Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Stereo do 4000

Sajmon Jabłoński

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem już w pokoju JBL Studio 190 i się nie gotowałem :v gra to całkiem zacnie (y)

Co do Trance to lubię posłuchać Sobie cicho czasem w Pro Logic ale jak puszczę Showteka czy tam Tomorrowland to musi mi trzęść chałupą :P

Nie chcę używanych kolumn. Patrząc po tym co niektórzy z nimi wyprawią i wysyłają pseudo filmiki na yt to ...

sorry ale bzdury gadasz. za 4k pln kupisz porzadne, niezniszczone, niezakatowane normalne kolumny. sam takie niedawno sprzedawalem. wiekszosc ludzi sprzedajac kolumny za ok. 4k musiala je wczesniej kupic za ok. 8-10k i myslisz, ze beda oni katowac te pudla od tak sobie, albo ze dadza je dzieciom do zabawy?

no ale co kto woli. twoje pieniadze, twoj cyrk. za pol roku wrocisz na forum z pytaniem, co kupic nastepnego, bo te co masz *** nie urywaja.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Za 3200zł niedawno sprzedałem 11v7 w stanie lepszym niż sklepowy... Nikt poza mną ich nie dotykał...

Kolumny po prostu mi się nie podobały, eksponowane skraje pasma, brak średnicy. Poprzednie serie są jeszcze gorsze...

A jeżeli chcesz rzeczywiście ro***erdolić chałupę i ogłuszyć swojego ziomala Ryśka jak przyjdzie na browca to tylko 11v7. Nie ma nic z większym "pałerem".

Sam jestem na etapie poszukiwan kolumn w granicach 5tys. Latwo napisac ze uzywane w tej cenie sa wiele lepsze jak nowe. Sam jako fan uzywek doskonale to wiem. Ale problem w tym ze nie kazdy ma czas, checi i pieniadze zeby walic setki kilometrow tylko po to zeby posluchac kolumn ktore moze mi sie spodobaja, a moze bedzie to kula w plot. Teraz po weryfikacji rynku sam zaczynam sie zastanawiac nad nowymi, a i tak bede musial walic przez pol polski zeby odsluchac kilka konstrukcji odrazu za jednym zamachem. Ciezki orzech to zgryzienia, ale nie ma wyboru.

?👈

Sam jestem na etapie poszukiwan kolumn w granicach 5tys. Latwo napisac ze uzywane w tej cenie sa wiele lepsze jak nowe. Sam jako fan uzywek doskonale to wiem. Ale problem w tym ze nie kazdy ma czas, checi i pieniadze zeby walic setki kilometrow tylko po to zeby posluchac kolumn ktore moze mi sie spodobaja, a moze bedzie to kula w plot. Teraz po weryfikacji rynku sam zaczynam sie zastanawiac nad nowymi, a i tak bede musial walic przez pol polski zeby odsluchac kilka konstrukcji odrazu za jednym zamachem. Ciezki orzech to zgryzienia, ale nie ma wyboru.

nikt nie mowil, ze bedzie lekko ;-)

Ale ten koleś nie wybiera kolumn po odsłuchach, tylko po wielkości przetworników...

W Bydgoszczy mam sporo sklepów audio w tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdzie mam wszystkie modele, które mnie interesują. A z używek może coś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Bydgoszczy mam sporo sklepów audio w tym

Ukryta Zawartość

gdzie mam wszystkie modele, które mnie interesują. A z używek może coś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak zaczniesz sluchac to zobaczysz i skonkretyzujesz swoje wymagania, z taka wiedza bedziesz mial chyba ciut latwiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak zaczniesz sluchac to zobaczysz i skonkretyzujesz swoje wymagania, z taka wiedza bedziesz mial chyba ciut latwiej.

