Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do PC - kwota do 4500

qqq88

Rekomendowane odpowiedzi

il Dottore jakie masz duże pomieszczenie ? Najlepszy bas jaki słyszałem z pasywnej paczki to KEF Reference 207 to jest 90% tej jakości basu jaką oferują suby w Avantgarde, ale trzeba mieć minimum ponad 20m2 no i możliwe, że Twój Sudgen by napędził. Możesz też spróbować JBL Studio Monitor 4429. To są paczki z porządnym basem w miarę normalną ceną. KEF-a kupisz używanego za koło 4000-4500 funtów. Obie paczki są bardzo muzykalne, ale grają też z potężna dynamiką i bardzo dobrą rozdzielczością. Z tańśzych propozycji to będzie ciężko coś znaleźć bo będzie duży bas ale bez tej jakości już. Genialny bas ma też Harpia Dobermann ale to paczka która raczej nie podpasuje Tobie. Bas ma lepszy od moich Monków, ale ciężej z niej zrobić muzykalne granie KEF jest tutaj zdecydowanie lepszy.

Najważniejsze, że taki prawdziwy bardzo czysty bas to tylko słyszałem z bardzo dużych kolumn z dużymi głośnikami minimum 25cm. Żadnej konstrukcji z małymi głośnikami nie udało się uzyskać tak dobrego basu nigdy choć bywały niezłe jak Paradigm Signature S6v3, ale mimo wszystko to nie jest tak czysty i prawdziwy bas jak z wyżej wymienionych.

Super bas ma też B&W 801 ale to wielka i droga paczka która ma niestety słabszą średnicę niż resztę pasma. Model tańszy 802 ma dość wyraźnie podbity bas mi to nie odpowiadało bo mam mały pokój i dla mnie lepszy bas miały Dobermanny taka sama jakość mniej więcej a prawidłowa ilość.

Aktywny bas to możesz posłuchać Definitive Technology miałem okazję posłuchać 2 modeli i było naprawdę ciekawie. Nie przekonała mnie średnica ale to może być dla Ciebie dobra średnica bo dla mnie była trochę za delikatna. Bas z ich aktywnych paczek jest tak pomiędzy takimi Paradigm a KEF 207 ale z super zejściem potęgą nawet większą od 207 tylko minimalnie wolniejszy mniej rozdzielczy.

<br />Przy -3 dB schodzą do ~47Hz<br />

Patrzyłem trochę i większość osób które mierzyły uzyskiwały poniżej 47 przy -3 dB

Ogólnie to HS8 są bardziej polecane niż HS7, wadą jest wielkość gabarytów i ograniczenie co do wzmacniacza.

Moc też mają całkiem przyzwoitą.

Można też podciągnąć trochę bas i uzyska się całą strunę E równo, może nawet uzyska się strunę B w większości

Elektroniczny bas, nie przewidywalny.

Część kolumn podłogowych ledwo to osiąga. Pozostałe pasmo jest prawie równe, może im pozazdrościć wiele sprzętu HiFi.

Będę je miał do sprawdzenia niedługo, to się okaże.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Można też podciągnąć trochę bas i uzyska się całą strunę E równo,

Jak "podciągnąć" ? Jeśli zaczniesz podbijać regulatorem z tyłu monitorów, to będziesz miał podbity wyższy bas ... a nie o to chodzi.

Na razie nie myślę zbyt, ale widzę że monitory dadzą radę, może się mylę.

Miałem na myśli bardziej DSP, program, bo sprzętu takiego nie mam. Będę myślał jak monitory się spodobają i zostaną.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

il Dottore jakie masz duże pomieszczenie ? Najlepszy bas jaki słyszałem z pasywnej paczki to KEF Reference 207 to jest 90% tej jakości basu jaką oferują suby w Avantgarde, ale trzeba mieć minimum ponad 20m2 no i możliwe, że Twój Sudgen by napędził. Możesz też spróbować JBL Studio Monitor 4429. To są paczki z porządnym basem w miarę normalną ceną. KEF-a kupisz używanego za koło 4000-4500 funtów. Obie paczki są bardzo muzykalne, ale grają też z potężna dynamiką i bardzo dobrą rozdzielczością. Z tańśzych propozycji to będzie ciężko coś znaleźć bo będzie duży bas ale bez tej jakości już. Genialny bas ma też Harpia Dobermann ale to paczka która raczej nie podpasuje Tobie. Bas ma lepszy od moich Monków, ale ciężej z niej zrobić muzykalne granie KEF jest tutaj zdecydowanie lepszy.

Najważniejsze, że taki prawdziwy bardzo czysty bas to tylko słyszałem z bardzo dużych kolumn z dużymi głośnikami minimum 25cm. Żadnej konstrukcji z małymi głośnikami nie udało się uzyskać tak dobrego basu nigdy choć bywały niezłe jak Paradigm Signature S6v3, ale mimo wszystko to nie jest tak czysty i prawdziwy bas jak z wyżej wymienionych.

Super bas ma też B&W 801 ale to wielka i droga paczka która ma niestety słabszą średnicę niż resztę pasma. Model tańszy 802 ma dość wyraźnie podbity bas mi to nie odpowiadało bo mam mały pokój i dla mnie lepszy bas miały Dobermanny taka sama jakość mniej więcej a prawidłowa ilość.

