Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słychać różnice między DTS a DTS HD MASTER?

szakaldg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni mam trudny problem do rozwiązania.

Chodzi mi czy zwykły człowiek usłyszy różnice między DTS a DTS HD MASTER (i innych dźwięków w HD)? Szukałem odp na internecie i nic nie znalazłem:-(

Ja posiadam stary amplituner Denon 3805 kiedyś był to topowy model i się zastanawiam czy jest sen wymienić go na coś nowszego z wysokiej półki.

Z ciekawości patrzałem po parametrach filmów w sieci i wszystkie prawie mają starego poczciwego DTS.

Witam.

Chodzi mi czy zwykły człowiek usłyszy różnice między DTS a DTS HD MASTER (i innych dźwięków w HD)? Szukałem odp na internecie i nic nie znalazłem:-(

Ja posiadam stary amplituner Denon 3805 kiedyś był to topowy model i się zastanawiam czy jest sen wymienić go na coś nowszego z wysokiej półki.

Z ciekawości patrzałem po parametrach filmów w sieci i wszystkie prawie mają starego poczciwego DTS.

wiesz, nowe amplitunery to nie tylko nowe dekodery dzwieku, ja np. wymienilem moj na nowszy rowniez ze wzgledu na mozliwosc pracy jako serwer plikow+ radio internetowe.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam.

Nieprawda. Sporo filmów w sieci ma dźwięki jak na płycie BD. Nawet zdarzają się przypadki, że płyta na nasz rynek ma tylko DTS HS MSTR 5.1 a plik w sieci DTS HD MSTR 7.1

Na przyzwoitym sprzęcie każdy usłyszy różnicę pomiędzy ścieżką DTS rodem z płyty DVD a formatami dźwięku HD.

Niby się usłyszy mnie osobiście w fotel nie wgniotło DTS MA HD dopiero wydania Sony Z PCM "BHD","Hostel" itp zrobiły na mnie wrażenie i tu poczułem potęgę jak latały UH-60(BHD)

Akurat nie potrzebuje żadnych bajerów bo składam po kosztach HTPC za 300zł do tego chce kupić nagrywarkę blu ray:-)

Właśnie o to mi chodziło czy słychać różnice.

Ok. Rozumie że czuć różnice dźwięku. tylko co teraz kupić w cenie do 1500zł (tylko mnie używki interesują)

mnie osobiście w fotel nie wgniotło DTS MA HD dopiero wydania Sony Z PCM

DTS-HD MA to zakodowany PCM, więc ... to jakieś VOODOO .... :)

BTW - w takiej kasie to nie baw się w HD MA , niczego nowego nie usłyszysz ...

DTS-HD MA to zakodowany PCM, więc ... to jakieś VOODOO .... :)

BTW - w takiej kasie to nie baw się w HD MA , niczego nowego nie usłyszysz ...

PCM ma większe próbkowanie niż DTS MA i jest lekka degradacja na hdmi lepiej wypada na analogu było wałkowane na innym forum w na stronie AV jest felieton porównujący dźwięki HD i PCM wypada najlepiej sam nie wierzyłem kupiłem kilka wydań Sony bo chyba tylko oni dają z tą ścieżką i ją poczułem

BHD-Helikopter w ogniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniżej zamieszczam formaty audio hd i ich porównanie.Proponuję kupić wydanie sony które zawiera PCM(LPCM) i porównać je z DTS MA HD jak ja to zrobiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCM ma większe próbkowanie niż DTS MA

Zapewne chcesz dobrze, ale z rzeczy prostych niepotrzebnie robisz skomplikowane. :)

PCM umieszcza się na płytach, na których jest na to wolne miejsce ( nie ma opłat licencyjnych )

DTS - HD MA jest bezstratnie zakodowanym PCM-em, zajmuje mniej miejsca, ale trzeba płacić za licencje.

DTS-HD MA po rozkodowaniu jest w 100% zgodny z PCM-em i trafia na te same przetworniki DAC co PCM !

Jeśli nie użyto innego mastera do PCM i DTS, to nie masz prawa usłyszeć jakiejkolwiek różnicy pomiędzy nimi.

Ciężko znaleźć płyty z tymi dwoma zapisami na jednym krążku, ale takie są (BD-Audio, chyba Pink Floyd, inne ... )

Wystarczy nabyć, posłuchać i dojść do jednoznacznego wniosku. :)

Odpowiadam na pytanie w temacie:

Słychać bardzo.

Im lepsze komponenty zestawu audio tym bardziej

Możesz odsłuch HD Audio zrealizować przez zakup BD playera z pokładowym dekodowanie HD AUDIO do LPCM i nadal korzystać ze starego DENON 3805.

Może jakiś secound-hand. Np. stary wysoki PHILIPS.

Ja porównywałem je na ścieżkach filmowych nie audio i dla mnie PCM jest najlepszy pod względem dynamiki i szczegółowości a DTS MA HD takiej dynamiki nie poczułem a mam filmy różnych dystrybutorów BD ze ścieżką DTS MA HD i u wszystkich to samo.Zgodzę się że PCM zawiera dużo więcej miejsca niż DTS MA HD ale chyba nie od parady Sony daję w wybranych filmach ścieżkę PCM bo jest najlepsza i najwierniej oddaję szczegóły.Chyba że ty nie czujesz różnicy masz w ogóle jakiś film ze ścieżka PCM i porównywałeś ją?Na innych forach spotkałem się z opisami forumowiczów że wydania tego samego filmu na BD(z DTS MA HD) były gorszej jakości niż wydanie dvd z DD

zakup BD playera z pokładowym dekodowanie HD AUDIO do LPCM

Jeśli amplituner przyjmuje LPCM po HDMI, to najlepsza opcja - należy jedynie pamiętać o tym, że nie wszystkie

playery potrafią na swoim pokładzie zdekodować Audio HD (stereo i multi) do LPCM (stereo i multi) - trzeba testować !!!

