Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do PC - kwota do 4500

qqq88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie, składam swoje pierwsze stereo do PC, na początku chciałem wydać 10k, ale to nie ma sensu w moim przypadku ponieważ nie jestem w ogóle osłuchany, całe życie słuchałem na zintegrowanej karcie dźwiękowej i g. komputerowych. Myślę, że 4500 to będzie w zupełności wystarczające, przeskok ogromny w stosunku do tego na czym słucham obecnie. Sprzęt jakim jestem zainteresowany to:

Sennheiser HD600

NuForce Icon DAC lub NuForce Icon HDP

Roth Audio Oli 10

NuForce Icon AMP

Jakieś sugestie, porady, propozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/116424-pierwsze-stereo-do-pc-kwota-do-4500/

Witam

Tak jak w temacie, składam swoje pierwsze stereo do PC, na początku chciałem wydać 10k, ale to nie ma sensu w moim przypadku ponieważ nie jestem w ogóle osłuchany, całe życie słuchałem na zintegrowanej karcie dźwiękowej i g. komputerowych. Myślę, że 4500 to będzie w zupełności wystarczające, przeskok ogromny w stosunku do tego na czym słucham obecnie. Sprzęt jakim jestem zainteresowany to:

Sennheiser HD600

NuForce Icon DAC lub NuForce Icon HDP

Roth Audio Oli 10

NuForce Icon AMP

Jakieś sugestie, porady, propozycje?

Ja w tej kwocie wybrał bym jakis dac z rególownymi wyściami i wzmaczem słuchawkowym w jedny do tego głośniki aktywne. Zagra to napewno lepiej niż Roth Audio Oli 10.

Dac ze wzm. słuchawkowym - Matrix Mini ok 1000

Kolumny akwtywne np Fostex Pm 8.4.1 (trójdrożne z naprawde poważnym dzwiękiem) ok 2000 za parę

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, potrzeba więcej informacji,

Rozumiem, że szukasz system, którego źródłem będzie komputer. Słuchał będziesz na kolumnach, ustawionych jako monitory bliskiego pola oraz słuchawkach.

Podaj proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaką budowę słuchawek szukasz.

Czekam na szczegóły, jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny akwtywne np Fostex Pm 8.4.1 (trójdrożne z naprawde poważnym dzwiękiem) ok 2000 za parę

Moim zdaniem trzydrożne kolumny aktywne, bliskiego pola, za 2000zł/para, to fatalny pomysł. Przychylam się jednak do pomysłu DAC z regulowanymi wyjściami + monitory aktywne (matrix + Yamaha HS7 , choć lepiej chyba coś z przednim bassreflex)

IMHO, NuForce bym pominął.

Moje monitory Yamaha grają przednie (wprawdzie niskie nie schodzą nisko), myślę że Yamaha warte posłuchania i sprawdzenia.

Nie wiem czy to jednak do systemu za 4500, raczej 2500-3000. Nie słuchałem, ale HS8 ma już w parametrach od 38 Hz,

do tego dobry DAC z sterowaniem cyfrowym głośności, do jakieś 1500, ale to nadal zestaw za 3500 i może nie spełnia założeń tematu.

Taka dygresja. Opcji jest wiele.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Te HS7 to faktycznie nie w ten budżet. Osobiście myślę nad zakupem Nubert NuPRO A300 (schodzą poniżej 40Hz, przy spadku poniżej 3 dB) ... akurat kosztują 1100 Euro (z przesyłką, więc też taki budżet jak ma kolega). ... tylko nie wiem, jak wygląda zakup do PL. Chyba trzeba płacić w Euro.

Nie słuchałem, ale HS8 ma już w parametrach od 38 Hz,

Każda kolumna schodzi do 38Hz . Podanie samej częstotliwości nic nie mówi. Prawda jest taka, że wg. spec one schodzą do 38 Hz, ale przy 10 dB spadku SPL !! Przy -3 dB schodzą do ~47Hz, a jak na 8" woofer, nie jest to za rewelacyjny rezultat. Nie mniej jednak i tak unikałbym monitorów dwudrożnych z 8" (lub większym) wooferem.

ale HS8 ma już w parametrach od 38 Hz,

Nubert NuPRO A300 (schodzą poniżej 40Hz, przy spadku poniżej 3 dB)

schodzą do 38 Hz, ale przy 10 dB spadku SPL !! Przy -3 dB schodzą do ~47Hz

Bo najważniejsze, to jak schodzą. Każdy poważny audio-znawca wie, że jak poniżej 40 nie zejdzie to nie zagra :D

