Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz + Końcówka mocy dla Dali IKON 6

maciek06

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Tak sobie myślę, czy w budżecie 3000-3500zł. Jest sens szukać rozwiązania przedwzmacniacz + końcówka ? A w przyszłości rozbudowanie o dual mono ? Czy lepiej jednak dalej pozostać przy poszukiwaniach jakiejś integry ? A propos do sprzedania mój aktualny Vincent SV-236 :)

citation 21 plus citation 22. jak bys mial dwie 22 to mozna je przelaczyc w mostek i dac takie dwa.Poza tym pojedynczy citation 22 tez jest dual mono 2 x 230w - i tak starczy..

Dobre monobloki to świetne rozwiązanie. Ale trzeba uważać bo wiele starszych końcówek mocy jest raczej kiepskiej jakości. Najlepsze HK Citation to XX i X-1.

Zmostkować można Rotele RB-3 albo RB-6. Przy zmostkowaniu dają 180 W na kanał - ale impedancja kolumn wzrasta wtedy do 8 Ohm - więc nie jest to rozwiązanie dla każdych kolumn.

Można również trafić Audiolaby albo świetnie grające AVM Evolution czy Crimsony.

Tak naprawdę to najpierw trzeba coś utrafić i wtedy dopiero sprawdzać czy to dobre ...

Natomiast monobloki jako samo rozwiązanie - są na pewno dobre.

Czołem,

1. Popieram wypowiedź jaustasa w jednej kwestii: newralgicznym układem wzmacniaczy są sekcje przedwzmacniacza.

2. Co do ogólnej koncepcji to nie ma nic za darmo - jeśli chcesz mieć przedwzmacniacz + 2 mono końcówki (lub zmostkowane do mono), to aby ta zabawa miała jakikolwiek sens musisz mieć min. 3000 za każdy element + min. 2000 pln za 2 pary kabli RCA (zamiast jednej) - czyli jakieś drobne 11000. Przy twoim budżecie, śmiem twierdzić, że ten eksperyment nie ma sensu (nawet z 2giej ręki).

3. Godny uwagi sprzęt "rozwojowy" to np. francuski Atoll (szczególnie końcówki Am80se, Am100se - stereo, przygotowane do mostkowania) lub brytolski Exposure (chociaż tu polecałbym niestety droższe modele). Świetnie grają bez tradycyjnego preampu, np. ze streamerami z regulowanym wyjściem (najlepiej analogowym). Niestety firmowe preampy w obu przypadkach są tradycyjnie "wąskim gardłem". Pierwszy, godny polecenia u Atolla to PR300, za ... 5490.

4. To wszytko skłania mnie do sformułowania takiego oto wniosku: lepsza dobra integra niż większy system stworzony ze słabszych elementów. Dodatkowe obudowy, podzespoły sieciowe (np. gniazda sieciowe, RCA, itp), dodatkowe kable (RCA i zasilające) - to wszytko podwyższa cenę nie dając, na tym pułapie cenowym, nic w zamian.

Jeśli zdecydujesz się na integrę - zainteresuj się Atollem In80se - PLN3500 (testowanym na łamach jednego z ostatnich wydań AudioVideo) lub jego nieco droższy (i odczuwalnie lepszym) bratem In100se, który jest dla mnie nie do pobicia w cenie do ok. PLN5000.

Powodzenia, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.