Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do muzyki rel t5/t7 czy tannoy ts-1001/1201

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

Sluchajcie mam pytanie

Szukam subwoofera do sluchania muzyki (jazz, rock, elektronika) w sumie bardzo wszechstronnie ale raczej bedzie kontrabas i bas niz organy koscielne)

Obudowa zamknieta.

pomieszczenie ok 30m2

Pojawily mi sie takie opcje

tannoy ts-1001 lub ts-1201

albo Rel t5 lub t7

na wiecej mnie nie stac wiec poruszam sie w pewnym przedziale cenowym

reszta systemu to lapmy i glosniki 2drozne wiec basu brakuje a do tego trudne pomieszczenie.

Jakie opinie o ww subach.

ma ktos uzywa, a moze ktos nawet porównywal??

dzieki za pomoc

Kiedyś grałem 2.1 z subem na SF Concertino i uważam to za bardzo dobry pomysł.

Chcę do tego pomysłu wrócić, gdyż brakuje mi basu.

Tzn. dotychczas nie brakowało ale nieopatrznie dałem się namówić na posłuchanie Avantgarde Acoustic Duo i okazało się że nie mam basu. :)

Przyłączam się do pytania - jaki sub do muzyki polecacie?

Pomysł firmy REL z połączeniem wysokopoziomowym po kablu głośnikowym bardzo mi odpowiada. Obudowa zamknięta powinna dawać bas przyzwoitej jakości ale oprócz trzymania basu za twarz, życzyłbym sobie jeszcze zejście z pasmem na samo dno piekieł, jak to robi aktywna sekcja basowa w AA Duo: podwójny 25cm woofer zasilony 250W/kanał - może jakiś większy REL?

Oczywiście w moich 20 metrach zejścia na 20 Hz nie uzyskam ale czym chata bogata... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja ze swoich doświadczeń polecę zdecydowanie układ dwóch subwooferów (w obudowie zamkniętej) w układzie stereo rozmieszczone symetrycznie koło kolumn.

Zdecydowanie lepiej zdefiniowany jest impuls, precyzja i wypełnienie pomieszczenia basem. Poprawia się przestrzeń. Przestaje istnieć (odwieczny i niezaprzeczalny) problem ze słyszalną lokalizacją suba w pomieszczeniu.

Sam podpieram w 24 mkw. subami (rel t5) podłogówki które mają zejście do 30Hz i zgrywa się to bezszwowo. Dodaje ciepełka i impulsu. Jeden sub kanał lewy drugi prawy ze wzmacniacza przewodami wysokopoziomowymi.

Przestaje istnieć (odwieczny i niezaprzeczalny) problem ze słyszalną lokalizacją suba w pomieszczeniu.

Co dwa suby to nie jeden... nikt mi nie wmówi tej "bezkierunkowości" tonów niskich.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

]

a wystarczyło mieć porządne kolumny :)

No. Jak pewnego dnia znajdę te 21 000€ zaszyte w sienniku (zapomniałem, cholera, w którym zaszyłem...) , to sobie te AA Duo kupię.

I jeszcze drobiazg: przydałby się też jakiś niewielki pałac by je gdzieś postawić w sali balowej, bo do mojego "salonu" 20 m. kw. raczej się nie zmieszczą...

Póki co zatem - będę się protezować subem. :)

bart-azazel na Twój metraż T7 będzie optymalny. Ewentualnie T9, jest niewiele droższy. Ja z racji mniejszego metrażu korzystam z T5 i daje radę w stereo. Bas jest szybki i kontrolowany.

Witaj,

jeśli subwoofer do muzyki, to zdecydowanie namawiam na jeden z modeli REL. T5 nie da rady w Twoim pomieszczeniu, natomiast T7 będzie idealny. Jeśli natomiast budżet pozwoli, to pomyśl jeszcze o T9.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, u nas masz także możliwość wypożyczenia subwoofera do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rel to dobry kierunek jako uzupełnienie basu w muzyce.

Pomysł firmy REL z połączeniem wysokopoziomowym po kablu głośnikowym bardzo mi odpowiada. Obudowa zamknięta powinna dawać bas przyzwoitej jakości ale oprócz trzymania basu za twarz, życzyłbym sobie jeszcze zejście z pasmem na samo dno piekieł

ja rozważam też REL-a ze względu na wysokopoziomowe połączenie, łatwość ustawienia/konfiguracji. Jedynie co mnie wstrzymuje to white and black high gloss.

eśli jesteś z wysp to do swoich 20m bierz R218 za 500 z groszami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

328 już będzie za dużo - miałem na testach w domu, na powierzchni ponad 40m już dominował i trzeba go było ograniczać potencjometrem. Grał tak na 30%...

Obudowa zamknieta.

pomieszczenie ok 30m2

Pojawily mi sie takie opcje

tannoy ts-1001 lub ts-1201

albo Rel t5 lub t7

do Twoich 30m to t7 lub R218, jak masz gdzie to warto porównać. Seria R już schodzi z rynku, więc może coś powystawowego by się dało złapać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

podwojny sub mnie przekonuje a z ustawieniem obok kazdej kolumny tez nie bedzie problemu, chyba to jest bardzo sensownie brzmiacy trop.

juz o tym rozmawialem nawet z rochem ktory mial kiedys podobny system i dobrze sie jak pamietam do sprawdzalo. (tylko nie byly to t5)

a raczej podwojny t9 czy jakos tak - jednym slowem wielkie krowy tam muczaly

najpierw poslucham nowych kolumn po zmianie i jesli bedzie trzeba to 2 suby - chyba podwojny rel t5 da rade

jesli bede kupowal to pewnie skorzystam z opcji wypozyczenia w Q21 dziekuje za info.

jakies 2 lata temu na AS slyszalem awangardy 3drozne z ogromnym subem ustawonym w kacie sali (tak niepozornie z boczku)

nie powiem, bo tamten dzwiek zrobil na mnie ogromne wrazenie, ale jak zauwazym kolega palacu nie mam, fundusze ograniczone wiec zostaje proteza ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.