Aktywny bas to możesz posłuchać Definitive Technology miałem okazję posłuchać 2 modeli i było naprawdę ciekawie. Nie przekonała mnie średnica ale to może być dla Ciebie dobra średnica bo dla mnie była trochę za delikatna. Bas z ich aktywnych paczek jest tak pomiędzy takimi Paradigm a KEF 207 ale z super zejściem potęgą nawet większą od 207 tylko minimalnie wolniejszy mniej rozdzielczy.

Bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą i inspirującą odpowiedź.

Produkty Definitive Technology wydają się dobrą propozycja a ich półaktywne flagowce Mythos ST-L SuperTower to w ogóle jakiś kosmos. Z tego co czytam to za głośnikami Definitive stoi zaawansowany proces R&D, ci faceci zdecydowanie wiedzą co robią. No i cena... flagowce kosztują zaledwie połowę kasy żądanej za najtańsze AA.

Polski dystrybutor Rafko dostarcza bardzo wyczerpujących informacji można też zapoznać się z polską recką z Hi-Fi Choice, która zachęca do posłuchania tych superkolumn.

Strona producenta podaje również namiary na brytyjskiego dystrybutora.

No nic... trzeba się bliżej zainteresować tematem i zacząć zbierać kasę.

Już myślałem że mam spokój z króliczkiem a tu znowu problem... Cholera, żebym wiedział, to bym nie prosił Jonathana o odpalenie tych Duo. :(

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeszcze jako ciekawostkę to podam, że mam głośnik centralny od Definitive. Szukałem czegoś co gra ładne wokale ale nie jest zamulone i ma dynamikę która nie będzie odstawać za bardzo od moich wielkich frontów. Padło na Definitive i gra świetnie. Miałem też od nich suba drugi model od góry i był niezły również. Mythosy STS też słuchałem ale grały za ostro z większością wzmacniaczy bo to jednak paczka bardziej pod kino zrobiona. Z Definitive sprawdż najpierw model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niedrogi a może zadziwić. Nowy model ST-L może być naprawdę mega ale to pamiętaj zakup na długo tego audiofil żaden nie odkupi później :D STS były za ostre jak pisałem ale mikrodynamika rozdzielczość była niesamowita. Do tego ogólna dynamika i szybkość. Bas był w tym modelu trudny do opisania, ale to jeszcze nie było to. Ciekawsze możliwości w zakresie basowym ma ta tańsza paczka. ST-L a tez warto posłuchać by było ale to już spora kasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już myślałem że mam spokój z króliczkiem a tu znowu problem... Cholera, żebym wiedział, to bym nie prosił Jonathana o odpalenie tych Duo. :(

hehe Avantgardy potrafią mieć taki wpływ ;) Ale ciekawe, że akurat bas Cię tak urzekł. Ja go pamiętam jako najsłabszy element tych głośników i w dodatku dość słabo zintegrowany z tubami jak na tą cenę ale wtedy byłem jeszcze dość zielony w temacie i może teraz bym to inaczej ocenił. Co było w resztą toru?

Słuchałeś może Zero Pro jak byłeś w TLS?

Do autora wątku.

Ja bym zrobił tak na Twoim miejscu. Kupił Event Opale aktywne monitory i do tego jakiegoś używanego DACa z regulacją głośności o w pełni symetrycznej konstrukcji. Wyjdzie troszkę więcej niż 10k ale za to będziesz miał efekt, którego się nawet nie spodziewasz.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Słuchałeś może Zero Pro jak byłeś w TLS?

Nie. To są kolumny 100% aktywne, nie w moim typie, do tego dziwnie wyglądają. Coś jak kamień nagrobny w miejscu pochówku audiofila. ;)

Ja go pamiętam jako najsłabszy element tych głośników i w dodatku dość słabo zintegrowany z tubami jak na tą cenę ale wtedy byłem jeszcze dość zielony w temacie i może teraz bym to inaczej ocenił. Co było w resztą toru?

W tych kolumnach nie było mowy o żadnej tam integracji.

Żywy naturalny dźwięk. Nie grały zakresy, tylko instrumenty.

Basista stał sobie z tyłu po prawej i pykał w struny a pani pośrodku śpiewała. Naturalność, totalny spokój, wrażenie że system gra od niechcenia - powalały.Wszystko było jak należy. po prostu było - zero napinki. Czego bym się czepiał to może trochę sybilantów na wokalu ale moja kopułka zapewne nie przekazuje 1/10 tych informacji co AA, zatem te sybilanty muszą być ceną za otwartośc góry.

Reszta toru to był komputer z plikami, nie wiem jaki DAC i wzmak Simaudio Moon za prawie 5 kawałków €. Wzmak był doskonały ale w niczym nie był lepszy od mojego Sugdena, nie warto płacić za niego takiej kasy. Sugden by z palcem wystarczył na te AA, bo bas jest aktywny. Nie porównywałem oczywiście na AA ale śmiem twierdzić, że średnica z Sugdena jest bardziej angażująca. Gdy będę odbierał amplituner na początku stycznia to zabiorę mój laptop, konwertery, przetworniki i Sugdena i posłucham swojego systemu na AA Duo.

Guzik mi z tego, to kolumna nie dla mnie, nie mam pomieszczenia do niej. Ale tak z ciekawości... co by było, gdyby...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Też tak to widziałem aż puściłem jakiś słabą produkcję i bas się obraził i zaczął grać sam sobie obok reszty pasma :) Byłem w lekkim szoku po przesłuchaniu kilku tworów z zapartym tchem a na koniec taki psikus :) Ale mógł to być jakiś wybryk natury.

Mam zamiar się od nich wybrać może początkiem lutego ze swoim transportem i DACiem, żeby posłuchać Zero Pro i porównać DACi.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.