 90% na słuchawkach. Takie jakieś zboczenie xD

Zerknij na krajowego producenta kolumn, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

tu jest większy wybór i bardziej przystępne ceny jednak jak jest z jakością dźwięku...

Dzięki za linki na pewno obczaję.

A ja dodam jeszcze, że trzeba posłuchać jak grają kolumny (zresztą jak i każde inne) zanim się kupi. Nie ma opcji kupowania w ciemno bo ktoś mówił (pisał) , że są świetne i świetnie grają, może i tak ale dla tego kogoś kto to napisał a dla Ciebie może być akurat odwrotnie.

Wyczytałem dużo pozytywnych opinii o tych jamo. Więc myślałem że "wystarczą". Jak również że amplituner jest ważniejszy niż głośniki.

Czemu akurat Pioneer. Kolega kupił wyższy model Pionka i nie dostał instrukcji i miał kłopot. Ciekawe czy nadal tak jest z instrukcjami od Pionka.Czemu nie Yamaha lub Onkyo albo Denon.

Oferuję dużo opcji za stosunkowo niską cenę. I znowu wraca śpiewka tak wyczytałem. Jeśli chodzi o Yamahę i Onkyo też o nich myślałem. Yamaha odstraszyła mnie interfejsem z lat 80. Onkyo wyglądem.

Co do instrukcji to przypuszczam że to wina sklepu a nie samego producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie kompletny system AV LogiTech Z5500.

JEDYNY formalny DTS ! / LPCM 192 / 48 kHz !!!

ALLEGRO.

Lub gorszy LG Z6500.

Audio masz bardzo przyzwoicie załatwiony za 1 000 pln.

Resztę na ekran wydaj w Biedronce.

Np. Philips 49".

Później z latami będziesz wymieniał i przesuwał sprzęt dla rodziców i dorastającej dzieciarni .

Teraz (dziś) wydasz 2,900 zł na prawie top AV ...

Jako były posiadacz zestawu komputerowego Logitech Z5500 stanowczo odradzam ten zakup. wysokie i średnie poniżej oczekiwań a bas buczy i ciągnie się flaki z olejem. Jak dla mnie kup nowy zestaw złożony z głośników Tannoy SFX 5.1 (1300zł) i do tego tani amplituner np. Denon AVR x500 lub PIoneer VSX-323. (600-700zł). Na początek będziesz zadowolony a jak cię wciągnie ta bajka kiedyś powymieniasz klocki na lepsze.

Jako były posiadacz zestawu komputerowego Logitech Z5500 stanowczo odradzam ten zakup. wysokie i średnie poniżej oczekiwań a bas buczy i ciągnie się flaki z olejem. Jak dla mnie kup nowy zestaw złożony z głośników Tannoy SFX 5.1 (1300zł) i do tego tani amplituner np. Denon AVR x500 lub PIoneer VSX-323. (600-700zł). Na początek będziesz zadowolony a jak cię wciągnie ta bajka kiedyś powymieniasz klocki na lepsze.

Szczerze jak mam wydać ok 1400zł na te głośniki to wolę już STX.

Liczyłem na jakieś jeszcze podpowiedzi kolegi Adek45 ale na razie cisza więc zapytam wprost może ktoś inny się wypowie.

Jaki amplituner do 1200zł?

Co sądzicie o Denon AVR - X1000? Dzisiaj pojeździłem po sklepach/ poczytałem i wydaje się rozsądnym wyborem. A może coś innego lepszego w tej cenie?

Szczerze jak mam wydać ok 1400zł na te głośniki to wolę już STX.

Liczyłem na jakieś jeszcze podpowiedzi kolegi Adek45 ale na razie cisza więc zapytam wprost może ktoś inny się wypowie.

Jaki amplituner do 1200zł?

Co sądzicie o Denon AVR - X1000? Dzisiaj pojeździłem po sklepach/ poczytałem i wydaje się rozsądnym wyborem. A może coś innego lepszego w tej cenie?

Jak będziesz miał okazję to gdzieś posłuchaj tych plastikowych głośniczków z subwooferem :-) Żeby się nie okazało, że dadzą ci więcej frajdy niż najtańsze zestawy STX :-)

nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale chyba wolałbym kupić topowy model gotowego zestawu kina domowego np. LG (ok. 1800-2000zł) niż kupować osobno amplituner i głośniki. Starczy na jakieś magnaty, a to nie są dobre głośniki. A trzeba jeszcze kupić odtwarzacz płyt i dobre kabelki.

Możesz kupić topowego LG lub jakiegoś innego producenta ale wtedy będziesz miał bardzo mocno ograniczone to kino ze wzeględu na połączenia .Praktycznie nic do niego nie podłączysz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.