Wiem, ale tak Paradigmy mi w głowie bo ja lubię podbite skraje pasma i wycofaną średnicę

Wiem, ale tak Paradigmy mi w głowie bo ja lubię podbite skraje pasma i wycofaną średnicę

no to juz jak kto lubi.

mozesz tez poszukac posiadaczy interesujacych ciebie kolumn na forum i ewentualnie tak probowac odsluchiwac.

tak czy siak musisz troche na to czasu i pieniedzy poswiecic. jesli lubisz takie skrajne granie, to zagladnij tez do krytykowanego tu minima audio na gdanskiej w bydgoszczy, moze tam cie cos zainteresuje.

Ale problem w tym ze nie kazdy ma czas, checi i pieniadze zeby walic setki kilometrow tylko po to zeby posluchac kolumn ktore moze mi sie spodobaja, a moze bedzie to kula w plot. T

Nie wiem po jaką cholerę się tak upieracie do jeżdżenia i słuchania przed zakupem?! A co to ma wspólnego z późniejszym dźwiękiem w Waszym domu?! Inny wzmacniacz, inna akustyka. I tak inaczej zagra w domu.

Całe życie kupowałem bez odsłuchu i było dobrze. Jasne że czasami nie trafiałem, klocki się nie zgrywały, ale jeżeli cena zakupu była normalna, to sprzedawałem dalej bez żadnej straty.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie wiem po jaką cholerę się tak upieracie do jeżdżenia i słuchania przed zakupem?! A co to ma wspólnego z późniejszym dźwiękiem w Waszym domu?! Inny wzmacniacz, inna akustyka. I tak inaczej zagra w domu.

Całe życie kupowałem bez odsłuchu i było dobrze. Jasne że czasami nie trafiałem, klocki się nie zgrywały, ale jeżeli cena zakupu była normalna, to sprzedawałem dalej bez żadnej straty.

Czasem inaczej niż piszesz po prostu się nie da i nie ma się czego wstydzić. Wiele osób tak robi, ale za żadne skarby się nie przyznają na forum i innym zalecają koniecznie odsłuch pod karą chłosty ;)

Widzę, że masz normalne, życiowe podejście do audio :)

Popieram w 100%,możliwości zestawów i ich walory odsłuchowe należy tylko i wyłącznie sprawdzać u siebie, nie ma innej obcji, dlaczego ? Ano dla tego że nawet wybitne konstrukcje kosztujące po kilkaset tyś.po mimo swoich nie bywałych możliwości, potrafiły nie miło zaskoczyć niejednego słuchacza, testowane ,czy prezentowane w różnych warunkach.

Co do kupna nowych kolumn w przedziale 5zł oraz używek za 5 zł. To temat tabu. O tym trzeba przekonać się samemu.ale kupna nowych ,czy używanych paczek, trzeba podejmować z głową.

oczywiscie nie mam takiej wiedzy jak branza, ale czy nie przesadzacie czasem z tymi diametralnie roznymi wrazeniami po odsluchach w np. sklepie i u siebie w domu? przeciez, jesli bylismy zadowoleni z odsluchu w sklepie, to nawet jesli w domu nie bedzie tak dobrze, to wiemy, ze po spelnieniu kilku warunkow (np. polepszenie ciut akustyki) uda sie uzyskac podobny dzwiek do sklepowego.

z drugiej jednak strony przyznaje, ze tez robilem zakupy zdalnie liczac na to, ze jesli nawet strace przy odsprzedazy, to niewiele.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

My nie branża, a zwykli amatorzy :) Jedyny grat, którego odsłuch w sklepie ma jakikolwiek sens to kolumny, ale tylko po to, żeby złapać charakter dźwięku bo i tak wiadomo, że w domu będzie grało całkiem inaczej. Drugi przypadek kiedy odsłuch w sklepie ma sens to sprawdzenie czy wzmacniacz napędzi konkretne kolumny ale tu warunkiem jest podobny metraż pomieszczenia sklepowego jak u nas w domu. Reszta chodzenia i mantykowania po sklepach to zwykle zawracanie d... Lepiej już kupić w sieci, co i tak wszyscy robią :)

