Skocz do zawartości
IGNORED

sztuczne światło - LED jakość

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję merytoryczną dyskusję o dobrych źródłach światła LED ,

rynek led jest bogaty w różne ciekawe lampy led, zalew nieznanych producentów i brandowanych lamp jest ogromy, większość jest robiona pewnie w tych samych fabrykach, ogólnie bogactwo jest wyboru jest spore, jakość różna jak i cena, i losowość jakości w obrębie jednej marki duża, tak więc poszukuję dobrych led aby nie zamęczyć oczu i mieć przyjemne światło komfortowe dla funkcjonowania ,

na wstępie nie dyskryminuje chińskich produktów ponieważ rynek oświetlenia led jest nie przewidywalny, są naprawdę dobre z którymi się spotkałem oraz słabe markowe drogie,

przykład całkiem miłe zaskoczenie halogen gu10 za 19pln w obi led 5W cob 350lm , daje równe świało bez efektu stroboskopu o miłej barwie wg producenta 2800-3000 i faktycznie tak jest ra w okolicy 80, w tej cenie jest ok

osram gu10 ledstar 7W 2700K 390lm koszt w obi 45 - barwa przesunięta dla mnie w 3000k i delikatny mały stroboskop, w tej cenie dyskryminacja,

kupiłem na próbę dwa różne modele led gu10 w ikea 400lm wiadomo chinole (nie ma tych lamp na www dziwne), jeden model z metalowym radiatorem ma fatalny efekt stroboskopowy(już wycofali) , druga lampa cała biała obecnie sprzedawana tylko ta, świeci ok, barwa niby 2700k ale dla mnie minimalne przesunięcie w 3000k bez stroboskopu płynne miłe mocne światło, koszt obu po 30pln , tę białą na 6 ledach polecam jest ok, tę z radiatorem nie dajcie się nabrać są na allegro po 19pln! nie warto!

kupiłem też w ikea 16W zamiennik 100w duża bańka i tu zaskoczenie, bardzo ładne miłe światło 2700k bez efektu stroboskopu wg producenta ra>87 a to sporo! i faktycznie widać że kolory nie są wyprane są soczyste- koszt 49pln polecam

tak więc markowe produkty np osramu potrafią być kiepskie a tanie chińskie zaskoczyć na plus, oczywiście nie mówię o wszystkich chinolach ,

dala ciekawości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiadomo to jest tylko jakiś pomiar ale jak widać ledy ikea są bardzo uczciwie trzymające parametry światła,

obecnie szukam dobrych led które mają ra na poziomie 90 aby zastąpić mocno używane zwykłe źródła żarnikowe , czyli jest to wysoka półka jakościowa , mało jest producentów którzy oferują takie rozwiązania,

np philips seria master obecnie ma tylko 2 sztukidla ra w okolicy 90, koszt halogenu około 350lm 130-150pln , troszkę sporo,

osoby też kojarzące temat znają firmę cree, ich diody są uznawane za jedne z lepszych ale mało jest ich produktów gotowych u nas na rynku w postaci samych lamp,

firma ceniona na rynku jarzeniowych lamp sylvania też ma w swojej ofercie ledy , ale ciężko dostępna i droga ,

zaciekawiły mnie też takie ledy osramowe seria pro

Ukryta Zawartość

można kupić je za 60pln , liczyłem to przy moim wykorzystaniu w pokoju po roku się zwrócą.

czy ktoś ma doświadczenie z innymi produktami led wartymi zainteresowania które dają bardzo dobre światło nie mają stroboskopu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Bardzo fajny temat!

Niestety - nie mam żadnego pojęcia o żarówkach LED.

Czy byłbyś łaskaw zajrzeć na aliexpress i poświęcić chwilkę na wskazanie żarówek, które Twoim zdaniem rokują przyzwoitą jakoś bez efektu strobo?

W Chinach można sobie zamówić tanio ale jak odróżnić badziew od dobrych żarówek LED?

