Jump to content
IGNORED

Czy można tak uszkodzić kolumny?

mikolajek

Recommended Posts

Wybaczcie pytanie początkującego, ale o ile na forum jest sporo o uszkodzeniu głośników, to takiego przypadku nie udało mi się znaleźć...

A jest on dość prozaiczny - do amplitunera mam podłączone DVD, TV i komputer. Oglądając film z komputera z bardzo cichym dźwiękiem podkręciłem głośność dość znacznie - nie wiem ile, ale sądzę, że dojechałem do ok. 0 na potencjometrze...

Potem oczywiście - skleroza! - zapomniałem tego przyciszyć i włączyłem WinAMPa. Nie muszę oczywiście mówić, że głośniki ryknęły jak zarzynane mamuty :-)) Trwało to dość krótko, bo oczywiście rzuciłem się do amplitunera aby go przyciszyć - tak więc trwało to ok. 2-3 sekund...

Teraz zrobiłem się chyba zbyt przewrażliwiony, chociaż dużej różnicy w dźwięku nie słyszę (pewnie wcale jej nie ma) - tyle tylko, że nawet "hajchety" interpretuję jako coś dziwnego :-))) Proszę zatem Was o wyjaśnienie - jakie są szanse, że faktycznie coś się tutaj mogło uszkodzić???

Parę słów o sprzęcie - amplituner Denon AVR-1404 - wg instrukcji to ma 5x110W przy 6 omach + kolumny Wharfedale Diamond 8: 2x8.3 (100W) + 2x8.1 (100W) + centralny (100W) + subwoofer PowerCube 8A (100W). Ponieważ moce wzmacniacza i głośników są podobne - zaniepokoiłem się, że coś jednak mogło "polecieć" - bo spalićto chyba raczej nie...

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli tzw hi hat.takie dwa talerze zlaczone ze soba wewnetrznymi czesciami i perkusita uderza o nie a gdy chce zaakcentowac dzwiek naciska tzw stopke(taka jak przy centrali-najwiekszym i przewaznie wydajacym najnizszy dzwiek w perkusji bebnie choc zdazaja sie np przejsciowki ktore daja nizszy dzwiek)i wtedy one sie na chwile od siebie odalaja zeby za chwile powrocic na swoje miejsce.inaczej nie potrafie wytlumaczyc;))))))))))

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.