Skocz do zawartości
IGNORED

Dac kwota 2500 - 3200

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w niedalekiej przyszłości mam zamiar dokupić DAC a który miałby polepszyć brzmienie mojego SR 7008 a zarazem wycisnąć wszystkie soki z moich słuchawek Audio Technica.

Tak więc mam AV Marantz Sr 7008 i kolumny Monitor Audio RX 8 brzmienie mojego zestawu jest w miarę poprawne ale wiadomo można lepiej napędzic moje kolumny i doszedłem do wniosku że zakup Daca z pre byłby rozwiązaniem na te chwile połowicznym bo wiem że Av jako końcówka mocy średnio by się sprawdzała, ale wzmak to miałby być później.

A teraz wymagania Daca

Ma.mieć b dobry przedwzmacniacz

Złącze toslink bo jako transport robiłby często med8er strumienioweiec

Możliwie najlepsze złącze USB ( transport laptop)

Maksymalnie dobrą dziurkę do podłączenia słuchawek jak wyżej Audio Technica ATH a900x

I ma.posiadać XLR bo w przyszłości chce zakupić jeszcze porządny wzmak stereo.

Posiadać obsługę DSD bo co prawda mało tego jest ale trzeba iść z duchem czasu

Teraz moje typy

Asus Xonar one MK II

Audiolab M dac większa kasa wiem ale może nawet używany bym wyłapał

Hegel HD 25. którego extrrmalnie ciężko zakupić

I ostatnio naczytalem się wiele dobrego o Audio Gd ( nie wiem jaki model)

Proszę o sugestie

W kwocie jak w.temacie ewentualnie jakiś mały margines

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

https://www.audiostereo.pl/topic/116323-dac-kwota-2500-3200/

Zwróć uwagę na ofertę Audio-gd, np. model NFB-28. Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, to ciekawe urządzenia, warto porównać z Asusem, Audiolabel czy Heglem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

HD-DAC1 to świetny przetwornik, ale nie ma XLR...

M-DAC? Jak najbardziej, jeżeli trafisz używany w tej cenie, bardzo fajne granie, wbudowany preamp, XLR-y. Jeżeli chcesz się przekonać jak brzmi to wpadnij do nas :)

Gość

(Konto usunięte)

Zwróć uwagę na ofertę Audio-gd, np. model NFB-28. Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, to ciekawe urządzenia, warto porównać z Asusem, Audiolabel czy Heglem.

No to urządzonko to już konstrukcyjnie i technicznie zaskakuje na maxa...

http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-28_4699.html

Zakładam, że przetwornik za 3000zł nie będzie podpinany pod Brystona, BAT-a czy inne naprawdę zbalansowane wzmacniacze. Jak jest desymetryzacja za wejściami to zazwyczaj zysków nie ma co najwyżej trochę inaczej.

Fajny jest ten Marantz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dopisz do listy Marantza HD-DAC1 i możesz skreślić wg mnie z tej listy M-DAC-a miałem oba i M-DAC niestety odpada w konfrontacji z Marantzem.

Moge to potwierdzic bo sluchalem wczoraj w bezposredniej konfrontacji.

M-dac - bardziej analogowy dzwiek, lekko nizej schodzacy bas, nachalne wokale

Hd-dac1 - scena znacznie lepsza, czarniejsze tło, odrobine wiekszy detal, wokale sa tam gdzie trzeba czyli nie za blisko nie za daleko, wieksze powietrze wokol instrumentow, wzmacniacz sluchawkowy jest genialny!

Iceman czy po wygrzaniu sa jakies zmiany? Jakby marantz zagral mi bardziej analogowo i schodzil nizej to dzis zdobilby moj salon.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Hd-dac1 - ....... wzmacniacz sluchawkowy jest genialny!

Producent określa go jako "wzmacniacz słuchawkowy z funkcją DAC". Pięknie wykonany klocek. Mnie jednak bardzie intereuje sekcja DACa. Czy ktoś porównywał HD-DAC1 w tej kategorii z innymi DACami? Jakie opinie?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Takiej opinii jeszcze nie widziałem. W jakim zestawie to grało?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mikel wygrzej go koniecznie. Wiele się już nie zmieni na to nie ma co liczyć natomiast będzie gładszy jeszcze a zmian na basie nie zauważyłem, ale też trochę ten przetwornik po macoszemu traktowałem jako dodatkowa zabawka w domu więc nie powiem do końca. W Marantzu jest świetny DAC kolega właśnie kupił go w miejsce swojego starszego daca który jakieś 8-10 lat temu kosztował 12 000zł. Nie było wyjścia Marantz dał o wiele lepszą górę i wgląd w nagranie oraz zdecydowanie szerszą przestrzeń. To nie jest gęsto grający DAC ale to też nie jest suchotnik ma neutralną barwę ale brzmi gładko i naturalnie. Na takim sygnale możemy zbudować później brzmienie jakie chcemy odpowiednią elektroniką i kablami. Jak dac jest gęsty i zamulony na starcie to później już niewiele da się zrobić tu wychodzimy od super przestrzeni i rozdzielczości, szybkości przy dobrej gładkości a co dalej z tym zrobimy zależy od nas. Wyjście słuchawkowe w Marantzu jest bardzo fajne ale to przede wszystkim DAC!