Interesują mnie odpowiedniki żarówek tradycyjnych 100W i 60W...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

z efektem stroboskopu jest właśnie największa bolączka, najlepiej jak sam ocenisz zapalając leda i przesuwając palec w miarę szybko pionowo od źródła luz poziomo , wiele chińczyków stosuje do swoich przetwornic w ledach moduł ccd, czyli mówią że ich produkt nie ma efektu stroboskopu, patrząc od strony elektronicznej to jest pewnie jakiś filtr z pojemnością wygładzający zasilanie led i tyle, w markowych produktach nie ma oznaczeń ccd i tu zaczyna się jazda,

mam osrama sprzedawany w sklepach gu10 7,5W 2700K 390lm wydawało by się że ciekawy led markowy, jak pisałem wcześniej ma stroboskop lekki i barwę przesuniętą w 3000k a nie realne 2700k, cena w sklepie 45 z alle pewnie z 25, nie polecam generalnie,

zeby było śmiesznie to tę podsawową serię osram wymienia na nowe

Ukryta Zawartość

zupełnie nowa lampa , i nie ma stroboskopu! tak więc z markowymi produktami jest różnie , są serie modele nie udane jak i bardzo dobre chińczyki dlatego wątek ten chciałem aby był na zasadzie poradnika z linkami i małymi reckami lamp userów którzy je mają i polecają podając gdzie i za ile kupili,,

wypożyczyłem u nas w wawie ze sklepu

Ukryta Zawartość

kapitalnie zbudowana lampa za 21pln, mocne równe światło ale nie 3000K a ponad 4000K jak dla mnie

bez efektu strobo

z diodami led jest ciężka sprawa , bo generalnie ciążącym problemem w ich widmie jest pik na niebieskim który często jest dosyć mocny i zaburza proporcje barwy odbieranego przez oko , dlatego parametr Ra lub CRI jest ważny choć często naciągany jak większość innych w lampach led, w ledach wg mnie nie powinno wybierać się pod wględem ich lumenów na wat, bo są diody które potrafią dawać ponad 100lm na W ale ich barwa światła pozostawia wiele do życzenia co też wg mnie skraca ich żywotność, optimum wg mnie jest 60-80 wystarczy, dla ciekawości diody emitujące Ra w okolicy 90, właśnie taką mają wydajność lm na wat więc szukając nie podniecajmy się że jedna lampa ma 120lm na wat bo głowę daję sobie uciąć że to pod względem barwy szmelc na poziomie Ra 70 gdzie norma europejska mówi o minimum 80 referencja żarnikowy halogen ma 100 i to jest odnośnik idealnego poziomu barw, różnica pomiędzy 70 a 80 jest widoczna jak samo jak 80 a 90 dlatego takich led szukam. Dla ciekawości linki, jak wyobrażacie sobie gotowanie i przyrządzenie potraw poniżej cri 80 ? :) różnica w linku niżej barw w cri 80 a 90 ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Czyli generalnie na Aliexpress szukać lampy typu Warm White - idealnie poniżej 3000K i nie przejmować się niską wydajnością bo te bardziej wydajne walą niebieskim, tak?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

generalnie wszystko zależy od diód tam zastosowanych, np 5050 są często używane w lampach chińskich nie jest to zła dioda ale też nie jakiś wyczyn,

z diodami jest tak że dużo do lamp jest wykorzystywanych które nie mają cri nawet 75 a parametr widzisz nalepiony jako 80 tylko twoje oko może to zweryfikować, nie ma reguły, jak pisałem led z ikea 200 i 400lm są bardzo uczciwie oddające barwy gdzie testach wyszło powyżej cri 80,

najlepiej szukaj do domu 2700K maks 3000K ale tu nie ma reguły, często w barwie masz podany zakres dla lampy 2700-3000K to już jest jak widać producent pokazuje rozjazd jaki może być w serii danego modelu a większość chinoli tak ma , ale nie oznacza że źle będą świeciły,

drugą ważną sprawą to jest budowa lampy, często padają bo się przegrzewają, nie mają radiatorów bo nawet te 5W może się zakisić sama płytka z diodami nie jest przytwierdzona do metalowej części gdzie ciepło powinno być odprowadzone poprawnie to jest problem wielu chinoli , ma w miarę świecić ale nie długo ;)

choć sporo jest z solidnie zbudowanych.

ja wyszedłem z założenia że jeżeli ma mi to świecić w pokojach których mam funkcjonować to musi być jak najwyższy cri >=90 , lampa najwyżej zwróci się dłużej nie rok a dwa ale jakość światła będzie o niebo lepsza,

a takich lamp jest mało i są to najwyższe modele czyli drogie ale z gwarancją 5lat.

