Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 gainclone (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

>pkrecz

W LM3886 zwykłe metalizowane 1% 0,6W 50ppm - doszedłem do tego, że to prawdopodobna przyczyna ograniczeń w tym układzie, dlatego już LM3875 jest na Elpodach 0,1% 0,5W 25ppm. Wiem, że porównanie z poprzedniego mojego postu było trochę nieszczęśliwe właśnie z tego względu. Przy okazji nabyłem pewnego doświadczenia odnośnie pojemności w GC. Z moich doświadczeń wynika, że 1800uF Panasonic FC daje w efekcie lepiej kontrolowany bas w porównaniu z 1000uF Panasonic FC. Przy kolumienkach znamionowo 8ohmowych różnica jest niewielka, ale na np. ESA Meritum^2 i innych 4ohmowych ta różnica w kontroli jest większa na korzyść 1800uF. Napięcia każdorazowo po wyprostowaniu wynoszą 28V DC, połączenia wewnętrzne to Kimber PR (krótkie - około 5cm) oraz sygnałowy to srebrzona miedź w teflonie (również krótkie - 6cm w sumie na kanał - z RCA do pot i z pot na we).

Wartosi jak na schemacie sa jak najbardziej OK. Mozna zrezygnowac z C1 (ja i tak zazwyczaj wykozystuje pre) oraz - jezeli DC na wyjsciu jest male - C2. Warto troche poeksperymentowac, do czego serdecznie namawiam ;)

Do 3886 dałem 1800uF zbocznikowane Siemensowskimi MKT 100n. C1 zostawiam na wszelki wypadek (chwilowo MKP Jantzen 4,7uF). C2 odpuściłem w jednym i drugim wypadku (tzn 3886 i 3875). Wydaje mi się, że to jednak kwestia rezystorków. Widocznie ich jakość/znaczenie w tym ukłądzie są nie do przecenienia. Polecam w związku z tym Elpod, bo 3875 gra z godziny na godzinę lepiej i do tej pory nie słyszałem wielu wzmacniaczy, które dorównałyby temu co słyszę teraz. Muszę zamówić trochę więcej rezystorków z Elpodu - do eksperymentów i do nowego pre. Mam też w planach rotary switch zamiast potka, ale mam tylko wersję 12pos- 2pol i na dodatek "break before make", więc będę musiał chyba znaleźć coś innego:( Może macie jakieś sugestie? Skoro rezystorki moga tyle popsuć, to jakość potka na we ma duże znaczenie na efekt końcowy - myślę, że warto poeksperymentować.

Dzięki za uwagi.

rekin -> nie wiesz czasem jak jest z rezystorami z elpodu ? czy te RWE0411 0,5% i 0,1% są z tego samego materiału tylko lepiej dobrane ? (zakładając to samo TWR 25ppm/K) - zdecydowanie taniej wychodzi zamówić większą ilość tych 0,5% i potem samemu dobrać pary.

0.5%10 szt-4.8zł netto a 0,1% 2szt-4zł netto

W 0,5% muszą się trafić pary lepsze niż 0,1% a 8 szt pozostaje do następnych konstrukcji Wartość nominalna nie ma znaczenia.

Arek

>arekba

Nie wiem niestety jak wygląda sprawa produkcji tych rezystorków. Być może, że to ten sam proces technologiczny, a później następuje przesiew i te gorsze trafiają do np. 0,5%. Zamawiałem powyżej 10szt. z każdej wartości i kosztowały mnie wtedy około 1PLN za szt. Brałem więcej, bo potrzebowałem do 2 GC. Myślę, że opłaca się kupić te rezystorki ten tzw. "Magic" mamy wtedy wliczony w cenę rezystorków:)

rekin - na 100% jesteś pewien różnicy pomiędzy wzmakami na zwykłaych rezystorach a tymi z Elpodu ?

