Skocz do zawartości
IGNORED

używany odtwarzacz CD - pomoc w wyborze

maciej_a

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeżeli jest w znakomitym stanie możesz brać bez zastanowienia , chodzi też na laserze KSS-213-C .

Był co prawda dosyć tanim odtwarzaczem bo kosztował bez dwudziestu złociszy tysiaka ale ! mógł konkurować z odtwarzaczami powyżej tej kwoty .

Ps , muzykalny CD.

Edit , zapomniałem dodać że obnaży kiepsko zrealizowane płyty.

Kupiłem to onkyo i okazało się że nie czyta wielu moich plyt więc oddałem koledze.

Hahaha, kolega pewnie wielce rad z prezentu :)

Tak bywa , szkoda że kolega od razu nie powiedział że cd ma problemy .

Do 350 pln coś tam luknąlem , w miarę zadbane egzemplarze wybrałem . Cd na TDA-1541 / napęd CDM-4/19 , sprawdziłem też opinie sprzedających .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

320 zł albo 170 zł za te klocki??!! Przecież to złom elektroniczny wieziony z Niemiec. To się rozpada od samego patrzenia. Stawiam dużą wódkę, że to się zaraz (po tygodniu) rozpadnie.

Obie aukcje wystawiają handlarze niemieckim złomem. Nie wiem skąd oni to mają, może z niemieckich śmietników albo biorą z firm utylizacyjnych. Sam oddałem kilka takich złomów do utylizacji.

Trzeba być cholernym desperatem (jeleniem) by wydać jakiekolwiek pieniądze na taki złom.

Jak już na poważnie chcesz kupić jakiś sprzęt, to kup sprzęt od zwykłego użytkownika (nie handlarza, który nawet tego sprzętu nie sprawdza - bo i po co). Najlepiej nich to będzie pierwszy/drugi właściciel posiadający papiery zakupowe. Sprzęt musi mieć pilota oryginalnego w komplecie - wszystkie sprzęty bez pilotów pochodzą z niemieckich śmietników.

Jak ktoś jest właścicielem sprzętu od nowości to w 99% przypadków posiada oryginalnego pilota.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ale sa przeciez komisy audio które sprzedają, robią jakies przeglądy sprzętu i dają nawet krótką gwarancję. Tez czesto bez pilota

A jaki chcesz robić przegląd w odtwarzaczu CD? Ten sprzęt ma 20 lat i jest całkowicie zużyty. Zębatki, laser, silnik, przełączniki to wszystko trzyma się na słowo honoru. Żaden handlarz złomem nie zamontuje nowego lasera (i nie wykalibruje go) do zabytkowego odtwarzacza. Jak już to śrubokrętem podkręci laser by przez jakiś miesiąc czytał płyty a potem niech się kupujący martwi. Zresztą takie podkręcenie gó..wno daje bo płyty będą czytane losowo - część tak a część nie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

czyli wg Ciebie nie ma co kupowac sprzetu starego? A ja właśnie słyszałem że te stare to sa porządne i w porównaniu do nowych ich budowa jest duzo wytrzymalsza a i dzwięk dużo lepszy.

czyli wg Ciebie nie ma co kupowac sprzetu starego? A ja właśnie słyszałem że te stare to sa porządne i w porównaniu do nowych ich budowa jest duzo wytrzymalsza a i dzwięk dużo lepszy.

Taa, 90% wypowiadających się na tym forum to handlarze złomem na Allegro. Pieprzą takie farmazony na temat starego, zużytego sprzętu by znaleźć jelenia na zwożony z niemieckich śmietników/firm utylizacyjnych złom. Stary sprzęt to stary sprzęt. Stary sprzęt mechaniczny to jeszcze gorzej. Odtwarzacz CD to sprzęt mechaniczny - zębatki, silnik, ruchome elementy, stary laser, styczniki, wypalone wyświetlacze itp. Kilkunastoletni lub więcej odtwarzacz CD to po prostu złom mechaniczny.

Nie wiem czy kupowałeś kiedyś używany samochód.

