Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do amplitunera Yamaha RX A740

dawidov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zakupiłem amplituner Yamaha RX A740.

Nadszedł czas na zainwestowanie w odpowiednie głośniki do niego mam tu na myśli fronty.

Budżet to około 3500 za dwie kolumny. Mam kilka swoich typów a mianowicie Jamo C97, JBL 280, Taga Harmony v.2 Platinium F120.

Salon o wymiarach około 30 m kwadratowych. Dodam jeszcze, że lubię głęboki i soczysty bas. Kolumny będą przeznaczone głównie do słuchania muzyki, ale od czasu do czasu również jakiś film się przytrafi. W przyszłości planuje rozbudowę systemu do 7.1. Proszę o opinię na temat moich zestawów oraz o sugestie jakiejś alternatywy w podobnej cenie. Oczywiście przed zakupem mam zamiar wybrać się na odsłuch.

Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/116222-kolumny-do-amplitunera-yamaha-rx-a740/

Witaj,

wspomniałeś, że klumny będą wykorzystywane w dużej części do odsłuchów muzyki, w związku z tym zdecydowanie poleciłbym Ci bardzo dobrą, polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 31. To dosyć potężna kolumna, która dzięki bardzo dobrym przetwornikom i optymalnemu zestrojeniu świetnie sprawdzi się w Twoim systemie przy muzyce, ale także podczas projekcji filmów.

Drugą propozycją, gwarantującą dobrą dynamikę, nsko schodzący bas, będzie jeden z modelu Paradigm Monitor v.7.

Na koniec kolumna o potężnym, bardzo dynamicznym dźwięku, soczystej górze pasma - Dynavoice DF-6 lub większa DF-8.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomicą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć w tym temacie? Te kolumny Dynavoice są naprawdę ciekawe lecz problem polega mną tym że w mojej okolicy nie ma gdzie ich posłuchać i ogólnie ciężko dostępne są. Pylony raczej odpadają ze względu na brak maskownic przy małym dziecku to nie przejdzie.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Też zastanawiam się nad zakupem Jamo C97. Na niemieckich stronach wypowiadają się o nich bardzo pozytywnie. Niestety testów jest mało i nadal szukam salonu w Warszawie w celu odsłuchu. Czy możesz napisać coś o tych kolumnach? Jak się sprawują w muzyce, w filmach?

Z góry dziękuję

Cześć

Mogę napisać coś na ich temat ale głównie bardziej w kierunku audio gdyż narazie mam tylko fronty stereo. Kupiłem je zupełnie nowe i kiedy byłem na odsłuchu sprzedawca wyciągnął je prosto z pudełka. Nie były zatem jak to się mówi wygrzane o czym mnie uprzedzono. Mimo to wygrały konfrontacje z JBL 270. Po dwóch tygodniach słuchania naprawdę zaczęły grać jeszcze lepiej bardziej subtelnie.Jeżeli chodzi o dźwięk to zauroczyly mnie tempem i szeroką sceną oraz głębokim ale dynamicznym basem. W domu nie udało mi się osiągnąć takiej jakości dźwięku jak w studiu odsluchowym ale to głównie przez brak profesjonalnego odtwarzacza płyt lub po prostu przetwornika C/A. Zauważyłem jeszcze że bardziej nadają się do słuchania spokojnej muzyki niż do metalu chyba że odtwarzane pliki są naprawdę bardzo wysokiej jakości wtedy naprawdę przyjemnie się ich słucha. Gdybyś czegoś potrzebował to pytaj spróbuje pomóc

Nawet na czeskich dobrze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego z pomiarami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.