Focal + Naim

Mam już sporo LEDowych żarówek w domu i dokupuję nowe .

Jakość barwy i światła oceniam na oko . Kupuję w Castoramie . Jest tam taki świetlik z wkręconymi LEDAmi i jest porównanie .

Używam Philipsa albo Osrama .

Nad laptopem też mam LEDa Philipsa 4W 2700K od stycznia i nie męczy wzroku .

Co ciekawe w łazience w kinkietach miałem żarówki . Takie sopelki E14 coś 40W z halogenem w środku za około 9zł sztuka . Padały prawie co miesiąc . W styczniu kupiłem dwie Osrama za chyba 120zł i palą się do dzisiaj .

Pudełka mam niestety wywiezione i nie pamiętam symboli itd .

To chyba zrobię tak że pokupuję na aliexpresie kilka LED'ów na chybił trafił i zobaczę co są warte a później będę się trzymać tych lepszych.

Kilka euro nie majątek w końcu... a ceny u Chińczyków dużo lepsze niż w Europie.

Wysyłka za darmo a za towar tej wartości cła i VAT Irole nie naliczą.

Warto IMO spróbować.

Mam już sporo LEDowych żarówek w domu i dokupuję nowe .

Jakość barwy i światła oceniam na oko . Kupuję w Castoramie . Jest tam taki świetlik z wkręconymi LEDAmi i jest porównanie .

Używam Philipsa albo Osrama .

Nad laptopem też mam LEDa Philipsa 4W 2700K od stycznia i nie męczy wzroku .

Co ciekawe w łazience w kinkietach miałem żarówki . Takie sopelki E14 coś 40W z halogenem w środku za około 9zł sztuka . Padały prawie co miesiąc . W styczniu kupiłem dwie Osrama za chyba 120zł i palą się do dzisiaj .

Pudełka mam niestety wywiezione i nie pamiętam symboli itd .

symbol masz nadrukowany na lampie daj zdjęcie,

co do castoramy i tego testera żaręwek do żart jest, raz że trudno ocenić właściwą barwę bo nad głowami masz kilka tysięcy wat ichniego sztucznego światła które wpływa na odbiór kupowanego a dwa że ten tester aby odpalić lampe trzeba z góry i z dołu przynajmniej u mnie w castoramie, nacisnąć przycisk więc dwie ręce zajęte i jak sprawdzić efekt stroboskopu? ;)

To chyba zrobię tak że pokupuję na aliexpresie kilka LED'ów na chybił trafił i zobaczę co są warte a później będę się trzymać tych lepszych.

Kilka euro nie majątek w końcu... a ceny u Chińczyków dużo lepsze niż w Europie.

Wysyłka za darmo a za towar tej wartości cła i VAT Irole nie naliczą.

Warto IMO spróbować.

jeżeli tam kupujesz to szukaj lamp cree z Ra/CRI 90 - masz szanse upolować konkretne światło

Focal + Naim

co do castoramy i tego testera żaręwek do żart jest

Piszę o świetliku . Taka duża płyta a w nią wkręcone ileś tam LEDów . Swiecą obok siebie i widać doskonale różnicę między nimi .

Fotkę zrobię najszybciej za tydzień .

@mikson

Mega wielkie uznanie za przekazaną porcję wiedzy...

Ja tez odszedłem od zwykłych żarówek, początkowo na energooszczędne (błąd, mea culpa), a od jakieś czasu tylko LED w domku.

Także z przyjemnością czytałem co napisałeś.

Pozdrawiam

P.S. A cynik we mnie pyta: co wymyślą z ledami żeby ich żywotność wynosiła koszerne 1000 h.