- Panie, te nowe mercedesy to gówno, co miesiąc do serwisu, wszystko się psuje. Panie te dawne mercedesy to było coś, milion kilometrów i nic, zero rdzy.

To są te same pierdoły co w używanym sprzęcie audio. Handlarzyna będzie polecał stare bo przecież tym handluje! Dorobi ideologie, legendę i będzie wciskał stary, zużyty sprzęt po cenie z kosmosu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten sprzęt ma 20 lat i jest całkowicie zużyty.

Życzyłbym wszystkim jak i sobie by obecnie produkowane cd posiadaly takie lasery i mechanizmy , to że mają tyle lat nie świadczy że to złom .

Kupiłem swego czasu od niby handlarza Rotela RCD-855 oparty na CDM-4/19 , na circa 10 odtwarzaczy był to najszybszy cedek , ledwo zamknęła się szuflada a na wyświetlaczu już widniała zawartość płyty , przeskoki na żądanie od pierwszego do ostatniego utworu / ułamak sekundy , czytał wszystko !

Marantz z linku posiada pilota i nie wygląda by stał pod śmietnikiem , oczywiście nie jestem jasnowidzem by wiedzieć ile pogra , nikt tego nie wie .

Yayacek , jak parantulla. :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

kolejny nagoniony przez handlarzy. Takim 20 letnim "hiendem" mozna sie podniecac przez jakis czas póki cos nie padnie. O ile juz grzebany nie był i nie jest oryginalny. Nie odkryję ameryki pisząc że jak w takim starociu padnie napęd to po wszystkim. Teksty że obecnie wszystko to plastik i badziewie to ulubiony tekst handlarzy. Wez porównaj sobie obecne sprzęty i starsze. Te starsze wcale nie maja jakiejs hiendowej budowy, 5 transformatorów i DACa od dCSa. Trzeba trochę myslec. Po za tym gdyby ceny staroci były sensowne mozna by było cos kupic. Na przykład stare 15 letnie DVD sony . Kiedys to top z ceną ok 4000zł i gdyby ceny były jak za granicą czyli ok 200zł to pewnie mozna by było zaryzykowac. Jednak gdy polaczyny pchaja to za jakies chore pieniadze to nawet nie ma co mysleć.zyny pchaja to za jakies chore pieniadze to nawet nie ma co mysleć.

Owszem wpisy Parantulli są mi bliskie. Pisze ciekawie, z dużą dawką humoru i często ma rację.

Aby nie uogólniać - owszem, można trafić na uzywany dobry sprzęt. Sam kupiłem odtwarzacz CD około piętnastoletni ale był to zakup osobisty od pierwszego właściciela z pudełkiem, dokumentami, instrukcjami, niezniszczonym pilotem. Włożyłem kilkanaście swoich losowych płyt (piraty, przegrywane, oryginały), wypiłem kawę, pogadałem z kolesiem i zapłaciłem normalne pieniądze. Sprzęt zadbany, śruby na obudowie nienaruszone, oryginalny kabel zasilający. Człowiek pewny swego sprzętu był więc nie robił problemów z przetestowaniem.

Handlarz zasadniczo nie wie co sprzedaje. Bierze coś z firm utylizacyjnych/śmietników i sprzedaje bez przetestowania. Nie testuje i nie sprawdza bo nie ma na to ochoty i czasu i możliwości. Często podkręci laser, dorobi ucięty kabel (sprzęty z niemieckich serwisów/utylizatorów mają obcięte kable) zasilania, napisze magiczne słowa hi-end/klasyka/zbudowany jak czołg i sru na Allegro po cenie z kosmosu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

kolejny nagoniony przez handlarzy.

Proszę o wyjaśnienie tego wpisu .

Owszem wpisy Parantulli są mi bliskie. Pisze ciekawie, z dużą dawką humoru i często ma rację.

Ja też go lubię czytać / też zgadzam się z wieloma jego wpisami .

Sam kupiłem odtwarzacz CD około piętnastoletni ale był to zakup osobisty od pierwszego właściciela z pudełkiem, dokumentami, instrukcjami, niezniszczonym pilotem.