Dzięki czyli na razie go sobie jednak odpuszczę. Bas w mojej lampie schodzi nisko. Wiem bo słyszałem to z heglem. Być może zabrakło synergii w tym aspekcie. Czy brzmi gładko? Pewnie po wygrzaniu bardziej gładko. W kazdym razie audiolab brzmiał gładziej. Pewnie to kwestia upodobań.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

To też kwestia źródła z Auralic Aries jest mega gładko a z kompem z Daphile nie zrobionym specjalnie pod audio jest o wiele gorzej i już tej gładkości nie ma. Co do basu więcej basu to za dużo ! Marantz ma go minimalnie więcej co mój Auralic Vega a nikt nie twierdzi, że w Vedze jest za mało basu. Lampa pewnie ma go trochę dopompowanego i tyle.

Hd-dac1 - scena znacznie lepsza, czarniejsze tło, odrobine wiekszy detal, wokale sa tam gdzie trzeba czyli nie za blisko nie za daleko, wieksze powietrze wokol instrumentow, wzmacniacz sluchawkowy jest genialny!

Zaskakująca opinia. Jeśli M-dac brzmi bardziej analogowo od hd-dac1, to ten drugi musi być szalenie techniczny. Czy słuchałeś obydwa daki nowiutkie? Bo M-dac ponoć musi sporo pograć, by się ułożyć i pokazać, co potrafi.

A Marantz jakoś niesamowicie w pomiarach nie wypada. Można wierzyć, można nie wierzyć, ale skoro ostatnio panuje moda na ocenianie klocków po zdjęciach, to czemu nie brać tego pod uwagę. Tu dużo wykresów, link do tłumaczenia z francuskiego na angielski:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto zerknąć na "frequency responce" sekcji daka i "tone scan".

Ukryta Zawartość

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Obydwa w salonie wiec nowe czasem pogrywajace sobie. Moze po wygrzaniu marantza dzwiek bedzie bardziej płynny. Moze. Jakby byl taki teraz + nizszy bas to bylby moj jak pisalem wyzej.

.

Rozumiem. Ale co w takim razie w m-dacu najbardziej ci się nie podobało? Czy "nachalne wokale" oznacza, że odbierasz go jako mającego wypchniętą średnicę, czy takie ułożenie sceny, że wokale idą do przodu?

Wizualnie to Marantz obecnie jest numero uno. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Fajny jest ten Marantz.

Ukryta Zawartość

Osobiście wybrałbym jednak Pionka o którym nikt tu nie wspomniał :

Ukryta Zawartość

No i za 3.000 można go mieć :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wokale w mdacu sa dla mnie zbyt na sluchacza, do przodu, zbyt szczuple... Reasumujac drazniace (dla mnie). Wole jak sprzet pozostawia wokaliste na scenie jak robi to marantz np.

Pioneer tez piekny. Nie kupie jednak niczego na wyglad. Dzis po raz kolejny sie przekonalem ze warto osobiscie ze swoim sprzetem posluchac.

.

Wokale w mdacu sa dla mnie zbyt na sluchacza, do przodu, zbyt szczuple... Reasumujac drazniace (dla mnie). Wole jak sprzet pozostawia wokaliste na scenie jak robi to marantz np.

Pioneer tez piekny. Nie kupie jednak niczego na wyglad. Dzis po raz kolejny sie przekonalem ze warto osobiscie ze swoim sprzetem posluchac.

Ależ oczywiście, że tak, zawsze preferowałem taką opcję ale trudno będzie obecnie posłuchać tego Pionka w PL bo jeszcze nie trafiłem dilerka z tym sprzętem :-) ale spokojnie jest dostępny w DE :-) Na posłuchanie modelu N-70A zapraszam ale U-5 jeszcze nie mam :-).

Widzę że bez wizyty w salonie z własnymi słuchawkami się nie obejdzie.

Problemem jest to że w Toruniu nie mam gdzie najlepiej wypożyczyć sprzętu na odsłuchy.

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Ciekawostka. Marantz SA8005 jest jeszcze lepszy. Sporo lepszy. Nawet z pendriva gra niesamowicie. Po odsluchu tego CDka nie chcialem juz przedluzac odsluchu Hd-dac1 bo bylo jasne ze ten pierwszy jest wyraznie lepszy.

.

le trudno będzie obecnie posłuchać tego Pionka w PL bo jeszcze nie trafiłem dilerka z tym sprzętem :-)

zapowiedź?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.