Bo najważniejsze, to jak schodzą. Każdy poważny audio-znawca wie, że jak poniżej 40 nie zejdzie to nie zagra :D

Akurat audiofile audiofliscy ( :) ) mają to zejście gdzieś. Przykładowo produkt w postaci Sonus Faber Guarneri Evolution, jest skierowany właśnie dla nich (cena 60 tys zł za parę pasywnych dwudrożnych monitorków):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... a w granicach +-3 dB nie schodzą nawet do 40 Hz:

Ukryta Zawartość

... ogólnie jak za taką kasę, to kiepsko u nich z balansem tonalnym (podbity bas). Monitory dwudrożne, nie wielkie, jak one, za tak astronomiczne pieniądze, to powinny mieć liniowość nie gorszą niż +-1,5dB, a nie +-3,5 dB. Jednak audiofil ma gdzieś pomiary, bo on wie lepiej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czytam niektóre posty na tym forum i zastanawiam się jak wiele osób słyszało jakiekolwiek monitory studyjne z zejsciem powiedzmy 50Hz z SPL +-3db i porównało z kolumnami pasywnymi schodzącymi na papierze do 32Hz. Papier zniesie wszystko.

... ogólnie jak za taką kasę, to kiepsko u nich z balansem tonalnym (podbity bas). Monitory dwudrożne, nie wielkie, jak one, za tak astronomiczne pieniądze, to powinny mieć liniowość nie gorszą niż +-1,5dB, a nie +-3,5 dB. Jednak audiofil ma gdzieś pomiary, bo on wie lepiej ...

Jeśli pomiary były robione z bliskiego pola, to zakładam, że to podbicie ma rekompensować Baffle Stepa, tylko niestety chyba za pomocą zbyt małej obudowy dla tych głosników, przynajmniej tak wnioskuje z braku wyraźnego załamania charakterystyki na bass-reflexie. Tak czy siak, takie granie było prawdopodobnie zamierzone i widać, po recenzji, że niktórym się podoba.

Tak czytam niektóre posty na tym forum i zastanawiam się jak wiele osób słyszało jakiekolwiek monitory studyjne z zejsciem powiedzmy 50Hz z SPL +-3db i porównało z kolumnami pasywnymi schodzącymi na papierze do 32Hz. Papier zniesie wszystko.

Rozumiem, że jak pasywna pierdziawa, to nagle te zejście 32 Hz nie bedzie prawdziwym 32 Hz?

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, potrzeba więcej informacji,

Rozumiem, że szukasz system, którego źródłem będzie komputer. Słuchał będziesz na kolumnach, ustawionych jako monitory bliskiego pola oraz słuchawkach.

Podaj proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaką budowę słuchawek szukasz.

Czekam na szczegóły, jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Tak, źródło to PC, potrzebuję głośników czy monitorów bliskiego pola na biurko, muzyki słucham przeważnie korzystając z komputera także głośniki stałyby na biurku - nie mam możliwości ustawienia ich inaczej (pokój 12m2), w dodatku głośniki na biurku najbardziej by mi odpowiadały, co więcej nie mam też możliwości słuchać głośno muzyki z uwagi na domowników więc nawet jakbym mógł normalne głośniki kupić służące do nagłośnienia pokoju to nie byłby to dobry pomysł z uwagi na to, że nie wykorzystałbym ich w pełni, nie mógłbym ich głośno włączyć. Z tym budżet jak napisałem to jest tak, że najpierw chciałem przeznaczyć ok 10 tysięcy, teraz napisałem, że 4,5, ale zastanawiam się czy nie lepiej dopłacić. Na innym forum jeden z użytkowników zaproponował mi taką konfigurację: Audiolab M-DAC + monitory aktywne Adam A5X + Sennheiser HD600 lub 700 nad którymi też sporo czasu myślałem. Nie mam możliwości odsłuchu sprzętu dlatego cały czas czytam, przeglądam różne forum, recenzje itd, ale nadal nie jestem zdecydowany czy wydać 4,5 czy wydać do 8 tysięcy. Wcześniej jeszcze zastanawiałem się nad Hegel HD12, ale to zbyt drogi przetwornik. Audiolab u nas jest zbyt drogi, zastanawiałem się czy zakupienie w Amazon (580 funtów) miałoby sens, ale nie wiem ile dokładnie by to wyniosło i obawiałbym się też zakupu takiego sprzętu w zagranicznych sklepie. Jako, że to moje pierwszy zestaw audio to może nie sensu wybierać droższej opcji, może lepszym wyjściem byłoby osłuchanie się najpierw na tym pierwszym audio, a w przyszłości pozwolić sobie na droższy zakup czy też od razu zakupić coś droższego i porządnego?

