Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

W Piśmie jest wiele opisów tego, jak Bóg wyróżniał poszczególnych ludzi.

Pismo jest tendencyjne i nie jest to dziwne z uwagi na to kto je tworzył i dla kogo.

Tym bardziej zastanawiająca jest okoliczność , że z taką kanalią Watykan podpisywał konkordat !

Najpierw przyswój sobie przyczyny (różne) tego faktu.

Przypominam, że przyjaciele wg przekonań choćby lewackich pajaców typu sittek podpisywali różne rzeczy z Hitlerem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Włodku , czegoś jednak nie rozumiem , przecież Jezus jest Królem wszystkich katolików ( również w aspekcie symbolicznym/duchowym ) , tak niemieckich , jak i polskich , itd. , czy zatem nazywanie Mesjasza Królem Polski nie jest przypadkiem próbą zawłaszczenia Chrystusa tylko dla siebie , dla Polaków ?

Przecież Jezus złożył swoje życie za nas wszystkich , i nie sądzę aby się utożsamiał lub adorował ten , czy inny naród , przecież Bóg nie jest stronniczy !

Piotrze, zgodnie ze słowem zawartym w NT, Chrystus zmartwychwstały jest Królem wszystkich ludzi a przede wszystkim wszystkich, którzy uwierzyli w Jego ofiarę, czyli Chrześcijan. Następnie na bazie tych Pism i nauk Apostołów powstał Kościół rzymski, który ewoluował wraz ze zmieniającą się rzeczywistością i jej potrzebami. Kościół ten z powodu niezgodności wewnątrz siebie został podzielony i od tamtej chwili każdy jego odłam tworzył własną doktrynę, bardziej lub mniej odmienną od pierwotnej. Doktryny te tworzone są zgodnie z tradycjami wiernych i dopasowane do potrzeb zarządzania danym Kościołem. Są więc w tych Kościołach obowiązującym prawem. Jak widzisz prawem ważniejszym niż dokładne cytaty z Pism hebrajskich czy żydowskich Nowego Testamentu. I to jest jak najbardziej normalne, wszak realia życia i my ludzie, zmieniliśmy się od czasów powstania owych pism. Najważniejsze w Pismach są dla człowieka podane zasady moralne. Te które obligują nas do odpowiedniego miłowania Boga, a jeszcze bardziej te wskazujące jak mamy żyć w miłości bliźniego. I te są najważniejsze, i tych Kościoły przestrzegają i winny przestrzegać jako niezmienne.

Tradycje zaś są wyróżnikiem Narodów, grup społecznych i te są kultywowane, ale i tworzone w trakcie życia społeczności.

Tak więc, pośrednictwo obrazów i figur świętych, zawierzanie Opatrzności bożej, obieranie matki Chrystusa za duchową Królową, czy nawet samego Zbawiciela, jest wyłacznie symboliką wzbogacającą wiarę, i tylko tym.

Odmienność Tradycji kościołów chrześcijańskich zapewnia wiernym wybór najbliższej im doktryny, zwiększa koloryt obrzędów sakralnych i dopasowuje tradycję danego regionu do potrzeb wiernych.

Jak widzisz do tej pory wszystko wygląda pięknie i sielsko, ale nigdy nie należy zapominać o drugim Królu naszego świata. O przeciwniku odkupiciela. Człowiek poddany im obu natychmiast dąży do konfrontacji między swymi Panami. Zaczyna się więc głoszenie, że tylko NASZA wiara, NASZA doktryna jest tą prawdziwą, ba Narody wierzące w tego samego boga twierdzą, że wyłącznie w ich sposób postrzegany jest tym jedynie prawdziwym. Zwalczają się zatem nawzajem w sposób często bestialski, absolutnie dowodząc któremu Panu tego świata służą. A wszystko to aby wymusić na pozostałych uznanie swojej "prawdy". A to ślepa droga, żadna religia nie głosi prawdy.

Włodek.

CZEKAM na wyjaśnienie !

Wyjaśniam. Nie ma dogmatu o Maryi Królowej Polski.

Nie wiem czy też to wiesz, ale nasz kraj wcale nie jest jedynym w obraniu Jej na swoją patronkę. I nawet nie pierwszym, nie drugim, nie trzecim....

Pismo jest tendencyjne i nie jest to dziwne z uwagi na to kto je tworzył i dla kogo.

Jaki ma być?

Wychwalać szatana czy lewaków i ich pokurczone poglądy?

Przyznałeś w końcu , że Biblia nie potwierdza Twoich i katolickich dogmatów....

....że Maria jest Królową Polski !

EUREKA!!!!!

