Skocz do zawartości
IGNORED

Atoll, Audiolab czy Rotel jako DAC + wzmak do Monitor Audio RX6?

qmacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zmodyfikować wątek dot. doboru wzmacniacza i DAC’a do Monitor Audio RX6. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Po wstępnym obejrzeniu i przeczytaniu recenzji postanowiłem odrzucić Cambridge Audio Stream Magic 6 v2 z kręgu interesujących streamer’ów/ DAC’ów. Podobnie Marantz NA8005.

Ostatecznie zdecydowałem się na poszukiwanie dobrego DAC’a i wzmacniacza.

Moje typy to:

1. Atoll DAC100 + Atoll IN100-SE

2. Audiolab MDAC + Audiolab 8200A

3. Rotel RA-1570 (wzmacniacz ze zintegrowanym DAC’iem)

Po przeczytaniu na obcojęzycznych forach bardzo pozytywnych recenzji zdecydowałem się na wypożyczenie Rotela RA-1570.

Uzbrojony w gotówkę i gotowy na poświęcenie 100 PLN na wypożyczenie sprzętu udałem się dzisiaj do jednego z warszawskich sklepów, sprzedających ten sprzęt.

Mimo obecności rzeczonego sprzętu w sklepie, sprzedawca w subtelny sposób odradził mi wypożyczenie Rotela, argumentując to tym, że ma w stosunku do Atoll’a mniej mięsiste i bardziej specyficzne granie z kolumnami MA.

Facet zaczął mi doradzać wzmak Musical Fidelity i DAC Peachtree Audio.

A tak w ogóle, to najlepiej jakbym przyjechał do nich z własnymi kolumnami… i dokonał selekcji na miejscu...

Ostatecznie wyszedłem z ich sklepu z niczym.

Więc pytania do Was:

1. Czy kolumny Monitor Audio rzeczywiście kiepsko grają z Rotelem?

2. Co polecicie do Monitor Audio RX6? (Atoll czy Audiolab). Atoll grał fajnie nawet z amplitunerem Marantz’a jako DAC

3. Może jednak Rotel?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Audiolab MDAC + Audiolab 8200A.

Zamiast 8200A, proponuję brać pod uwagę 8200p. To mocniejsza końcówka mocy, znacznie mocniejsza i tańsza niż słabsza integra8200a . M-DAC ma pre-amp.

Nie rzucały mi się nigdzie negatywne opinie na temat Audiolaba. Natomiast na Atolla tak. Dużo czytam od kilku tygodni o tych urządzeniach i pytam sprzedawców, bo sam chce kupić coś w tych cenach. O Rotelu nic nie wiem.

Ponad to, wiem, gdzie za M-DACa + 8200p można zapłacić mniej niż 5000 za nowego. Ten sklep idzie mi na rękę dając spory rabat, w zamian mogę go prywatnie polecić.

2. Audiolab MDAC + Audiolab 8200A.

Zamiast 8200A, proponuję brać pod uwagę 8200p. To mocniejsza końcówka mocy, znacznie mocniejsza i tańsza niż słabsza integra8200a . M-DAC ma pre-amp.

insaimz: Wielkie dzięki za odpowiedź. Właśni o to mi chodziło!

Ja bym przede wszystkim radził zmienić kolumny.

opteron: Ależ dlaczego?

Moje pomieszczenie to około 20 m2, z trudną akustyką.

Długo nie lubiłem MA RX6, ale po podłączeniu wzmacniacza Atoll'a zagrały naprawdę bardzo fajnie. Na tyle fajnie, że zacząłem je lubić...

Nie jestem audiofilem, więc nie czuję się uprawniony do opisu wszystkich wrażeń, ale nareszcie wokal był wysunięty do przodu, bas odpowiednio rozdzielczy, a kolumny były "odmiejscowione".

Najlepszym testerem była moja żona, która nie wiedząc o zmianach powiedziała: "O... w końcu nie dudni...".

