Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn pod wzmacniacz

High

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Został mi podarowany koń : amplituner Grundig cinio AVR 5200 DD. 4/8ohm, 650W max., 5.1.

Chciałbym do niego dobrać na początek kolumny stojące lub monitory 2 szt do słuchania stereo lżejszego rocka z naciskiem na czysty wokal , średnie i wysokie tony - Czystość i głębia dźwięku w tym zakresie to dla mnie priorytet.

Pomieszczenie 45m2, surowe ściany, jedna kanapa - dźwięk sie trochę odbija, bede to ewentualnie wygłuszal po zakupie i dostosowywał pomieszczenie pod słuchanie muzyki. Przygotowałem po dwa kable do każdej z kolumn.

Proszę o dwie sugestie w cenie ok 1500zl i 2500zl odpowiednio.

Mnie osobiście podobał sie focal alpha 65 - monitory opisane zreszta na tym forum, ale czekam niecierpliwie na wasze odkrywcze sugestie.

Dodam ze jestem laikiem w zakresie.

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/116358-dob%C3%B3r-kolumn-pod-wzmacniacz/

Witaj,

monitory do Twojego pomieszczenia będą zdecydowanie za małe, musisz skupić się wyłącznie na kolumnach podłogowych.

Z fabrycznie nowych produktów proponuję polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25 lub jeszcze lepiej (ze względu na wielkość pomieszczenia) Sapphire 31. Będzie to odpowiednia kolumna do Twoich gatunków muzycznych, idealnie sprawdzi się także w Twoim pomieszczeniu.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jak podpowiada q 21 monitory do 45m, odpadają. Co kolumn nie wiem jaką chataktersytkę ma ten grundig. Ale dzwięk który opisalaś mogą Ci dać Boston Acoustics a 360. To kolumny trójdrożne, z ladodnym i pełnym dzwiękiem. Proponowane pylony są ciekawą żywą opcją, ale z ostrą elektroniką może być trochę jazgotliwie. Wszystko zależy od wzmacniacza. Najlepiej bierz go pod pachę i do salonu na odłsuch.

Mam ambitny plan, aby za jakiś czas (mam nadzieję za miesiąc) kupić jakieś monitorki lub kolumny, ale mam problem mianowicie mój amplituder (tak to się nazywa? Mam wieżę X-HM11) ma moc 2x15, a większość monitorów/kolumn ma minimalną moc 20. Tu się pojawia pytanie, czy jak będę miała mocniejsze głośniki się coś stanie? Logiczne, że gdyby amplituder (?) miał 50, a głośniki 30, to mogłoby się coś spalić, ale w drugą stronę, to chyba aż tak źle nie będzie, nie?

Jak ktoś zna dobre strony, gdzie jest napisane coś o głośnikach/kolumnach/monitorach to byłoby fajnie gdyby podał link. Wyszkolę się i nie będę tak często zadawać dziecinnych pytań. ;-)

Pozdrawiam

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Tzw moc kolumny to parametr mówiący o tym, ile mocy mozna jej dostarczyc zeby zagrała w "trybie ciągłym" bez uszkodzenia ( moc znamionowa, rms, iec). Inne "rodzaje" mocy, typu muzyczna, peak, itp to bzdury. Kolumny o wiekszej mocy będą grac normalnie z "mniejszym" wzmacniaczem, jednak gdy roznica bedzie zbyt wielka ciężko bedzie je "rozbujać". Jak będę przy kompie podeslę Ci linka do ciekawego artykułu na ten temat (piszę z telefonu).

Kto chce się "dokopac" do skanu, niech w wyszukiwarce przejrzy moje wpisy- około tydzień temu zamiiescilem artykol "Czemu milkną glosniki" z "Estrada i studio", w ktorym opisano pułapki nieprawidlowego doboru głośnik-wzmacniacz i jak się ich wystrzegać.

Proszę, oto artykuł:

Szkoda, że podczas dodawania załączników zmniejsza ich rozmiar, ale można zapisać i czytać z przeglądarki zdjęć- będzie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-0-03423500-1418487986_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupić jakieś monitorki lub kolumny

Potrzebujesz kolumn łatwych do wysterowania. Wszystko jedno czy monitory czy podłogówki - jeżeli pokój jest mały to mogą być monitory, jeżeli większy niż ok 16 mkw to podłogówki.

Kolumny do słabiutkiego wzmacniacza powinny być 8 Ohmowe (większość producentów jednak kłamie i kolumny 4 Ohmowe sprzedaje jako 8 Ohmowe lub 4-8 Ohm, co na jedno wychodzi). Twoje kolumny powinny mieć prawdziwe 8 Ohm.

Powinny też mieć wysoką efektywność tzn. pow. 90 dB / 8 Ohm.

Wtedy możesz słuchać głośniej bez obawy że spalisz głośniki albo wzmacniacz.

Kup coś taniego. Zamiast wydawać pieniądze na droższe kolumny do tej wieży (co nie ma sensu), pomyśl czy nie wymienić za te pieniądze od razu wzmacniacza - dobry używany wzmacniacz można już kupić za ok 500 zł.

Nie mam tyle kasy. Ale mogę poczekać i uzbierać na coś porządnego. To chyba nie problem, wbrew pozorom nie jestem strasznie niecierpliwa i potrafię myśleć racjonalnie. Mam jakieś 12-13 metrów kwadratowych powierzchni. A bezprzewodowe monitorki mają sens? Mam dość mało logicznie ułożone gniazdka i skośny sufit oraz okno balkonowe, co utrudnia możliwość manewrów meblami ;-)

Coś taniego czyli ile? Rozumiesz, że jest to pojęcie względne. Chodzi o przedział, między 500, a 1000 czy od 1000 w górę? Tak orientacyjnie ;-)

A ten mój element wieży, który najprawdopodobniej jest amplituderem to taki szajs? Myślałam, że jak kupię nowe lub nowe-stare monitorki to będzie problem z głowy. Nie mówię tu o super sprzęcie, tylko o znacznie lepszym niż ten co mam.

A coś w tym stylu będzie OK?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

>Keef98

Monitorki bezprzewodowe nie mają sensu. Piszesz, że masz niewygodnie ulozone gniazda, więc jak chcesz je zasilać? Poza tym są droższe od tradycyjnych a moim zdaniem ich "bezprzewodowosć" nie rekompensuje tej roznicy w cenie. Kup tanio jakieś w miarę poprawne kolumny (jak pisał kolega 8ohm) nie zwracając szczegolnej uwagi na skutecznosc, bo przy 8ohmach na pewno nie uda Ci się znaleźć takich powyzej 85dB (chyba, ze za parę tysi). Jak to zrobisz, zacznij zbierac kaskę na coś powazniejszego.

Do 13 mkw nastaw się na małe, dwugłośnikowe podłogówki. Koszt za używane ok 700 zł. Jeżeli dokupisz do nich wzmacniacz za 500 zł to już nie musisz się trzymać 8 Ohm.

Odsłuchałem parę modeli kolumn w podanym przedziale cenowym do 2500zł z moim ampli, niestety jeszcze nie zdążyłem tych polecanych.

Na końcu jeszcze chciałem posłuchać kolumn o 1500zł droższych - Focal Chorus 716v i.. te poprzednie przestały nagle dla mnie mieć sens, różnica dla mnie jest tak drastyczna, że raczej podniosę budżet do 4000zł. Czy ktoś z was ma do zaproponowania jakaś ewentualną alternatywę do odsłuchania ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.