Skocz do zawartości
IGNORED

radio z internetu...jak?

storczyk84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Całkiem fajny mam zestaw audio oparty na elementach exposure, roksan i epos.

Tuner jest FM i cała reszta. Co trzeba dołożyć, aby korzystać z internetowych stacji radiowych?

Całkiem nie mam pojęcia.

Internet jest bezprzewodowy w całym domu.

Podpowie ktoś?

https://www.audiostereo.pl/topic/116264-radio-z-internetujak/

U mnie gra radio internetowe i bezprzewodowa karta dźwiękowa w jednym firmowana przez Philipsa, działa też jako "końcówka" do odtwarzania plików dźwiękowych z dysku NAS lub komputera stacjonarnego. Jakość dźwięku przeciętna, bo nadawcy skąpią na transferze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

musisz dokupić odtwarzacz strumieniowy. Jeśli Ci zależy na bardzo porządnym urządzeniu, które dodatkowo będzie służyło także jako odtwarzacz plików wysokiej rozdzielczości, zwróć uwagę na Cambridge Audio Stream Magic 6. Tanio i przyzwoicie - Denon DNP-720AE lub Pioneer N-30.

Ostatnią propozycją jest zakup odtwarzacza strumieniowego Sonos ZP90 lub Denon Heos Link. To urządzenia, które obsługuje się wyłącznie poprzez smartphone lub tablet, wyróżniają się jednak funkcjonalnością, dostępem do ogromnej liczby serwisów streamingowych.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na prezentacje możliwości poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak widzę rozwiązań jest sporo.

Jestem jak na razie na etapie płyt CD, wydawało mi się że nic więcej nie będzie przydatne.

Odtwarzacze strumieniowe wymagają kabla do połączenia z komputerem, czy nie jest to konieczne?

Jakoś stacjonarny komputer źle by się komponował z całą resztą.

Jak widzę rozwiązań jest sporo.

Jestem jak na razie na etapie płyt CD, wydawało mi się że nic więcej nie będzie przydatne.

Odtwarzacze strumieniowe wymagają kabla do połączenia z komputerem, czy nie jest to konieczne?

Jakoś stacjonarny komputer źle by się komponował z całą resztą.

Masz wifi w domu to jako przykład podam urządzenie które posiadam Cambridge Audio Sonata NP30 - to taki "ograniczony" Stream Magic 6 o którym wspomina Q21. Gra pliki z dysku sieciowego (komputera podłączonego do sieci), radio internetowe. Ograniczeniem jest 24 bit/96kHz oraz fatalna aplikacja do obsługi na androida.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Zerknij na takie urządzenie - ma potężny wybór stacji radiowych z całego świata, a także z Polski

http://sklep.rms.pl/voco-v-zone-vzone-bezprzewodowy-strefowy-odtwarzacz-strumieniowy

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Masz wifi w domu to jako przykład podam urządzenie które posiadam Cambridge Audio Sonata NP30 - to taki "ograniczony" Stream Magic 6 o którym wspomina Q21. Gra pliki z dysku sieciowego (komputera podłączonego do sieci), radio internetowe. Ograniczeniem jest 24 bit/96kHz oraz fatalna aplikacja do obsługi na androida.

spróbuj BubbleUpnp, korzystam i jest dużo lepszy niż oryginalny Srtream Magic

• 1 miesiąc później...

Przyłącze się do pytania - przyznam ze jestem zielony jesli chodzi o radia internetowe, a nie chcę otwierac nowego. Na początku chciałbym się przywitać - WITAJCIE :) jestem z Dolnego Śląska i od paru dni kompletuje sobie sprzynt Stereo.

Mam już kolumienki Technics SB-F3 (uzywane zakupilem), Amplituner Yamaha RX-397 (równiez uzywany), CD/DVD AIVA XD-DV480(mam ją od nowości ale coś nie chce odtwarzac niektorych DVD m.in. płyty ze slubu hehe), jedynie MP3 jakos tam czyta. (pokój 4m./4m).

Ponieważ warunki mam takie, że sygnał FM jest bardzo kiepski a nie chce ryć z kablem do anteny na dach to szukam jakiegos złotego środka :) w którym mógłbym ustawić sobie radia internetowe a także posłuchać utworów z nośnika USB, ale nie chciałbym go podłączac do TV żeby z niego korzystac-najlepiej jakby miał jakis mały ekranik na ktorym te wszystkie stacje odnajde a i poszperam w pendrivie. Urządzenie to moze tez miec w sobie odtwarzacz DVD lub Bluray-ale nie koniecznie. Może również odtwarzac z pendriva filmy np AVI , MKV - ale to tez nie jest konieczne. Najwazniejsze to USB i radia internetowe które znajde bez problemu przez wifi (a więc wbudowane wifi tez konieczne) router wifi mam. Cena-najlepiej do tysiąca zł.

Znalazłem urządzenia które prawdopodobnie ma te wszystkie opcje próćz CD/DVD/Bluray

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub jeszcze WESTERN DIGITAL WD TV HD Media Player z tym że do tego WD TV HD Media... muszę korzystac z TV aby posłuchać radia internetowego , a chciałbym aby do samego radyjka nie bylo potrzeby uruchamiania telewizora. Czy możecie coś polecić / doradzić ? być moze tez jestem w błędzie co do mozliwosci w/w urzadzen...?

Ukryta Zawartość

Urzadzenie ciekawe, lecz juź trochę przestarzałe bo brak mu wyjścia cyfrowego. Pomijając to jednak, dysponuje interesującymi właściwościami- oprócz radia ma funkcje (po wi-fi) bezprzewodowej karty dźwiękowej oraz klienta domowej sieci muzycznej. Brak wyjscia cyfrowego (dla radia) nie jest bardzo dokuczliwy, bo większość nadawców i tak ma w dupie jakosc transmisji.

Polskie stacje radia publicznego (PR1, PR3, PR4) nadają WMA 96kbs. Jedynie PR2 ma trochę lepszą jakość 128 kbs. Niewiele jest stacji nadających z przyzwoitą jakością MP3 320 kbs (Linn, Naim). W takiej sytuacji praktycznie nie ma znaczenia na jakim urządzeniu słuchasz radia. O dźwięku decyduje DAC.

Cyfrowe wyjscie jest mi nie potrzebne poniewaz w ampli nie mam wejscia cyfrowego.ten DAC czyli np to co ma w sobie m.in tablet i np karta muzyczna w kompie? dzis podłączylem sobie tablet MODECOM a w nim zainstalowałem aplikacje z radyjkami. Połączyłem go z RX-397 kablem jack/chinch. Zastanawiam się jaka jest róznica z takim np Philipsem czy innym odtwarzaczem multimedialnym albo Pionerem N-30... róznica oczywiscie w jakosci dzwięku...?

p.s. jakie wy uzywacie programy do odbioru stacji internetowych (android)?

Im lepsza jakość bitrate sygnału tym na lepszym sprzęcie ( lepszym DAC) ta jakość będzie słyszalna. W przypadku odbioru stacji do 128kbps mp3 różnicy w jakości dźwięku praktycznie nie będzie, nawet lepszy DAC może sobie nie poradzić. No i kolumny i wzmacniacz robią swoje. Tak więc wiele czynników ma na to wpływ, jeden zazwyczaj nie znaczy nic.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam, mogę polecić Cocktail Audio X10, oprócz radia internetowego ma dużo innych przydatnych funkcji. Między innymi można za pomocą timera sterować nagrywaniem audycji radiowych. Używam go już kilka lat i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.