Bo przy obecnej to czarno widzę, acz pierwsze LED-y jakie kupowałem miałby żywotność 50 tys. godzin, kupione w ubiegłym tygodniu..... już tylko 25 tys. godzin - ale to jeszcze nadal daleko do tysiąca..... LOL ;-P

Nic nie wymyślą, po prostu po kilku tysiącach godzin przestaną działać.

A na zarzuty o podanie nieprawdziwych informacji dostaniesz odpowiedź, że owe 50 czy 25 tys godzin to trwałość samego elementu świecącego, a nie całego produktu. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

trwałość zależy od budowy lampy od strony wysterowania elektroniki na diody, dodatkowo właśnie te diody powyżej 100lm/W są mocniej obciążane termicznie, ważne jest odprowadzanie ciepła z płytki gdzie diody się znajdują, aby nie kumulowało się plus najlepiej radiator aby lampa nie grzała bo tam siedzi kawałek elektroniki sterujące kondensatory nie lubią ciepła , lampy źle zaprojektowane padają najczęściej z tego tytułu , trzeba zdawać sobie sprawę że lampy led w kilku aspektach muszą mieć dobrą budowę poza samymi dobrymi diodami, reasumując w lampach 3watowych będzie ciepło raczej bezproblemowo się odprowadzało, w lampach 5-6-7-8 wat zaczyna być odczuwalnie gorąca obudowa jak nie bardzo gorąca, w przypadku lamp gu10 z mojego doświadczenia, nie powinno też zamykać się ich bez wentylacji.

Focal + Naim

początkowo na energooszczędne (błąd, mea culpa)

tak samo pobłądziłem - przechodzę na LED

energooszczędne świetlówki kompaktowe są dobre generalnie na klatkę schodową ewentualnie dla psa żeby do michy trafił ale i tak szkoda jego oczu :)

rozkład widma jest fatalny , są piki na pewnych zakresach zaburzając percepcje prawidłowego odbioru barw, dodatkowo problem migotania nawet szybkiego którego oko nie rejestruje a potrafi męczyć , to światło generalnie to zło konieczne, ale ogólnie mało się o tym mówi bo po co , przecież to szit trzeba sprzedać na rynku,

Ukryta Zawartość

polecam przeczytać

Ukryta Zawartość

tak jak mówiłem cri < 80 won do kosza. na rozkładzie widma światła led widać charakterystyczne piki na niebieskim, często są one przyczyną właśnie do zniebieszczenia lub rozjaśnienia światła ale faktycznie kosztem zaburzenia obieranych barw pośrednio, czyli dla 2700 ten pik powinien być maksymalnie mały dla 4000 duży dla 3000 minimalnie większy niż dla 2700, w dobrych diodach powyżej cri 85-90 , bo w tanich niezależnie od barwy światła ten pik będzie generalnie zawsze dosyć mocno zaakcentowane z tego co wiem,

a teraz najciekawsze o czym pisałem,,, dwa ostanie szare wykresy widma - światowy producent osram dwie lampy led gu10 obie 350lm i 2700K, jedna konsumencka druga pro,

jak myślicie która jest z cri 90 ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

@Mikson - jeszcze raz wielkie dzięki za przydatne informacje. Kolejki niestety nie postawię bo już się nie da. :(

Oto zasadnicza różnica pomiędzy źródłami światła z punktu widzenia fizyki. Incandescent oznacza zwykłą żarówkę.

Z tego co mogę zaobserwować, zwykła żarówka nie ma sobie równych. Stromość zbocza pasma zbliżona do światła dziennego. Najszersze wypełnienie. Bez wątpienia najbardziej znośna dla ludzi.

Świetlówka (florescent) - padaka - ale to chyba każdy widzi i czuje. Jakieś agresywne strzępy pasm, żeby ulepić coś, co wydaje się znośne. Ale tak nie jest. Zupełny brak wypełnienia energetycznego.

LED - tutaj podstawową wadą jest znów pewna selektywność. Otóż w wersji z zimną barwą nie ma żadnych ciepłych składowych, natomiast w wersji z barwą zimną jest całkowite zero składowych ciepłych. Zbocze takie dość agresywne, odcinające się. Ciekawe co by było, gdyby połączyć ledy o różnych temperaturach barwowch, żeby lepiej wypełnić widzialne pasmo.

spectral_responses2.png

Oto zasadnicza różnica pomiędzy źródłami światła z punktu widzenia fizyki. Incandescent oznacza zwykłą żarówkę.