Ależ jeżeli jest taka możliwość to ja absolutnie nie kwestionuję , wręcz popieram , z drugiej strony mamy w ogóle nic nie polecać z alledrogo ? nie róbmy absurdu .

Yayacek lubi bagatelizowac. Sa zlomy i sa graty warte uwagi, ale jak ktos nie ma zielonego pojecia, albo opiera swe sady na podstawie zdjec z aukcji, albo jednego gniota na ktory sie naciol to tak jest.

Nie odkryję ameryki pisząc że jak w takim starociu padnie napęd to po wszystkim. Teksty że obecnie wszystko to plastik i badziewie to ulubiony tekst handlarzy. Wez porównaj sobie obecne sprzęty i starsze.

Wlasnie, wez sobie porownaj naped 20 letniego denona, czy marantza do tego co masz dzis. Po drugie co ci w takim napedzie moze pasc? Pasek sie rozciagnie? Albo laser padnie? Do dzis sa to czesci ktore mozna kupic za grosze. Jak ktos pisze ze mu sie kola zebate wyrabiaja to odechciewa sie tego nawet czytac. Rozmawiacie o rzeczach ktore widzieliscie na obrazkach.

Na przykład stare 15 letnie DVD sony . Kiedys to top z ceną ok 4000zł i gdyby ceny były jak za granicą czyli ok 200zł to pewnie mozna by było zaryzykowac.

Zaraz pekne ze smiechu. Juz wiem skad czerpiesz INSPIRACJE, znawco. :-)

?👈

...co ci w takim napedzie moze pasc? Pasek sie rozciagnie? Albo laser padnie? Do dzis sa to czesci ktore mozna kupic za grosze.

Haha, w napędzie może paść dosłownie wszystko. Silnik, laser, mechanizm otwierania kieszeni, prowadnice. To zwykła mechanika obliczona na kilka lat pracy. Nikt tego nie projektował na 20 bądź więcej lat użytkowania.

- Panie co w tym silniku może paść? Jak padnie to są części na rynku, które można kupić za grosze :)

Rasowa wypowiedź każdego handlarza.

Silniki stosowane w roznych napedach sa stosowane takie same od lat. Jak psow ich w sklepach internetowych. Jakie prowadnice maja tam pasc, jaki mechanizm otwierania kieszeni? Lasery tez sa do dzis w sklepach. Miales kiedys wogole jakis naped w rekach? Smiem twierdzic ze nawet nie masz pojecia jak taki mechanizm dziala. Jestes zielony w temacie, a zabierasz glos. Duzo paplasz, ale bez zadnej rzetelnej wiedzy.

?👈

[...]

Taa, mam sobie kupić dwudziestoletni złom a potem udać się na polowanie części zamiennych. Te części też będą używane bądź wątpliwej jakości jako, że w większości nie produkuje się już laserów stosowanych w latach zamierzchłych. Obecne produkcje to zamienniki.

Właściwie powiedziałem co miałem do powiedzenia. Teraz kupujący niech robi co chce.

Nie będę się już tu udzielał, bo jak widać powyżej znany nam wszystkim handlarz z Allegro już się tu pojawił i będzie swoje racje na temat starych trupów wszem i wobec ogłaszał.

Jutro ci wrzuce zdjecia takiego napedu specjalnie dla ciebie. Mam nadzieje ze oswiecisz nas swoim doswiadczeniem i potwierdzisz swoje wnioski, ktore tu z wysilkiem splodziles.

Nie będę się już tu udzielał, bo jak widać powyżej znany nam wszystkim handlarz z Allegro już się tu pojawił i będzie swoje racje na temat starych trupów wszem i wobec ogłaszał.

Juz ci doskwiera brak argumentow? Poczekaj chwile, przeciez nie wkleilem nawet ani jednego zdjecia.

