Jump to content
IGNORED

AKAI GX-75 vs GX-75 MKII

Vonda

Recommended Posts

Do znawców:

- czym w/w się różnią ?

- jakie były ich ceny ?

- czy był okres kiedy były sprzedawane równolegle ?

- jak z trwałością ?

- sugetywne opinie o jakości i jakości dźwięku ... itp.

- a jak w stosunku do GX-95 ?

- jakieś dobre linki do testów, opisów, opini ...itp - niewiele ciekawego znalazłem (niwstety interesują mnie głównie strony w języku angielskim i oczywiście polskim ;-) - na innych mogę co najwyżej pooglądać obrazki ;-)))

Może komuś się zechce odpowiedzieć... ;-)

Z góry dziękuję ...

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do znawców:

- czym w/w się różnią ?

MK II MIAŁ DODATKOWO STABLIZATOR TAŚMY + W WYPOSAŻENIU STD PILOTA (W PIERWSZEJ WERSJI : RC ZA PDOPŁATĄ)

- jakie były ich ceny ?

PIERWSZA I DRUGA WERSJA MAIŁA TAKĄ SAMĄ: 1000 DM - W POLSCE WG KURSU DM (STARTOWAŁ OD OK 6 MLN KOŃCZYŁ NA OK 9,9 MLN)

- czy był okres kiedy były sprzedawane równolegle ?

JEŻELI NAWET TO BARDZO KRÓTKO. TO BYŁ OKRES (POCZĄTEK LAT 90-TYCH) KIEDY TEN MODEL SPRZEDAWAŁ SIĘ DBD.

- jak z trwałością ?

WIELU MOICH ZNAJOMYCH DO DZIŚ ICH UŻYWA - BEZ ZASTRZEŻEŃ.

PRACOWAŁY TAKŻE W "NAGRYWALNIACH CD" - TAM NIEŹLE DOSTAWAŁY W KOŚĆ I MOGŁY SIĘ ZDARZAĆ PROBLEMY, ALE W NORMALNYM UŻYTKOWANIU I...... BEZ INGWERENCJI UŻYTKOWNIKA W SKOS GŁOWICY NIE POWINNO BYĆ PROBLEMÓW.

EGZEMPLARZE, KTÓRE KTOŚ STARAŁ SIĘ ULEPSZAĆ POPRZEZ REGULACJE, ERZADKO UDAWAŁO SIĘ "PRZYWRÓCIĆ DO CAŁKOWITEJ SPRAWNOŚĆI" - MOGŁY SIĘ ZDARZYĆ PROBLEMY Z KALIBRACJĄ

- sugetywne opinie o jakości i jakości dźwięku ... itp.

SUGESTYWNE? ?? SUBIEKTYWNIE TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH ŚREDNIO-BUDŻETOWYCH MAGNETOFONÓW

- a jak w stosunku do GX-95 ?

W 95-CE DODANO "PLASTER MIODU" W CELU STABILIZACJI MECHANIZMU. RÓŻNICE W DŹWIĘKU? NIEZAUWAŻALNE. RÓŻNICA W CENIE 300 DM (CENA KATALOGOWA GX-95 - 1300 DM).

SPRZEDAŻ 95-KI NA RYNKU POLSKIM BYŁA SYMBOLICZNA W STOSUNKU DO 75-KI.

- jakieś dobre linki do testów, opisów, opini ...itp - niewiele ciekawego znalazłem (niwstety interesują mnie głównie strony w języku angielskim i oczywiście polskim ;-) - na innych mogę co najwyżej pooglądać obrazki ;-)))

NIE ZNAM

Może komuś się zechce

ZECHCIAŁO SIĘ. POZDRAWIAM

Hidden Content

Jeśli znasz angielski, to korzystając z Babelfisha możesz przetłumaczyć blok tekstu (drugi link, górne okienko) lub nawet całe strony (w drugim okienku podaj adres) właśnie na angielski. Chcesz z japońskiego, nie ma problemu.