Z tego co mogę zaobserwować, zwykła żarówka nie ma sobie równych. Stromość zbocza pasma zbliżona do światła dziennego. Najszersze wypełnienie. Bez wątpienia najbardziej znośna dla ludzi.

Świetlówka (florescent) - padaka - ale to chyba każdy widzi i czuje. Jakieś agresywne strzępy pasm, żeby ulepić coś, co wydaje się znośne. Ale tak nie jest. Zupełny brak wypełnienia energetycznego.

LED - tutaj podstawową wadą jest znów pewna selektywność. Otóż w wersji z zimną barwą nie ma żadnych ciepłych składowych, natomiast w wersji z barwą zimną jest całkowite zero składowych ciepłych. Zbocze takie dość agresywne, odcinające się. Ciekawe co by było, gdyby połączyć ledy o różnych temperaturach barwowch, żeby lepiej wypełnić widzialne pasmo.

spectral_responses2.png

żarówka też nie jest idealna drugi wykres, jeżeli widmo światła dziennego przypomina siodło , to najbliżej jest halogenowa zaraz za nią led ale 2700 z jak najmniejszym pikiem właśnie na niebieskim, żarówka ma za dużą proporcję czerwieni ale i żarówka i halogen mają cri po 100.

Focal + Naim

Kupiłem blisko rok temu w firmie Eko-Light (internet) chińskie żarówki ledowe (gwint E27, czyli "normalny") do oświetlenia domu, 9W i 12 W (po kilka sztuk).

Dość tanie, bo 12 W chyba za 45 zł, a za 9 W coś ponad 20 zł/szt dałem. W tym czasie były to jedne z tańszych świateł. Porównywałem "optycznie" w Castoramie, ale o porównywalnej mocy były o 30% droższe.

Pierwsza 12-watowa padła po dwóch dniach, ale wymienili bez problemu, nawet nie musiałem odsyłać, wystarczyło zdjęcie. Reszta działa do dziś niezawodnie, codziennie dziesiątki włączeń i wyłączeń (łazienka, korytarz). Mamy dość wysokie napięcie w sieci ok 240 V.

Są to 72 ledowe żarówki (12W) bodajże na diodach 5050 Warm White, a dziewiątki nie wiem, nie mam już pudełek.

Co mogę powiedzieć o eksploatacji?

Efekt stroboskopowy - jest. Mniejszy przy żarówce 12W, większy przy 9W, chociaż nie bardzo męczący.

Jasność świecenia - mniejsza, niż deklarowany przez producenta odpowiednik dla zwykłej żarówki.

Dlatego radzę - kupujcie u numer mocniejszą, niż podaje producent.

Kolor światła - różnią się nieco (12W lepszy) ale i tak twarze mają nieco "żółtaczkowy" odcień, kolory odrobinę zafałszowane w kierunku zieleni.

Słabsze nadają się na korytarze, przedpokoje itp.

12-watowe odważyłbym się dać jako światło główne w pokoju, ale na razie zostałem przy starym oświetleniu.

Być może są już lepsze modele (nie miałem okazji sprawdzać).

12-watowe są w kuchni i jest znośnie. Do nieco innego odcienia potraw zdążyłem się przyzwyczaić, a żona i tak "nie widzi różnicy".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

umieszczam linki które dostałem od sympatycznego kolegi z forum :)

ponoć są tam ciekawe ledy z cri ponad 90.