jeden z użytkowników zaproponował mi taką konfigurację: Audiolab M-DAC + monitory aktywne Adam A5X

Niższych pomruków basu z A5X nie będzie. Nie wiem czy one schodzą do 60Hz @-3dB (może tak). Jak szukasz mikrusów, które nisko schodzą jak na swoje gabaryty, to S1X (pewnie do 50Hz -3dB zejdą) ... ale cenę mają chorą, ew. Genelec 8330 (też chora cena i też zejście minimalnie poniżej 50Hz @-3dB) ... albo Neumann KH120A (też drogie i mają 52Hz -3dB), no i oczywiście najciekawsze z maleństw są Nubert Pro A200 - cena atrakcyjna i zejdą pewnie poniżej 50HZ -3 dB ... no i nie trzeba do nich DAC.

na thomannie mozna teraz chyba wyrwac dynaudio bm5 MK II za 600euro, a wraz z daciem TC Electronic BMC-2 - 775e

jestem wrecz przekonany ze w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, wczesniej te monitorki chodzily po 1000e i nawet w tej cenie byl to rozsadny wybor

z malutkich glosnikow podobno swietne sa Abacus c box 2, ale nigdy ich nie slyszalem i nie wiem w ogole czy w Polsce jest jakis dystrybutor

Wprawdzie nie jestem specjalista od głośników, ale

Tak dla porównania (jak o tym mowa), ale trzeba posłuchać na żywo, każdemu co innego pasuje, zestaw pasywny też można dobrać.

Nie wiem co lepsze, aktywne, pasywne, co się komu podoba (klasa D, klasa A, lampa).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gdzie słyszałeś o awaryjności bm5a?

Swego czasu (jakieś pół roku temu) rozważałem zakup MKII ze względu na cenę, ale po przeczytaniu powtarzających się opinii na zagranicznych forach o padających tweeterach zrezygnowałem z ich zakupu. Prawdopodobnie przyczyną stosunkowo częstych awarii gwizdka jest niski podział zwrotnicy (1500 Hz) oraz nachylenie tylko 6db/okt. Zauważ, że w nowszej serii MK III jest już podział wyższy (1900 Hz) oraz nachylenie 12 dB/ok. Ponadto w serii MKII w stosunku do starszej serii podobno poskąpili na jakości elementów wzmacniacza i tez zdarzały się awarie tego podzespołu. Nie odradzam zakupu, a nuż komuś trafi się nieawaryjny model, ale ja nie chciałem ryzykować bo przeważnie negatywne opinie sprawdzają się u mnie w praktyce ;).

Co prawda BM5 MKIII mają te 1900Hz 12dB/okt, ale Dynaudio BM6 MKIII mają podział nadal na 1500Hz 6dB/okt ... dziwne. ... grają twardzieli, nie ma co x-P

A ja kupiłem bm5a mkii w razie czego i tak jest 3 lata gwarancji :).

Co prawda BM5 MKIII mają te 1900Hz 12dB/okt, ale Dynaudio BM6 MKIII mają podział nadal na 1500Hz 6dB/okt ... dziwne. ... grają twardzieli, nie ma co x-P

Pytanie czy Esotec (BM6, BM12) oraz D-281 (BM compact, BM5) oznaczają ten sam model tweetera? Może Esotec jest wytrzymalszy i mogą sobie pozwolić na tak niski podział, w modelu BM5 MKII cięli tak nisko D-281.

Jednak audiofil ma gdzieś pomiary, bo on wie lepiej ...

Pomiary nie grają.

Dźwięk ma MI się podobać, a jak wypada na tabelkach to niech się nad tym chlastają fani tabelek. :)

Ja wolę muzykę od tabelek.

Raz zadaj sobie trud posłuchania Guarneri - życie potem nie jest już takie same... ;)

Gdyby nie to,że potrzebuję samochodu, to bym go chętnie zamienił na te kolumny.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Pomiary nie grają.