Oczywiście można tłumaczyć tylko fragmenty podane w ASCII.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

TK -> tak z ciekawości - co ma regulacja skosu głowicy do trwałości ?

A tak apropos to wielką zaletą GX-75 mkII (z takowym mam doczynienia) jest dobra jakość nagrania na różnych typach kaset . Np. taki sporo droższy Sony TC-K6ES nienajlepiej sobie radzi na tanich żelazówkach . Akai nie ma z nimi większego problemu . Oczywiście lepsze kasety są wskazane (poprawa jest słyszalna ale 75 nie degraduje tańszych tak mocno jak wspomniany Soniak)

A tak ogólnie to popieram TK , że jeśli nie był grzebany i właściciel dbał o niego to może jeszcze pograć parę ładnych latek .

Co do stron gdzie są dostepne instrukcje / informacje odnośnie 75-tki jest kiepsko . Sam szukałem w sieci i nic ciekawego nie wynalazłem .

A stabilizacja w mk II działa naprawdę nieźle . Akai w mk II rozwiązał tor przesuwu taśmy bardzo inteligentnie -> praktycznie nie ma możliwości pogięcia taśmy ( w innych deckach zmieniaując skos głowicy było o to bardzo łatwo )

pzdr

Artur

Hidden Content

---> ALBERTINI

z trwałością - niewiele

z niemożliwością ustawienia prądu podkładu - bardzo dużo

chodzi o to, że egzemplarze, w które ingerowano - trudno było doprowadzić do porządku w serwisie - a podczasz kalibracji działy się różne dziwne rzeczy (czytaj: układ wariował)

Hidden Content

Serwisy autoryzowane są często nędzne, różni dyletanci tam pracujący radzą sobie tylko z telewizorami, a najprostszej usterki w wysokiej klasy audio nawet nie potrafią zauważyć. Poprawna regulacja skosu głowicy w Akajcach dla świadomego użytkownika to jest kilkanaście sekund, chyba że wcześniej ktoś coś mocno pogiął.

Hidden Content

- byłbym bardzo wdzięczny - mój adres: planar5@poczta.fm-z góry dziękuję !!

- wielkie dzięki, ze Ci "się chciało" - krótko ale treściwie ... troszkę mnie przestraszyła Twoja informacja o "NAGRYWALNIACH CD" - juz zdążyłem zapomnieć, że coś takiego było ... ale "na zachodzie" chyba to tak nie działało ? ;-)

Co do opini oczywiście chodziło mi o "subiektywne" ;-)) - taka wpada ... ale oczywiście "sugestywne" bardziej zadziałają ... ;-)))

I jeszcze jedno :

Na co zwrócic uwagę przy zakupie takiego 20 latka ? , jak sprawdzić czy była "ingerencja" , spr właściwy "slos głowicy" /dysponuję taśmami nagrywanymi na tylu różnych magnetofonach, ze nie wiem które są nagrane "dobrze" na neutralnych/fabrycznych ustawieniach .../

Hidden Content

Z tego co pamiętam Akai GX 95 miało w stosunku do GX 75 o 2 Hz niższe pasmo na metalu, tj. od 18 Hz. Reszta była identyczna. Osobiście polecam niepozornego Nakamichi BX 300 E.

Hidden Content

>Vonda-wysłane

>Audiofil

Te 2 Hz to jedyna różnica wg katalogu.

W rzeczywistości te same modele mogą się trochę różnić-

-np. GX-75 MKII ma w instrukcji obsługi trochę inne parametry niż w katalogu

(sygnał/szum o 1 dB gorszy za to pasmo zaczyna się na wszystkich taśmach od 15Hz,

a na taśmie metalowej kończy 1 kz wyżej)

Hidden Content

Zgadza się. Teoretycznie wszystko było identyczne oprócz ceny. Zależy jeszcze w jaki katalog zerkniemy. Pytanie, czy pod czas produkcji skośnoocy nie przykładali sie bardziej do produkcji wzorca GX 95. Może selekcja elementów była lepsza ? Nie wiadomo. Osobiście bym wybrał flagowca.