Źle to interpretujesz, wykres Daylight zależy od pory dnia, tutaj prawdopodobnie są to godziny południowe.

tam masz rację widmo zmienia się od pory dnia zachmurzenia m głębokości wody etc, jeżeli przyjąć 6000-6500 jako światło najsilniejsze w południe to może być jeszcze więcej nawet dolnego zakresu widma,

dosyć ciekawą informację dorwałem właśnie odnośnie dolnego zakresu widma niebieskiego, naukowcy zinterpretowali 4 pręcik w siatkówce oka który właśnie jest odpowiedzialny za wyłapywanie pewnego selektywnego widma niebieskiego , nie pamiętam długości fali, ponieważ jak kolega słusznie zauważył widmo światła słonecznego zmienia się od pory dnia, rano jest więcej purpurowego , po południu najbardziej niebieskie i mocne potem coraz cieplejsze wytracając moc niebieskiego widma i właśnie taką zmianę tego zaniku widma w dolnym zakresie rejestruje 4 pręcik dna oka który przekazuje informację do mózgu o jego braku który to przygotowuje nasz organizm do wyciszenia i snu produkując odpowiedni hormon , i teraz najciekawsze , wiele osób w tym najczęściej dzieci pod wieczór dostając dawkę tego widma mogą mieć problemy z zaśnięciem bo ich mózg dostaje informację że jeszcze jest dzień , podpowiem wszelkie podświetlenia led czyli matryce komputerowe telewizyjne led na dobranoc mogą być przyczyną wybicia ze snu i problemów z zaśnięciem w niektórych przypadkach.

dlatego w domu, trzeba używać wieczorami światła miękkiego ciepłego i uważać z doborem bo ledy mają często pik na niebieskim :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

No tak, organizmy żywe są wrażliwe na to wszystko jak najczulsze urządzenia pomiarowe. Radzę też zwrócić uwagę na stromość zboczy. Ostro zagięte zbocze powoduje zniekształcenia barwowe w odbiorze. To nic innego jak błędy w materii czasu, gdzie fala się zniekształca pod wpływem zmiany prędkości podczas jej trwania. To podobnie jak w audio. Ja używam zwykłych lub halogenów. Za dużo kłamstwa jest w LED, nie lubię jak ktoś mnie oszukuje na taką skalę, bo na pewno ponad 100% tej oszczędności to oszustwo. Źle podawana moc, faktyczna energia świetlna, ustawione pomiary, żeby wyszło coś mądrego na papierku, o wiele gorsza sprawność... a jakość światła jest dla mnie akceptowalna tylko do użytku w korytarzu.

proponuję abyś dorwał taką żarówkę i poobcował przy takim świetle, ruchy są mało płynne przerywane :) i mruganie obciąża oczy,

mi to przeszkadza i zwracam na to uwagę dlatego nie akceptuję tego w świetle, nie jest to naturalne

Focal + Naim

po zamianie w zyrandolu czterech halogenów po 30W na cztery po 6W Ledy swiatła jest tyle samo z troche przeunietym widmem w niebieskie.Nie meczace.

proponuję abyś dorwał taką żarówkę i poobcował przy takim świetle, ruchy są mało płynne przerywane :) i mruganie obciąża oczy,

mi to przeszkadza i zwracam na to uwagę dlatego nie akceptuję tego w świetle, nie jest to naturalne

nie musze dorywac bo tak zachowuja sie zwykłe swietlówki rurowe.

po zamianie w zyrandolu czterech halogenów po 30W na cztery po 6W Ledy swiatła jest tyle samo z troche przeunietym widmem w niebieskie.Nie meczace.

Na pierwszy rzut oka. Proponuję pozmieniać żarówki na stare kilka razy. Ocena sytuacji wymaga sporo czasu. To, co widzimy jako pierwsze wrażenie może być mało wiarygodne.

No tak, organizmy żywe są wrażliwe na to wszystko jak najczulsze urządzenia pomiarowe. Radzę też zwrócić uwagę na stromość zboczy. Ostro zagięte zbocze powoduje zniekształcenia barwowe w odbiorze. To nic innego jak błędy w materii czasu, gdzie fala się zniekształca pod wpływem zmiany prędkości podczas jej trwania. To podobnie jak w audio. Ja używam zwykłych lub halogenów. Za dużo kłamstwa jest w LED, nie lubię jak ktoś mnie oszukuje na taką skalę, bo na pewno ponad 100% tej oszczędności to oszustwo. Źle podawana moc, faktyczna energia świetlna, ustawione pomiary, żeby wyszło coś mądrego na papierku, o wiele gorsza sprawność... a jakość światła jest dla mnie akceptowalna tylko do użytku w korytarzu.