Grają, grają ... tzn. jak kolumna ma kiepską char impulsową w basie, to to słychać (rozwlekły, niepunktowy bas). Jeśli kolumna ma podbity bas na char SPL od częstotliwości, to też to doskonale słychać. Jak kolumna ma spore THD, to może grać "cieplej" ... generalnie też słychać zmianę barwy. ... wszystko słychać.

Dźwięk ma MI się podobać

Oczywiście, że TAK ... jednak jeśli na wiernych kolumnach dźwięk Ci się nie podoba (załóżmy coś takiego na chwilę), to są dwa powody tego stanu rzeczy:

1) ... taki masz po prostu gust

2) realizacja utworu jest taka, a nie inna ... czyli po prostu utwór takie ma brzmienie

Oba wymienione powody mogą występować na raz.

Grają, grają ... tzn. jak kolumna ma kiepską char impulsową w basie, to to słychać (rozwlekły, niepunktowy bas). Jeśli kolumna ma podbity bas na char SPL od częstotliwości, to też to doskonale słychać. Jak kolumna ma spore THD, to może grać "cieplej" ... generalnie też słychać zmianę barwy. ... wszystko słychać.

Dobra.

Podroczyłem się z Tobą tak dla przekory bo te Sonusy to naprawdę świetne kolumny.

Ale oczywiście zgadzam się z Tobą, że ludzie słuchający na nich muzyki na pewno nie odbiorą wszystkiego, co artyści zagrali a realizator zawarł w zapisie.

Moje kolumny niby schodzą z basem do 40Hz. No i w efekcie coś tam na basie popykuje... wydaje się, że jest bas.

A dziś poszedłem do The Listening Suite odebrać mój zestaw KD i przy okazji posłuchałem sobie kolumn schodzących do rzeczywistych 20Hz (-3dB) . Kurka, tam był bas. Naprawdę.

Aktywna sekcja niskotonowa 2x25cm woofery zasilone wzmacniaczem w klasie AB 250W/kanał...

Kolumny trochę może pokraczne, ale robiące wrażenie.

Puściłem znany sobie doskonale utwór Jacinthy "Autumn Leaves" i... jak usłyszalem kontrabas to mi szczena opadła. U mnie niby ktoś tam na basiku sobie plumka a tam wrażenie jest takie: stoi sobie facet z ogromnym kontrabasem i szarpie struny. Po prostu fizycznie go czuć. Nie chodzi o jakoś potężny, napompowany, subwooferowy bas - nic z tych rzeczy. Żadnego powiększenia, snucia się, buczenia. Nie. Po prostu OBECNOŚĆ tego basisty i jego instrumentu. Fizyczną obecność.

Na basie - fenomenalne kolumny, średnicę mam doskonałą więc specjalnej różnicy nie poczułem, wysokie - troszkę za dużo sybilantów jak na mój gust. Ale BAS, przestrzeń... wow! Szacun. Prawdziwy hajend.

Kupił bym je ale są piekielnie brzydkie.

Poza tym nie mam pokoju odpowiedniej wielkości by je pomieścić no i nie mam akurat wolnych 21 tys €... ;)

Ale to był pierwszy raz, gdy jakiś egzotyczny hajend mi się naprawdę spodobał.

Dobre kolumny, choć brzydkie.

Masz rację - kolumny winny grać w PEŁNYM ZAKRESIE.

Inaczej mamy tylko namiastkę muzyki a nie muzykę.

Avantgarde-Acoustic-Uno.jpg

Jakie tam brzydkie ? Śliczne maleństwa:-) Słuchałem kilka razy 2 modeli tej firmy. Bas wybitny to jest bas poza zasięgiem dowolnych praktycznie kolumn pasywnych chyba, że robimy bi-amp i wpinamy jakieś potwory w klasie D na bas to wtedy jest mała szansa różnice zniwelować. Reszta też niezła, ale dla mnie trochę za mały sweet spot i w ostrzejszej muzyce waliły trochę za mocno górą choć podobno później kolega dał inny wzmacniacz lampowy i było jeszcze lepiej a góra się uspokoiła.