Więc do zmiany mieszkania, a tym samym wielkości pomieszczenia, pozostanę przy MA RX6.

Nie wspomnę o tym, że wizualnie MA RX6 w kolorze 'walnut' prezentują się naprawdę efektownie.

Ja bym przede wszystkim radził zmienić kolumny.

nie ukrywam, że ja też. Trzeba do nich szukac bardzo czystego i spokojnego wzmacniacza z dobrym tłumieniem wiec mocnego a o takie trudno.

sprzedawca w subtelny sposób odradził mi wypożyczenie Rotela, argumentując to tym, że ma w stosunku do Atoll’a mniej mięsiste i bardziej specyficzne granie z kolumnami MA.

ma rację. niespecjalnie dobre połączenie moze wyjsc ostro i bas sie rozjechac

Kolumny możesz zmienić kiedyś jak już miałbyś np. M-DAC + 8200p ale po prostu na jakiś wyższy model. Na zasadzie takiej, jak ktoś zmienia Audi A4 na A6. W swoim przedziale cenowym nie odstaja od konkurencji na pewno. Ciekaw jestem argumentów przedmówców...

Kolumny możesz zmienić kiedyś jak już miałbyś np. M-DAC + 8200p ale po prostu na jakiś wyższy model. Na zasadzie takiej, jak ktoś zmienia Audi A4 na A6.

Od poniedziałku poszukuję M-DAC'a i 8200p na odsłuch.

Kolumny kiedyś pewnie zmienię, ale na razie zostaję przy MA RX6.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich odpowiadających!

Także potwierdzam konfigurację M-DAC z 8200P, to powinno być naprawdę dobre połączenie. Zapraszam do wypożyczenia w naszym salonie, co do ceny zakupu na pewno uzgodnimy satysfakcjonującą kwotę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

przerobiłem temat, słuchałem kilkudziesięciu kombinacji. MA są dobre w sensie uniwersalności (każdy gatunek brzmi ok jak dla mnie), choć ja kilka lat miałem Paradigmy 11v.7 (też trudne, ale lepszy wykop - ja rockowiec ;p), teraz doceniłem Dali Zensor za środek, równowagę i stosunki sąsiedzkie :), dla mnie lepsze od MA. Focale, Klipsche i B&W odpadły od razu, krew z uszu. Żałuję, że ATC nie miałem okazji posłuchać. Nowe Dynaudio mnie zawiodły.

Słuchałem wieeeluuuu brzmień, Atoll powala początkowo skrzeniem, górą, ale bałem się że ta maniera może się znudzić jak Roksanowa czy inna Exposure`owa (miesiąc byłem zachwycony, potem out).

Rotela tego też miałem tydzień na wypożyczeniu - oj, fajnie grał dead can dance itp., ale u mnie na ostrych riffach i metalu się wykładał, coś się zlewało, szum się robił.

Miałem Baltlaba, AMC (polecam ogólnie, te 3150/3250 to fajne, stabilne, mocne brzmienie), ale teraz mam 2 miłości - obecną, tj. Audiolab i ewentualnie przyszłą, tj. Mingda - w lutym wypożyczę i porównam. Świetnie po prostu grające muzykę wzmaki, dobre tempo, świetny środek, dobre wokale, nie męczą po długim czasie. Polecam i potwierdzam, że końcówka mocy Audiolaba jest jeszcze lepsza niż wzmak, może kiedyś pójdę tą drogą, ale to już wtedy monobloki ;p;p

Audiolab + jasno grające Monitor Audio dadzą jaskrawy, męczący dźwięk. Mimo że to obiektywnie rzecz biorąc przyzwoite wzmacniacze.

Facet z salonu miał rację proponując do tych kolumn Musical Fidelity.

Jednego tylko nie rozumiem - dlaczego nie wypożyczyłeś ich do domu ? Co stanęło temu na przeszkodzie ? Przecież wystarczy odsłuchać ...

teraz doceniłem Dali Zensor za środek, równowagę i stosunki sąsiedzkie :)

Słuchałem niedawno Dali Rubicon 8 i grały świetnie, ale niestety poza moim zasięgiem cenowym.