To ty w końcu zauważyłeś że od wczoraj nic innego nie piszę....tyle tylko że Ty nie wiesz jakie są katolickie dogmaty....to o czym piszesz nim nie jest!

Napisano dziś, 11:07

Włodku widzę że jesteś człowiekiem wielkiej wiary skoro sadzisz że to dotrze. ;)

Ps. Piszę o części informacyjnej....w Twoje "interpretacje" nie wnikam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Pismo jest tendencyjne...

Możesz porozmawiać o tym z kolegą 23031970. Ale widząc w Tobie sojusznika (każdy dobry, każdy się nada) do walki z Kościołem, to raczej nie odpowie.

"Tym bardziej zastanawiająca jest okoliczność , że z taką kanalią Watykan podpisywał konkordat ! "

Wychodzi na to,że ta kanalia (Hitler) jest bardziej święta od JP II, którego matka boska ochraniała i cudownym zrządzeniem opatrzności nie zginał z ręki zamachowca. Nad Adolfem sam Bóg najwyższy musiał czuwać, skoro żaden z zamachów na jego życie się nie powiódł.Takie to cuda się dzieją.

A to ślepa droga, żadna religia nie głosi prawdy.

Żadna doktryna polityczna i poglądy oparte na niej, czy też na nienawiści do niej tym bardziej.

Tak, bo wszystko to zostało stworzone po to, aby panować nad innymi.

Nie, nie po to.

Każdy idealizm kończy się wypaczeniem.

To akurat nie jest winą takiej, czy innej religii lecz człowieka.

To nie wiem, bo wolę facetki.

Od faceta co to nie ważne jak zaczyna, ale jak kończy. Ale od jego przysłowiowych słów, bo sam zakończył raczej niezbyt ciekawie swoje premierowanie.

Nie, nie po to.

Każdy idealizm kończy się wypaczeniem.

To akurat nie jest winą takiej, czy innej religii lecz człowieka.

A religię stworzył człowiek i tak kółeczko się zamyka.

Kto powiedział, że człowiek jest idealny?

Wystarczy jedna silna menda potrafiąca porwać miliony by zniszczyć ideał.

Dlatego dziwie się różnego rodzaju lewakom, że pasuje im być odbytem tego świata, a nie rozumem.

Maju dnia 31.12.2014 - 10:58 napisał"Wiedziałem że skądś Ciebie znam....czytałem o Numerku w Biblii... :))))))"

Jak widzę tylko o numerkach czytałeś w Biblii !

Widzę dwie sprawy tak na początek można zaobserwować, nie czytasz ze zrozumieniem (Numerek napisałem z dużej litery) i nie masz poczucia humoru.

W ten sposób chcesz uniknąć tego co już się stało....przecież chciałeś z pomocą PŚ udowodnić że jesteś rozumny....sam to napisałeś (post 1337).

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Nie opowiadam się za żadną opcją polityczną i dziwi mnie,że komuś kto ma gdzieś KK zarzuca się zaraz komunizm.Jakiś zawężony światopogląd każący szukać wrogów i nazywać ich w taki, a nie inny sposób? To jest bliskie właśnie komunizmowi, z którym kościół wbrew pozorom, ma wiele wspólnego.

....dziwi mnie,że komuś kto ma gdzieś KK zarzuca się zaraz komunizm....

Jak to zadziała w drugą stronę??

Zdziwienia zapewne nie będzie...

Ps. Ciągle tego doświadczam inni też ze strony "znawcy poprzednich reżimów". ;)

Jak to zadziała w drugą stronę??

Zdziwienia zapewne nie będzie...

W drugą stronę to działa tak: odp... się od moich pieniędzy to ja się odp... od kościoła.Tylko nie pytaj się jakich pieniędzy...

Nie bój się, nie będę pytał....o takie niskie pobudki mnie nie posądzaj.

Śmiechu warte te wczorajsze Twoje słowa w kontekście tego co napisałeś dzisiaj.

?

Jest istotna różnica. Ja się wyrażam o osobach trzecich, publicznych, które swoim zachowaniem oraz inteligencją na poziomie gęsiej lub baraniej kompromitują państwo polskie.

Ty natomiast używasz swojej "elegancji" bezpośrednio i personalnie do nas.

nie mam w zwyczaju poniewierać i w chamski sposób pisać o kobietach kimkolwiek by nie były.

Tak, tak. Znamy to na pamięć. Jesteście wielkimi rycerzami w stosunku do kobiet. W sprawach mało istotnych. W fundamentalnych traktujecie je jako gorszy gatunek człowieka. Jak zawsze Wasze zakłamanie sięga stratosfery.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.