Hidden Content

Vonda - zastosuj stare metody Indian amazońskich :

1. sprawdź stan śrubek ( czy farba nie zdarta , czy wszystkie takie same itd.)

2. zdejmij klapkę od kieszeni taśmy (zarówno w 75 jak i mkII schodzi bez najmniejszego problemu) i popatrz na stan głowic , wałków przesuwu i śrubek utrzymujących skos

3. weź czystą kasetę , słuchawki i nagraj coś ze źródła porównując przy użyciu przycisku monitor czy sygnał nagrany jest identycznie rozłożony jak oryginalny (najlepiej na wejściu CD direct) . Ja przy pierwszym kupowanym Akajcu 75 miałem taki numer , że kanały były wręcz odwrócone !!! (przy CD direct nie ma możliwości pomylenia kabli ). Ktoś nieźle musiał w środku pokręcić .

Taśmami nagranymi na innych deckach w żaden sposób się nie kieruj .

Hidden Content

--->Vonda

TK> - wielkie dzięki, ze Ci "się chciało" - krótko ale treściwie ... troszkę mnie przestraszyła Twoja informacja o "NAGRYWALNIACH CD" - juz zdążyłem zapomnieć, że coś takiego było ... ale "na zachodzie" chyba to tak nie działało ? ;-)

CHYBA NIE DZIAŁAŁO

I jeszcze jedno :

Na co zwrócic uwagę przy zakupie takiego 20 latka ? , jak sprawdzić czy była "ingerencja" , spr właściwy "slos głowicy" /dysponuję taśmami nagrywanymi na tylu różnych magnetofonach, ze nie wiem które są nagrane "dobrze" na neutralnych/fabrycznych ustawieniach .../

SPRAWDŹ CZY DAJE SIĘ AUTOMATYCZNIE KALIBROWAĆ RÓŻNE TAŚMY

Hidden Content

--->AUDIOFIL

Zgadza się. Teoretycznie wszystko było identyczne oprócz ceny.

RÓŻNICA: PATRZ WPIS POWYŻEJ (PLASTER MIODU) + OCZYWIŚCIE DESECZKI (CIĘŻKIE I KOSZTOWNE) JAK DO KAŻDEGO ELEMENTU SERII REFERENCE

Zależy jeszcze w jaki katalog zerkniemy. Pytanie, czy pod czas produkcji skośnoocy nie przykładali sie bardziej do produkcji wzorca GX 95.

SKOŚNOOCY PRZYKŁADALI SIĘ DO OBU MODELI

Może selekcja elementów była lepsza ? Nie wiadomo. Osobiście bym wybrał flagowca

KWESTIA GUSTU

Hidden Content

-> TK

Miałem na myśli istotne elementy, które mogą wpływać na właściwości soniczne konkretnego modelu. Obowiązuje aż taka drobiazgowość ?

Mnie osobiście nie było na lini produkcyjnej AKAI. A Ty TK byłeś ? Wiem jak wygląda produkcja samochodów jednego z koncernu. Podzespoły do S-klasy są objete bardziej restrykcyjnymi normami niż to samo przewidziane do C-klasy. To dlaczego miało być inaczej w elektronice. Są to tylko domniemania, może jednak słuszne.

Pozdrawiam.

Hidden Content

Tez bylem niegdys bardzo szczesliwym posiadaczem 75-tki. Z tego co ja kiedys gdzies wyczytalem, to GX-95 byl skladany z wieksza dokladnoscia (czesciowo recznie) z bardziej wyselekcjonowanych elementow. Chociaz w testach oba modele byly na rownym poziomie. No i 95-tka ma ladne drewniane boczki :)

Hidden Content

-> TK

Miałem na myśli istotne elementy, które mogą wpływać na właściwości soniczne konkretnego modelu. Obowiązuje aż taka drobiazgowość ?

Mnie osobiście nie było na lini produkcyjnej AKAI. A Ty TK byłeś ?