Jaki proponujecie c1 (wiem że BG :) ale nie mam akurat dostępu do niego).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Jeśli przyczyną różnic w brzmieniu GC na 3886 i 3875 nie są rezystory, to musiałbym winę za ten stan rzeczy zwalić na sam wzmacniacz 3886, ponieważ reszta elementów w obu wzmakach jest identyczna (nawet obudowy i rozmieszczenie w nich elementów). Nic innego nie przychodzi mi do głowy. 3886 zaaplikowałem tak samo jak 3875 (oczywiście + obwód mute) może to jest przyczyną (nie sądzę). Wzmak z 3886 gra dynamicznie z super kontrolą basu, ale reszta jak już pisałem przeciętnie. Na tanich głośniczkach to aż tak nie boli, ale brak przestrzeni nawet tam jest tak przykry, że nie chce się słuchać. Słuchałem go również(3886) w salonie na Szewskiej z źródełkiem Naima i kolumnami ESA Meritum^2 oraz z Profi Model 01 (świetnie grają te kolumienki - i przy tym zestawieniu zostaliśmy na dłużej). Przesłuchiwałem go również ze źródełkiem NAD521 i AA Phoebe, oraz u siebie z Philipsem 720, CEC-em jako źródełka i B&W CDM 1NT. Najlepiej zagrało to z Phoebe i NAD (oczywiście odnosząc to do ceny) Do Phoebe GC to chyba najlepszy możliwy wybór - gra naprawdę rewelacyjnie, a inne wzmaki się trochę na nich kładły (zawsze coś było nie tak). Pierwsze odsłuchy GC na 3875 z Elpodami on board przeprowadzam dopiero od 2 dni, ale to co się da powiedzieć, to przestrzeń, dynamika i sprężysty bas o dobrej kontroli (i moim zdaniem niekiedy zbyt szczupłym wypełnieniu - ale po zmianie z 1000 na 1800uF basu jest już więcej, a kontrola nadal na najwyższym poziomie).

Podsumowując - albo rezystorki tak bardzo wpływają na dźwięk, albo 3886 jest.... do bani (albo 3 możliwość - jestem dupa i nie zaaplikowałem go właściwie)

myślę, że trzeba by było dać do porównań tylko 3875 na zwykłaych rezystorach metalizowanych 1% i taką samą wersję z Elpodem i to na przemian podłączać do reszty przyzwoitego systemu. Po paru testach mam przekonanie, że najlepsze porównanie to bezpośrednie szybkie przełączanie urządzenia i to najlepiej jeszcze odsłuchiwać z inną osobą. Tu eliminuje się sprawy akomodacji słuchu i emocji ...:) .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zgadzam się z Tobą. Chociaż słuchaliśmy zawsze w 2 lub 3 osoby i zdania były zgodne. Może zrobię takie porównanie na zwykłych 1% i Elpodowskich na 3875. Jestem dość osłuchany i na początku (wiele lat temu) tak właśnie porównywałem - poprzez szybkie przełączanie. Dzisiaj mam wrażenie, że nie ma takiej potrzeby. Pewne cechy brzmienia wychwytuję już po pierwszych dźwiękach. Muszą być dwa naprawdę zbliżone brzmieniowo urządzenia, aby były z tym kłopoty. W tym konkretnym przypadku różnice są duże i moim zdaniem każdy wychwyciłby je po minucie odsłuchu, ale może się mylę.