Jakie tam brzydkie ? Śliczne maleństwa:-) Słuchałem kilka razy 2 modeli tej firmy. Bas wybitny to jest bas poza zasięgiem dowolnych praktycznie kolumn pasywnych chyba, że robimy bi-amp i wpinamy jakieś potwory w klasie D na bas to wtedy jest mała szansa różnice zniwelować. Reszta też niezła, ale dla mnie trochę za mały sweet spot i w ostrzejszej muzyce waliły trochę za mocno górą choć podobno później kolega dał inny wzmacniacz lampowy i było jeszcze lepiej a góra się uspokoiła.

Icemanie - te kolumny pokazały mi DROGĘ do dalszych udoskonaleń w systemie.

W skrócie: nie mam basu. Tzn.mam coś, co udaje bas a ja chcę basisty wraz z kontrabasem w pokoju! :)

W porównaniu z tymi kolumnami to nie mam basu, w istocie. :)

Czy znasz jakieś kolumny właśnie tak rozwiązane a w cenie "dla ludzi"? Bo ani samochodu nie chcę sprzedawać ani nie mam pomieszczenia na na takie monstra.

To są dobre kolumny dla właścicieli pałaców... ;)

Chodzi za mną w tej chwili coś z łatwą do napędzenia górą i średnicą (mój wzmak ma tylko 25W/kanał i za Chiny Ludowe nie zamierzam go zmieniać, bo dziś przekonałem się że Simaudio Moon za prawie 5000€ wcale nie gra lepiej jeśli chodzi o średnicę i wysokie, Sugden jest jak Dosia - nie warto przepłacać! ;) ) i z aktywną sekcją basu grającą na poziomie tych AA Duo.

Przychodzi Ci coś do głowy?

Moje kolumny niby schodzą z basem do 40Hz.

Moje też ... przy 15dB spadku SPL (i też nie mam basu). 40Hz @ -3 dB z podstawkowej to byłby rewelacyjny wynik ... domyślam się, że Twoje kolumny nie schodzą do 40Hz @-3dB . PMC pisze specyfikacje bardzo wymijająco. Np. dla modelu TB2S+ napisali:

Usable Frequency 40Hz-25kHz
... co tak jak w przypadku produktów ADAM mówi tyle co NIC. Przy tych 40 HZ może być spadek 10 dB wzgl. średniego (a to oznacza właśnie brak niższych pomruków, bo przy takim spadku tak słabo je słychać, że można przyjąć, że są po prostu wycięte).

Doskonałym przykładem są PMC DB1, ... producent pisze "Usable freuency/Frequency Response 50Hz-25kHz", a tutaj:

Ukryta Zawartość

mamy może z 80Hz -3 dB ... natomiast przy 50Hz to jest ponad 12 dB spadku SPL.

Ukryta Zawartość

Doskonałym przykładem są PMC DB1, ... producent pisze "Usable freuency/Frequency Response 50Hz-25kHz", a tutaj:

Ukryta Zawartość

mamy może z 80Hz -3 dB ... natomiast przy 50Hz to jest ponad 12 dB spadku SPL.

Dinky Box to tragedia na basie ale sytuacja podobna jak z SF Guarneri (przy zachowaniu proporcji oczywiście...) - średnica i wysokie wynagradzają brak basu.

Do małych pomieszczeń DB1 + jakiś aktywny sub (a jeszcze lepiej - 2 suby) i też można się spodziewać fajnego grania.

Co ciekawe - SF Concertino które porównywałem z DB1 u siebie w domu są jeszcze gorsze na basie, mimo, że większe. Ale o czym tu mowa? Jedne i drugie po prostu nie mają basu.

Czemu 2 suby a nie jeden? Ano dlatego, że mimo zapewnień o bezkierunkowości basu i niemożliwości jego lokalizacji, w przypadku utworu "Autumn Leaves" w wykonaniu Jacinthy odtwarzanego na Avangarde Acoustic byłem w stanie dokładnie pokazać, gdzie stoi kontrabasista i w jakim oddaleniu za wokalistką.

Wrażenie występu na żywo.

Dobrze jest od czasu do czasu poszerzyć sobie horyzonty poprzez kontakt z naprawdę dobrze grającym sprzętem, żeby wiedzieć, czego w naszym systemie brakuje, bo ucho się przyzwyczaja i popadamy w samozadowolenie.

A tu jeszcze tyle do zrobienia - króliczek wcale jeszcze nie złapany!

Króliczek nazywa się "aktywna sekcja basowa" - czas rozpocząć poszukiwania odpowiednich kolumn! :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.