Skocz do zawartości
IGNORED

Najtańszy sposób na przedsionek hi-endu :)

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

a jaki Polecisz dobry przedwzmacniacz z pilotem do 3 tyś?

Dobrym wyborem do BM5 MKIII byłby polski przedwzmacniacz pasywny Khozmo ( ma pilota ).

Ale tutaj uwaga:

tylko po złączach RCA . Dynaudio BM5 MKIII ma do wyboru gniazda XLR i RCA.

Jeśli chodzi o odsłuch w bok już takich odstępstw nie ma, głośniki nagłaśniają całe pomieszczenie, ale scena nie jest zbyt szeroka.

Powiedziałbym, że zawiera się pomiędzy kolumnami.

Scena w głąb za głośnikami jest kiepska i dla mnie to jest największy ''mankament'' tych głośników.

Dzięki za ciekawe uwagi, w dużej mierze potwierdzające moje obserwacje :) Może niedostatki sceny wynikają z DACa? Bo ja miałem w pamięci AP Tempo w tym samym pomieszczeniu i z niezłym wzmakiem - i scena w głąb nie była jakoś DUŻO lepsza, o ile w ogóle. No ten parametr w ogóle jest trudny do osiągnięcia (poza tym na niewielu nagraniach jest w ogóle zawarty). Natomiast co do sceny na boki - u mnie jest to obecne BARDZO zauważalnie! W testowym samplerze Chesky'ego gdzie są fajnie nagrane akustyczne składy jazzowe coś czasem gra naprawdę daleko "w bok" od głośnika. Ale to z Matrixem Mini-i Pro oraz z Heglem HD20. Teraz szykuję się na testy z Audio GD, który ma chyba lepszą sekcję preampu, niż te wymienione. Podzielę się spostrzeżeniami.

Jaki masz budżet, może nowość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Wygląda bardziej stonowanie. W instrukcji są jakieś pomiary:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie - to ciekawa nowość, na razie nie ma testów - słyszał ktoś? Jak się mają do Aeonów (które są chwalone za wiele rzeczy, ale na ogół nie za rozmiary sceny....)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrym wyborem do BM5 MKIII byłby polski przedwzmacniacz pasywny Khozmo ( ma pilota ).

Ale tutaj uwaga:

tylko po złączach RCA . Dynaudio BM5 MKIII ma do wyboru gniazda XLR i RCA.

ciekawi mnie bardzo jakby wypadły te Dynaudio z dedykowanym aktywnym subem - pewnie dźwięk nabrał by konkretnej masy i niskiego zejścia ? - a jeszcze pytanie jak taki sub się podłącza do tych aktywnych kolumn czy to raczej potrzebne są dodatkowe wejścia w przedwzmacniaczu?

Dzięki za ciekawe uwagi, w dużej mierze potwierdzające moje obserwacje :)

To ja dziękuję Tobie, za wpis, dzięki któremu wypożyczyłem te głośniki do domu i już u mnie zostały na stałe :-)

Będę czekał na Twoje spostrzeżenia z oceny Audio GD i ewentualnie innych sprzętów, które przetestujesz.

Pozdrawiam :-)

z dedykowanym aktywnym subem

Próbowałem ale Aeony z Ich Sub 10.

Łatwo podłączyć - każdy monitor ma wyjście XLR do suba.

Dźwięk ma lepsze wypełnienie, instrumenty grają lepszą barwą, przestrzeń zyskuje więcej głębii.

Z ostatniej prezentacji.

Na życzenie mojego gościa, który gra na akordeonie włączyłem muzykę z tym instrumentem. To był Guy Klucevsek. Rzadko słucham tej płyty. I nie pamiętam jej odtworzenia, by dynamika, skala instrumentów, praca miechów była taka jak na tym systemie: Aeon+Sub 10.

W okolicach cenowych Focali można zwrócić jeszcze uwagę na zbierające dużo pozytywnych opinii JBL LSR 305/308.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Nie wiem czy to bedzie miarodajne porownanie ,ale moja corka ma tannoye reveal 501A, i musze powiedziec ,ze podlaczajac pod moj pre manleya gra to na takim poziomie jak kosztuje, czyli na bardzo niskim.Oczywiscie uwazam ,ze za te pieniadze to sa bardzo dobre monitory np do kompa etc, ale w zadnym wypadku nie moge tego nijak porownac do nawet budzetowego hifi nie mowiac o hiend. Mialem juz sporo monitorow ze stajni dynaudio,oczywiscie nie aktywnych tylko "zwyklych",np focusy 110, focusy 140, contoury 1.1 i contoury 1.4, wszystkie nieporownywalnie lepsze od tych aktywnych. obecne tannoye lgm 12 sa generalnie slabsze na basie , ale z nieporownywalnie lepsza reszta pasma. wlasciwie to zaluje ze nie posluchalem dynek bma 5a, ktore sa rowniez nie takie drogie, ale boje sie ,ze mimo wszystko to nie jest poziom nawet domowego hifi.