>pkrecz

No właśnie. Poległ między innymi Luxman L430, dlatego kumpel go sprzedał ( u mnie grał ładnie). Z Phoebe zabrzmiał zbyt płasko, bez barw na średnicy i jakoś nijako. Z GC Phoebe pokazały co potrafią. Zróżnicowanie barw i wreszcie kontrola basu, a nie jest to w nich łatwe, bo przy niecałym 4ohmowym minimum trzeba trochę zapasu, żeby utrzymać basik na wodzy. Z GC nie było żadnych problemów - pojawia się wreszcie ładnie rozbudowana wgłąb scena, także lokalizacja na linii bazy głośników jest na niezłym poziomie. Zauważyłem, że Z Phoebe dobrze brzmią ciepłe źródełka, dlatego przerobiłem NAD521 na 2 x OPA2604 (niezła przestrzeń i barwy). Ogólnie Phoebe to naprawdę dobre głośniki z podbitymi trochę skrajami pasma, ale to da się zrównoważyć cieplejszym źródełkiem likwidującym ewentualne natarczywości na górze (ja takiej natarczywości nie zaobserwowałem - wysokich jest dość sporo, ale bez zbytnich wyostrzeń, czy innych nieprzyjemności) oraz z ampem, który będzie potrafił zapanować nad basem - co jest w przypadku tych kolumn większym wyzwaniem. Ogólnie AA Phoebe brzmią dość specyficznie - mi się podoba. Szczególnie ta budowa planów wgłąb sceny to coś rzadko spotykanego za te pieniążki.

Polecam - być może również się na nie skuszę do drugiego systemu.

Swoją drogą to niezwykłe, że Pohebe mają tylko głośniki z taniej serii Vifa TC a tak dobrze grają (sam nie słuchałem ale teraz spróbuję gdzieś je odsłuchać, bo zewsząd tylko pozytywy). Sam patrzę za czymś takim jak Radmor LS 40 lub 30.

>> Pytanie do praktyków:

Czy to co sprzedaje pewien gość na Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nadaje się do czegoś ?

Ukryta Zawartość

Zamieszczam fotki mojego GC na 3875. Wersja 3886 chwilowo nie do sfotografowania, bo zostawiłem ją we Frippie, ale jutro będę miał w domciu, to jak nie zapomnę pstryknę fotkę. Brakuje chwilowo gałki, ale ściągnąłem ją do wyczyszczenia i właśnie kąpie się:)

[obrazekLUKASZ-190047_1.jpg] [obrazekLUKASZ-190047_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2999-100002564 1170260240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto zdjątko z dzisiejszej sesji odsłuchowej. Niestety już po wypięciu Gainclone'a - zostały tylko kabelki przy platformie.

Sprzęt towarzyszący widać na zdjęciu. Po lewej już odłączone Meritum^2 i jako ostatnio przesłuchiwane Naimy. Z tyłu widać jeszcze model ESA Profi - odsłuchiwany w piątek. Źródełko, to widoczny w centrum nowy model Naima. Miejsce odsłuchu to salon Hi-corner (były fripp) na ul. Szewskiej w Poznaniu. Miłe miejsce do słuchania i naprawdę fajni ludzie. Nic nie kupowałem, a już któryś raz z rzędu goszczę na odsłuchach. Sorry za reklamę, ale to naprawdę najlepsze miejsce w Poznaniu do posłuchania ze względu na cierpliwość/wyrozumiałość sprzedawców i właściciela.

[obrazekLUKASZ-190470_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rekin>

A słuchałeś też tego NAIM'a? Ja miałem okazje, ale tyl pół godzinki, więc nie za wiele :-(

Brzmi ekstra! Energia, swoboda, muzykalność, czystość tła, separacja i rozplanowanie dzwięku wysokiej klasy!

Myślę, że ciekawie wypadłoby porównanie GC z NAIMem ;-)

Wiem, że NAIM w tej konfiguracji (pre-power), to jednak zdecydowanie wyższy pułap cenowy (każdy klocek coś koło 8-9kzł), ale takie zestawienie z docenianą, bądź co bądź, marką byłaby pouczająca!

Słuchałem również zestawu Naima jako całości z kolumienkami Naima. Nie trwało to długo też pewnie nie dłużej niż pół godzinki. Ogólnie kultura dźwięku, ale ten system w zestawieniu z kolumnami Naima się marnował. Te kolumny mają niezłą średnicę i wysokie, ale o basie da się powiedzieć tyle, że jest wycięty. Do odsłuchu wykorzystywaliśmy tylko źródełko, więc bezpośrednich porównań z końcówką Naima nie mam, ale sądzę, że GC doskonale wybroniłby się w tym starciu. Na pewno lepsza dynamika i kontrola basu to przewaga GC nad Naimem, natomiast wysokie na troszkę gorszym może poziomie. Trudno coś powiedzieć, bo GC grał dopiero pierwszy dzień po polutowaniu, a od tego czasu sporo się w jego dźwięku zmianiło na korzyść w zakresie wysokich tonów zwłaszcza.