Ja porównywałem je na ścieżkach filmowych i dla mnie PCM jest najlepszy pod względem dynamiki i szczegółowości ...

Sony daję w wybranych filmach ścieżkę PCM bo jest najlepsza i najwierniej oddaję szczegóły.

... masz w ogóle jakiś film ze ścieżka PCM i porównywałeś ją?

- na czym porównywałeś ? Tytuł, wydawca.

- Sony oszczędza kasę na licencjach, nie ma żadnego innego technicznego uzasadnienia.

- :)

MONOLITH-Ocalony

TIM-Szepty,Diabeł,Dead Silence,Green Zone,Battleship bitwa o ziemię

Imperial-Avatar,Diabelskie nasienie

CD PROJECT-JESTEM NUMEREM CZTERY

Galapgos-Na skraju Jutra,300 Początek imperium

Pro-Motion-Posłańcy

i wielu innych jedynie z DTS MA HD od sony w Inwazji Bitwie o Los Angeles było porównywalnie ale nie tak jak w BHD

BD od Vision są bardzo dobrze wydawane mam kilka Skyline,Nocny pociąg z mięsem z DTS MA HD jest bardzo dobrej jakości

Więc możliwe jest jak piszesz że nie wszyscy używają tego samego mastera i wtedy słychać różnicę

Oooo - i już zaczynasz dobrze kombinować ! :)

Jeśli jest TEN SAM MASTER, to nie ma prawa być różnicy, to precyzyjna matematyka i nie ma mowy o pomyłce.

Załatw sobie płytę z muzyką kodowaną LPCM jak i DTS-HD MA i porównaj - wniosek może być tylko jeden.

Odpowiadam na pytanie w temacie:

Słychać bardzo.

Im lepsze komponenty zestawu audio tym bardziej

Możesz odsłuch HD Audio zrealizować przez zakup BD playera z pokładowym dekodowanie HD AUDIO do LPCM i nadal korzystać ze starego DENON 3805.

Może jakiś secound-hand. Np. stary wysoki PHILIPS.

Tylko mój amplituner nie ma HDMI. Tylko otyk i coaxiale.

usłyszysz, u mnie np DTS HD MASTER jest wyraź cichszy od DTS hehe ( w sumie to nie mam pojęcia dlaczego )

A u mnie odwrotnie.... w dts hd ma słychać wyraźniej dźwięki niż w zwykłym dts-sie... i nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą że coś poddane kompresji lepiej "gra" niż zapisane w bezstratnym formacie... skompresowane znaczy wykastrowane....więc jak może być lepsze...

Fakt jest taki że ja tylko odtwarzam filmy z oryginalnych płyt blu-ray... i bezstratne formy zapisu dtshdma i dolby true hd to jak na moje ucho dużo lepszy dźwięk niż ich wykastrowani starsi bracia.... ;) :)

Ale to jest na moje ucho... ;)

Po prostu dźwięk jest czystszy i dokładniejszy.... ale może niektórzy wzorują się na czymś co ściągną z sieci a tam to już jest wolna amerykanka. .co innego pisze co innego jest zapisane...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

U mnie jest dużo większa przestrzenność i poprawia się zdecydowanie bas. Ma większe uderzenie i lepszą kontrolę.

W zasadzie każdy aspekt jest lepszy ale te dwa elementy się zmieniają najdosadniej.

U mnie jest dużo większa przestrzenność i poprawia się zdecydowanie bas. Ma większe uderzenie i lepszą kontrolę.

W zasadzie każdy aspekt jest lepszy ale te dwa elementy się zmieniają najdosadniej.

....dokładnie .... właśnie to miałem dopisać... :)

...i ja tą różnicę dostrzegam na moim gów...nym zestawie więc jak to musi zajefajnie działać na naprawdę dobrym ampli i dobrym zestawie 5.1 .... :)

A czy ten dźwięk nazwiecie takim skokiem jakościowym jak z obrazu Sd na FHD bo ja nie jednak w dźwięku mi czegoś zabrakło i nie zrobiło na mnie takiego efektu wow jak na obrazie i też odtwarzam tylko oryginalne nośniki BD

A czy ten dźwięk nazwiecie takim skokiem jakościowym jak z obrazu Sd na FHD bo ja nie jednak w dźwięku mi czegoś zabrakło i nie zrobiło na mnie takiego efektu wow jak na obrazie

... Masz racje.... przeskok z sd na fhd , przynajmniej dla mnie był tak niesamowity jak przesiadka z PS2 na PS3.... opad szczeny....

Dźwięk niestety nie wykonał takiego skoku jak obraz ale to może wina mojego sprzęciku bo trudno go nazwać sprzętem..... :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jak to musi zajefajnie działać na naprawdę dobrym ampli i dobrym zestawie 5.1 .... :)

Jeszcze lepiej na 7.1:-)

Ciężko porównywać obraz z dźwiękiem ale różnice są bardzo duże.

Dodam, że materiał źródłowy powinien być referencyjny.

W kilku wątkach wskazywaliśmy koncerty rejestrowane ze szczególną starannością.

Np. takie cztery:

David Foster oba BD,

EAGLES,

no i OVERTIME Lee Ritenour.

Oczywiście jest tego znacznie więcej.

Słychać różnicę. Mam koncert "Kult Unplugged" i tam słychać różnice miedzy DTSami. Przy HD dźwięk jest "wyostrzony". Te różnice pewnie są bardziej słyszalne na konkretnym sprzęcie. U mnie HK AVR265 plus zestaw 5.1 Paradigm Monitor 7.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.