NIE. NIE BYŁEM

MIAŁEM DO CZYNIENIA Z KILKOMA 75-KAMI I 95-KAMI.

Wiem jak wygląda produkcja samochodów jednego z koncernu. Podzespoły do S-klasy są objete bardziej restrykcyjnymi normami niż to samo przewidziane do C-klasy.

W PRZYPADKU AKAI GX 75 vs GX 95 NIE MA DYSPROPORCJI KLAS TAKIEJ JAK W PODANYM PRZEZ CIEBIE PRZYKŁADZIE SAMOCHODOWYM

To dlaczego miało być inaczej w elektronice.

Są to tylko domniemania, może jednak słuszne.

Pozdrawiam

TEŻ POZDRAWIAM

Hidden Content

Widzę, że dobrze oriętujecie się w kwesti kaseciaków, mam takie pytanie, czemu tak mało firm stosowało u siebie dbx, np: chyba Nakamichi nie ma w swej ofercie żadnego graja z tym systemem, Marantz miał, Technics też, ale były to pojednycze egzemplarze, nie mówie o szpulowcach bo widziałem kilka modeli z dbx'em. Pytam z ciekawości bo chyba jest to najlepszy system odszumiajacy taśmy.

Hidden Content

Cóż Panowie, cofnęliśmy się do czasów w które już nigdy nie wrócą. Przyjemnie mieć sprawny relikt dawnej epoki. Szkoda, że tyle osób z pogardą patrzy na rejestratory analogowe. Pamiętacie jak różnie potrafiły brzmieć kasety ??? A zabawa z kalibracją ...

Pozdrawiam gorąco.

Hidden Content

Ba! A propos kalibracji i roznych kaset: na "Akaju" najlepiej brzmialy TDK SA i MA. Brzytwa! Calkiem porzadnie tez nagrywal na FUJI JP-IV. A co do dbx-a, to jeszcze Telefunken stosowal w swoich deckach ten system. A Technics wcale nie uzywal tego tylko w pojedynczych egzemplarzach. Prawie cala seria RS-B x05, 965, dwukaseciaki, np:RS-TR 555, itp, itd. Bylo tego troche, ale dbx nie byl kompatybilny miedzy roznymi egzemplarzami i wprowadzal calkiem spore znieksztalcenia. Dzwiek brzmial jakos nienaturalnie - mocno metalicznie, dynamicznie i bez szczegolow. Czasem to sie nawet podobalo, w zaleznosci od rodzaju muzyki.

Hidden Content

>Momok

Takie parametry można było osiągnąć:

S/N nieważony/ważony 54 dB/58 dB (bez dbx) i 90 dB/95 dB (z dbx)

THD 1.3% (@ 400 Hz, poziom 0 dB)

Przesłuchy (dla 1 kHz) 50 dB (bez dbx)/ 70 dB (z dbx)

Dźwięk nagrany na taśmy, przy użyciu układu kompandorowego dbx, podlegał silnej kompresji przy nagraniu i dekompresji przy odtwarzaniu. Tak spora ingerencja w zapisywany na taśmę sygnał powodowała, że magnetofon z dbxem odtwarzał dobrze tylko kasety które na nim zostały nagrane, a więc były kłopoty z kalibracją układu, a tym samym kłopoty z wymiennością nagrań. Kompandorowe systemy miały spore kłopoty z szybko zmieniającym się lub zanikającym dźwiękiem i wtedy można było usłyszeć jak układ kompandorowy wprowadza modulację sygnału. Potem przyszły: CD, DAT, MD, meteor Philipsa - DCC z lepszym stosunkiem S/N i kaseta wycofała się na z góry upatrzone pozycje i tam sie okopała. Jednak zaczyna już dogorywać, bo ostatnio ceny cyfrowo sterowanych b. płaskich walkmanów poleciały w dół o jakieś 50%. Na naszych oczach wymiera przedostatni przedstawiciel analogu.

Hidden Content

panda : dzieki wielkie !

albertini : dzięki za rady ... Wodzu ...