Te kondensatorki na wejściu to MKP Jantzen 4,7 uF. Takie miałem i takie dałem - nie jest źle, ale pewnie mogłoby być lepiej, co też sprawdzę jak złożę następnego klona - ten już nie jest moją własnością.

Jak wiecie LM3886 sa the best z rodziny LM'ow.

Jako ciekawostke mozecie p oczytac watek w dziale stereo "Baltlab>Amplifikator".

Moj dzielony w pelni zbalansowany wzmak[pre/p.out]zagral tak a nie inaczej... a jest wpis goscia ze sklepu DEMO z Gorz.Wlkp. ktory to samo urzadzenie sluchal w dosc drogim systemie[i to niejednym] u siebie w sklepie...

>Rambo

Właśnie mogę napisać krótko odnośnie porównania zwykłych rezystorków metalizowanych 1% i Elpodów 0,1% 25ppm. Wprawdzie eksperyment przeprowadziłem na LM3886, bo 3875 już nie mam, ale różnica jest zasadnicza. Wymieniłem tylko dwa rezystorki w każdym kanale na Elpody (tyle mi tylko niestety zostało) mianowicie 22k NFB i szeregowy 220 na wejściu. Pojawiła się przestrzeń i lokalizacja, których wcześniej brakowało. Bas pozostał bez zmian na wysokim poziomie. Wniosek taki, że rezystorki muszą być nieco lepsze niż to co można dostać w sklepie za rogiem inaczej nici z wysokich, a co się z tym wiąże z przestrzeni, lokalizacji ect.

Szczerze mówiąc nie myślałem, że będzie aż taka różnica. Podejrzewałem raczej, że 3886 gra dużo gorzej niż 3875, ale to nieprawda (na szczęście). To tyle w temacie rezystorków z mojej strony.

>darkul

Może za niedługi czas wezmę się za składanie Twojego feciaka na porządnych elementach i porównam go rzetelnie z obiema wersjami GC (3886 i 3875) oraz z moim lampiakiem i tym co zechcą mi podłączyć na Szewskiej (Naim, Sudgen). Jestem ciekaw jak wypadnie porównanie na modelu Profi. Muszę załatwić tylko jakieś porządne trafo z 600VA powinno wystarczyć (na wszelki wypadek) i dobre kondziołki 10000uF. Zastanawiam się też, czy zamiast gotowego mostka(mam jakiś na 16A) nie dać czegoś na osobnych szybszych diodach? Jak zbuduję Twój projekt, to nieomieszkam opisać wrażeń z sesji odsłuchowo-porównawczej.

Pozdrawiam

rekin- to teraz pewno całego swojego cedeka przerobisz poprzez wstawianie Elpodów :))

ps. z korespondemcji dowiedziałem się, że na dźwięk wzmaka darkula podobnież duży wpływ ma rodzaj fetów i być może też ma coś do odegrania firma i niestety po takiej wiadomości muszę jeszcze zobaczyć wzmak z innymi fetami coby nie było że nie posprawdzałem wszystkich dobrych opcji :)

Ciekawy byłem jak to jest z tymi rezystorami z Elpodu i zadałem im następujące pytanie :

proszę o informację czy rezystory RWE0411 o wspólnym TWR-25 a różnych dokładnościach 0,1% , 0.25% i 0,5% są wykonywane w jednakowym procesie technologicznym i z tego samego materiału ?

i otrzymałem następującą odpowiedź :

Odnosnie Pana pytania, material wyjściowy dla danego zakresu rezystancji

jest ten sam ,jednak proces technologiczny rozni sie w zalezności od

oczekiwanej dokladności rezystorow.

??????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.