Ale mam nadzieje ze sie myle , i bede mial okazje posluchac jakichs wybitnych monitorow studyjnych aktywnych, bo jesli by graly tak jak moj obecny sprzet to od razu wszystko wywalam i zostawiam monitorki z pre i zrodlem. Moze ktos podpowie co na prawde zrobi na mnie takie wrazenie, zeby caly oltarzyk wywalic i cieszyc sie wolna przestrzenia.Moze chwalone Adamy???

pozdrawiam

rs

Event Opal moglbys posluchac, Focal Twin6, nowe Genelec 8351, Neuman KH 310.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bede dzisiaj w sklepie to pewnie genelec uda sie posluchac ale jak nie wypozycza to to nie ma sensu.dzieki za podpowiedz.wyglada na to ze cena okolo 8 tys dol za pare.

Gość

(Konto usunięte)

w domu mam bez suba ale słuchałem ich w salonie z subem.

I faktycznie dodaje im muzykalności i miecha.

Też tak odebrałem rezultat włączenia sub-a. Jeżeli ktoś słucha rok, elektronikę lub duże orkiestry to Sub10 jest niezbędnym dodatkiem do AEON-ów. Moim zdaniem bardzo trudno będzie złożyć konkurencyjny zestaw z nowych klocków (IC+wzmacniacz+kable głośnikowe+kolumny pasywne) w podobnej cenie (ok. 11.000 PLN + kilkaset zł. za w miarę dobre XLR-y).

Haj end z pilotem od Microlaba za 4 złote

no wiesz..reszta pewnie hajendowa?

Widzę, że tego typu piloty to plaga, tutaj w DACu Fostexa za ~5k.

900x900px-LL-5515398c_P1010174.jpeg

ja dokładnie pytam o APS Aeon.

Zależy, czy grasz z pre, czy bez.

Jeśli bez, to ustawiasz w każdym z monitorów głośność za pomocą regulatorów czułości.

Z pre czułość ustawiasz na maksimum, a głośność regulujesz potencjometrem przedwzmacniacza.

Ciekawa recenzja największych APS-ów Trinity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro o APS-ach mowa -

od dzisiaj słucham nowych Klasik - ów.

Ukryta Zawartość

Nawiązują gabarytami do wycofanego modelu IO.

Różnią się jednak brzmieniem od IO. Na korzyść.

Oczywiście muszę odczekać aż dojrzeją tzn się wygrzeją.

Ale mogę już po pierwszym dniu określić charakter ich grania.

Posłuchałem między innymi płyty Latino Blue - składanki Blue Note a. Krążek z muzyką instrumentalną z mnogimi instrumentami dętymi, wszelakimi bębenkami i perkusjonaliami.

Obawiałem się dęciaków - jak wypadną Przede wszystkim nie drażniły. Było dobrze pod względem barwy, lokalizacji na scenie. Scena szeroka z gradacją planów wgłąb. Miłe zaskoczenie.

Spróbowałem jeszcze bardziej wymagającej płyty:

Donald Byrd AND 125th STREET, N.Y.C.

Funkowe klimaty z wokalami, duże instrumentarium.

Myślałem, że Klasiki polegną na tym materiale.

Tak się nie stało!!

Radziły sobie z basowym groovem i wokalami i sekcją dętą jednocześnie. Z pewnością o wiele lepiej niż ich poprzedniczki IO, które miały większe ograniczenia na dole pasma.

Monitory Klasik grają dużą sceną z bardzo dobrą górą pasma, co je wyróżnia na tle innych konstrukcji APS-a, ciekawszą średnicą od opisywanych przeze mnie Dynaudio. Dźwięk jest spójny.

Oczywiście ustalę wysokość podstaw pod te monitory, ale tak jak wcześniej pisałem jest to konieczność dla każdych monitorów !

Ukryta Zawartość

a czy Audiolab CDQ jest też tak samo dobry jako pream jak wersja DQ?

CDQ to w zasadzie DQ z wbudowanym dodatkowo transportem CD, więc teoretycznie preamp powinien być identyczny.

Skoro o APS-ach mowa -

od dzisiaj słucham nowych Klasik - ów.

Wg. instrukcji niezłe zejście mają do 37Hz (przy -3dB) i dosyć wysoki podział przy 3,2kHz. Jak to się ma do rzeczywistości?

elektrykk

To zejście słychać - szczególnie w ustawieniu woofera extanded. W takim też słuchalem. Jest też flat i jeszcze jedno, z którego należy korzystać, gdy monitory ustawione są blisko ściany (wylot bassreflex jest do tyłu).

Cięcie wysoko ma sens w tym przypadku - mówię o dobrej średnicy i przedstawieniu przestrzeni.

Mam wrażenie dobrych proporcji w dźwięku. Nic się nie narzuca - żaden podzakres nie dominuje.

• 3 tygodnie później...

Porównania APS Klasik, Aeon i Coax+sub:

Ukryta Zawartość

PS. Pytanie czy taki DAC Matrix Mini-I Pro (fajny, bo ma pilota) nie będzie mezaliansem z Klasikami?

Ukryta Zawartość

ciekawe

ja brzdąkam już tydzień na focalach a65

basu nie brakuje zdecydowanie, zresztą akustyka podbija go w..przedpokoju..dodatkowo lewa kolumna wypełnia bardzo niskim tonem narożnik, niestety poza firaną nieosłonięty..ale jak się stanie za monitorem to czuć w uszach ciśnienie, a słucham niezbyt głośno, max 30%

cos musze pokombinować, może z dogięciem kolumn nieco na zewnątrz, wyjść z trójkąta, nie wiem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.