Natomiast znam przypadki odsłuchu w sklepie np. kabli kiedy gra cały przypadkowy dla klienta system a jemu wydaje się, że słucha tego jednego konkretnego interkonektu wpiętego gdzieś między CD a preampem lub sieciówki podpiętej do końcówki mocy :)

My nie branża, a zwykli amatorzy :) Jedyny grat, którego odsłuch w sklepie ma jakikolwiek sens to kolumny, ale tylko po to, żeby złapać charakter dźwięku bo i tak wiadomo, że w domu będzie grało całkiem inaczej. Drugi przypadek kiedy odsłuch w sklepie ma sens to sprawdzenie czy wzmacniacz napędzi konkretne kolumny ale tu warunkiem jest podobny metraż pomieszczenia sklepowego jak u nas w domu. Reszta chodzenia i mantykowania po sklepach to zwykle zawracanie d... Lepiej już kupić w sieci, co i tak wszyscy robią :)

Natomiast znam przypadki odsłuchu w sklepie np. kabli kiedy gra cały przypadkowy dla klienta system a jemu wydaje się, że słucha tego jednego konkretnego interkonektu wpiętego gdzieś między CD a preampem lub sieciówki podpiętej do końcówki mocy :)

myslalem, ze dyskusja dotyczy kolumn, stad moje przemyslenia ;-)

ps. kabli to ja nie slucham, czy w sklepie, czy poza nim

A szkoda, bo ostatnio stwierdzilem bardzo duze zmiany na kablu USB do dacka...

O ile pomiędzy xlr, a RCA różnic u mnie brak. Tak USB jest wykrywalny nawet dla kogoś z przeciętnym słuchem...

A szkoda, bo ostatnio stwierdzilem bardzo duze zmiany na kablu USB do dacka...

O ile pomiędzy xlr, a RCA różnic u mnie brak. Tak USB jest wykrywalny nawet dla kogoś z przeciętnym słuchem...

dzieki bogu sluch mam przytepiony, bo roznic nie slysze. o ilez spokojniej zyje ;-)

Nie swiruj. Pewnie brzmienie sie troche zmieni, ale charakterystyka pozostanie ta sama. Po drugie ja biore swoje graty.

Co Rafał pozbywasz się swoich 905?

Pewnie tak.

?👈

Jak ja słuchałem paradigmów 9v.7 na marantz 6005 i porównywałem z Monitor Audio analogiczny model i Zensor 7 od Dali, to paradigm wypadł najgorzej.

Jeśli to nie była akustyka pomieszczenia, to bas był bardzo dudniący. Grały górnym basem, mnie to męczy. W Zensorach scena była szersza i nie bylo dudnienia. W Monitor Audio podobnie.

Utwór, w którym kanadyjskie kolumny tak eksponowały górny dół, że im podziękowałem to GusGus - Magnified Love (President Bongo Instrumental Mix)

Wybrałem Zensory. W tej cenie, to imho dobry wybór.

Jednak za jakiś czas i tak je zmienię na Ikon 6 km2 ale nie ze względu na to, że są złe, po prostu Ikony to wyższy model ale i droższy.

Jakby ktoś był chętny na kolumny, to proszę o info.

A co jeśli można się spytać w nich Ci nie odpowiada?

W sumie sam nie wiem po co zmieniam :D. Dla zasady :) Chce cos lepszego poprostu. Chyba od 2 lat przestalem juz sluchac kabelkow i innego typu g.. Poprostu slucham muzyki i sprawia mi to przyjemnosc. Najbardziej w sumie mi brak gory, a wiem ze mzna wiele lpej i to nawet nizszym przedziale cenowym. Vifa DX nie jest zla, ale... Pojade do salonu, odlsucham kilka propozycji w tym Polskich i zobacze na czym stoje.

?👈

Bedzie ciezko. 905 to dobre kolumny.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

oczywiscie nie mam takiej wiedzy jak branza, ale czy nie przesadzacie czasem z tymi diametralnie roznymi wrazeniami po odsluchach w np. sklepie i u siebie w domu? przeciez, jesli bylismy zadowoleni z odsluchu w sklepie, to nawet jesli w domu nie bedzie tak dobrze, to wiemy, ze po spelnieniu kilku warunkow (np. polepszenie ciut akustyki) uda sie uzyskac podobny dzwiek do sklepowego.