?👈

sprzęt kupujemy po to aby cieszyć się muzyką a nie zastanawiać się czy coś padnie czy nie. Jak ktoś chce kupić tanio używany player musi wkalkulować szczególnie w sprzęcie 20-letnim, że w przypadku awarii będzie zmuszony grzebać i naprawiać i to pół biedy jak ma do tego zacięcie. Gorzej jak zleci komuś naprawę bo koszty przerosną zakup bo nikt za grosze nie będzie się grzebał.

A najgorsze jest to, że nie można w tym czasie słuchać swoich płyt :-(

Hahaha, kolega pewnie wielce rad z prezentu :)

320 zł albo 170 zł za te klocki??!! Przecież to złom elektroniczny wieziony z Niemiec. To się rozpada od samego patrzenia. Stawiam dużą wódkę, że to się zaraz (po tygodniu) rozpadnie.

Obie aukcje wystawiają handlarze niemieckim złomem. Nie wiem skąd oni to mają, może z niemieckich śmietników albo biorą z firm utylizacyjnych. Sam oddałem kilka takich złomów do utylizacji.

Trzeba być cholernym desperatem (jeleniem) by wydać jakiekolwiek pieniądze na taki złom.

Jak już na poważnie chcesz kupić jakiś sprzęt, to kup sprzęt od zwykłego użytkownika (nie handlarza, który nawet tego sprzętu nie sprawdza - bo i po co). Najlepiej nich to będzie pierwszy/drugi właściciel posiadający papiery zakupowe. Sprzęt musi mieć pilota oryginalnego w komplecie - wszystkie sprzęty bez pilotów pochodzą z niemieckich śmietników.

Jak ktoś jest właścicielem sprzętu od nowości to w 99% przypadków posiada oryginalnego pilota.

Gwarantuje, że to nie jest złom, poza tym ten konkretny sprzedawca ma bardzo dobra opinie i handluje sprawdzonym sprzętem. W kręgu moich znajomych znajduje się kilkanaście urządzeń z tego adresu. Mowa o linku z Marantzem.

Nie myśl - słuchaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Od tego gościa kupiłem 4 klocki i wszystkie były w super stanie ,100% sprawne.

Ukryta Zawartość

Nastąpiła u mnie zmiana i zamiast kolumn Taga 606 grają kolumny Paradigm 3v3:-). Amplituner Pioneera VSX-916 pozostał na razie.

Odtwarzacza nadal szukam i potrzebuję coś grającego CIEPŁO w granicach 300-400zł. Przemyślcie jeszcze raz co mógłbym dostać w tej cenie.

Oto co znalazlem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz rozmawalismy chyba z miesiac temu. maciej chyba sam nie wie co chce, woli zepsute Onkyo :) Pomijajc moje DCD-1420 to CD-67MKII gra dosc cieplo i ladnie. Problem to laser, z ktorym potem moze byc roznie, bo co drugi chinol chyba nie działa jak trzeba. O tym zresztą tez pisalem.

?👈

wiem, wiem... Temat wrócił bo okazało się ze zmianiła się koncepcja głośników i trochę czasu mi zajeło zakupienie kolumn i uzbieranie pieniędzy na CD. Teraz temat wrócił ale do tych kolumn na nowo chce dopasować odtwarzacz. Na Onkyo sie naciąłem bo była okazja posłuchać, dotknąć i to mnie przekonało. Widać że to był bład.

maciej_a lepiej szukaj gdzieś w pobliżu i przetestuj sprzęt. Jak też szukalem CD w podobnych pieniądzach, naczytałem się na forum i kupiłem Marantza CD62 na allegro, miał być według opisu w dobrym stanie z oryginalnym pilotem, sprzedający pisał że sprzedaje bo kupił odtwarzacz strumieniowy, a jak przyszedł okazało się, że dźwięk strasznie płaski a scena muzyczna wąska jak w studni. Już stare DVD Panasonica które chciałem wymienić bo nie czytało CD-R-ów grało o niebo lepiej. Myślę że sprzedający chciał się go pozbyć bo laser się kończył i pisał w aukcji głupoty by sprzedać. Marantza zaraz pognałem a DVD dalej u mnie gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.