Jednego tylko nie rozumiem - dlaczego nie wypożyczyłeś ich do domu ? Co stanęło temu na przeszkodzie ? Przecież wystarczy odsłuchać ...

Mam te kolumny od ponad dwóch lat. Dzisiaj pewnie inaczej podszedłbym do wyboru i odsłuchał w domu kilku modeli. Wiadomo jednak ile z tym zachodu i czasu jaki trzeba na to poświęcić.

Audiolab + jasno grające Monitor Audio dadzą jaskrawy, męczący dźwięk.

Zdaję sobie sprawę, że MA to niełatwe kolumny, dlatego tak długo szukam dobrze grającego z nimi wzmaka.

Czy Twoim zdaniem tylko Musical Fidelity z nimi dobrze zagra? Czytałem, że wzmaczniacze Marantz'a (dające ciepły dźwięk) dobrze się z nimi balansują.

Gość numik

(Konto usunięte)

dla mnie góra Marantzów wcale nie jest ciepła, wg mnie z MA ciężki temat. Powiem tak, miałem długo podobne problemy z Paradigmami, męczyłem się i w końcu podjąłem dobrą decyzję - spyliłem je i nagle wszystko było proste. Nie chcesz posłuchać niższych Dali? ATC? Bo z MA będziesz się męczył trochę, AMC spróbuj, Mingdę, Vincenta, MF.

Nie chcesz posłuchać niższych Dali? ATC? Bo z MA będziesz się męczył trochę, AMC spróbuj, Mingdę, Vincenta, MF.

Posłucham chętnie (szczególnie Dali).

Jednak nie nastawiam się teraz na wymianę kolumn, bo w całej mojej konfiguracji to najmocniejszy element.

Zdaję sobie sprawę, że MA są specyficzne, ale słyszałem (nawet swoje) jak grały bardzo przyzwoicie (i nie było to subiektywne doznanie) - podłączone do wzmaka Atoll'a.

Priorytetem dla mnie jest zakup DAC'a i wzmacniacza.

Mój wybór, póki co, zawęził się do Atolla i Audiolaba.

Jeśli będę miał sposobność, to wypróbuję któryś z polecanych przez Ciebie wzmacniaczy.

Przyznam, że o ATC jeszcze nie słyszałem (ale w temacie jestem od niedawna...:)).

Oczywiście najlepiej będzie, jeśli docelowy zestaw będzie dobrze grał nie tylko z Monitor Audio.

Gość numik

(Konto usunięte)

Posłucham chętnie (szczególnie Dali).

Jednak nie nastawiam się teraz na wymianę kolumn, bo w całej mojej konfiguracji to najmocniejszy element.

Zdaję sobie sprawę, że MA są specyficzne, ale słyszałem (nawet swoje) jak grały bardzo przyzwoicie (i nie było to subiektywne doznanie) - podłączone do wzmaka Atoll'a.

Priorytetem dla mnie jest zakup DAC'a i wzmacniacza.

Mój wybór, póki co, zawęził się do Atolla i Audiolaba.

Jeśli będę miał sposobność, to wypróbuję któryś z polecanych przez Ciebie wzmacniaczy.

Przyznam, że o ATC jeszcze nie słyszałem (ale w temacie jestem od niedawna...:)).

Oczywiście najlepiej będzie, jeśli docelowy zestaw będzie dobrze grał nie tylko z Monitor Audio.

Atoll zachwyci Cię pewnie na odsłuchach, ta muzyka aż się skrzy. Dla mnie Audiolab jednak bardziej stabilny, uniwersalny, neutralny i naturalny powiedzmy.

Chyba najlepsza odsłuchownia jest w Q21, tam możesz wypróbować najwięcej kombinacji, ja tak robiłem, Dali mam od nich, a byłem tam chyba 3 razy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.