Owszem, jeżeli np. wybierając w sklepie wzmacniacz, przytachasz swoje kolumny i źródło, to tak - ogólny obraz wyłapiesz. Ale też na 80%. A później te 20% i tak potrafią zamęczyć.

Satysfakcję zapewnia tylko zgranie się klocków. A to, można ocenić dopiero po kilku dniach słuchania. Czasami nawet kilkunastu.

Zdarza się, że po zmianie któregoś elementu toru łapiemy się na tym, że przestajemy lubić część naszej płytoteki, że podświadomie sięgamy np. po płyty z małymi składami. Znam osoby (ba, sam jestem tego przykładem), którym brzmienie sprzętu, w dłuższej perspektywie czasu, zmieniło gust muzyczny.

Często jest też tak, że ulegamy chwilowemu zachwytowi (kilku/kilkunastodniowemu). Zagra trochę jaśniej, już słyszymy nowe smaczki na starych płytach, już banan na twarzy. Ale czasami okazuje się, że np. po tygodniu, dwóch, słuchanie nowego klocka dziwnie męczy, czegoś jednak mu brakuje, coś tam w nim przeszkadza i z tęsknotą wspominamy dawny system. To z kolei jest powód, dla którego ZAWSZE najpierw kupuję nową rzecz a dopiero po dłuższym czasie, gdy mam 1000% pewności, że gra lepiej, sprzedaję starą.

Kiedyś miałem dwa wzmacniacze. Grały IDENTYCZNIE. Ten sam bas, to samo nasycenie, scena. Tylko, że słuchając pierwszego, miałem ochotę słuchać w nieskończoność a wystarczyło, że przełączałem na drugi i po godzinie miałem dość. Nigdy nie rozgryzłem co było tego powodem.

Takie CUŚ jest nie do wychwycenia w sklepie, dlatego w mojej ocenie, odsłuchy sklepowe czy w obcych nam pomieszczeniach, mogą dać tylko ogólne pojęcie o charakterze brzmienia.

Bedzie ciezko. 905 to dobre kolumny.

Wiem. Wiekszosc sprzedawcow i wogole ludzi kojarzy je z nizszymi modelami, ktore graja troche efekciarsko i odrazu proponuja AA itd. Odrazu widac ze nie mieli stycznosci z wyzszymi modelami. Nie moge glownie scierpiec tego podbitego basu i braku najnizszego o czym wspominalem. Te pomieszczenie mnie denerwuje wiec chcialbym cos mniejszego pokroju dali ikon 5, focal chorus 714 z przednim BR. Ale znow boje sie o reszte. Chyba ze pma-2000r jakos to ogarnie, bo dopiero dzis go bede mial. Choc watpie bym doznal raptem olsnienia z tym podbitym basem. Wieczorem sie okaze, jak bedzie lepiej poszujam do tego jakies daca ktory ma mniej dolu i moze cos z tego bedzie.

?👈

Znam osoby (ba, sam jestem tego przykładem), którym brzmienie sprzętu, w dłuższej perspektywie czasu, zmieniło gust muzyczny

Podpisuję się pod tą teorią nogami i rękami. Dopiero zaczynam przygodę z audio. Miałem zestaw Sony za około 1000zł (cd, tuner, kasety) , teść pożyczył mi ampli kina yamahy, niski model. Kupilem Zensory 7 i muzyka, ktorej słuchałem do tej pory jakoś mi nie wchodziła i nudziła mi się po minucie słuchania. Zauważyłem, że zaczęły mi się podobać spokojniejsze utwory nawet z zupełnie odmiennych gatunków muzycznych. Przestawiłem się i jestem zadowolony w gruncie rzeczy i to jest najważniejsze. Tym bardziej, że obiektywnie rzecz biorąc "nowa" muzyka jest ambitniejsza.

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.