TK: "SPRAWDŹ CZY DAJE SIĘ AUTOMATYCZNIE KALIBROWAĆ RÓŻNE TAŚMY" taaa... tylko widzisz ... ostatni mój kaseciak to był deck UNITRA ZRK M9115 ;-)) two DC motors , full soft tuch .. !!;-))) i tam jak by to powiedzieć ... nie było chyba czegoś takiego jak automatyczna kalibracja taśmy ... więc jak widać jestem całkowitym laikiem ... - help

Może ktoś zna jakiś dobry link - gdzie można poczytać o regulacji "bias" itp itd ... ;-))

(nawiasem mówiąć właśnie go /ZRK 9115/ chciałem wepchnąć mojemu duuuuzo młodszemu braciszkowi - tylko okazało się, że ze straości rozpadł się pasek oprzenoszący napęd z jednego z silników na wałek .. - nie wie ktoś gdzie /najchętniej w małopolsce/ mozna jeszcze coś takiego dostać ?)

Hidden Content

Vonda - co do kalibracji w Akajcu to spoko - jest prosta i intuicyjna .

Włączasz przycisk CAL. i wyskakuje Ci skala - Bias i Level . W obu jest jakaś czerwona strzałka pokazująca gdzie powinien znaleźć się poziom sygnału . Pod wyświetlaczem masz dwa pokrętła - ... Bias i Level . Of course kręcisz tak , żeby było przy czerwonej strzałce .

Jeśli się uda to już prawie jesteś w domu . Potem coś nagraj i sprawdź za pomocą funkcji monitor czy jakość jest porównywalna z sygnałem pochodzącym z CD . Jesli powtórzy się na 2-3 kasetach to raczej napewno wszystko jest OK . Jeśli natomiast coś będzie spieprzone , to poziom będzie niestabilny ( znaczy się obserwowany poziom na wskaźnikach będzie niestabilny ) a nagranie będzie różniło się jakościowo znacząco od oryginału ( wtedy znaczy , że - albo jak TK pisał - skos głowicy jest źle ustawiony , albo , że ktoś tam nieźle kombinował )

Jeśli nawet wciąż to brzmi dziwnie , to jak dostaniesz magnet do ręki to w pół minuty złapiesz o co biega . Pozdrawiam i miłego słuchania klasyka ...

Hidden Content

• Redaktorzy

Vonda, też miałem taki!! Sto pociech było, kiedy niechcący nacisnęło się (np. Junior nacisnął) dwa klawisze na raz. Całe ustrojstwo zacinało się i trzeba było serwis odwiedzać.

Hidden Content

albertini : dzięki - to chyba rzeczywiście instrukcja "kroko po kroku" - piszę "chyba" bo pewnośc będę miał jak "dostanę magnet do ręki" ;-))

jozwa maryn : mam nadzieję, że piszesz o ZRK 9115 - nie o GX75 ;-))? pytam bo akurat takiego problemu /serwis/ to z nim nie miałem ...

Hidden Content

Chciałbym dodać, że na niektórych rodzajach taśm pozytywne efekty przynosi kalibracja nieco inna niż pokazują wskaźniki, które są w tym wypadku również cenną pomocą. Ale to już Ci wyjdzie w praktyce...

Hidden Content

Mc Gyver-->

Zgadza się. Często warto dodać +1 + 2 dB ponad wskaźnik. Zależy także od taśm.

Vonda-->

Mam nadzieję, żę egzemplarz, do którego "przyumierzasz się" jest ok. Miłej zabawy!

Hidden Content

• 7 months later...

Witam,mam pytanie dotyczące tego tematu:

- jak wyglądała hierarchia deck-ów Akaia?(tej serii) rozumiem,że GX-95 był modelem wyższym od GX-75 (?) czy nad 95 był jeszcze jakiś model ?

I jeszcze jedno pytanie:

- ile na dzień dzisiejszy warto zapłacić ( aby nie przepłacić) za GX- 95 ewentualnie 75 ?

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.