pełna zgoda, choć trzeba obiektywnie też stwierdzić że mało jest a w marketach praktycznie nie ma led z cri 90 jedynie ikea 16W odpowiednik 100W 1000lm ma cri>87 a to sporo, to już robi się dobre światło jakościowo, barwy są nasycone , dlatego będę szukał właśnie led z minimum 90 cri/Ra w markowych produktach , np osram parathorm pro takim jest

Ukryta Zawartość

ale kosztuje minimum 2x razy tyle co odpowiednik osramowy 80 cri :) 4x tyle co większość chinoli z cri < 80 :) no coż jak widać jakość kosztuje, choć w tym wypadku uważam że warto, ile każdy z nas nakupował kabli czy innych gratów audio , pomijając że to nasze hobby :), a liczy każdego grosza na lepszym świetle?

tym bardziej że jak wyliczałem u mnie średnioroczne używanie 5h na dobę daje zwrot inwestycji ponad rok w droższe ledy minus zakup lub wymiana padniętych w tym czasie zwykłych halogenów.

nie musze dorywac bo tak zachowuja sie zwykłe swietlówki rurowe.

6W leda w halogenie 36stopni da tyle co 50W zwykłego , najważniejszy jest trumien lumenów 350lm daje 50W zwykłego lub 5-6W leda, 35W - 4W obecnie, zależy jakie diody użyją nowsze powyżej 100lm/W mają światło fatalne generalnie , lepsze jakościowo z wyższym cri mają po 60lm/W

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

trzeba zalozyc ze w miejsca gdzie jest konieczne dobra jakosc to idziemy w drogie cieple barwy i to jest pare miejsc a reszta to zwykle oswietlenie gdzie nie ma koniecznosci cudowania i ja wychodze z takiego załozenia, bo takich miejsc jest zdecydowanie wiecej.I wtedy liczy sie koszt na wat.

Te lumeny to tylko pomiar energii w jakimś punkcie. Gdyby skupić światło żarówki w podobny sposób jak świeci LED, to by się okazało że ma ona jeszcze więcej lumenów. No ale nie, lepiej porównywać tak, żeby LED okazał się lepszy, no bo przecież droższy.

wiadomo ze liczy sie kąt czyli wielkosc plamki przy tej samej odległosci od zródla.Ten problem juz był z reflektorkami halogenowymi 60 stopni czy 45stopni.Ledy z załozenia swieca punktowa bo taka ich uroda.Z tego wynikaja te fantastyczne kompozycje.Ostatnio widzialem zarówke ktora miała włókno jak kiedys wolframowe ale wykonane z ledów.Wygladała jak zwykla zarówka i swiecila podobnie.Ale sakramencko droga..na razie.

Te lumeny to tylko pomiar energii w jakimś punkcie. Gdyby skupić światło żarówki w podobny sposób jak świeci LED, to by się okazało że ma ona jeszcze więcej lumenów. No ale nie, lepiej porównywać tak, żeby LED okazał się lepszy, no bo przecież droższy.

podawanie w unii strumienia lumenów jest pod kątem 90stopni w przypadku oświetlenia kierunkowego, soczewkowe mają raczej faktycznie tendencję do mocniejszego w tym rejonie, konstrukcie COB czyli światło od bocznych ścian luster odbija się mają bardziej równomierny strumień,

trzeba zalozyc ze w miejsca gdzie jest konieczne dobra jakosc to idziemy w drogie cieple barwy i to jest pare miejsc a reszta to zwykle oswietlenie gdzie nie ma koniecznosci cudowania i ja wychodze z takiego załozenia, bo takich miejsc jest zdecydowanie wiecej.I wtedy liczy sie koszt na wat.

zgadzam się , choć uważam że zarówno pokoje jak i kuchnia gotowanie - świeżość potraw , też apetyczność zależy od wysycenia kolorów czyli od światła w którym są podawane co udowodniono doświadczalnie że podświetlanie światłem które zmniejsza nasycenie kolorów powoduje zmniejszenie zainteresowania danym produktem do spożycia :), czy łazienki gdzie przeglądasz się w lustrze zwłaszcza kobiety - mejkap , nie powinno się tu oszczędzać ,

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.